►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Update: mi-am cumpărat și eu una în noiembrie 2012. E un model foarte bun, iar un set suplimentar de consumabile n-a fost foarte scump.
—
HP 3525 DeskJet Ink Advantage este o imprimantă color cu jet de cerneală din noua gamă lansată la începutul verii de HP, acel “Ink Advantage” însemnând că printezi practic dublu la acelaşi cost. Aceste modele au un consum mai mic de cerneală și un preț mai mic al cartuşelor faţă de vechiile generaţii.
HP 3525, modelul testat zilele trecute de mine, mi s-a părut încă de atunci varianta best-buy dintre toate, acel model din mijlocul gamei care are toate funcţiile pe care le-ar putea cere un utilizator casnic sau un elev/student.
Specificaţii: 4 cartuşe separate (BCMY), printare alb-negru 8 ppm, color 7.5 ppm; duplex integrat, adică întoarce automat hârtia pentru printare față-verso; scanner/copiator flatbed 1200 dpi; conectivitate wireless 802.11n (inclusiv ePrint) şi USB; ecran de 5 cm pentru configurare şi operaţiuni rapide de copiere şi scanare; dimensiuni 440 x 365 x 144 mm, greutate 5 kg.
Pe scurt, e o multifuncţională (imprimantă, scanner, copiator) ce se poate conecta şi wireless la router-ul casei, iar cartuşele separate înseamnă că se pot înlocui treptat pe măsură ce se consumă.
Multifuncţional HP DeskJet Ink Advantage 3525, A4, Wireless – 399 lei la eMAG.
AMBALARE
Obsesia mea cu precizarea modului de ambalare a produselor este hilară, nu?
Totuşi, HP 3525 are o cutie bine gândită, înaltă în loc de a fi lată, aşa că nu o cari în braţe, ci pe lângă corp, de cele două mânere făcute în partea sa de sus. E mai uşor de transportat decât alte multifuncţionale.
În cutie am găsit multifuncţionala şi un set de cartuşe, CD-uri şi o documentaţie minoră, cabluri de alimentare şi USB.
CONSTRUCŢIE
Aş spune că HP 3525 nu diferă la acest capitol de alte imprimante de pe piaţă. Este din plastic negru, nu gri ca alte modele din clasa ei (nouă seria Ink Advantage este făcută în tonuri de negru şi roşu).
Scannerul este acoperit de tradiţionalul capac de protecţie. Tava de hârtie este sub imprimantă, în partea frontală, astfel încât foile sunt trase, rotite în imprimantă şi date afară tot prin faţă. Mi-ar fi plăcut ca tava să fie mai mare, dar o capacitate declarată de 80 de coli A4 este suficientă pentru o imprimantă home-office. Zona de ieşire a hârtiei se poate extinde cu 1-2 elemente de plastic, ca să “prindă” mai bine foile tipărite.
Ecranul monocrom de 5 cm este suficient de mare pentru a fi citit fără probleme şi, mai important, interfaţa este în limba română. Principalele funcţii pe care le accesezi de acolo, odată configurat totul, sunt cele de copiator şi de scanare către calculator.
Duplexorul este integrat în imprimantă, aşa că ea tipăreşte pe o foaie şi, chiar înainte să zici că ţi-o dă de tot afară, o trage iar în imprimantă, o învârte pe role şi o tipăreşte şi pe cealaltă parte a hârtiei.
Face un pic de zgomot, dar nu peste orice altă imprimantă cu jet de cerneală pe care am avut-o.
CUM TIPĂREŞTE
“Bine”, gluma aia. Culorile au ieşit vii, realiste, iar cele câteva fotografii printate pe hârtie specială sunt de foarte bună calitate.
Fiind o multifuncţională cu jet de cerneală, uneori lasă automat hârtia să se usuce. Adică o tipăreşte şi, chiar înainte să o lase în tava de ieşire sau să o tragă înapoi pentru a o învârti în duplexor, face o pauză de 5 secunde pentru uscare. Nu-i rea ideea şi, în practică, nici nu introduce întârzieri reale în proces.
Eu mă declar mulţumit de viteza de imprimare alb-negru şi color. Nu sunt mari diferenţe între cele două şi, deşi n-am stat cu cronometrul ca să măsor cât de realistă este viteza de 7-8 ppm declarată de producător, nici n-am simţit că aştept după imprimantă. Dai OK pe ecran şi începe printarea, iar după câteva secunde ai hârtia în faţa ta.
Scanarea este o operaţiune care decurge rapid. Mă aşteptam ca prima oară să aibă un timp mai lung de încălzire a senzorului, dar n-a fost cazul, mi-a generat rapid preview-ul şi fişierul scanat a fost de calitate. Interfaţa pusă la dispoziţie de driverul HP este simplă şi utilă, poţi alege între diverse rezoluţii de scanare şi formate de fişiere pentru salvare, aşa că totul decurge rapid şi logic.
Mi-a plăcut foarte mult faptul că imprimantă se poate conecta wireless la reţeaua casei. Nici n-am mai utilizat-o prin USB, toate funcţiile ei, inclusiv scanarea, fiind accesibile prin wifi. În plus, beneficiază şi de sistemul ePrint prin care i se alocă imprimantei o adresă de email de forma @HPePrint.com şi orice fişier uzual (PDF, Word, JPG etc) trimis prin email pe acea adresă este tipărit.
ePrint e o tehnologie grozavă dacă vrei să tipăreşti ceva direct de pe telefon, tabletă, eventual când nu eşti acasă sau când vrea altcineva să tipărească pe imprimanta ta, dar nu stai să-i instalezi atunci driverele necesare. Poţi proteja sistemul astfel încât să nu tipărească oricine ţi-ar afla adresa respectivă de email, chit că o ţii tu secretă.
SOFTWARE
Aici sunt trei aspecte. Soft-ul din imprimantă, cel din calculator şi cel online, din cloud.
Cel din imprimantă este bine făcut. De exemplu ea are funcţie de copiator de sine stătător, adică pui hârtia pe scanner, intri în meniul de copiere şi funcţionează de acolo ca un xerox. Funcţia este foarte utilă când ai nevoie rapid de o copie de buletin sau de la vreo factură şi garanţie şi nu vrei să mai deschizi calculatorul pentru asta. Nu-i nici pe departe o premieră, dar e o funcţie bine-venită.
Un alt aspect care mi-a plăcut a fost cel al formularelor gata pregătite pentru a fi tipărite. Imprimanta are în memorie şi poate genera calendarul lunar (dar din păcate ziua începe cu duminică), calendarul săptămânal, foaie de gardă pentru fax şi nişte jocuri pentru copii (X şi 0, labirint, sudoku), precum şi foi-tip precum caiet de matematică, de “citire”, portative şi alte câteva. Găsiţi mai jos exemple.
O opțiune din meniul de Formulare mă face să cred că poți scana altele în memoria imprimantei, dar n-am testat.
Ce m-a mirat însă este că n-am reuşit să conectez imprimanta la reţeaua wireless prin metoda bătrânească, adică alegând reţeaua dintr-o listă de reţele disponibile şi introducând manual parola de conectare. Opţiunile de conectare includ doar metodele pe bază de Wifi Protected Setup şi de PIN, adică trebuie să apeşi un buton pe router şi apoi pe imprimantă, ca să le “împerechezi” aproape ca la bluetooth. Am rezolvat până la urmă, dar să vă aşteptaţi ca la instalarea pe wifi să aveţi acces şi la router.
Sofware-ul din calculator, este, surprinzător pentru HP, mai mic! Driverul şi restul suitei de programe auxiliare au, dacă am reţinut bine, 60 MB. Acum doi ani un driver de 200 MB era la ordinea zilei, motiv pentru care uram HP şi instalarea lor.
Mai mult, la instalare, când aşteptam cu cablul USB în mână, imprimantă m-a întrebat dacă nu prefer să o conectez prin wifi, aşa că nici n-am mai încercat conectarea cablată. Mi-a permis să pun imprimanta în celălalt colţ al camerei, departe de calculator, ba chiar o poţi duce oriunde în casă.
O opţiune de la instalare m-a întrebat dacă vreau să activez protecţia cartuşelor, adică acestea n-ar mai fi putut fi folosite şi în altă imprimantă. Explicaţia oficială este că dacă îţi fură cineva cartuşele, nu le poate folosi în alt echipament (dar totuşi, ce hoț fură cartuşe?!?) şi că nici nu pot fi vândute, reîncărcate de o terţă parte şi refolosite de altcineva, ceea ce sună logic, dar de ce mi-ar pasă mie? Practic îmi interzic singur posibilitatea ca într-un viitor să folosesc aceleaşi cartuşe într-un alt model de imprimantă sau să le vând.
Programul instalat de HP îţi permite să accesezi rapid principalele funcţii şi să le configurezi. Cât despre printarea față-verso, aceasta se poate alege la orice tipărire din meniul de configurare, unde eşti întrebat pe care latură vrei să faci întoarcerea paginii.
Configurarea ePrint a mers şi mai rapid. Mergi pe ePrintCenter.com, introduci acolo un cod pe care ţi-l spune imprimanta când îi apeşi butonul ePrint şi ai înregistrat-o pe net. Îţi alegi o adresă de email pentru ea şi gata, poţi tipări de pe email. Chiar am făcut-o, ca test, trimiţând din telefon un fişier direct la imprimare. Ai la dispoziţie şi printare prin Google Cloud Printing, care ştie să interfaţeze astfel cu imprimantă şi să tipăreşti orice indiferent de calculator.
Ca o notă, utilizați driverul de pe CD-ul inclus sau luați-l prin meniul de pe ePrintCenter.com, după ce înregistrați imprimanta acolo sau căutați pe site-ul oficial HP driver pentru seria 3520. Desi ea se numește 3525, sub acel nume există și o multifunctională mare de birou, un model mai vechi. Bravo HP pentru alegerea unor nume confuze și greu de reținut! Link direct.
CE ESTE BINE
CE ESTE RĂU
N-am găsit nimic să-i reproşez. N-are vreo hibă din prodcutie, face ceea ce scrie în pliant că trebuie să facă.
Vreau doar să precizez că un set de cartuşe tine cam 400-500 de pagini şi că fiecare cartuş nou în parte costă 40 de lei.
CONCLUZIE
O multifuncţională foarte bună pentru o casă normală, pentru elevi, studenţi şi poate un pic de muncă de birou. Are şi scanner, are şi wireless, iar tonerele de schimb sunt destul de ieftine, aşa că nu-i pot reproşa nimic.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
01/10/2012 la 10:36 AM
nu înțeleg de ce revin pe piata imprimantele inkjet când ar fi trebuit sa evolueze cele laser, iar astea sa dispară ușor ușor. Totuși, dacă ar fi sa iau un inkjet cred ca as alege Epson-ul prezentat de tine, cel cu bidonase de cerneala, nu cu cartușe.
snake26(Citează)
02/10/2012 la 12:13 AM
Caut o imprimanta de 2-3 luni si pentru ce-mi trebuie mie oferta e foarte trista. HP poate sa si le lege de gat. Am un Deskjet F370 la care n-a mers niciodata butonul fizic de scanare. Recent i s-a bulit partea electronica si-mi da cartridge error (chiar dupa ce i-am cumparat un cartus nou, ca pe cel vechi mi-l arsese, hurray). Normal ca nu renteaza sa o repari. Ca doar asa intelege HP ideea de eco. Fac ambalaje din carton reciclat si eu arunc la gunoi 3kg de plastic pentru ca o piesa imbecila costa mai mult decat imprimanta. Modelele actuale HP pana in 400 de lei + wifi + duplex (ce caut eu) au niste cartuse care ori nu se pot incarca ori dau erori dupa 2-3 reincarcari. Epson sunt cam scumpe, asa ca probabil o sa iau ceva Canon din seria MG.
Revo(Citează)
24/01/2013 la 4:39 PM
Am achizitionat aceasta imprimanta.Nu eram convins, dar dupa citirea acestui review, am luat-o, si nu regret.
BGD(Citează)
24/01/2013 la 5:40 PM
Mi-am cumpărat si eu una de Black Friday, dacă te face să ai mai multă încredere.
nwradu(Citează)
25/03/2013 la 8:05 PM
nu inteleg un lucru : trebuie sa schimbi toate cele 4 cartuse odata ? adica daca unul s-a golit trebuie sa le schimbi si pe celelalte caci altfel nu merge . 4ori4 = 160 ron. Eu vreau sa folosesc doar cartusul negru si cind se goleste sa-l schimb sau sa-l incarc. multumesc
razvan(Citează)
27/04/2013 la 12:17 PM
vreau sa cumpar un set de cartuse pentru imprimanta hp.Deskjet lnk advantage 3525.
ion(Citează)
27/04/2013 la 10:32 PM
Foarte bine!
nwradu(Citează)
22/08/2013 la 3:31 PM
Am luat si eu una azi, super-incantat de ea, mersi.
blackdevil(Citează)
27/08/2013 la 3:14 PM
buna. eu tocmai vreau sa-mi cumpar aceasta imprimanta.
am nevoie urgent de o informatie… as dori sa stiu daca printeaza alb-negru si in conditiile in care unul din cartusele color s-a golit.
multumesc
alexandra(Citează)
27/08/2013 la 3:24 PM
Nu știu, nu am fost niciodată în aceasta situație.
nwradu(Citează)
17/02/2014 la 8:01 PM
O intrebare am, se pot reincarca cartusele ? Adica sa imi iau eu cerneala si sa le incarc acasa la un cost cu mult scazut fata de pretul original.
Ionut(Citează)
13/03/2014 la 10:30 PM
Am achizitionat si eu azi aceasta imprimanta .Vreau sa tiparesc un document color in alb negru si in proprieties nu am aceasta obtiune.Daca puteti sa ma ajutati! Va multumesc anticipat.
Ambrosimov(Citează)
13/03/2014 la 10:46 PM
Este sigur opțiunea, dar acum nu sunt acasă ca să o văd. În unele programe opțiunea este direct în interfața de printare, în FoxIt parcă se numește print to greyscale și este o simplă bifă.
nwradu(Citează)
22/03/2014 la 2:12 AM
cum reusesc sa o conectez si eu wireless cu routeru am un tp-link, nu reusesc
bogdan(Citează)
11/11/2014 la 3:31 PM
cine ma ajuta si pe mine cu codul de eroare 0x00759c98
ADI(Citează)
21/02/2015 la 9:06 PM
Salut,sunt la a 3-a multifunctionala,2 Canon si una hp.
La hp sa bulit capul de printare la -negru- .Culmea am si cartuse cu cip reincarcabile ,cerneala negru cca 400ml. Acum o folosesc ca scanner.
Am trecut pe imprimanta laser brother ,sper ca ma tine macar 2 ani.
Daca cineva are un cap de printare bun si ieftin as cumpara.
As repara-o doar pentru sotia mea,face diverse fise, desene pentru elevi la scoala.
In rest NU RECOMAND INKJET !!!
Am incercat diverse moduri de curatare ….nimic…
La service-uri toti rad la mine …arogant…adica …te-ai fript fraiere cu hp si canon…
Treceti pe Laser print,spun din experienta. contact: bcm_srba@yahoo.ro
Coco(Citează)
12/03/2015 la 10:34 AM
Am una de un an. Am tiparit max 200 pagini A4 cu text color si alb negru. Am tiparit 4 pagini A4 de fotografii color, foarte bine iesite.
Concluzie: am tiparit foarte putin
Dupa care mi-a dat un mesaj de defectare a capului de imprimare.
Service-urile spun ca sa o arunc si sa imi iau alta. Deci, pentru mine, a fost un produs prost pe care nu il recomand nimanui. Am o parere proasta despre HP, care face lucruri lipsite de fiabilitate – laptopuri, imprimante, etc
Ioan(Citează)
07/04/2016 la 7:59 AM
Am o astfel de imprimanta.
Am citit multe pareri ale celor care si-au cumparat-o si mi se parea ca isi merita banii.
Dupa 1 an de folosire delicata s-a stricat (infundat) capul de imprimare pe negru. Am reincarcat cartusele la centre specializate (cele pe care le avea si apoi pe cele cu care le-am cumparat), nu acasa, cu seringa. ;)
Piesa costa mai mult decat imprimanta.
Am mai intrebat in stg. si in dreapta. Se pare ca este punctul sensibil al acestui model.
In viitor voi cauta o imprimanta cu capul de imprimare pe cartus. Si nu neaparat hp.
Vasilica Vlad(Citează)
05/10/2016 la 8:24 PM
Am acest model de imprimantă de 3 ani. Imediat dupa cumpărare i-am montat un CISS pe care îl foloseam la o imprimantă Epson. Am folosit cartusele originale ale imprimantei. Până acum a printat 28.000 de pagini.
La început am folosit cerneala compatibilă HP dar, deoarece pigmentul negru era cam șters, am încercat cu cerneala originală Epson pentru modelele cu CISS. De atunci funcționează numai cu cerneală Epson și culorile sunt foarte frumoase, iar negrul e impecabil.
Acum o lună a început să nu mai scoată cum trebuie negru. Am rezolvat prin schimbarea cartușului original cu unul nou ( i-au ajuns trei ani :)) și demontarea și curățarea capului de printare în apă distilată caldă (conform indicațiilor HP pentru alte modele de imprimantă). Merge în continuare impecabil.
Radu(Citează)