►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Aţi văzut săritura lui Felix Baumgartner de la 39.000 de metri înălţime, din vidul de la marginea spaţiului? 8 milioane de oameni s-au uitat live pe YouTube şi cine ştie câţi alţii la televizor şi prin alte medii, aşa că Red Bull îşi freacă mâinile de bucurie. O campanie publicitară scumpă, dar de aplaudat.
Momentul acela în care a stat la marginea capsulei, s-a uitat în jos de la altitudinea imensă, unde şi curbura planetei era pronunţat vizibilă, apoi a sărit în, practic, nimic, a fost incredibil. Un salt în abis, la propriu. Am văzut pe Twitter multe întrebări bune şi la câteva m-am gândit să le dau eu răspuns, în măsura în care mă pricep.
Dacă s-ar fi spart balonul în timpul ascensiunii, ce făcea?
Sărea în acel moment. Capsula sigur avea un sistem de siguranţă care ar fi ejectat uşa şi, la aşa o depresurizare, şi pe F.B. în aer. Ar fi deschis paraşuta şi ar fi aterizat pe pământ aşa cum a făcut-o ieri, doar că fără recorduri mondiale doborâte.
De ce n-au transmis live de pe casca lui, ca să vedem cum cade?
Este foarte foarte dificil să transmiţi live aşa ceva, dar sunt sigur că totul a fost filmat de camere de pe costumul său şi vom vedea înregistrarea.
Dificultatea transmisiei ține de mai multe motive. La 37.000 de metri n-ai 3G (nici 4G), aşa că-ţi trebuie un emiţător puternic montat pe costum. Un astfel de emiţător, ca să acopere o aşa distantă şi să transmită flux video, ar fi trebui să fie direcţionat, adică o antenă pe costum orientată spre sol.
L-aţi văzut pe F.B. cum se învârtea în cădere, parcă în vrie? Ar fi fost imposibil de transmis un semnal video de calitate. Dacă aţi fost atenţi, chiar şi conversaţia audio era de o calitate foarte slabă. În plus, un astfel de emiţător i-ar fi îngreunat suplimentar costumul deja masiv. Mai mult, peste câteva ore/zile vom vedea imaginile înregistrate şi campania va fi astfel readusă în atenţia oamenilor.
Apropo, pe costum a avut trei camere high-definition: una pe piept, două pe şolduri.
Dacă i se făcea rău în cădere şi leşina?
Costumul mai mult ca sigur că era prevăzut cu paraşute cu deschidere automată la o anumită altitudine, aşa cum au majoritatea paraşutiştilor “normali”. Ar fi aterizat pe sol până la urmă, deşi ar fi existat riscul de a se încurca în paraşută în timpul căderii sau altceva asemănător.
Dacă murea?
Fluxul video a fost întârziat cam 20 de secunde pentru o astfel de eventualitate, ca să nu vezi live o tragedie. Era un risc, ca în orice sport extrem, dar nu foarte mare.
Cum l-au filmat în cădere, la aşa distantă mare?
Există de multă vreme camere speciale pentru a fotografia şi filma la distanţe foarte mari în atmosferă. Armata americană le utilizează pentru a filma avioane şi teste cu rachete, iar NASA pentru a urmări rachetele spaţiale atunci când decolează. Acum mulţi ani am auzit că pot vedea o minge de baschet la 20 de km altitudine, cu tot cu distorsiunile atmosferice introduse de această distanţă.
Tehnologia aceasta a ajuns şi în sectorul privat. Felix Baumgartner a fost urmărit de la sol cu camere numite Joint Long-Range Aerospace Imagind and Relay, JLAIR. Sunt două camere video de rezoluţie 4K (4000 x 2000 pixeli) ce pot filma Full Hd la 120 fps şi au şi senzori în infraroşu (acele imagini iniţiale alb-negru aşa era filmate). Cu zoom puternic rezolvi orice, iar camerele JLAIR au câteva sute de kilograme, dispun de generator şi aer condiţionat propriu şi sunt montate pe maşini speciale.
A depăşit viteza sunetului?
Habar n-am. CNN zice că da, la un moment dat având chiar Mach 1.24, adică deplasându-se cu 24% mai repede decât sunetul.
Depinde cum defineşti totul. Viteza sunetului la sol este de 1236 km/h. Problema este că viteza sunetului (a undelor sonore, mai exact) depinde foarte mult de mediul în care se propagă. În aer, viteza sunetului depinde mai mult de temperatura atmosferică, nu neaparat de presiune și altitudine.
Din aceste motive, aviatorii măsoară viteză în Mach, care reprezintă viteza avionului raportată la viteza sunetului la altitudine din acel moment. De exemplu la nivelul mării Mach 1 înseamnă 1236 km/h, că atât e viteza sunetului la 20 de grade şi altitudine normală. Urcă la 11.000 de metri, unde ai -50 de grade Celsius, şi viteza sunetului va fi de doar 1062 km/h. Un avion cu Mach 1 la 11.000 de metri zboară cu o viteză de 1062 km/h, pe când un avion cu Mach 1 la nivelul solului ar fi mai rapid, la 1236 km/h.
Am urmărit viteza indicată în timpul căderii şi nu mi s-a părut că a depăşit 1200 km/h. Asta înseamnă că F.B n-a depăşit viteza pe care sunetul o are la sol, dar dacă la altitudinea respectivă sunetul se propagă mult mai încet (în jur de 1000 km/h, cum v-am zis), atunci în acele momente şi la acea altitudine Baumgartnet era supersonic.
Care au fost riscurile misiunii?
Nu mi s-a părut a fi o săritură foarte riscantă. Totul depindea de costum şi calitatea acestuia, că dacă avea chiar şi cea mai micuţă găurică F.B. ar fi murit în cădere. În rest, ascensiunea a fost fără mari riscuri, saltul şi căderea la fel, depăşirea vitezei sunetului nu ridică nici o problemă câtă vreme te protejează costumul, iar paraşuta s-ar fi declanşat şi automat şi sigur avea şi rezerve.
Riscul era să intre într-o mişcare de rotaţie necontrolabilă, în care ar fi fost imposibil să scoată paraşuta. S-a antrenat cu sărituri mai mici pentru a învăţa să se controleze în cădere şi să “planeze” fără a se roti, măcar pentru câteva secunde.
Fotografiile de mai jos sunt reale?
Nu, sunt simulări, artă grafică. Doar n-a sărit altcineva în paralel cu el ca să-l fotografieze rupând bariera sunetului. Acel halou alb reprezintă o condensare a apei din atmosferă în momentul ruperii barierei sunetului deoarece moleculele de aer nu au timp să se “dea la o parte” din fața obiectului în zbor, aşa că se comprimă una în alta şi vaporii de apă se condensează. Cred, totuşi, că trebuie un obiect mai de mărimea unui avion pentru a face vizibil fenomenul, nu doar un om.
Cât despre imaginile de pe marginea capsulei, iluminarea ei este greşită. Aveţi mai jos o imagine reală, observaţi şi poziţia textului Zenith peste panourile capsulei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
15/10/2012 la 6:53 AM
Spectaculos!!!!!!!!!
Padure Elena(Citează)
15/10/2012 la 6:53 AM
Spectaculos!!!!!!!!!
Padure Elena(Citează)
15/10/2012 la 6:53 AM
Spectaculos!!!!!!!!!
Padure Elena(Citează)
15/10/2012 la 6:53 AM
Spectaculos!!!!!!!!!
Padure Elena(Citează)
15/10/2012 la 6:53 AM
Spectaculos!!!!!!!!!
Padure Elena(Citează)
15/10/2012 la 6:53 AM
Spectaculos!!!!!!!!!
Padure Elena(Citează)
15/10/2012 la 10:27 AM
Radule omul a trisat putin, dat fiind ca a sarit dintr-un loc un aerul este cam lipsa. Dar viteza sunetului a depasit-o. Adica valoarea ei la nivelul pamintului.
jules(Citează)
17/10/2012 la 10:28 PM
@jules: da, este estimat la peste 1300 km/h. Sunt curios cum s-au simtit vibratiile din zona trans-sonica atunci cand nu ai un avion in jurul tau.
Altitude Felix Baumgartner stepped off the capsule:
39,045 meters / 128,100 feet
Fastest speed achieved during freefall:
1,342.8 km/h / 833.9 mph (Mach 1.24)
Time elapse before reaching speed of sound during freefall:
34 seconds
Vertical distance of freefall:
36,529 meters / 119,846 feet
Total time spent in freefall:
4 minutes 22 seconds
Parachute pulled:
5,300 ft above the ground
Total time from the moment he jumped to landing:
9 minutes 9 seconds
Distance between launch and landing positions:
70.5km / 43.8miles
Records achieved (awaiting certification):
– First human to break the speed of sound in freefall without mechanical intervention
– Freefall from the highest altitude
– Longest vertical distance in freefall
– Highest manned balloon flight
nwradu(Citează)
15/10/2012 la 10:29 AM
“S-a antrenat cu sărituri mai mici pentru a învăţa să se controleze în cădere şi să “planeze” fără a se roti, măcar pentru câteva secunde.”
defapt are peste 25000 de salturi cu parasuta:))…deja ala nu mai e antrenament
picabum(Citează)
15/10/2012 la 11:42 AM
@picaburn problema e ca acolo sus aerul e atit de rarefiat incit daca nu era atent la saritura se putea roti ca prostul minute bune. Pentru asta era necesar antrenamentul. Frecarea cu aerul la inaltimea aia e aproape inexistenta.
jules(Citează)
15/10/2012 la 4:01 PM
A doua poza stiu ca este de la saritura de 29 000 de metri. Atunci avea carapacea neagra. Acum a avut rucsac alb pentru parasuta:). In rest, totul e chiar ok din ce spui tu:).
si da, parasuta se deschidea automat pe la 1000 de metri din cate am mai citit!:)
Saritura a avut si rol de cercetare!
sorin(Citează)
15/10/2012 la 8:05 PM
25000:365=68.5 ! (picabum)
mirel(Citează)