un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum funcționează sistemul electoral american

6 Nov 2012  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Astăzi americanii îşi aleg preşedintele, într-o cursă dintre republicanul Romney şi democratul Obama. Sistemul lor electoral poate fi un pic confuz pentru că nu e ca la noi unde cine strânge cele mai multe voturi câştigă, ci poporul alege indirect preşedintele. Am scris mai jos o scurtă explicaţie.

SUA este un stat federal, format din 50 de state mai mici. Un astfel de stat trebuie privit ca un judeţ de la noi, doar că SUA este ditamai țara și atunci fiecare din cele 50 de state constituente este mare de tot, chiar şi cât toată România, şi deci, cu atâta teritoriu şi populaţie de guvernat în fiecare astfel de stat, legile diferă de la unul la altul şi autoritatea locală are puteri mai mari decât cea a judeţelor noastre.

Preşedintele este ales de către “electori”. Fiecare stat are un număr diferit de electori, în funcţie de nişte criterii pe care nu le-am cercetat. Poate că numărul de electori pe care fiecare stat îi are alocaţi este în funcţie de populaţia acelui stat sau poate de puterea lor economică raportată la întregul SUA şi tot aşa. Nu contează prea mult pentru noi.

California, de exemplu, are 55 de electori, cel mai mare număr. Texas are 38, New York are 29, Florida tot 29. Oregon, care-i mai mic, are 7 electori, Idaho 4, iar Montana doar 3.

În fiecare stat se fac alegeri normale, unde merge fiecare cetăţean cu drept de vot şi bifează că-l vrea pe Obama sau pe Romney. Ulterior votului, acei 55 sau 38 sau 29 de electori îi vor acorda votul lor unuia dintre candidaţi în funcţie de ce-a zis decis 51% din populaţia acelui stat. Cu alte cuvinte, dacă 51% dintre locuitorii statului New York votează cu Obama, atunci toţi cei 29 de electori ai statului New York vor fi de partea lui Obama. În acest caz, Obama va avea 29 de puncte.

Sunt în total 538 de electori. Pentru a deveni preşedinte, un candidat trebuie să câştige jumătate plus unul dintre aceştia, valoarea fiind de fapt setată la 270 de electori. De puncte, dacă vreţi.

De aici se vede şi importanța câştigării anumitor state cheie. Folosind cifrele de mai sus, un candidat poate obţine majoritatea votului popular în statele Oregon, Idaho şi Montana, ceea ce înseamnă că toţi electorii acelor state vor trece de partea acelui candidat. În total, cu 3 state câştigate, va avea 7 + 4 + 3 = 14 voturi de la electori. Câştigă însă California şi din start ai 55 de voturi de la electori.

Sistemul nu-i rău gândit şi până la urmă tot pe votul popular se bazează, pentru că numărul electorilor depinde de numărul populaţiei din fiecare stat. În situaţii speciale, dacă votul este mereu la limita 51-49%, se poate ajunge ca preşedintele să fie ales în funcţie deşi pe total n-au votat majoritatea americanilor cu el. Dacă nu mă înşel, chiar s-a întâmplat în cazul Bush vs Gore în 2000.

Şi mai interesant este că electorii aceştia nu sunt nişte chestii virtuale, ci oameni aleşi ca reprezentanţi ai acelor state. În teorie, ei ar putea vota cu ce candidat vor ei. În practică însă, şi uneori prin lege, sunt obligaţi să-şi dea votul către acel candidat pe care cetăţenii statului lor l-au vrut prin votul popular. Pe la începuturile SUA nu erau obligaţi să facă asta. Chiar şi acum, statele Maine şi Nebraska îşi alocă electorii după alte criterii, probabil pile, dar sunt puțini și nu influențează rezultatele.

Din acest motiv veţi auzi pe parcursul zilei despre câte puncte are Obama şi câte Romney şi despre cum un stat a trecut de partea unuia sau a altuia. Americanii votează pe nişte maşini electronice, aşa că numărătoarea este rapidă.

În general se știe cu cine ține fiecare stat în parte. Cele de pe Coasta de Est și de Vest arată, din sondaje, o puternică susținere pentru Obama, în timp ce centrul țării îl preferă pe Romney. Situația este cam 236 la 206 electori în favoarea lui Obama. Miza reală sunt statele indecise precum Ohio, Florida, Virginia, Colorado și vreo 3 altele, unde și candidații au făcut campanii puternice. Aici chiar trebuie văzut cum se va vota.

Puteți urmări rezultatele pe harta CNN.

asus s5507

    25 comentarii

  1. Uite filmuletul asta care explica exact cum e cu electroii la ei:
    http://www.youtube.com/watch?v=OUS9mM8Xbbw

      (Citează)

  2. mi se pare un sistem prost in sensul ca, in cazul in care locuiesti intr-un stat democrat, de exemplu, nu contezi. Niciodata. Spre exemplu, California voteaza tot timpul cu democratii, deci te duci degeaba la vot daca esti republican, oricum toti electorii ii vor da votul lui obama. ca sa nu mai zic de campanie, care incepe cu 2 ani inainte si se concenteaza pe statele indecise… restul, da-le naibii, oricum voteaza intr-un fel sau altul.

      (Citează)

    • @Bogdan: California voteaza mereu cu democratii pentru ca majoritatea locuitorilor sunt democrati. Acolo se cam stiu lucrurile, multi sunt inscrisi in partide, se fac sondaje, dar cand acestea iti spun ca 90% vor vota cu Obama, nu mai are rost sa faca Romney campanie acolo.

      Ai dreptate insa, daca esti republican in California, votul tau nu se va aduna cu al altor republicani din tara. Asa e sistemul totul-sau-nimic.

        (Citează)

  3. Hai Romney !

      (Citează)

  4. @Bogdan Arnold Schartenerger ala a cistigat postul de guvernator din partea republicanilor. Relax, nu e chiar atit de negru dracul.

      (Citează)

  5. Numarul de elctori este egal cu numarul de reprezentanti din Congres adica Senat + Camera Reprezentantilor. In Senat sunt reprezentate statele, 2 senatori de caciula, indiferent de alte criterii. In Camera este reprezentata populatia statelor, cu cat mai mare populatia, cu atat mai multi membri. Ei, la fel se stabileste si nr. de electori per stat. 2+cati reprezentanti trimite in Congres. Logic, de-aia unele State sunt mai importante.
    Din cate stiu s-a intamplat si relativ recent ca un elector sa-si schimbe pozitia dupa ce e ales si sa opteze pentru alt candidat. Ciudat.
    Chestia cu votul popular vs rezultatul alegerilor tine de populatia statelor si rata de prezenta la vot. Daca un stat are 3 electori si se prezinta 80% la vot, poate aduna mai multe voturi populare decat unul cu 6 electori, dar cu 35% prezenta. Dar la sfarsit numarul de electori va face diferenta, nu numarul de voturi exprimate pentru un candidat sau altul.
    Ar mai fi de mentionat ca, pentru a putea sa votezi, trebuie sa te inscrii in prealabil pe liste electorale.
    @Bogdan: problema nu e la sistemul cu electory, cat la cel de tip “winner takes all”. Exceptiile sunt, asa cum spunea Radu, Nebraska si Maine. Normal era sa se voteze electorii proportional cu votul popular din fiecare stat. Complicata poveste. Alte dezavantaje pe wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Electoral_College_%28United_States%29#Criticism

      (Citează)

    • @ipo: daca electorii ar fi votat proportional cu populatia, ar deveni inutili si s-ar face alegerile direct pe baza votului popular, ca doar ar coincide perfect cu al electorilor.

      Mi se pare interesant ca de aceste alegeri se folosesc si pentru a vota pentru diverse alte lucruri. Era unul la Europa FM care spunea ca a votat cu aceasta ocazie si pentru procurorul general si pentru judecatorii curtii supreme si, cum zice Diana, pentru diverse propuneri de lege care astfel se supun chiar publicului.

        (Citează)

  6. Nu corpul articolului nu trebuia decat sa scrii: Prost.

      (Citează)

  7. US este o Republica, si nu o democrație. In democrație se practica dictatura majoritatii! Ama de obicei ce nu cunoaștem, înțelegem si dacă mai si suntem romani, atunci știm noi ca e prost! :))) Sistemul nu e perfect, nici un sistem nu e flawless, dar a funcționat pana acum mai bine decât cel românesc, de exemplu:).
    Da, sunt state care merg tradiționale înspre republicanii sau democrați. “Don’t mess with Texas” e stat care merge republican la fel cum P’sR of California e stat democrat. Desi, daca va uitati pe harta politica, in SoCal doar Los Angeles County si Imperial County sunt albastre. Partea de NoCal – Bay Area face ca statul sa fie de partea democratilor. Alegerile de azi nu sunt doar pentru presedinte. Pe ballot sunt propositions importante pentru viața de zi-cu-zi, alegeri pentru Senat etc. Așa ca am votat chiar dacă votul meu e doar simbolic pentru alegerile prezidențiale!
    Mai sunt cateva ore pana cand se închid urnele de votare, pe Coasta de Est cel puțin, si încă nimeni nu se risca sa dea o prognoza pentru noul POTUS! Mai așteptăm! :)

      (Citează)

    • republica si democratia sunt termeni ce descriu lucruri diferite. Poti sa ai si republici comuniste si socialiste si populare si democrate.

        (Citează)

  8. Mie imi place sistemul asta! La noi se aplica invers!

    Daca un partid politic a iesit lider intr-un judet, va manipula masele din judet sa voteze cu respectivul partid, e clara treaba:D…La noi este de la centru spre populatie, la ei este de la populatie spre electori (centru).

      (Citează)

  9. Radu: probabil ca nu m-am exprimat eu bine. Ca forma de guvernare USA este o Republica si nu o democrație. Între cele 2 forme de guvernare sunt diferite, iar diferentele sunt reprezentate de sistemul de votare, de ex.
    Uite aici si diferența pe scurt:
    “These two forms of government: Democracy and Republic, are not only dissimilar but antithetical, reflecting the sharp contrast between (a) The Majority Unlimited, in a Democracy, lacking any legal safeguard of the rights of The Individual and The Minority, and (b) The Majority Limited, in a Republic under a written Constitution safeguarding the rights of The Individual and The Minority”

      (Citează)

  10. Poate in limba americana. In romaneste, avem asa:

    REPÚBLICĂ, republici, s. f. Formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară, stat care are o astfel de formă de guvernământ. ♦ (Rar) Populația unei astfel de țări. – Din it. republica, fr. république.

    DEMOCRAȚÍE, democrații, s. f. Formă de organizare și de conducere a unei societăți, în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea. – Din fr. démocratie.

      (Citează)

  11. Termenul corect este Liberal democracy http://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_democracy [link wikipedia, pentru ca este bine sintetizat totul in primul paragraf. ]
    @Nwradu: mai exista si aia 2 electori pe care fiecare stat ii are, de la Senat, aia n-au legatura cu populatia.

      (Citează)

  12. Nashule: Parca discutam despre sistemul electoral american? Explicația din limba romana nu are nici o valoare in context. Anyways…

      (Citează)

  13. Explicatia are rost, atat timp cat folosim limba romana. Ma rog, unii dintre noi…

      (Citează)

  14. PS: Democratia nu este o forma de guvernare.

      (Citează)

  15. La cursul de politologie de la ASE, ne-au explicat ca sunt mai multe forme de democratie, directa, unde oamenii participa direct la luarea deciziilor prin referendum de pilda, reprezentativa, parlamentara, prezidentiala,etc Sistemele moderne sunt o imbinare a acestor forme, cum e SUA: direct prin referendumuri cum s-a facut in California dar indirect pentru ca presedintele e ales de reprezentanti ai poporului.

    Diferenta in termeni americani intre o republica si o democratie: republica este o democratie reprezentativa iar termenul democratie inseamna mai mult democratie directa. De ce sunt SUA republica? Pentru ca nu sunt monarhie, ca asta era in joc la momentul cand s-a scris Constitutia, acum 224 de ani: sa nu cada pe mana britanicilor le trebuia o Constitutie.

    Deci o democratie este o forma de guvernamant unde cei la putere sunt alesi de popor, direct sau indirect. Adica democratie include republica. Wikipedia explica destul de ok dar cam incalcit in articolul democracy.

      (Citează)

  16. Nashule: explicație era in contextul formei de guvernare in SUA. Nu are nimic de-a face cu democratia si Republica ca forma de guvernare altundeva. Here:
    http://www.lexrex.com/enlightened/AmericanIdeal/aspects/demrep.html
    Ioana: Republica ca si forma de guvernare este la nivel federal. De asemenea exista states gov. si local gov. , si aia este alta mâncare de peste.
    Politologie la ASE? Interesant, nu-mi amintesc cursul asta. :)

      (Citează)

  17. @Diana: Un sfat prietenesc: gaseste-ti alte referinte atuni cand vrei sa intelegi termeni. Site-ul respectiv este unul de propaganda/reclama electorala si tine discursuri emotionale nu tehnice.

    http://www.lexrex.com/jml/index.php/about-us/about-lexrex

    Fiecare stat e unic dar asta nu inseamna ca si termenii folositi sunt diferiti.

      (Citează)

  18. Caută pe Google atunci, dacă asta ți se pare prea emotional, si nu te gadila plăcut la urechi. Dacă citeai textul din link, vedeai ca se fac referiri directe la scrieri oficiale.
    You know what? Asae, ai dreptate. Toți aveți dreptate! Io ma retrag, ca poate e contagios! Ce ne facem toti cu atata dreptate?
    Romanian 101: for crying out loud, never get in an argument (light or not) with romanians from Romania! As a result they may display a nasty inferiority complex that manifests as the need to constantly put down people, or try to impress them by playing it cool.

      (Citează)

  19. Pai cineva ti-a dat link de pe wikipedia…

      (Citează)

  20. @ Diana, REI anul IV, nu mai stiu ce specializare am facut dar a fost acum o mie de ani. Foarte misto cursul, mai ales la seminar si mai ales pentru ca era in an electoral si se discuta mult.
    Cat despre celalalt comentariu al tau, observa ca am amintit de California.

      (Citează)

  21. misto, inca 4 ani de democrati, cred ca tine party-ul la barul american din Paris vreo saptamana.
    pe de alta parte imi pare rau ca nu a castigat Romney, am fi avut 4 ani de filmulete amuzante si gafe pe youtube.

      (Citează)

  22. Apropo de politologie la ASE, am facut si eu niste cursuri asemanatoare la FSPUB.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus