►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
V-am spus că am testat recent doua routere wireless foarte performante. Modelul pe care mai aveam să vi-l prezint este Asus RT-N66U, supranumit în mod oficial “Dark Knight”. Şi da, este un Batman al routerelor. Este cel mai bun router wireless pentru casă şi birouri mici şi medii în acest moment şi review-ul de mai jos vă va demonstra asta.
Specificaţii Asus RT-N66U: wireless 802.11a/b/g/n; transmisie simultană pe 2,4 GHz şi 5 GHz pentru 450 + 450 Mbps; 3 antene externe detaşabile; 4 porturi 10/100/1000 cablate RJ-45 pentru reţea locală, plus un alt port gigabit pentru conexiunea la Internet, toate cu funcţie auto-cross-over MDI-X; două porturi USB 2.0 cu suport pentru unităţi de stocare externe, imprimante şi modem-uri 3G; dimensiuni 207 x 148.8 x 35.5 mm.
Router Wireless ASUS RT-N66U Dual-Band Wireless-N900 – 769 lei
AMBALARE
Cutia este neagră, cu poza produsului pe ea şi disproporţional de mare faţă de dimensiunile routerului pe care îl conține. Practic este de două ori mai mare decât ar fi cazul și nu înteleg de ce.
Înăuntru găsiţi, pe lângă instrucţiunile de instalare, un cablu RJ-45 simbolic, alimentatorul de la priză (de dimensiuni rezonabile, iar ştecherul este vertical), trei antene ce trebuie înşurubate în spatele routerului şi un suport pentru cazul în care doriţi să-l montați vertical pe o masă.
CONSTRUCŢIE
Atunci când numele oficial este “Dark Knight”, mai ales cu filmul Batman lansat în acelaşi an, este limpede că nu poţi alege o altă culoare decât negru.
Asus RT-N66U are un design foarte elegant, iar partea sa superioară este texturată cu nişte dungi realizate prin diverse nuanţe şi “ape” ale materialului. Îmi aduce aminte, în acelaşi timp, de clasicele dungi Burberry, de un avion invizibil F-117 şi da, de Batman. Routerul acesta este genul pe care-l poţi ţine la vedere deoarece nu strică aspectul unui birou, ba chiar atrage privirile. Dacă-l ascundeţi după un dulap, aşa cum am făcut eu, nu se va supăra şi va funcţiona totuşi la fel de bine.
Am zis că seamănă cu un F-117. Cele trei antene contribuie la acest aspect, mai ales dacă le pui un pic oblic pentru a recrea impresia de coadă de rândunică specifică acelui avion invizibil.
Pe partea superioară, cea texturată, sunt şi LED-urile de stare, nouă la număr, dar albastre şi discrete. În ordine, de la stânga la dreapta, avem LED-urile de Power, conexiune pe cele patru porturi RJ-45 de LAN, conexiunea pe portul RJ-45 de Internet WAN, funcţionarea reţelei 2,4 GHz şi 5 GHz şi activitate pe porturile USB.
Mai sus găsim sigla Asus şi denumirea oficială RT-N66U Dark Knight.
Cealaltă latură interesantă este cea din spate, unde găsim toate porturile şi butoanele. De la stânga la dreapta, avem aşa:
Porturile RJ-45 sunt de tip auto-cross-over MDI-X, adică nu mai contează cum este mufat cablul ethernet pe care-l înfigi în ele (cross-over sau direct), ci routerul detectează singur asta şi transmite informaţia pe firele necesare.
RT-N66U dispune de patru picioare mărişoare cu terminaţii din cauciuc, ca să nu zgârie masa pe care-l ţii sau, utilizând standul inclus în pachet, îl poţi ţine în picioare, cu porturile şi antenele în sus.
Un avantaj al lui RT-N66U faţă de competiţia sa (de exemplu Western Digital N900 HD) este ca răcirea se face integral în mod pasiv, cu radiatoare puse peste circuitele din el, nu cu ventilatoare. Este mai greu, dar nu contează asta că doar nu-l ţii în mâna ziua (ai nevoie de un nou job dacă acesta e rolul tău în birou), iar în schimb este complet silenţios.
Dacă vă interesează detaliile tehnice, cei din alte ţări, care au voie şi să demonteze echipamentele, au descoperit că Asus RT-N66U foloseşte hardware Broadcom, procesorul fiind un BCM4706 şi radiourile BCM4331, iar memoria integrată este de 256 MB.
PERFORMANȚA PE INTERNET
Asus RT-N66U s-a comportat foarte bine la download şi upload de pe Internet pe conexiunea mea Fiberlink de 100 Mbps, dar performanţa lui este teoretic mult peste ce am eu la dispoziţie ca să-l încerc.
Cel mai tare mă interesează viteza maximă cu care poate downloada de pe Internet. Multe routere nu pot atinge viteze mari deoarece procesorul din ele nu este capabil să gestioneze multe conexiuni şi să routeze pachete cu viteză mare. Aveam cândva un router WRT54GL Linksys pe care l-am aruncat imediat după ce am văzut că îmi limita download-ul la 4 MB/sec, deşi conexiunea ducea 11 MB/sec, şi mi-am luat un router capabil de gestionarea acestor viteze.
Viteza cu care poţi trage de pe net se numeşte de obicei “WAN to LAN thoroughput” în testele specialiştilor. Eu am testat-o cu site-ul speedtest.net, alegând un server RDS din Bucureşti, rezultatul cel mai bun fiind:
Download 94,41 Mbps, adică 11,80 MB/sec
Upload 57,14 Mbps, adică 7,14 MB/sec
Testul a fost făcut cu desktop-ul meu conectat prin cablu la router şi cu scrierea pe un SSD suficient de rapid încât să nu limiteze valorile. Rezultatele sunt foarte bune şi apropiate de cei 100 Mbps promişi de RDS.
(Mbps = megabiţi pe secundă, MB/sec = megabytes pe sec, un byte = 8 biţi, da?)
În teste practice, adică pe download de torrente de pe net, de la mulţi seederi disponibili, am prins aproape 8 MB/sec, după cum puteţi observa din imaginea de mai jos. Upload-ul a fost foarte rapid, de asemenea.
Aşa cum vă spuneam şi la review-ul anterior, conexiunea mea este limitată la cei 100 Mbps atinşi în testul de mai sus. RT-N66U are un potenţial mult mai mare şi, pentru a-i face dreptate, redau mai jos valorile obţinute în teste de site-ul specializat pe astfel de echipamente de reţea, smallnetbuilder.com
Prima valoare reprezintă viteza de download de pe Internet pe un calculator din reţeaua locală ţinută de router, a doua este upload-ul în sens invers.
Valorile sunt formidabile. Cu aceste viteze obţinute pe o conexiune care le permite, am fost un pic uimit că eu n-am reuşit mai mult de 7,6 MB/sec în propria casă, dar voi da vina pe respectivele torrente, seederi şi poate o zi proastă pentru conexiune. Setările QoS erau, desigur, complet dezactivate.
PERFORMANŢA WIRELESS
Semnalul routerului este foarte puternic şi acoperă cu siguranţă un apartament tipic din România. N-am avut probleme cu conexiunea nicăieri în casă, indiferent de numărul de pereţi în spatele cărora mă aflam.
În imaginea de mai jos din stânga semnalul unui Linksys WRT54GL este undeva micuţ, cu turcoaz. După ce l-am pus în funcţiune pe Dark Knight, situaţia s-a schimbat complet şi reţeaua mea le mânca seminţe în cap celorlalte.
RT-N66U poate crea simultan două reţele wireless, una pe 2,4 GHz şi alta pe 5 GHz. Poate face încă şase de tip Guest, câte trei pe fiecare frecvenţă. Fiecare reţea poate avea propriul nume şi o altă parolă, aşa că sunt foarte uşor de identificat. După cum spuneam în postul despre depanarea reţelelor wireless, acordaţi o şanse şi reţelelor doar pe 5 GHz dacă aveţi laptopuri sau telefoane şi tablete compatibile, deoarece interferentele sunt mult mai mici.
În testele mele, viteza de transfer prin reţeaua wireless internă a fost foarte bună. Testul l-am făcut transferând un fişier de pe calculatorul meu conectat prin cablu la router pe laptopul meu, conectat prin wireless la router, într-un scenariu tipic. Am transferat un singur fişier de dimensiuni mari, pentru a stabiliza transferul în timp.
Viteza obţinută a fost de peste 6 MB/sec, dar ea este limitată de laptopul meu şi de scenariul de utilizare, aşa că nu sunt mulţumit să spun doar atât.
Care-i faza cu “dual-band 450 + 450 Mbps”? Păi e simplu, dacă foloseşti configuraţia ce oferă performanță maximă (adică anumite lăţimi de canal şi frecvențe), routerul ştie să ajungă la rata maximă de transfer de 450 Mbps şi pe banda de 2,4 GHz şi pe cea de 5 GHz, iar un echipament care le foloseşte pe amândouă ar putea atinge 900 Mbps. Bine spus “ar putea”, fiind totuşi o cifră gândită mai degrabă pentru publicitate.
Aceste routere moderne dual-band şi de viteză foarte mare pe wireless sunt gândite pentru alte scenarii de utilizare, de exemplu dacă ai în casă 3 calculatoare şi fiecare membru al familiei face streaming video de pe net, uitându-se la serialele preferate de pe Hulu, Netflix, iTunes şi alte servicii. Mai adăugă în ecuaţie că poate face streaming de video 3D sau asculţi muzică de pe media-serverul casei şi veţi înţelege de ce aceste performanţe wireless sunt necesare.
Din păcate, în România puţini au o astfel de configuraţie în casă şi şi mai puţini pot testa cu adevărat un router. Merg din nou pe smallnetbuilder.com pentru a vedea rezultatele obţinute de ei în teste cu un lanţ de echipamente de top, care solicita routerul la maxim:
Mă miră diferenţă foarte mică dintre 2,4 şi 5 GHz, dar dacă aşa le-au ieşit cifrele, aşa or fi. Acel site menţionează şi calitatea şi puterea excepţională a semnalului wireless.
CONEXIUNILE USB
Ce ştie să facă Asus RT-N66U cu porturile USB este un alt motiv pentru care spun că routerul este cel mai bun de din gama sa. Aici sunt trei aspecte.
Conectarea unui hard-disk extern sau stick de memorie. Odată conectat, un astfel de dispozitiv poate funcţiona în reţeaua internă ca stocare de reţea şi ca un server media pentru programe gen Windows Media Player.
Mai mult, poţi configura download-ul HTTP, FTP şi P2P direct pe memoria conectată la router, fără a fi nevoie de un PC activ în reţea. N-am încercat funcţia aceasta, dar Asus aşa promite că funcţionează.
Opţiunile din meniu vorbesc despre sharing de fişiere în reţea de pe unitatea externă, servere DLNA şi iTunes, conturi FTP, Samba şi Download Master, care sunt uneltele prin care poţi face automat downloaduri.
Conectarea unei imprimante pentru a o accesa de oriunde din reţea. O imprimantă normală, doar cu USB, poate deveni “de reţea” dacă o conectezi direct la router, făcând-o astfel vizibilă de la orice calculator.
Această funcţie este valabilă doar pe Windows şi cu instalarea unui utilitar numit Asus EZ Printer Sharing. În paralel este posibil şi controlul unei imprimante prin protocol LPR, dar nu mă pricep ce înseamnă acesta.
Conectarea unui modem 3G. Meniul routerului permite să conectezi un modem 3G la acesta şi să-l foloseşti doar ca backup, RT-N66U comutând automat pe conexiunea 3G atunci când cea cablata WAN pică. O funcţie excelentă şi tot ce trebuie să faci este să introduci nişte date despre APN-ul operatorilor, date care se găsesc oricând pe Internet sau pe site-urile acestora.
Atenţie totuşi la modem-uri, pe piaţa noastră sunt multe modele de la Vodafone, Orange, Cosmote şi RDS şi eu nu vă pot spune care funcţionează.
Cel mai simplu aici este să căutaţi pe net opinii din ţară şi străinătate despre compatibilitatea diverselor modele de modemuri cu acest router şi să-l cumpăraţi de la un magazin care vă permite returul fără probleme în cazul în care nu puteţi activa această funcţie şi acest aspect este crucial pentru voi. Toate magazinele ar trebui să permită asta, conform legii, dar unele sunt mai încăpăţânate decât altele.
Singurul lucru pe care-l pot reproşa este ca cele două porturi USB sunt foarte apropiate. Nu e o problemă dacă introduci două cabluri USB standard în ele, dar dacă introduci un modem 3G atunci acesta astupă şi al doilea port. Utilizaţi un cablu prelungitor pentru a evita problema. La naiba, aproape că descoperisem un punct slab al acestui router!
SOFTWARE
Prin software mă voi referi la meniul de configurare şi la opţiunile disponibile. Meniul este simplu şi elegant, cu secţiunile principale prezentate într-un meniu vertical în partea stângă, fiind uşor de modificat şi navigat.
Dacă tocmai aţi băgat routerul în priză, conectaţi-l la calculator cu un cablu şi îl găsiţi cu browserul la următoarele coordonate default pentru RT-N66U:
adresa: http://192.168.1.1
user: admin
parola: admin
dacă trebuie resetat la setările inițiale, puteți ține și butonul Reset apăsat pentru mai mult de 5 secunde
Pagina principală este un fel de hartă a conexiunilor tale. Meniul Network Map îţi arată routerul tău N66U în centru şi-ţi spune ce conexiune ai cu Internetul şi ce conexiuni ai în spatele routerului, cu diversele calculatoare din reţea şi cu dispozitivele din porturile USB. Meniul este interactiv şi informaţiile pot fi modificate pentru fiecare componentă în parte.
Secţiunea Traffic Manager include funcţia Quality-of-Service, unde cu o configurare detaliată şi inteligentă poţi rezerva bandă pentru anumite aplicaţii prioritare sau pentru dispozitive importante din reţea. Eu nu prea o folosesc, făcând singur acest management, dar RT-N66U are disponibil un meniu complex QoS.
O unealtă în această secţiune este Traffic Monitor, care-ţi arată grafice despre transferul pe fiecare tip de conexiune în parte.
Secţiunea Professional din meniul Wireless mi-a plăcut pentru că poţi alege dezactivarea automată a conexiunii wireless în anumite zile şi între anumite ore. Această funcţie, activată de exemplu pe timpul nopţii sau în weekend, dacă routerul este instalat într-un birou, economiseşte curent electric şi mai eliberează spectrul de interferenţe inutile.
Routerul dispune, desigur, de opţiunile clasice de Port Forwarding, DMZ, DDNS, Port Triggering, are şi IPv6 şi VPN Server, firewall şi liste de filtrare, control parental, log-uri detaliate şi salvare şi încărcarea configuraţiei.
Toate meniurile le puteți găsi în screenshoturile de mai jos.
CE E BINE
CE E RĂU
CONCLUZIA
Asus RT-N66U este cel mai bun router testat până acum. Este campionul clasei sale nu doar pentru mine, ci este o părere la care ajung toţi cei ce-l testează. Excelează la toate capitolele, nu dezamăgeşte în nici un aspect, nu i-am găsit nici o hibă reală, aşa că nu pot decât să felicit Asus pentru un model de top.
Router Wireless ASUS RT-N66U Dual-Band Wireless-N900 – 769 lei
Concurența:
Router Wireless Western Digital MY NET N900 HD Dual-Band [review] are aproximativ aceleaşi funcţii, dar Asus RT-N66U câştigă bătălia prin câteva puncte în plus la performanţă şi uşurinţă în configurare – 899 lei.
2416 cuvinte :|
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
22/10/2012 la 11:26 AM
Mi-a placut paragraful cu setarile default, I see what you did there *wink*
In alta ordine de idei, cine da atatia bani pe un router?
AdrianG(Citează)
22/10/2012 la 1:26 PM
Carcasa putea fi mai bine gandita. Cand il pui vertical pe suport firele vin aiurea.
AdiM(Citează)
22/10/2012 la 3:49 PM
Ar mai fi de zis ca acest router poate sa scoata 500mw pe emisie.
Din pacate din cauza legilor, doar in America de Nord te poti folosi de toata puterea lui. De aceea si exista la ei routere Amped cu putere 600mw si la noi nu.
Asus-ul asta verifica zona din care esti si te limiteaza la 100mw. Poti scapa de limitare printr-un fw gen dd-wrt, dar e foarte tricky si usor riscant.
Eu unul nu am reusit sa scap de limitare..
Adi(Citează)
22/10/2012 la 5:12 PM
@AdrianG: daca vrei ce-i mai bun, dai. Se instaleaza si in birouri, pui 1-2 pe etaj si e suficient pentru o firma pentru ca e stabil, rapid si poti implementa un QoS.
nwradu(Citează)
22/10/2012 la 10:40 PM
Nu se incalzeste cam tare? Eu asa am auzit.
Am avut un router Asus si cel mai mult mi-a displacut soft-ul. Arata urat, interfata era incalcita si la fiecare setare schimbata se restarta router-ul si asteptai un minut. De atunci am zis ca iau un router doar daca merge pe el Tomato/ddwrt sau vreun software open source. Asa ai sansa sa folosesti un soft continuu imbunatatit, cu functii avansate si cu patch-uri de la oricine doreste sa contribuie.
Dan(Citează)
27/10/2012 la 8:28 PM
Procesorul acestui router e chiar puternic. 600 MHz, bus PCIe! Ar fi interesant de știud dacă vreunul dintre producătorii terți de firmware-uri (gen DD-WRT sau OpenWrt) îl suportă. Pe serverul lui OpenWrt am văzut că au niște firmware-uri generice pentru brcm47xx.
Alx MAX(Citează)
16/03/2013 la 12:01 AM
racirea se face pasiv dar cu un ventilator sic
gigi(Citează)