►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ne dorim ca telefoanele şi tabletele noastre să aibă sticlă Gorilla pe ecran, dar v-aţi întrebat vreodată ce este aceasta şi de ce este rezistentă la zgârieturi? Eu da.
Sticla Gorilla este rezistentă la deformare, rezistentă la zgârieturi şi foarte uşoară în comparaţie cu sticla obişnuită, aşa că se potriveşte perfect telefoanelor mobile. Recent a apărut şi Gorilla Glass 2, care păstrează rezistenta generaţiei anterioare, dar este cu 20% mai uşoară.
Tehnologia din spatele sticlei Gorilla tine de chimie pură. Sticla este scufundată într-o baie de sare de potasiu, la o temperatură de 400 grade Celsius. În acest proces, ioni de sodiu ies din sticlă şi locul lor este luat de ioni de potasiu din respectiva baie. Ionii de potasiu sunt mai mari ca volum decât cei de sodiu, pe care îi înlocuiesc, aşa că foaia de sticlă rezultată este mai rezistentă.
Este mai simplu să vă închipuiţi straturile de ioni de sodiu între care sunt şi unii de potasiu că pe o mulţime foarte aglomerată. Când e aglomeraţie, e greu să te strecori printre oameni şi să pătrunzi printre rândurile lor, îţi faci loc cu greu, din coate, poate chiar deloc.
Aşa e şi cu sticla. Întrucât suprafaţa este foarte tensionată de prezenţa unor ioni mai mari, este greu pentru un obiect exterior să o zgârie, pentru că zgârietura înseamnă o acţiune fizică, un “șanț” săpat în acei ioni, molecule împinse la o parte sau distruse.
Povestea firmei Corning este şi mai interesantă. În business-ul de sticlă pentru telefoane i-a băgat chiar Steve Jobs, care a căutat pentru primul iPhone o soluţie mai bună decât ce se utiliza până atunci pe telefoane. Asta nu înseamnă că cei de la Corning mureau de foame, ba din contra.
Povestea lor începe acum 160 de ani. În timp, au făcut cercetare masivă în domeniul sticlei, au fabricat sticlă pentru primul bec al lui Edison, au fost implicați în descoperirea şi fabricarea fibrei optice, au făcut sticlă pentru telescoape, inclusiv Hubble, au contribuit la micşorarea costurilor de producţie a televizoarelor sau radiourilor prin tehnologii mai bune de fabricare, au produs ferestre de avioane şi nave spaţiale, au inventat tehnologii care au permis crearea monitoarelor LCD.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
09/10/2012 la 10:42 AM
Foarte bun articolul DAR.
La fel ca tine sunt un posesor de One X. L-am achizitionat in data de 3 iunie (cand statusul lui in magazine s-a transpormat din indisponibil in disponibil). La doar cateva zile de la achizitie am observat ca pe mijlocul ecranului este o pata. Daca ar fi sa pun un grid de 3×3 pe ecran pata ar fi exact pe mijloc depasind in toate directiile patratul imaginar din mijloc.
Daca ecranul este sters bine-bine-bine este imposibil s-o vezi chiar si in lumina puternica, practic pata nu exista. Daca “butonez” telefonul, primul loc unde se zaresc amprentele este suprafata petei respective. Daca il bag in buzunar cu ecranul curat, cand il scot pata de pe mijlocul ecranului imi scoate limba: “sunt aici! :D”. Daca am ecranul proaspat sters si incerc sa-l aburesc putin conturul petei apare instant.
Am scris la pcgarage (de unde l-am luat) dar s-a lasat sa se inteleaga ca mare lucru nu se poate face, fiind un defect atipic. Daca observam asta in primele 10 zile il trimiteam inapoi!
Am scris la HTC si???!!! Este prima data cand n-am primit raspuns, de orice fel de la ei. Sunt curios daca mai are cineva o asemenea problema. Astept sa-mi iau One X+ dar o sa ma uit bine la ecran ca sa n-o mai patesc odata, ceea ce va sfatuiesc si pe voi.
Ecraneeee-ecreneee toata lumea doarme, numa’ io nu pooot sa dooorm…
monitoare LED ieftine(Citează)
09/10/2012 la 10:52 AM
nu! :)
razvanbb(Citează)
09/10/2012 la 11:46 AM
Salut, foarte interesant articolul. totusi, cred ca exista si probleme cu sticla asta. un prieten si-a scapat 4S-ul pe jos, pe cant, avandu-l si in folie protectoare
l-a ridicat de jos, telefonul nu avea nimic, l-a sters si l-a bagat in buzunar
dupa vreo ora, cand l-a scos , avea o mare crapatura pe tot ecranul.
l-a dus la orange si i-au spus ca e un defect de fabricatie
alioja(Citează)
09/10/2012 la 12:23 PM
Am citit acum cateva luni pe wiki aproape aceleasi lucruri ca si in articolul de fata.
Trebuie sa se inteleaga foarte clar ca Gorilla Glass este mai rezistenta la zgarieturi decat sticla obisnuita, dar nu imbatabila. Asa ca posesorii de mobile nu trebuie sa se mire ca dupa ce au scapat aparatul pe jos apar zgarieturi sau crapaturi – orice material are o limita.
Bine, exista materiale mult mai bine decat Gorilla glass, cum ar fi safirul, insa e foarte scump si numai telefoanele de lux au ecran de safir.
Poate pe viitor vor fi gasite solutii de a iefteni productia si vom avea ecrane ieftine din safir sau din ceremici superioare, de polda AlON (Aluminium oxynitride).
staz(Citează)
09/10/2012 la 1:27 PM
Rezistența Gorilla Glass este una relativă la obiectele cu care intră în contact, evident. Multă lume se entuziasmează că rezistă când e scăpată pe asfalt, dar asfaltul nu are o duritate mai mare decât Gorilla Glass (pe scara Mohs). Problema este (în mod incredibil) nisipul sau praful. Dacă ai în buzunar chei, sau dacă pui telefonul cu fața în jos pe masă, nu se va zgâria sub nici o formă, însă dacă ai un fir de praf lângă cheile respective sau între telefon și suprafața mesei, un grăunte e suficient să-ți tragă o dungă de toată frumusețea. Plaja e coșmar, nici nu mai zic.
Flo(Citează)
09/10/2012 la 9:52 PM
Eu am reusit sa sparg ecranul la Galaxy S2 cu tot cu Gorilla Glass :)) Si nu am folosit decat cotul :)) Ghinion, dar s-a intamplat.
Octav(Citează)
09/10/2012 la 10:35 PM
@Octav: e rezistenta la deformare, nu la lovituri puternice. In plus, acea rezistenta mecanica sporita inseamna ca se fac ecrane mai subtiri cu aceeasi rezistenta ca si a sticlei obisnuite, care ar fi trebuit turnata mult mai gros pentru aceleasi proprietati mecanice. Nu inseamna ca e si “blindata”. In plus, e rezistenta la zgarieturi.
@Flo: ai patit tu? Nu cred ca de la nisip e asa problema, ar trebui zgariata cu materiale mai dure pentru asta.
nwradu(Citează)
09/10/2012 la 11:54 PM
Eu pe ecranul telefonului am cateva “dungi” fine, desi in mod normal n-ar fi trebuit sa se zgarie.
mariod(Citează)
10/10/2012 la 12:13 AM
the most common constituent of sand in inland continental settings and non-tropical coastal settings is silica
The most familiar type of glass, used for centuries in windows and drinking vessels, is soda-lime glass, composed of about 75% silica
Gorilla Glass is the trademark for an alkali-aluminosilicate
Aluminium silicate (or aluminum silicate) has the chemical formula (AlO)2SiO3. It has a density of 2.8 to 2.9 g/cm³, a vitreous lustre, a refractive index of 1.56, a Mohs hardness of 4.5-7.5
nea_caisă(Citează)
10/10/2012 la 9:58 AM
Captain Wikipedia :D
nwradu(Citează)
10/10/2012 la 3:55 PM
http://youtu.be/TfgKLwGnOZs?t=7m10s
Deși probabil șmirghelule mult mai dur, observați că nu apasă deloc și e suficient cât să mătuiască ecranul. Evident, nu vei ține un șmirghel în buzunar cu telefonul, însă nu degeaba se numește sandpaper :P
Flo(Citează)