un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Regulile explicate cu frumosul

18 Nov 2012  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

scara_rulantaAm zis mereu că oamenii pot fi obișnuiți să respecte anumite reguli sau legi care nu le convin prin două metode:

1. Le explici cu frumosul avantajele. Este diferența dintre un panou impersonal cu “1000 de lei amendă pentru cei care aruncă gunoaie în pădure!” și unul cu “uite, îți place ce frumoasă e natura? Lasă-i și pe alții să se bucure de ea! Ia gunoiul cu tine când pleci, că nu-i greu să-l strângi într-o plasă”.

Genul acesta de abordare ar putea funcționa pe multe planuri. Reciclează nu pentru că așa îți spune un semn, ci uite ce avantaje sunt dacă arunci sticlele la sticle și plasticul la plastic. Nu bloca intersecția nu de frica amenzii, ci pentru că atunci când ești tu cel blocat de alții știi ce nasol este.

2. Cu amenzi mari. Nimeni nu s-a născut civilizat. În termodinamică există o lege care spune că într-un sistem lăsat de capul lui entropia crește, aceasta putând fi văzută ca o măsură a dezordinii unui sistem. La fel și la oameni, unde sunt convins că lăsați de capul lor ar ajunge doar la anarhie si haos.

Europa de Vest s-a civilizat prin amenzi mari la orice încâlcare cât de mică a unor reguli de bun simț. Și au văzut că este bine, iar oamenii s-au calmat.

Mă bucur să văd ca la noi unele lucruri prind și prin prima metoda. Mi-a plăcut zilele trecute la metrou la stația Piața Romană când toată lumea s-a așezat pe dreapta, lăsând liberă partea stângă pentru cei grăbiți. N-a fost nimeni grăbit, dar toți cei de pe scară am staționat numai pe dreapta.

Nu este prima oară când observ acest comportament. Aș spune că l-am remarcat în primul rând la tineri, care par mai receptivi la aceste idei. Bătrânii stau pe scara rulantă unde au chef, că-s bătrâni și regulile nu se mai aplică dincolo de o vârstă.

Asta aș putea spune cu răutate, dar de fapt cred că la bătrânețe nu se mai grăbesc niciodată și deci nu au cum să constate ce mișto este când ai loc să te strecori pe lângă ceilalți pe scara rulantă. Abia atunci începi și tu să le lași altora aceeași șansă.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Eu vad altfel. Scarile rulante sunt pentru cei care sunt obositi sau batrani sau care pur si simplu nu pot urca scarile normale. Iar acesti oameni nu au chef sa fie imbulziti de cei care se grabesc. Caci, daca se grabesc, pot foarte lejer sa alerge pe scarile fixe. Alergand pe scarile rulante nu economisesc decat fix 2 secunde. De asta mi se pare aberanta regula stationarii pe partea dreapta a scarilor rulante. Eu stationez pe partea stanga, in semn de protest. :). Regula face sens daca la iesirea de la metrou exista doar scara rulanta. Doar acolo ar trebui puse acele stick-ere.

      (Citează)

  2. La Dristor la cat de aglomerat e dimineata sau seara, scara e full. Daca te grabesti o iei perpedes pe celelalte trepte.
    Sau la Pacii de exemplu nimeni nu are timp sa stea pe scara rulanta, toti alearga sa prinda o masina ceva.

      (Citează)

  3. Sorin, tu esti sportiv de cand te stiu :)).
    Bun, la noi in tara multi oameni au fost indobitociti, si asta presupun ca stiti foarte bine(ma refer atat la omul de rand dar si la functionarii statului). In atentionari se utilizeaza prea mult “NU!” sau scrierea imperativa. Ceea ce ai scris la metoda 1 este genial: “1000 de lei amendă pentru cei care aruncă gunoaie în pădure!”, pai daca eu am bani incat pot arunca cu ei in sus si in jos inseamna ca imi permite legea sa arunc gunoi in padure.
    La americani daca nu ma insel “Please throw the trash here/ in the trash bin”(subliniez cuvantul “please”) si la noi arata asa “NU arunca gunoi pe jos! Amenda 500 lei” sau ceva de genul asta. Ceea ce vreau sa spun este ca acel “please” si inexistenta lui “NU” si “amenda 2837568293 lei” are un alt efect psihologic.

    Cat despre soferi… Aici este o alta poveste: romanul este comod, nu il intereseaza de cel din spate sau de cel din fata, nu are oglinzi laterale sau oglinda retrovizoare, si nici semnal(daca masina ar veni din fabrica fara semnal si ar fi putin mai ieftina, romanul ar cumpara una imediat) nu vreau sa generalizez dar 60-70 % dintre soferii din Romania nu au bun simt si nici macar stres.

    Cel care spune ca Bucurestiul este aglomerat sa isi dea doua palme. Bucurestiul este aglomerat de soferi incapabil sa fie atenti la trafic, sau soferite care stau pe Facebook pe noul aifon sau isi fac unghiile la semafor, din cauza asta stam la cozi interminabile si ne umplem de nervi noi cei normali care ne facem griji cand suntem la volan: bai sa ma dau putin mai in fata sa poata sa intre ala din spatele meu pe alta banda ca e liber acolo, sunt atent sa plec imediat ce se face verde sa nu tin in spate atatia oameni care probabil au treaba.

      (Citează)

  4. @Sorin, ai poza de profil pusa invers si folosesti “face sens” in loc de “are sens”. Inteleg de ce stationezi pe partea stanga.

      (Citează)

  5. Eu cred ca tineretul este mai civilizat pentru ca a avut mai mult contact cu stilul de viata din celelalte tari decat au avut parintii lor. Odata ce vezi cat de frumos este cu civilizatie, parca iti vine sa faci tot ceea ce tine de tine ca sa aduci civilizatia si la tine acasa.

    Un sofer care a trecut fie si ca pasager prin Germania, tarile nordice si alte tari cu un grad ridicat de civilizatie, va aprecia linistea lor din trafic. Si asta se va reflecta in comportamentul lui cand este la volan. Iar amenzile…mentineau strazile curate ;)

    Poate nu o sa vedem noi schimbari majore, dar ele vor fi….in timp…

      (Citează)

  6. La melteanul roman se aplica doar amenda foarte mare + introducerea muncii in folosul comunitatii. La modul, ai o amenda, nu vrei sa o platesti, foarte bine ia si matura strazile pana iti platesti amenda.

    Doar cu amenda mare nu rezolvi chiar toate problemele pentru ca multi nu le platesc si nici statul nu are cum sa ii execute. Stiu ca era un caz prin Iasi cu o prostituata care adunase o suma foarte mare din amenzi si pe care nu le platea.

      (Citează)

    • @Alex: nu vad cum poti obliga pe cineva sa faca pe bune munca in folosul comunitatii. Adica il iei pe ala care face gunoaie si il pedepsesti punandu-l sa le stranga? Cine l-ar controla? Cum? E greu sa faci asta.

        (Citează)

  7. Doar amenzile mari, aplicate și “executate” ne mai fac bine :(

      (Citează)

  8. Nu stiu exact cum, dar cum in SUA/ o parte din UE functioneaza trebuie sa functioneze si la noi. Probabil cu un control ulterior si in caz ca nu isi face treaba cum trebuie se mai adauga ore de munca.

      (Citează)

  9. Radu: aici funcționează foarte bine treaba asta cu munca in folosul comunității! De ex. Ai de plătit o amenda, Dar preferi sa faci munca decât sa o platesti. Foarte bine. Ți se spune unde si cand. E intr-un cadru organizat, adică sunt mai mulți si au supervisor. De obicei curată freeway-uri. Mai sunt si cei cărora judecătorul le-a dat sa facă munca in folosul comunității, după ce au savarsit un delicat minor. Iti amintești de Lindsay Lohan care a “muncit” la morga din LA?:) dacă e vorba de o amenda, suma e convertita in anumite ore de munca. Simplu si practic.

      (Citează)

    • @Diana: stiu, dar sunt sceptic ca s-ar putea aplica si la noi. Aici nici cei angajati sa faca o treaba nu prea o fac bine, asa ca sunt sceptic ca aceia care incalca legi ale bunului-simt vor face tocmai munca de bun-simt cu sila.
      Erau bune si amenzile normale, numai sa se dea si apoi sa fie si omul urmarit ca sa si-o plateasca.

      A zis bine Dan, “Doar amenzile mari, aplicate și “executate” ne mai fac bine :(” Abia dupa ce obisnuiesti lumea cu niste reguli prin astfel de amenzi poti sa le relaxezi, pentru ca sunt mai putini cei care le incalca.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus