un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Nikon S800c, prima cameră foto cu Android

23 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii


Nikon S800c este prima cameră compactă cu sistem de operare Android. Eu l-am avut la teste de la Germanos, care-l vinde într-un pachet cu diverse accesorii incluse, și l-am butonat-o vreo două zile pentru a-i face un review.

De ce ai pune Android pe o cameră foto? Pentru că puţini fac fotografii pentru a le privi doar ei în secret acasă; restul vor să le arate prietenilor, să jongleze cu ele pe Facebook şi Twitter direct din concediu şi tot restul funcţiilor sociale, iar Android excelează la sharing şi socializare.

Avantajele imediate ale camerei cu Android sunt:

  • poţi instala pe ea orice program din Google Play, precum Facebook, Twitter, Foursquare, Dropbox, Gmail etc
  • are wifi şi poţi trimite rapid fotografiile pe Internet
  • compatibilitate şi interacţiune rapidă cu alte dispozitive şi servicii

Specificaţii Nikon S800c: cameră compactă, senzor 16 Mpx, zoom optic 10x, procesor Expeed, ecran color tactil, filmează Full HD 1080p, wi-fi integrat, GPS integrat, stocare internă 1,7 GB pentru date şi 600 MB pentru aplicaţii, slot de card SDHC, ieşire micro-USB şi HDMI. Android, atenţie, 2.3 la bord.

Mai mult, camera vine împreună cu geantă Lowepro Tahoe, un card de 8GB ultra SDHC şi cu trepiedul Joby Gorillapod Micro 250.

Produsul este disponibil doar prin precomandă în magazinele Germanos din ţară, la preţul de 1.999 lei (TVA inclus). Pasionaţii de fotografie se vor putea bucura de acest gadget care va fi livrat în termen de 3 zile de la comandă, în magazinul unde aceasta a fost plasată.

Promoţional, doar în cadrul magazinelor Germanos, în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie 2012, noul Nikon COOLPIX S800c cu sistem de operare Android este livrat alături de modemul WI-FI Connect MF60 Mobile Hotspot şi de Cartela Internet de la COSMOTE care dispune de un credit iniţial de 10 euro ce poate fi utilizat pentru navigare pe internet sau pentru activarea unei extraopţiuni de date, astfel încât clienţii Germanos să poată beneficia de o experienţă multimedia completă.

Chiar şi cu toate accesoriile şi modemul MF60, este o cameră foarte scumpă pentru o compactă. Merită banii? Citiţi mai jos.

CONSTRUCŢIE
Nikon S800c arată şi este făcută ca o cameră compactă uzuală. Calitatea ei mi s-a părut potrivită; nu-i un punct slab, dar nici un model extraordinar pentru a fi dat exemplu tuturor.

Partea frontală arată ca la orice cameră compactă, cu obiectivul amplasat spre stânga şi un flash integrat deasupra lui. Observaţi din fotografie şi denumirile obiectivului, Nikkor 10x wide ED VR şi sub el distanţele focale 4,5 – 45mm, cu diafragmă între 3,2 şi 5,8 la capete. Fiind compactă, nu-i aşa important.


Partea superioară este foarte simplă. Avem acolo doar butonul de on/off, declanşatorul şi inelul de zoom în/ouţ din jurul acestuia.

Partea din spate este aproape în întregime un ecran tactil. În dreapta acestuia se găsesc singurele alte 3 butoane fizice ale camerei, cele clasice din Android, Home, Back şi Menu. După cum puteţi ghici deja, toate modificările din meniuri, modurile de fotografiere şi setările se fac din touchscreen-ul camerei.

Butoanele sunt uşor de apăsat. Aş fi preferat ca cele de pe spate, Home/Back/Menu, să fie mai mari, dar te descurci şi aşa cu ele.

FOTOGRAFIEREA
Fotografiile făcute cu Nikon S800c arată aşa cum te-ai aştepta de la o compactă: bune în lumina zilei, ceva mai zgomotoase sau puțin mişcate în lumină slabă, pentru că senzorul micuț nu poate face minuni.

ISO-ul poate varia între 125 şi 3200. Aveţi mai jos imagini crop 100% cu fiecare astfel de valoare şi puteţi observa cum se diminuează progresiv detaliile fine pe măsură ce ISO creşte.

Rezoluţia maximă este de 4608 x 3456 pixeli, format 4:3, iar fişierele au denumiri de forma DSCN####.jpg, dimensiunea aproximativă fiind între 2,5 şi 3,7 MB.

Zoom-ul optic cu un factor de mărire 10x este un atu puternic al acestei camere. Observaţi în fotografiile de mai jos cam ce poate face.


Mi-a plăcut şi stabilizatorul de imagine, care în condiţii de noapte ajută un pic. Fotografiile de mai jos sunt făcute la 1/30 sec, 1/10 sec şi respectiv 1/15 sec, iar eu mă declar mulţumit de calitatea lor.



Imaginile la dimensiunea originală, ba chiar mai multe decât sunt pe blog, le găsiţi pe Skydrive.

VIDEO
Clipurile lui Nikon S800c sunt înregistrate în format .MOV QuickTime (la naiba!), codec MPEG-4 AVC. Rezoluţia este 1920 x 1080 pixeli, rata de cadre este de 29.970 fps, 14,8 Mbps video, audio stereo AAC cu rată variabilă. Dimensiunea fişierelor este de aproximativ 2 MB pentru fiecare secundă de înregistrare.

În timpul clipului pot face zoom optic, iar focalizarea se face periodic pentru ca aparatul să se adapteze la ceea ce filmezi.

Am folosit aplicaţia YouTube de Android pentru a urca direct clipul din camera pe YouTube.

SOFTWARE
OK, până acum am stabilit că Nikon S800c se comportă ca o compactă modernă: face fotografii bunicele, filmează Full HD binişor, este construit la fel ca alte aparate. Momentan nu-i cu nimic special faţă de concurenţă.

Îl face Android-ul de la bord special? Da şi nu, din păcate, sentimentul general fiind de jucărie la care mai trebuia lucrat înainte de lansarea pe piaţă.

Să vă zic ce-mi place. Programele tipice ale Androidului deschid o lume întreagă:

  • am pus fotografii direct din camera pe Facebook, utilizând wifi-ul gratuit de la un McDonald’s
  • am urcat un clip direct pe YouTube
  • am folosit Dropbox pentru a transfera direct pe net fotografiile din cameră, eliminând complet necesitatea de a o conecta la calculator
  • am trimis şi primit emailuri pe aparatul foto, ataşat fotografii din memoria acestuia.

Poţi instala orice, poţi să tragi widgeturi pe cele câteva ecrane pe care le ai la dispoziţie, poţi da share către orice program uzual de Android, aşa cum aţi face de pe un telefon. Ca sistem, în teorie este foarte bun şi aştept cu interes şi alte camere cu Android la bord.

În practică, însă, începi rapid să vezi dezavantaje. Întrucât Android-ul este tot cel clasic de pe telefoane, cu doar nişte aplicaţii de fotografiere şi vizualizare în plus (practic, partea aparatului), unele lucruri nu se potrivesc.

De exemplu am instalat Facebook şi, întrucât îl doream doar pentru a pune pe net fotografii, a trebuit să elimin automat din setările sale toate sincronizările şi alertele de mesaje şi prietenii. Foursquare? La fel, am modificat setările. Partea proastă este că aceste modificări se transmit automat şi pe aplicaţia Foursquare sau Facebook din telefonul meu, unde nu vroiam să le fac.

Wireless-ul mergea greu. Foarte greu, nu ştiu de ce. Transferul unei fotografii se face într-un timp rezonabil, dar la un clip video sau la 50 de fotografii transferate pe Dropbox simţi că îmbătrâneşti.

Instagram nu poate fi instalat. Aparatul rulează Android 2.3, iar Instagram cere minim 4.0. Veţi avea problema aceasta şi cu alte programe ce necesită o versiune mai recentă decât 2.3.

Bateria nu are o autonomie foarte mare. Sistem de operare complex şi wifi activat din când în când, plus un ecran mărişor înseamnă că autonomia scade faţă de alte aparate mai simple. Chestia asta, combinată cu necesitatea particularizării fiecărui program instalat în parte pentru a opri tot felul de sincronizări şi actualizări, nu face aparatul prea prietenos pentru utilizatorii obişnuiţi de compacte.

Şi că veni vorba de baterie, am avut mici probleme cu încărcarea ei. La un moment indicatorul de baterie din softul de fotografiere îmi arată că-i gol, indicatorul din interfaţa Android că-i la jumătate. De câteva ori nu a vrut să se încarce decât după ce i-am dat shutdown complet (ţii power apăsat vreo 2 secunde și se stinge și aprinde imediat, nu e ca la telefoane), dar eu speram să-l ţin la încărcat în timp ce transferă fişiere prin wifi, că aşa mi s-ar părea normal. L-am avut pentru prea puţine zile ca să testez mai mult acest aspect, dar în puţinul timp avut la dispoziţie am fost dezamăgit.

Mai jos vedeţi screenshoturi cu diverse meniuri şi cu interfaţa aparatului. Nu le-am pus pe toate aici, dar sunt toate pe SkyDrive pentru cine vrea toate detaliile.

CE E BINE

  • îmi plac posibilităţile deschise de Android pe camere foto
  • zoom optic mare
  • accesorii multe în pachet

CE E RĂU

  • autonomie scăzută
  • lipsa de particularizare software face aparatul să pară o jucărie, nu ceva serios gândit
  • Android 2.3 este prea vechi
  • foarte scumpă pentru ce oferă

CONCLUZIE
Nikon S800c este un experiment interesant şi îmi face “poftă” de camere cu Android. Din păcate, acest prim model dezamăgeşte la mai multe aspecte decât îmbunătăţeşte, iar autonomia scăzută şi softul slab particularizat sunt principalele cauze. Având în vedere preţul, nu pot să recomand camera decât celor interesaţi cu adevărat de ceea ce oferă Android-ul de la bord.

O găsiţi și la Germanos şi citiţi şi despre promoţia mai jos:

Mai mult, camera vine împreună cu geantă Lowepro Tahoe, un card de 8GB ultra SDHC şi cu trepiedul Joby Gorillapod Micro 250.

Produsul este disponibil doar prin precomandă în magazinele Germanos din ţară, la preţul de 1.999 lei (TVA inclus). Pasionaţii de fotografie se vor putea bucura de acest gadget care va fi livrat în termen de 3 zile de la comandă, în magazinul unde aceasta a fost plasată.

Promoţional, doar în cadrul magazinelor Germanos, în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie 2012, noul Nikon COOLPIX S800c cu sistem de operare Android este livrat alături de modemul WI-FI Connect MF60 Mobile Hotspot şi de Cartela Internet de la COSMOTE care dispune de un credit iniţial de 10 euro ce poate fi utilizat pentru navigare pe internet sau pentru activarea unei extraopţiuni de date, astfel încât clienţii Germanos să poată beneficia de o experienţă multimedia completă.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Sper să pun mâna cât mai repede pe un Samsung Galaxy Camera. Deși are un preț tot la fel de greu, sună extraordinar de bine alăturarea experienței Samsung într-ale Android-ului și portabilității cu camerele. Ar fi interesant să faci o comparație între cele două dacă o să ai ocazia.

      (Citează)

  2. Eu am instagram pe Android 2.3.3. Ce tot zici tu acolo?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus