un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Live de la ZF Digital ’12

16 Oct 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Updatat in timp real.

ZF Digital ’12 este o conferinta foarte smechera organizata azi si maine de Ziarul Financiar, cu invitati de top. Puteti consulta agenda aici ca sa va convingeti de asta. Astept cu interes panel-ul celor trei CEO Vodafone, Orange si Cosmote, apoi Engadget, Google Romania si BitDefender.

Momentan pe scena sunt cei trei super-eroi: Inaki Berroeta, CEO, Vodafone Romania, Jean-François Fallacher, CEO, Orange Romania si Stefanos Theocharopoulos, CEO, Cosmote & Romtelecom. Iata ce zic interesant.

Fallacher: “Pretul platit pentru licentele 4G este mare, daca il raportam la MHz si la venitul mediu pe client.”
Berroeta: Vodafone va investi mult pentru 4G deoarece trebuie facute modificari si in spectrele existente.
Theocharopoulos: ne-am facut bugetele dupa cifrele prognozate de IMF pentru acest an si n-a fost bine.
Fallacher: piata incepe sa-si revina, oamenii cheltuie la fel de mult ca acum cativa ani pe servicii telecom.
Berroeta: nu stim cum va fi piata peste 5 ani, este un domeniu prea complex pentru astfel de predictii. Noi planuim doar pentru 3 ani.
Berroeta: peste cativa ani 4G-ul va fi principalul serviciu pe piata, dar problema este cat de rapid apar dispozitive compatibile. Vodafone va incuraja adoptia dispozitivelor 4G prin subventii, dar chiar si asa nu vor fi ieftine.
Theocharopoulos: crede ca surprize pot aparea oricand, aplicatii diferite. Ei doar construiesc infrastructura necesara si spera la cat mai bine.
Q&A acum.
Q: Traficul mediu pe zi este de 1 Megabit/zi. Nu este cam putin?
A: Fallacher: se iau in considerare toti utilizatorii la aceasta medie, chiar si cei fara trafic de date. Cei care folosesc traficul de date folosesc mult mai mult zilnic.
Theocharopoulos: va creste dupa ce creste numarul de smartphone-uri.

Q: ce parere aveti despre roaming cat mai ieftin in Europa?
A: Fallacher: Orange crede in “roaming-free Europe”

Q: cand apare iPhone 5?
A: trebuie intrebat Apple, ei nu-l dau inca si in Romania.

Cei trei CEO folosesc iPhone-uri toti, 4 sau 4S.

Q: cat va dura sa va recuperati investitia in noile licente?
A: in 15 ani, ca pe atat sunt licentele. Cata vreme recuperezi banii la final, e ok.
Intrebare inutila.

Q: ce intrebare ati dori sa va adresati intre voi?
A: nici una. La ce intrebari ar avea fiecare CEO pentru celalalt nu vor obtine raspunsuri, fiind date confidentiale.

CEO-ul Cosmote este curios cum face CEO-ul Vodafone de se pastreaza subtire si in forma. Ce sa zic… genele spaniole. A declarat ca alearga, dar nu merge la sala.

Cei de la Cosmote au si platforma Dolce prin Romtelecom ca serviciu suplimentar pentru modul in care utilizam in viitor telefoanele si tabletele. Ceilalti cred ca sunt putin sceptici privind adoptia larga a televiziunii pe medii mobile.

Theocharopoulos: acum 10 ani n-ar fi crezut ca firmele telecom vor oferi si servicii de televiziune. Viitorul poate fi la fel de spectaculos, operatorii telecom oferind aproape toate serviciile posibile.
Din ce stiu, in Franta cam asa este deja.

Un mic atac la RDS si 2K Telecom: este greu pentru alti operatori sa intre pe o piata deja dezvoltata si, in plus, cumpararea unei licente nu-ti da nimic de fapt; investitia ulterioara este uriasa.

10:37
S-a terminat panelul celor trei CEO. A intrat pe scena Lucian Mandruta, moderatorul urmatoarei sectiune.
Vom avea asa:

Inaki Berroeta, CEO, Vodafone
Raed Arafat, fondatorul SMURD

In sfarsit, cineva care vorbeste bine engleza (Lucian Mandruta adica).

Berroeta: comunicatiile video direct din ambulantele SMURD au eficientizat foarte mult serviciul de urgenta, dar nu-si vor face publicitate cu asta (“nu e in bugetul de comunicare”).

Raed Arafat a venit acum. Vorbeste despre solutia de telemedicina implementata de Vodafone pe ambulantele SMURD si despre cum salveaza vieti.

Nu toate ambulantele au medic pe ele, asa ca este vital ca un medic din dispecerat sa poata vedea direct in ambulanta si sa le transmita imediat celor din echipaj ce si cum sa intervina la un pacient.

Arafat: datele despre pacienti sunt confidentiale si trebuie protejate cu orice pret, asa ca nu este foarte simplu sa faci tot felul de sisteme precum baze de date cu toti locuitorii tarii.

Q: se poate folosi sistemul pentru zonele rurale, astfel incat un medic sa-i vada macar de la distanta pe eventualii pacienti care nu au acces facil la un spital?
A: Arafat: sunt proiecte pilot in Delta, iar un contract semnat cu americanii va studia introducerea telemedicinii pentru servicii medicale normale (nu de urgenta) in mediul rural.

11:03
A venit pe scena Tim Stevens, editor la Engadget.com
“Fragmentarea din lumea mobila e o veste buna, avem subiecte despre care sa scriem”
Vorbeste la modul general despre cate dispozitive cu iOS si Android sunt pe piata si cate se vor vinde in urmatoarea perioada.
Avantaje iOS: “foarte multe dispozitive, fragmentare relativ mica, putine combinatii de hardware”
Dezavantaje iOS: “numar mare de aplicatii, acces restrictiv la sistem, procesul de aprobare al aplicatiilor este uneori arbitrar, nici o informatie despre ce va fi in viitor”

Avantaje Android: “crestere exploziva, worldwide, API-uri bune, acces la ultimele tehnologii”.
“Ca dezvoltator, poti face mai multe pe ANdroid decat pe iOS”. Dar nu si mai multi bani.
Dezavantaje Android: “foarte multe dispozitive diferite, fragmentatie mare, utilizatorii sunt reticenti la aplicatii premium”

“Windows Mobile a definit conceptul de smartphone si a creat aceasta piata”. “Dezvoltatorii sunt suparati ca Windows Phone 8 e diferit de seria 7.x, desi Microsoft promitea altceva”


Avantaje WP: te ajuta Microsoft, API-uri bune, legaturi cu Windows 8 si Xbox.

Stevens vorbeste si despre Blackberry, care a ramas in urma cu tehnologia pe partea de hardware. RIM pierde constant cota de piata.

Previziuni: iOS va creste, dar Apple va avea probleme pe piata internationala si ritmul va scadea; fragmentatia ANdroid va scadea; Windows Phone va prinde incet-incet teren; Blackberry este un mister, nu poate estima.

Engadget are aplicatii pentru orice platforma, inclusiv webOS, Blackberry.
Traficul pe site este haotic si nu poate fi bine estimat. Au in jur de 1,3 milioane de cititori prin aplicatia Flipboard care nu sunt contorizati nicaieri.

Challenges: imagine consistenta pe toate platformele, experienta buna pentru utilizatori.

11:30
Urmeaza Dan Bulucea, CEO Google Romania.

“Google Romania a avut un an extraordinar din toate punctele de vedere” “Produsele nou lansate au fost excelent primite”. Da exemplu de Traffic pentru Google Maps si cautarea vocala pe Android in romana.

Bulucea: sunt afaceri romanesti de foarte mare succes in strainatate, precum soft32.com

Bulucea: “jumatate dintre companiile din Romania nu au website. Din cele care au, cele optimizate pentru mobil sunt in numar infim.”

“Utilizatorii de smartphone-uri si Internet vor versiuni mobile pentru site-urile vizitate. Bounce-rate-ul cand nu gasesc o versiune mobile este imens”.

Exemple de vanzari crescute prin site-ul mobil: Dormeo, Floria a vandut 600% mai mult.

Piata de e-commerce trebuie sa se dezvolte. Putine magazine permit plata online, iar lumea nu are incredere in acest mod de plata.

Intrebarea despre procesele legate de patente sau de anti-trust a ramas fara raspuns clar.

12:13
E pe scena Florin Talpes, CEO BitDefender. De Softwin vad ca nu se spune nimic.
“Bitdefender inca nu s-a listat la bursa”.

BitDefender vrea sa fie pe primul loc pe piata cloud si enterprise. In curand vor anunta parteneriate cu nume mari din domeniul acesta.

BitDefender investeste multi bani in promovare prin Google, dar nu se spune suma exacta.

Talpes: “ne intereseaza pietele mature”, acolo fiind segmentul business care ii intereseaza. “Piata nord-americana o atacam cu propriile echipe”, “piata vest-europeana, unde cea mai mare este cea germana, oportunistic si piata nordica, apoi piata japoneza”

Bitdefender are o echipa de doi japonezi pentru prospectarea acelei piete, a doua ca marime in segmentul business.

“Daca vrei sa faci un produs in Romania, ia-ti moldoveni ca sa-l proiecteze, ardeleni ca sa-l produca si olteni ca sa-l vanda”

12:40
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, vorbeste despre cum a fost organizata licitatia licentelor de telefonie (“foarte bine”) si cum a fost pregatita.

Marinescu: “Vodafone Romania este o retea mult mai buna decat Vodafone UK, la fel si Orange Romania fata de Franta. Probabil datorita faptului ca sunt mai noi”

asus s5507

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus