un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce reprezintă diversele licențe de Windows 8

2 Nov 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Unele chestii care mie mi se par simple am descoperit că sunt complicate pentru alţii. Diferitele metode de licenţiere Windows mi se par mie complicate, aşa că pentru alţii sigur sunt şi mai complicate, prin urmare sper că postul următor să lămurească un pic situaţia şi să vă ajute să alegeţi licenţa de Windows 8 care vi se potriveşte.

Înainte de a vă spune ce am descoperit despre licențele de pe piață, trebuie vorbit despre versiuni. Windows 8 pentru PC-uri este disponibil în două variante principale: Windows 8 şi Windows 8 Pro. Prima variantă este ideală pentru oamenii obişnuiţi, pentru PC-ul tău de zi cu zi, iar varianta Pro este gândită pentru mediile business.

Acum să nu vă închipuiţi că dacă utilizați PC-ul sau laptopul pentru muncă, aveţi nevoie neapărat de versiune Pro doar pentru că este “de business”. Nu, diferenţele sunt ceva mai subtile şi afectează mai degrabă pe cei ce lucrează în corporaţii, deoarece varianta Pro include uneltele de mai jos:

  • remote desktop (dar nu te opreşte nimeni să foloseşti TeamViewer, de exemplu)
  • BitLocker pentru criptarea hard-diskului din motive de securitate
  • BitLocker mobile ce permite criptarea stickurilor
  • conectarea la reţele de tip domeniu, care de obicei se găsesc în corporaţii

Probabil mai sunt şi altele, dar mai obscure. Găsiţi la final linkuri către site-uri Microsoft cu detaliile acestea. Ideea este că nu merită să daţi banii suplimentari pe varianta Pro dacă nu aveţi nevoie de acele funcţionalităţi suplimentare. Culmea este că majoritatea ofertelor de mai jos îţi oferă Windows 8 Pro oricum.

Cerinţe de sistem: aceleaşi ca la Windows 7, am auzit un trainer Microsoft spunând. NU aveţi nevoie de touchscreen, interfaţa nouă Metro merge la fel de bine şi cu mouse şi tastatură, iar un ecran tactil doar v-ar ajuta să apăsaţi rapid butoanele.

Toate programele ce funcţionează pe Windows 7 vor funcţiona şi pe Windows 8. Interfaţa Metro îţi uşurează mult anumite activităţi, precum email/facebook/contacte/browsing, oferindu-ţi dintr-o privire toate noutăţile, dar nu-i tot sistemul de operare acolo. Programele care nu-s gândite pentru interfaţa nouă vor rula într-un desktop asemănător cu cel din Windows 7.

Referitor la pachetele lingvistice, Tudor Galoş de la Microsoft spune că poţi instala gratuit orice pachet, eu prin asta înţelegând că poţi modifica limba interfeţei inclusiv după instalare, ceea ce la Windows 7 se putea doar la varianta Ultimate, restul având interfaţa în limba în care le-ai cumpărat de la început. În Windows 8 nu mai este o problemă.

Bun, să vedem tipurile de licenţe. Unele sunt oferte speciale care ţin doar câteva luni acum cu ocazia lansării, aşa că profitaţi de ele şi cumpăraţi o licenţă Windows 8 acum când vi se oferă la un preţ scăzut.

WINDOWS 8 PRO la 15 EURO
O licenţă de upgrade la varianta Windows 8 Pro este disponibilă la preţul promoţional de 15 euro pentru cei care au cumpărat în ultima perioadă un PC cu Windows 7 (Home Basic, Home Premium, Professional sau Ultimate) preinstalat.

Pentru a fi eligibil pentru această ofertă trebuie să achiziţionaţi un PC Windows 7 calificat între 2 iunie 2012 şi 31 ianuarie 2013. Ultima zi pentru înregistrare şi comandarea upgrade-ului la Windows 8 este 28 februarie 2013.

Toate detaliile necesare, inclusiv pagină în care veţi dovedi că aveţi licenţa respectivă şi veţi putea comanda una la preţul promoţional, sunt pe windowsupgradeoffer.com

Oferta NU este valabilă pentru persoane juridice.

WINDOWS 8 PRO la 30 EURO
Această ofertă de upgrade se adresează tututor celor care au în acest moment o licenţă legală de Windows XP, Vista sau 7, indiferent de tipul ei (excepţie cred că fac cele Enterprise, de volum, care ţin de corporaţii).

Puteți descărca un upgrade la Windows 8 Pro pentru PC-ul care rulează Windows 7, Windows Vista sau Windows XP cu pachetul Service Pack (SP3) pentru un preț cu amănuntul estimat de €29.99.
Prețul promoțional este limitat la un upgrade per PC și o limită maximă de cinci licențe de upgrade per client.
Această promoție este disponibilă începând de pe 26 octombrie 2012 și este valabilă până pe 31 ianuarie 2013, inclusiv.

Cu alte cuvinte, nu pierdeți timpul, că expiră oferta și apoi o licență va costa mult mai mult, aproximativ 1300 de lei. Această ofertă vă descarcă un asistent de upgrade care vă analizează calculatorul, porneste downloadul de pe Internet al Windows 8 Pro și îl instalează peste ce aveți acum, transferând fișierele și programele.

Oferta este valabilă şi pentru persoane juridice, dar în limita a 5 licenţe pe firmă. Cel puţin eu aşa înţeleg din FAQ-ul Microsoft.

Promoția este pentru clienți individuali, cum ar fi studenți, utilizatori casnici și entuziaști. Organizațiile pot fi eligibile în conformitate cu limita maximă per organizație.

Nu ştiu dacă puteţi salva kitul de reinstalare pentru a-l utiliza cu altă ocazie sau pentru a-l reinstala. Pentru kit-uri de instalare, există alt pachet.

Alte mențiuni importante aflate de la Microsoft România:
Sunt îngrijorat de viteza conexiunii mele la internet. Este obligatoriu să descarc upgrade-ul? Oferta de upgrade de Windows este pentru versiunea Windows 8 Pro cu descărcare. Totuşi, puteţi opta, de asemenea, pentru a achiziţiona un DVD de instalare pentru o taxă suplimentară. Nota mea: adică licența de mai jos, la 60 euro, după ce aduni taxele și timpul de așteptare.

Îmi pot crea propriul suport de instalare pentru Windows 8? Vă puteţi crea propriul suport de instalare pe un USB sau DVD? În timpul procesului de instalare vi se oferă opţiunile: „Instalare acum, Instalare prin creare suport sau Instalare ulterioară de pe desktop.” Dacă selectaţi „Instalare prin creare suport”, veţi putea opta pentru a crea un suport de instalare pe USB sau DVD. Nota mea: aici nu sunt lămurit încă pentru ce tip de licențiere este valabil. Dacă îmi fac singur suportul, de ce-ar mai exista varianta de mai jos, de 60 de euro?

WINDOWS 8 PRO la 60 EURO (licență VUP – Version Upgrade)
Este acelaşi lucru ca şi mai sus, dar diferenţa este că veţi cumpăra licenţa de la un magazin, într-un pachet frumos livrat şi care include şi DVD (două, 32 şi 64 biţi, de fapt).

DVD-ul mă gândesc că poate fi utilizat pentru a instala oricând aveţi chef acest Windows, ca să nu depindeţi de conexiunea la Internet sau de o formatare a sistemului.

Se poate cumpăra de la Evomag sau eMAG sau orice alt magazin online sau offline care vinde pachetele.

Totuşi, această variantă şi acest preţ sunt limitate în aceleaşi condiţii ca şi mai sus şi dispare de pe piaţa după 31 ianuarie 2013, când preţul va sări la 1300 lei.

Oferta este valabilă şi pentru persoane juridice, dar în limita a 5 licenţe pe firmă. Cel puţin eu aşa înţeleg din FAQ-ul Microsoft.

Promoția este pentru clienți individuali, cum ar fi studenți, utilizatori casnici și entuziaști.Organizațiile pot fi eligibile în conformitate cu limita maximă per organizație.

WINDOWS 8 OEM – 469 si 669 LEI
Versiunile OEM sunt gândite pentru calculatoarele noi care nu vin cu Windows preinstalat.

Legal OEM-urile se vând doar dacă achiziţionezi şi un laptop fără Windows preinstalat sau componentele unui PC pe aceeaşi factură, deşi unele magazine mai variază aceste reguli. La “componentele unui PC” se cam rupe firul, unii cerând să iei doar o placă de bază, alţii cerând să cumperi şi alte componente, astfel încât în caz de un control să pară că ai luat cele normale pentru a asambla un PC.

Evomag are preţuri bune, vedeţi şi pe eMAG sau alte magazine. Atenție că trebuie să alegeți de la început dacă vreți versiunea pe 32 sau 64 de biți.

Luaţi o astfel de licenţă cu un laptop sau calculator nou, preţul este bun. Gândiţi-vă că un sistem de operare are o durată de viaţă de vreo 5-8 ani şi stă la baza a tot ce faceţi pe acel calculator, deci îşi merită şi programatorii banii respectivi.

WINDOWS 8 GGK – 559 si 799 lei
GGK înseamnă Get Genuine Kit. În teorie sunt destinate celor care folosesc licenţe piratate şi vor una normală, în practică am înţeles că trebuie să dovedeti că ai luat ţeapă cumpărând o licenţă care nu era bună sau ceva aşa. Nu m-am preocupat prea mult cu ele.

Le găsiţi la Evomag şi eMAG (ultimele din listă).

WINDOWS 8 RETAIL – nu există
Retail ar trebui să fie varianta standard, de sine stătătoare, cea în care vrei o licenţă în pachet, cu DVD, fără să fie nevoie să ai vreuna anterioară sau să faci upgrade sau alte asemenea. Vrei licenţă nouă, acum. Momentan nu există o astfel de licenţiere, dar poate va apărea în viitor.

Alte tipuri de Windows
Windows 8 N şi Windows 8 Pro N – cele cu N nu includ anumite programe precum Media Player şi altele care au fost subiectul unor procese anti-monopol. Se pot cumpăra prin site-ul Microsoft, dar e bătaie de cap suplimentară. Luaţi licenţele normale şi oricum puteţi instala ce player sau ce browser vă doriţi.

Windows 8 Enterprise – este gândit pentru licenţiere de volum, pentru companiile cu sute sau mii de calculatoare. E treaba departamentului de IT acolo.

Windows RT – este varianta pentru tablete şi procesoare ARM şi vine preinstalată pe dispozitive, aşa cum şi iOS sau Android vine preinstalat pe tablete şi telefoane. Nu se poate instala separat, nu există kit-uri, fiind customizate pentru fiecare dispozitiv în parte. Windows RT rulează doar programe luate din Windows Store, unele făcute de la zero pentru aceasta arhitectură de procesor, şi nu poţi instala programele tale de pe PC.

Resurse:

asus s5507

    24 comentarii

  1. Politica Microsoft e ca de obicei gandita invers decat am eu nevoie. As fi dorit, ca semn de recunostinta dupa ani de folosire de windows, sa cumpar si eu o licenta, sa trec de partea baietilor buni. Evident, asta e cel mai greu si cel mai scump. In schimb ofera preturi promotionale la tot felul de upgrade-uri inutile (de ce as mai schimba windows-ul pe un laptop vechi de 3 ani si la care voi renunta curand!?)

      (Citează)

    • @Bogdan: pai depinde ce licenta ai acum. Daca ti-ai cumparat candva una retail, faci upgrade cu 30 de euro si gata.

      Daca ai una OEM, care ti-a venit acum 3 ani cu laptopul, poti beneficia de upgrade tot la 30 de euro. Ideea este ca cele OEM sunt legate de hardware-ul lor, stiai asta de la inceput, inca de la prima achizitie. Asa ca nu stiu daca, platind 30 de euro, vei avea posibilitatea sa-ti scrii ISO-ul pe un DVD sau stick USB si apoi sa-l instalezi PE ALT CALCULATOR.

        (Citează)

  2. Adica eu ca pirat de cand m-am nascut si n-am ce upgrade sa fac si nici nu am chef sa cumpar un PC nou, trebuie sa raman pirat in continuare. Ok, nu ma deranjeaza…

    Apropo, interfata Metro e buna la tablete si smartfoane, la PC-ul meu, not so much.

      (Citează)

    • @AdrianG: n-am incurajat niciodata discutiile publice despre piraterie pe blog, fiind un domeniu la care fiecare se descurca dupa cum poate.
      Licenta aceea GGK cred ca este ce-ti trebuie. Da, e mai scumpa decat celelalte, dar e si normal, nu? Cele ieftine se adreseaza celor care au platit si cu alte ocazii.

      Ce vreau sa spun este ca interfata Metro NU este pentru tablete si telefoane. Asta e o imagine a ei, ca poti apasa cu degetul. Eu o vreau pe PC pentru a putea vedea dintr-o singura privire toate notificarile si toate update-urile posibile, ca sa nu mai deschid pe rand mailul, facebook-ul, twitter-ul si restul. Aici e marele ei avantaj si am un post in minte despre acest lucru.

        (Citează)

  3. Cica la „Instalare prin creare suport”, exact asta inseamna. Iti pui windowsul pe cd sau usb si faci install de pe el, chiar si de pe curat.

      (Citează)

  4. Pot confirmă si eu că după cumpărarea update-ului prin asistent ai opţiunea de a descarca un iso cu Windows 8, apoi faci ce vrei cu imaginea. Aşa am procedat eu, că mi-e lene acum sa reinstalez tot si prefer un Windows curat, nu peste 7.

      (Citează)

    • @Melk, @Claudiu: multumesc pentru confirmare!
      Oare merge instalat si pe alt PC, nu pe cel pe care ai pus licenta originala la care faci upgrade?

        (Citează)

  5. @Bogdan & @AdrianG: ia incercati voi sa va cumparati upgrade-ul direct de pe site de la M$. Platiti cei 30 de euro si aveti licenta ;) trust me. Eu mi-am facut update de la win7 (pe 2 calc) apoi am descarcat si iso-ul. Ala am inteles ca se poate instala si “pe curat”
    O varianta si mai ieftina:
    http://updates.lifehacker.com/post/34652948747/buy-windows-8-for-15-by-telling-microsoft-you-just
    In sfarsit sunt si eu baiat bun, chiar de 2 ori :)

      (Citează)

  6. @nwradu: poti sa ai toate notificarile la un loc folosind diverse extensii pentru browser, pe care oricum nu il inchizi niciodata pe un PC (ca aici).

    Mie MetroUI mi se pare mult prea simplista pentru a fi folosita pe un PC, e ca si cum te-ai intoarce in timp si ti-ai instala din nou Win3.1 (exagerez, voit). Pe tablete sau telefoane in schimb, unde multitasking-ul e perceput si e implementat altfel MetroUI e o gura proaspata de aer.

    Poate ca sunt doar eu, dar inca nu inteleg de ce au scos meniul ala de Start din interfata clasica si l-au inlocuit cu Metro pe post de StartMenu, cand cele doua puteau foarte usor sa coexiste si asa ii incurajau si pe cei mai “conservatori” sa treaca la Win8, chiar daca pentru inceput ar fi folosit tot interfata clasica exclusiv.

    PS: Da, stiu ca sunt offtopic…ce sa-ti fac daca nu activezi comentariile in cascada :P

      (Citează)

  7. M-am documentat si eu putin si se pare ca intr-adevar se poate face upgrade si fara a avea o varianta de windows originala. Problema e ca nu inteleg ce se intampla daca pe viitor vreau sa instalez iarasi windows 8, trebuie sa rulez kit-ul ala peste o varianta de windows 7, sau o sa pot instala direct?

      (Citează)

  8. @AdrianG: eu n-am incercat insa se pare ca se poate instala direct, mai sapa pe net.

      (Citează)

  9. @nwradu – “Oare merge instalat si pe alt PC, nu pe cel pe care ai pus licenta originala la care faci upgrade?”
    Cât timp nu este upgrade de la o versiune OEM, nu cred că va verifica placa de bază / procesor. Doar în cazul OEM am văzut scris clar că trebuie să fie același computer, iar dacă schimbi anumite componente (să zicem că ți se strică placa de bază la laptop) te vei țigăni cu Microsoft prin email/telefon să accepte reactivarea.

      (Citează)

  10. @florin Imi dai sfaturi de cum as putea fura o versiune de windows la care sa pot face update-uri. Eu nu ma plang de windows-ul piratat, doar as fi vrut sa intru in legalitate, lucru pe care nu l-as face cu sfaturile tale.

      (Citează)

  11. A cumparat cineva “pe firma” online de la Microsoft? Cum se face cu factura?

      (Citează)

    • @Nashu_mare: cred ca-i mai sigur sa cumperi de la un dealer, ca pretul e acelasi.

      @Bogdan: e o scapare in softul Microsoft de verificare, dar nu stiu daca sa te sfatuiesc sa o folosesti. E posibil sa-ti ceara ulterior diferenta sau sa se faca niste verificari ulterioare si sa-ti dezactiveze licenta.

      @Melk: pai cine face verificarea ca nu este OEM? Adica tu instalezi asistenul de upgrade si apoi alegi sa-ti faca pe stick un kit de instalare. Unde se face verificarea? Cu kit-ul acela poti instala si prin formatare sau trebuie sa ai o versiune normala deja instalata?

        (Citează)

  12. Presupun că verificarea OEM e făcută de asistent, că schimbă niște date cu M$. Cheia oferită după cumpărare (direct din asistent) o fi înregistrată la ei pe server cu numele tău și anumite date extrase din computer. Când încerci să activezi pe un alt computer cu aceeași cheie OEM compară datele și refuză dacă e cazul. Cred că așa funcționează.

    Kit-ul pur și simplu e descărcat de la ei de pe server și îl pui pe DVD sau USB. Dacă pornești kit-ul din Windows 7/Vista/etc. o să vrea să facă upgrade, iar dacă boot-ezi de pe el o să poți instala curat. Ce nu știu: dacă acea imagine .iso conține toate versiunile de Windows (normal, Pro, 32/64) și instalează ce trebuie în funcție de cheie. Sau dacă asistentul a văzut ce am acum (Win 7 Pro 64) și a descărcat o imagine numai cu versiunea echivalentă (Win 8 Pro 64).

    Bună întrebarea cu factura; aș face upgrade și pe laptop (OEM) și ăsta e pe firmă.

      (Citează)

  13. Eu nu sunt convins ca acel kit poate fi folosit ulterior ca imagine de boot, gen sa o scrii pe un DVD si sa instalezi pe curat.

    Spun asta pentru ca am vazut o “bifa” in wizardul kitului de instalare care cerea 15euro, in afara de cei 30, pentru un “windows DVD”.

    http://i.imgur.com/1kQpD.jpg

      (Citează)

    • @AdrianG: stiu, dar na… o fi bifa pentru cei care nu stiu sa-si faca DVD-uri sau stickuri bootabile. Trebuie testat.

      @Melk: e chiar trist asta. Am vazut si eu ca detaliile de upgrade nu sunt puse bine la punct si distribuitorii nu stiu ce sa faca Au fost instruiti doar despre cat de misto e Win8 si ce gesturi are, dar despre achitizie, facturi, TVA, bootabil sau nu… nimic.

      La o cautare pe Google dupa “pppoe on windows 8” vad ca merge, dar cu diverse probleme si comportamente diferite de windows 7. Tie exact ce nu ti-a mers?

        (Citează)

  14. Ca urmare a acestui articol si mai ales al comentariilor, am achizitionat o licenta Windows 8 Pro cu 29.99 euro.

    Upgrade-ul l-am facut de la Windows 8 Consumer Preview (bineinteles, descarcat legal) prin intermediul programului Upgrade Advisor. La finalul descarcarii am ales crearea unei imagini ISO pe care am scris-o pe un DVD.
    Am repornit calculatorul de pe DVD, am sters cele 2 partitii create anterior de W8CP (una de 100 MB si cealalta de vreo 50GB) si am facut o instalare fresh.

    Ca o observatie, de cand am pus Windows-ul final, am acces la mai putine aplicatii in Windows Store (in comparatie cu store-ul din Consumer preview) si nu mai vad aplicatiile pe bani sau unele pe free in varianta Consumer acum sunt pe bani (de ex FruitNinja). Asa ca instalati tot ce se poate din varianta ConsumerPreview ca veti avea acces la aplicatiile respective si in varianta finala a Windowsului.

      (Citează)

  15. Văd că numai “persoane fizice” comentează pe aici. Am ajuns la concluzia că Microsoft și arvato distribution (procesatorul) sunt complet imbecili. Upgrade-ul de 30€ este valabil și pentru firme, dar în asistent nu poți introduce datele complete. Pe “factura” care este mai mult o chitanță – primită pe e-mail – apar două probleme: este taxat TVA, ceea ce nu se face între două firme din UE, apoi nu sunt trecute pe factură codurile TVA pentru procesator și pentru firma mea.

    Am vorbit la Microsoft România: da, așa e, multe sesizări, nu știm ce să facem, nu putem să vă dăm date de contact ale procesatorului etc. Am găsit singur telefonul arvato și i-am sunat. Nemții sunt tot “români”: nu se știe, să vorbim la alte departamente, n-am auzit de așa ceva. Cu greu am dat de o persoană care a înțeles despre ce e vorba, dar nu a putut să-mi ofere o rezolvare și să promită returnarea TVA-ului. Nu-mi pasă de 4€, dar apar probleme în contabilitate. Penibil pentru o companie de talia Microsoft.

    P.S. Pe Win8 nu funcționează conexiunea PPPoE cu RDS prin cablu direct, am reușit doar prin router (deci PPPoE setat acolo). Evident, același hardware cu Windows 7 nu are probleme. RDS spune că nu se bagă, Microsoft spune că se investighează. Superb.

      (Citează)

  16. Software-ul se taxează la sursă în intracomunitar.

      (Citează)

  17. Am întrebat-o pe contabilă și voi rezolva și așa, deși nu-i prea corect. Sistemul e prost pentru că a fost conceput initial numai pentru persoane fizice, apoi și-au dat seama că lasă pe toată lumea să facă upgrade. În programul ăla asistent, unde faci și plata, nu ai câmp pentru numele firmei, cod TVA etc. Le poți introduce tu pe linia a doua a adresei sau în loc de “last name”, dar nu-i în ordine. Apoi factura primită nu conține toate datele necesare, cum ar fi VAT-ID-ul procesatorului.

    În fine, sugestia Microsoft România pentru firme mici/mijlocii e să cumpere de la un magazin, cu tot cu DVD. Costă aproximativ €60 în acest fel.

    PPPoE se conectează și pare să rămână pornit, dar Internetul funcționează numai la început câteva secunde. Apoi nu mai merge nimic, am încercat și ping-uri direct pe IP plus multe alte setări și modificări, drivere de Win 7 și 8 pentru plăcile Marvell Yukon. Testat pe imediat după instalare, fără alte firewall-uri sau aplicații. Hardware nu poate fi, a mers bine pe Win 7. Nici conexiunea VPN n-a vrut din prima ca pe Win 7, a fost nevoie de niște setări suplimentare. Acum au mai apărut niște update-uri Microsoft și poate încerc în weekend direct pe cablu din nou.

    Despre bifa aia cu DVD-ul am mai zis. Folosește numai dacă vrei tu neapărat un DVD frumos de la Microsoft. La upgrade de genul ăsta ai opțiunea să descarci imaginea .iso și să instalezi ori pe curat (cu boot, normal), ori peste Win 7/Vista. La viitoare instalări nu trebuie să pui întâi sistemul de operare vechi, apoi 8 peste. La faza asta au nimerit-o, e simplu și funcționează.

      (Citează)

  18. In final care ar fi cea mai buna optiune pt. mine daca:
    – laptopul care mi-a decedat avea XP Pro OEM\
    – laptopul care vreau sa-l iau nu vine cu licenta de Win
    – folosesc Fedora ca sistem de operare de baza, restul in VM

      (Citează)

  19. salut, ce este mai recomandabil pt o firma la final de inchidere contract OVS, sa cumpere licentele Windows sau sa reinnoiasca contractul OVS?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus