un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ymens pentru companii mici

4 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Am fost ieri la lansarea “la apă” a serviciilor de cloud computing marca Ymens. TeamNet este în spatele acestui brand, un gigant românesc al software-ului de care sigur aţi auzit dacă sunteţi în domeniu.

Ymens se citeşte “imens”, apropo, nu “i-menz”.

O prezentare inedită, începută ca o scenetă de comedie jucată chiar şi de către conducerea Ymens, a început să arunce puţină lumină asupra serviciului. Cloud computing, acces de oriunde la orice date dintr-o companie, independență faţă de eventuale defecte hardware sau probleme de securitate, reducere masivă de costuri pe partea de IT. Avantajele obişnuite ale cloud-ului.

Ce oferă Ymens şi cui? Oferă o soluţie de management al documentelor şi proceselor uzuale dintr-o firmă, precum gestiunea şi arhivarea online a tuturor documentelor, facturare şi gestiunea ofertelor, management de concedii şi parc auto, video-conferință, management de contacte şi poştă electronică, calendar şi planificare sau soluţii juridice.

Se adresează firmelor mici şi mijlocii, cu până în 100 de angajaţi, care vor fi cele mai avantajate de soluţia cloud şi de nivelul de complexitate la care au fost dezvoltate “aplicaţiile” din Ymens.

Avantajele “cloud-ului” sunt, în opinia mea, de două tipuri. La bază, înseamnă că toate sistemele performante de calcul pe care rulează aplicaţiile companiei nu mai sunt servere aflate în rack-ul tău din camera tehnică, ci sunt în nişte data-center-uri speciale, aflate oriunde în lume (în cazul Ymens, în România), iar tu foloseşti puterea lor de procesare după nevoie. Vrei mai multe servere pentru 2-3 zile? Nu cumperi maşini în plus, cu care apoi să rămâi de pomană în rack, ci închiriezi ieftin puterea de procesare a unora din datacenter, adaptând permanent necesităţile. Plăteşti fix cât consumi.

Acum, avantajele aici sunt de două tipuri, după cum vă spuneam.
1. Niciodată nu rămâi fără resurse. Gândiţi-vă la un mare site de ştiri atunci când se întâmplă ceva important în lume şi intră, dintr-o dată, milioane de noi cititori. Sau un magazin online de Black Friday, când vin de 10 ori mai mulţi vizitatori pe site. Păi ce să facă, să cumpere servere şi rackuri în plus doar pentru o zi din an? Nu, se hostează în cloud şi lasă sistemul de gestiune să-i aloce automat alte servere, în timp real, păstrând nealterată performanţa.

Acesta este tipul de avantaj specific mai degrabă site-urilor cu creşteri masive, dar temporare, de trafic, precum magazine online, reddit când dă Obama interviu, site-ul Educaţiei când se anunţă rezultate la bac etc.

2. Nu mai cheltui bani cu resurse hardware. Dacă ai o firmă de 100 de oameni şi programele de gestiune uzuale, înseamnă că ai nevoie de un server puternic, un rack, un UPS de 3000 kVA, nişte hard-diskuri suplimentare pentru backup, vreun switch rapid, un sysadmin care să le configureze, plus calculatoare performante pentru angajaţi, că munca fiecare şi-o face individual.

Aici vine soluţia cloud. De ce să ţii tu un server şi toate accesoriile, când sunt firme care ţin mii de servere, iar tu plăteşti doar “închirierea lor”? Îţi reduci masiv costurile cu infrastructura IT. Iar dacă “serverul” tău este doar un calculator ţinut pe jos undeva, îţi reduci riscurile de a pierde toate datele în caz de o problemă, pentru că un datacenter are multe backupuri şi sisteme de protecţie.

Pe lângă faptul că nu trebuie să-ţi mai baţi capul cu întreţinerea propriilor servere şi poţi da afară jumătate din departamentul IT, Ymens creşte eficienţa firmei. Câteva scenarii descoperite de mine din propria experienţă:

  • poţi vedea facturile emise de la orice calculator
  • s-a terminat cu întrebările între colegi “mai ai oferta de anul trecut făcută la X? Vreau să văd la cât le-am dat atunci preţul…”, pentru că toate ofertele sunt disponibile în arhiva de documente.
  • nu mai ai tabele cu situaţia maşinilor din firmă şi când le expiră ITP-ul, situaţie care de obicei este un Excel ce se poate pierde atunci când moare un HDD sau e virusat laptopul, ci le ai în interfaţa de parc auto din Ymens, cu alerte configurate pentru când trebuie să faci un nou RCA.
  • editarea unui draft de contract e mult mai simplă atunci când toţi cei interesaţi din firmă au acces la varianta cea mai nouă.

Arhi, prezent la conferinţă, a pus o întrebare bună despre cum se micşorează costurile cu licenţele pentru o firmă. În fond, fiecare angajat are în continuare nevoie de un calculator cu Windows şi Excel, nu? Altfel cum generează fişierele care apar în Ymens?

Corect, are nevoie. Dar reducerea de costuri apare prin faptul că nu mai ai licenţe de windows server sau exchange sau alte drăcii business, că nu mai apelezi la SAP sau Ciel sau Oracle pentru un soft propriu, ci dai 3-15 euro de utilizator pe lună la Ymens, că ai datele şi toate informaţiile în acelaşi loc, accesibile de oriunde, ferite de defecţiuni şi securitate (am oricând mai mare încredere în securitatea cloud-ului şi firewall-urile lor profesionale decât în ce zice un admin de reţea care poate fi oricând convins să ia cu el nişte fişiere confidenţiale ale unui patron care nu-i măreşte salariul).

Cei de la Ymens ajută firmele cu arhivarea digitală a documentelor existente, cu configurarea rapoartelor şi a necesităţilor de la sistem, toate tratându-se în momentul vânzării serviciului sau ulterior pentru alte dezvoltări. Aş zice că mai multe detalii găsiţi pe Ymens.ro, dar site-ul încă nu este funcţional. Citiţi totul în prezentarea pusă pe SkyDrive.

Ce nu m-a încântat la Ymens:

  • interfaţa de acces e bazată pe Silverlight, că la momentul începerii dezvoltării părea o idee bună. Până la finalul lui 2012 trec la HTML 5.
  • firmele care vor doar email în cloud (adică să nu aibă ele un server pentru asta) şi nişte Office, calendar şi stocare de documente, vor apela mai degrabă la Gmail + Drive sau Office 365 + Skydrive, care includ soluţii performanţe de editare office. Dacă vrei şi gestiune de facturi, resurse umane, concedii (ca să nu mai umble toţi cu hârtia în mână, ci să facă cererile în program şi tot acolo să ai situaţia la zi cu cine va lipsi şi când), deja ai nevoie de Ymens.
  • sunt nişte limite la integrările dintre aplicaţiile Ymens. Vi le spune un vânzător.

Totuși, la o firmă de 100 de oameni, considerând că toți au nevoie de acces la cloud și că le cumperi pachetul “cu de toate” de 15 euro, înseamnă 1500 de euro pe lună. Asta e mai ieftin decât să ai propriul server, admin pentru el, curent electric, plus cât de ajută în muncă servicii precum arhiva de documente sau centralizarea tuturor fișierelor importante.


(Vocea lui Moise Guran?)

asus s5507

    12 comentarii

  1. Ce coincidenta, am mai vazut stiri asemanatoare pe cel putin 5 site-uri.

      (Citează)

    • Da, au fost foarte multi prezenti. Dar nu cred ca ai vazut ceva asemanator cu ce-am zis eu, in afara de “s-a lansat Ymens”. Am experienta mai mare in ERP-uri (si cosmaruri) si cloud decat majoritatea.

        (Citează)

  2. Mie nu-mi prea ies costurile. La 1500 euro/lună este mult mai rentabilă infrastructura proprie pentru o firmă. Hardware nu mai este chiar atât de scump iar pentru software există variante de licenţiere rezonabile, păstrând cel mai important avantaj – securitatea informaţiilor. Sincer, nu cred că o firmă care ar avea disponibil 1500 euro/lună pentru IT îşi va lăsa datele la dispoziţia “norilor”. De altfel, se dovedeşte un domeniu cu potenţial limitat. Cine are bani va prefera confortul infrastructurii proprii, cine nu va găsi alternative mai ieftine.
    În general, eu personal am sesizat un trend care se simte şi la noi pe măsură ce criza continuă: re-internalizarea. Outsourcingul se dovedeşte pe termen lung o soluţie mai costisitoare decât părea iniţial.

      (Citează)

    • @Cristian: printre clientii lor erau scoli de soferi, cabinete de avocatura sau alte tipuri, firme diverse, diverse lanturi cu 2-3 magazine. Ce mari date confidentiale crezi ca au? Mai degraba proprii tai angajati iti fura datele, decat cei de la datacenterul respectiv.

      Daca ai o firma de 100 de oameni, 1500 de euro pe luna e o nimica toata.

        (Citează)

  3. @Cristian Banu

    Exact asta ii ziceam si eu si el “batman…”.

    Pe de alta parte 1500 de euro/luna pentru IT este salariul unui om platit binisor, adica cu vreo 800 de euro in mana. Bine, probabil omul ala va face mai multe lucruri si oricum va trebui platit pentru intretinerea PC-urilor deja existente.

    OK, vor trebui insa sa plateasca si un soft ERP (sau sa foloseasca unul gratis dar dubios). Aici intervine problema implementarii. Din experienta mea limitata, am vazut ca mai niciodata nu se potrivesc solutiile cu procedurile din firma, nici macar atunci cand implementarea se face de catre oameni din firma.

      (Citează)

  4. site-ul lor e live, ieri nu era; au aparut și costurile. Cred că cei ce au prezentat au indus în eroare: în 15 EUR / utilizator nu iei pachetul complet:

    email 4eur / 7GB
    intranet 11 eur
    CRMul lor 9 eur
    facturi 7 eur

    Poate sumele sunt umflate ca apoi să-ți vândă pachetul complet “ieftin”. Am auzit de TeamNet, au ceva servere în spate să ducă tot și au gânduri mari de extindere. O să vedem dacă prinde la public.

      (Citează)

  5. hmm, n-am vazut decât acum optiunea “pachete” de la ei de pe site. partea de formular pt solicitat DEMO m-a făcut să renunț.

      (Citează)

    • Pentru a cumpara servicii oricum ajungi la ei si te contacteaza un vanzator si se analizeaza exact ce-ti trebuie, cum si cat. Nu e ceva ce cumperi online, nici macar preturile nu le stabilesti asa.

        (Citează)

  6. Silly me … credeam ca se “citeste” hYmens :P

      (Citează)

  7. chiar ce “mari date confidentiale” au cabinetele de avocatura? imi vine sa rad de fiecare data cand faci publicitate si te incapatanezi sa sustii un punct de vedere cu argumente ca cel de mai sus…

      (Citează)

    • Am lucrat 5 ani in securitate, de obicei militara. Nu ma invata despre securitatea datelor.

      Cu mici exceptii (gen zone de securitate definite chiar de ORNISS), eu as avea mai multa incredere in datacenteruri oarecare pentru a-mi tine datele firmei decat in proprii angajati. Am vazut destule firme in care un angajat nemultumit a plecat cu totul la el. Am vazut firme in care un angajat a plecat cu tot ce era pe serverul intern desi nici macar nu pleca sa lucreze in acelasi domeniu.

      Datele se protejeaza cel mai bine prin permisiuni de accesare si, foarte important, imposibilitatea ajungerii la hardware-ul respectiv, ca altfel oricine cu un stick ti-a luat tot. Si da, bancile sau cei cu alte informatii clasificate/NATO nu vor apela niciodata la cloud.

      Restul patronilor cu un pic de minte vor pune in balanta: costuri reduse, riscuri mai mici vs problema de a tine salariile firmei si facturile emise pe serverul cuiva, care de obicei nici nu stie exact unde si ce ai acolo. Grea alegere.

      Nu ma mira ca multi nu inteleg asta. De obicei li se fura datele (sau, mai des intalnit, se strica serverul si le pierd pe toate, ca backup penis), asa ca apoi introduc cartele de acces si camere video. Alta cheltuiala. Apoi, cand iar se intampla ceva, mai cheltuie alti bani pe sisteme si mai bune, eventual dau afara pe vreo doi insi. Intre timp directorul de vanzari a plecat in alta firma, ca i-au aflat salariul si au stiut cat sa-i ofere, pe adminul IT il doare undeva, ca isi gaseste alt loc de munca usor, iar petronul se mira de ce nu-i merge afacerea.

        (Citează)

  8. Pertinente comentariile legate de cloud insa scenariile propuse de tine se potrivesc pentru serviciile de infrastructura (ceva gen Azure de la Ms) de altfel sugestia pe care o faci ( cu examenul de BAC) exista pentru ADLIC, inca din 2011 aplicatia cu admiterea la liceu scaleaza in perioada examenelor de pe serverele ministerului pe Windows Azure avand la dispozitie resurse practic nelimitate. Din pacate, pentru BAC s-au terminat norii sau banii, nu mai stiu. Legat de partea de business apps, nu stiu cat te pricepi la ERP dar pana la Oracle si SAP e cale lunga, iar licentele conteaza doar 30% din proiect, restul sunt servicii pt ca la un ERP customizarea face toti banii, ceea ce nu este cazul in cloud.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus