un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Google/Asus Nexus 7, o tabletă excelentă

10 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Nexus 7 este tableta oficială Google, fabricată pentru ei de către Asus. După cum ne-a obişnuit seria de telefoane Nexus, şi această tabletă rulează Android-ul pur, dar mereu ultima versiune, update-urile fiind la zi.

Nexus 7 m-a surprins foarte plăcut prin două aspecte: preţul relativ mic şi performanţele foarte bune, prea bune pentru cât costă tableta. Este o tabletă excelentă şi o recomand tuturor celor care caută un model de 7 inci.

Specificaţii: ecran de 7 inci, 1280 x 800 pixeli, unghiuri mari de vizualizare; procesor rapid Tegra 3, la 1,2 GHz; memorie RAM 1 GB, stocare 8/16 GB; wireless, bluetooth, dar nu are versiune 3G; baterie 4325 mAh; grosime 10 mm, dimensiuni 198,5 x 120 mm; camera doar frontală, 1,2 Mpx; Android 4.1.


AMBALARE
Tableta Nexus este livrată într-o cutie micuţă, uşor de transportat. În interiorul ei am găsit doar încărcătorul de priză (cablu de date plus ştecher). Dacă vrei o husă, îţi cumperi separat.

CONSTRUCŢIE
Nexus 7 este bine făcută de Asus. La început, când pe net apăruseră doar review-uri din străinătate, lumea se plângea de diverse probleme cu carcasa, dar mă bucur să văd cu ochii mei şi să raportez că probabil au fost incidente izolate. Tableta este la fel de bine făcută ca orice altă tabletă de pe piață.


Sticla de pe partea frontală este bine aplicată şi degetul alunecă uşor pe ea. Din păcate, pentru a ţine preţul scăzut, s-a făcut un mic compromis: sticlă nu este Gorilla Glass, rezistentă la zgârieturi, aşa că nu abuzaţi de tabletă şi nu tăiaţi pâine pe ea. Dezavantajul este unul minor: e o tabletă, deci nu o veţi ţine în buzunar alături de chei.

Spatele pare cauciucat, texturat cu mici găurele care te ajută foarte mult să ţii tableta în mână. Şi cum este un model de 7 inci, este şi micuţa şi uşoară şi deci nu există nici un risc să o scapi din mână. Scrie mare Nexus pe spate, iar în rest design-ul este banal, neieșind în evidență prin nimic.

Lateralele au cele trei butoane tradiţionale, toate pe partea dreaptă: Power, Volume Up, Volume Down. În partea de sus nu avem nimic, jos se găseşte conectorul micro-USB pentru încărcare şi transfer de date (este de lăudat că Asus n-a folosit un conector propriu, probabil acest lucru fiind impus de specificaţiile Google) şi jack-ul audio pentru căşti 3,5mm. În stânga nu avem nimic în afara a patru contacte ce indică posibilitatea conectării la un eventual dock extern.



Cele trei butoane sunt mici şi parcă plasate prea pe spate (laterala este oblică, după cum observaţi din fotografii), dar se apasă uşor şi se simt la deget.

Alte butoane nu există. Cele obişnuite ale sistemului de operare Android, adică Home, Back, Menu sau Recent Apps, sunt virtuale pe ecran şi au funcţionat fără probleme în toate aplicaţiile testate de mine.

Ce-mi place la o tabletă de 7 inci, faţă de una de 10 inci, este că încape mult mai uşor în orice geantă, borsetă sau poşetă ai avea. În plus, o poţi ţine cu o singură mâna fără să oboseşti după câteva minute, ceea ce, în opinia mea, face ca aceasta să fie dimensiunea ideală pentru mine.

HARDWARE
Tocmai am spus că 7 inci mi se pare dimensiunea ideală pentru o tabletă. Asta e adevărat, cu condiţia ca aceasta să aibă un ecran performant precum cel de pe Nexus 7.

Rezoluţia 1280 x 800 px îţi permite să ai mai multă informaţie pe ecran. Tabletele mai vechi sau mai ieftine nu pot oferi această rezoluţie şi este păcat, pentru că e singura care îţi oferă o experienţă confortabilă în browsing, jocuri, scris emailuri şi citit ştiri.

Mi-a plăcut mult şi ecranul. Specificaţiile spun că-i un IPS, ceea ce nu m-ar mira, având în vedere că unghiul de vizualizare este foarte bun, iar culorile sunt vii fără a deveni artificial de stridente. Termin cu partea video spunându-vă nu doar că n-am găsit nici o problemă, ci că este chiar perfect realizată.

Tableta este foarte rapidă. Sigur, are un nucleu Tegra 3, care este unul dintre cele mai bune chipseturi de pe piaţă, dar mă miram constant de cât de rapidă este sau de cât de bun este ecranul pentru că nu-mi venea să cred că primesc toate acestea pentru doar 1100 de lei.

Cred că ajută şi Android 4.1, care a adus o optimizare puternică a sistemului de operare şi un spor de viteză pe toate dispozitivele pe care a fost introdus, dar cert este că toate programele rulează şi se mişcă foarte bine. Download-ul sau instalarea unor programe în fundal nici măcar nu se simte atunci când rulezi altceva într-o utilizare normală, iar jocurile au rulat întotdeauna fluent.

Am testat-o, special pentru review, cu următoarele jocuri:

  • Bad Piggies HD
  • Angry Birds Space
  • Asphalt 7 HD
  • FIFA 2012

Toate au rulat fără nici o problemă, ba chiar recomand FIFA 2012 pentru posesorii de tablete, deoarece un ecran mare îţi permite un joc mult mai plăcut.

Surprinzător a fost rezultatul din Quadrant. În ciuda faptului că totul a rulat foarte bine şi jocurile n-au sacadat deloc, Quadrant a arătat un rezultat de 3600 şi ceva de puncte, în urma lui HTC One X care tot Tegra 3 are sub capotă. Aici explicaţia cred că stă în faptul că procesorul lui Nexus 7 rulează la 1,2 GHz (în loc de 1,5 GHz pe One X).

Procesorul la 1,2 GHz are totuşi un avantaj: tableta nu se încălzeşte atunci când te joci. Cel puţin nu se încălzeşte simţitor, că One X-ul zici că ia foc în astfel de momente, în timp ce Nexus 7 nici măcar nu te deranjează la mână.

Despre sunet n-am multe de spus. Difuzoarele au performante obişnuite, nu se aud slab, dar nici nu ies în evidenţă prin ceva extraordinar.

Bateria, ca autonomie, m-a mulţumit. Te poţi juca FIFA câteva ore, te poţi uita la filme, poţi citi site-uri sau ştiri prin Flipboard (sau, mai bine, Google Currents, un program mult mai bun) şi nu vei avea probleme imediate cu autonomia. La 4325 mAh, este o baterie destul de mărişoară pentru o tabletă de 7 inci, iar Android 4.1 este suplimentar optimizat pentru un consum redus.

Din păcate, o baterie mare înseamnă şi un timp lung de încărcare. Ţii tableta câteva ore în priză ca să o încarci 100%.

Camera frontală n-am încercat-o. La 1,2 Megapixeli are o rezoluţie foarte bună pentru apeluri video, acesta fiind singurul ei scop. Lipsa unei camere foto/video principale, pe spate, s-ar putea să fie văzută de mulţi ca un punct slab, dar este o metodă de a ţine preţul întregii tablete la un nivel scăzut.

Lipsa unei variante 3G este însă problematică pentru cei cu abonamente business sau trafic nelimitat. Chiar şi eu, testând tableta, m-am bucurat că o voi putea lua cu mine la câteva conferinţe şi evenimente, însă imediat a apărut problema “dar sper să fie Wifi acolo”. În practică a fost sau l-aş fi făcut cu telefonul sau, dacă mi-aş cumpăra o astfel de tabletă, probabil aş lua şi un mic router tip Mifi.

Ca un sfat, cumpăraţi varianta cu 16 GB de stocare internă. Nexus nu are un slot de memorie externă, aşa că cei 8 sau 16 GB sunt tot ce aveţi la dispoziţie (plus stocarea online, în cloud, dar mult noroc cu ea), iar o parte din stocarea internă deja e ocupată de Android. Pentru mai puțin de 100 de lei în plus merită diferenţa de spaţiu.

SOFTWARE
Tableta Nexus va rula mereu cea mai recentă versiunea de Android, că de asta e făcută pentru Google. Vreo doi ani şi chiar mai mult de acum încolo n-ar trebui să fie probleme cu update-urile oficiale.

Android 4.1 nu mi s-a părut o inovaţie atât de mare peste 4.0. Este mai rapid, da, şi asta se cunoaşte. În rest, singurul lucru pe care îl observi uşor este că meniul de notificări îţi oferă mai multe informaţii despre fiecare notificare în parte, încât ştii ce anume te aşteaptă când deschizi un program, nu doar că acel program are ceva să-ţi “spună”.

Dincolo de asta, Nexus 7 a rulat foarte bine orice program. Am jucat Angry Birds, FIFA 2012 şi Asphalt 7 fără probleme, am desenat pe Sketchbook, am folosit Flipboard şi Currents pentru ştiri. Ca la orice Android, ai acces instantaneu la emailul Gmail, la Calendar, Google Reader şi orice alt serviciu Google, iar Facebook, Twitter, Foursquare, Dropbox, SkyDrive şi altele se integrează rapid prin aplicaţii oficiale.

CE E BINE

  • preţul redus faţă de alte tablete comparabile.
  • performanţa, bine construită.
  • cea mai recentă versiunea Android, update-uri garantate.
  • interfața este cea de telefoane, cu notificări sus și shortcut-uri jos, care îmi place mult mai mult

CE E RĂU

  • fără slot de card de memorie.
  • nu există variante 3G sau cu 32 GB de memorie pentru cei care ar fi vrut așa ceva.

CONCLUZIE
Nexus 7 este cea mai bună tableta de 7 inci de pe piaţă. Calitatea este bună, la fel şi performanţele ei, iar preţul scăzut o face alegerea perfectă. Deşi i-aş putea reproşa mici chestiuni, precum lipsa Gorilla Glass sau lipsa unui slot de card microSD, sunt conştient că preţul ei ar fi crescut prin adăugarea de noi componente, aşa că pentru prețul ei curent este acum alegerea perfectă şi un model excelent. Aş spune că este chiar printre puţinele tablete care face mai mult decât dai.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Are GPS? Cata memorie este efectiv libera? Cat din ea pentru aplicatii si cat pentru stocare gen sdcard?

      (Citează)

  2. Un lucru care îmi displace la Jelly Bean (și pentru asta nu voi face update pe Tab 2-ul meu de 7″) este faptul că au mutat bara de notificări sus, ca la versiunea de telefon, iar butoanele soft de navigare în loc să fie adunate în stânga sunt împrăștiate pe toată lățimea ecranului, ceea ce face acum imposibilă utilizarea tabletei cu o singură mână.

      (Citează)

    • @Flo: mie aia mi-a placut. Sistemul de notificari din Androidul de tablete pur si simplu nu era eficient, nici bara aceea de jos. Mi-a placut mult mai mult aceasta versiune.

        (Citează)

  3. cum ar fi fost la pretul de care beneficiaza europa, de 200e – 900 lei..?

      (Citează)

  4. Eu m-am obișnuit și mi-am creat niște obiceiuri așa. Am pus un CM10 nightly pe tabletă și nu mi-a plăcut deloc.

    Totuși, puncte bune ale 4.1:
    – Project Butter, care se va simți pe telefoane / tablete low end, nu pe Tegra 3 sau Exynos.
    – Notificările dezactivabile independent pe fiecare aplicație (am niște jocuri gratuite care în fiecare zi mă umplu de 10 notificări deodată, la prima oră).

      (Citează)

  5. Daca ai varianta de 16 gb, poti testa daca se manifesta bug-ul cu incetinirea sistemului de operare cand ai mai putin de 3 gb liberi? De exemplu, adauga niste muzica sau niste fisiere video pana ajungi la 1-2 gb liberi.

    https://www.google.com/search?q=nexus+7+3gb&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en

      (Citează)

  6. Inca ceva, mesajul din footer-ul blogului e incorect. Licenta Creative Commons Share-alike nu presupune cererea acordului autorului.

    http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/

      (Citează)

    • @Dan: nu stiu cum ai ajuns la subiectul acesta si nici nu vad acolo unde spune ca nu trebuie sa ceri acordul autorului. Poate unora nu am chef sa le dau deloc. Voi modifica footerul ca sa fie un pic mai clar si sa includa un link la acea pagina.

      Nu mai am tableta, din pacate, ca sa incerc daca se incetineste cu mai putin de 3 GB disponibili. Nu vad de ce ar face-o.

        (Citează)

  7. puteai sa spui ca nu ofera video out pe cablu, o chestie care conteaza destul de mult

      (Citează)

  8. Tableta de fite … eu mi-am luat Ainol Novo7 Aurora 2 la jumate din pretul Nexus-ului si poti sa-ti zic ca e la fel de buna, plus slot pentru card extern, plus conectot HDMA, merge si modemul de la RDS, etc.

      (Citează)

    • Am vazut si eu tablete de doua ori mai ieftine. Isi fac treaba si atat, dar chinuit si nu poate fi vorba de performanta.

        (Citează)

    • @Dan: cred ca e slaba in jocuri, procesorul Mali pentru grafica nu e la inaltimea unui Tegra 3, care cred ca-i cel mai tare in acest moment pe grafica 3D.

        (Citează)

  9. Nici pe departe isi fac treaba chinuit, te-ai uitat macar la specificatiile lor ? Chinezii sunt super-tari la tablete. Uite sa bag un quadrant pe ea sa vad ce zice …

      (Citează)

  10. Deci 3186 scorul … o fi bine ?

      (Citează)

  11. @radu: vezi si in comentariile de pe emag la versiunea de 16gb, in partea dreapta: “Probleme mari de LAG la versiunea de 16GB”
    Ma interesa si pe mine chestia asta, m-ar tenta varianta de 16GB.
    Cum ti se pare fata de Galaxy Tab 2?
    http://www.emag.ro/tableta-samsung-galaxy-tab2-p3110-7-8gb-wi-fi-android-4-0-titanium-silver-samp31108gbslv/pd/EZG6TBBBM/

      (Citează)

    • @Florin: cine stie ce-o fi instalat respectivul si ce-i rula in spate. M-am convins de mult ca toate problemele de instabilitate pe ANdroid de obicei sunt cauzate de aplicatii proaste instalate de utilizatori.

      P3110 mi se pare foarte slaba la capitolul ecran, unde are doar 1024 x 600 pixeli si ecranul nu cred ca este IPS. Diferenta e uriasa in favoarea Nexus 7.
      Procesorul e mai slab, iar Android 4.1 nu cred ca va primi vreodata, nu mai zic de versiunile urmatoare (trebuie sa apara 4.2 pe sfarsit de an).
      In rest, are slot de card, daca te intereseaza acest aspect.

      Acum o saptamana costa 885 lei la Flanco, un pret mai acceptabil. Chiar si asa n-as fi luat-o, din cauza rezolutiei si a lipsei de update-uri viitoare.
      Acum Flanco a modificat oferta, iti da un telefon cadou, macar il vinzi pe okazii cu 100 de lei.
      http://www.flanco.ro/it-c/laptopuri-tablete/tablete/tableta-samsung-galaxy-tab2-p3110-7-8gb-wi-fi-android-4-0.html

        (Citează)

  12. @Dan: esti sub Asus Nexus 7 cu acel scor :D

      (Citează)

  13. @roxana: da dar nu cu mult … gandeste-te ca e la jumate de bani, plus chestii in plus ;) Aceeasi rezolutie, IPS, doar ca are Mali400 dualcore si nu Tegra, de aici cred ca e diferenta. Procesorul e Cortex A9 dualcore la 1,5 de la Amlogic, 1 gb ram, 16 gb usb, mufa hdmi, slot card extern. Iar calitatea plasticului e super. Chinezoii fac si lucruri bune ;)

      (Citează)

  14. [offtopic]

    @nwradu:

    Ideea Creative Commons e ca nu trebuie sa ceri acordul autorului. De asta au creat niste licente simple, cu termeni clari care inlocuiesc licentierile individuale. Attribution-Sharealike inseamna ca oricine poate lua tot ce ai publicat tu, poate face modificari si poate publica rezultatul atata timp cat mentioneaza autorul si foloseste aceeasi licenta.

    “This license lets others remix, tweak, and build upon your work even for commercial purposes, as long as they credit you and license their new creations under the identical terms. This license is often compared to “copyleft” free and open source software licenses. All new works based on yours will carry the same license, so any derivatives will also allow commercial use.”

    http://creativecommons.org/licenses/

    Nu poti publica un soft cu licenta BSD sau GPL si apoi sa vrei ca altii sa-ti ceara permisiunea pentru a incorpora bucati de cod sau tot codul in soft-ul lor.

    [/offtopic]

      (Citează)

  15. Bai, suntem 2 Dan pe aici :) Radu, intr-adevar, Mali nu se compara cu Tegra 3 care e totusi Nvidia :) Care Nvidia se stie ca are probleme la partea de 2D ;)

      (Citează)

  16. Kindle Fire HD e la aceiasi bani cu 16GB, display mai bun si autonomia (data de producator) ceva mai buna. Acum nu stiu cat incurca interfata aia de la Amazon..
    Vreun Fire HD ai butonat?

      (Citează)

    • Am butonat primul Fire, da un search după review.

      Pe scurt, în România e inutil, nu avea acces la Play, nu mergeau niste aplicatii și era bun doar în tarile în care poți lua de pe Amazon de toate, reviste, filme, jocuri, muzica, nu doar cărți. Mie mi s-a părut inutilă și nu o recomand nimănui.

        (Citează)

  17. Multumesc

      (Citează)

  18. Radu, m-a convins review-ul tau! :) O am pe acasa. Imi poti recomanda niste huse..daca ti-au trecut prin maini? Multumesc anticipat!

      (Citează)

  19. @Floare: uite niste coperti aici; cele din uk sunt misto, eu mi-am luat pentru ebook reader; pt nexus 7 mi-am confectionat singur o husa dintr-o stofa mai groasa; am cusut-o cu lana; nu protejeaza la cadere, dar protejeaza la zgarieturi

    @Radu, eu am testat si camera, rezultatele sunt slabe; uite o poza aici

    Iar review-ul meu e aici

      (Citează)

  20. Radu poti sa-mi recomanzi un incarcator de masina bun pentru Nexus 7 am varianta 32 / 3g si o folosesc ca navigatie . Din ce am vazut pe net multi se plang de incarcatoare ca nu au putere suficienta sau ca sunt de proasta calitate si majoritatea recomanda incarcatoare pentru ipad 2 .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus