►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
O ştire de săptămâna trecută [Reuters] spunea că o comisie a congresului american a finalizat o investigaţie despre firmele Huawei şi ZTE şi recomandă operatorilor americani să NU lucreze cu aceste firme chinezești.
Motivul invocat a fost legat de securitatea datelor. Echipamentele Huawei şi ZTE sunt bănuite că trimit date rutate prin ele către China, americanii temându-se de spionaj industrial şi militar. Problema este atât de serioasă încât respectivul comitet a numit aceste firme un “national security risk”, iar concluziile anchetei vor fi înaintate Departamentului Homeland Security.
Mai mult, sunt întrebări şi despre acţionariatul şi interesele celor două companii, guvernul chinez fiind implicat în conducerea lor. În lume, Huawei este al doilea producător de echipamente telecom (ne gândim la routere, centrale şi infrastructură, nu la telefoane mobile), după Ericsson, iar ZTE este pe locul 5.
Ancheta nu s-a referit și la telefoanele mobile produse de aceste corporații, dintre care multe se vând și la noi la operatori.
The panel’s warning pertains only to devices that involve processing of data on a large scale, he said, not Huawei- and ZTE-made mobile phones.
Huawei a răspuns oficial comisiei de anchetă, acuzându-i la rândul lor pe americani că au interesul de a bloca accesul companiilor chinezeşti pe piaţa lor.
Huawei a declarat că a colaborat în totalitate cu ancheta şi au oferit toate datele cerute, dar americanii le-au ignorat sau nu le-au crezut.
Totuși, în ciuda eforturilor noastre, Comisia pare să se fi comis pentru un rezultat predefinit. Membrii directori ai Comisiei au declarat în timpul audienței că investigația Comisiei ‘‘nu este o acțiune politică sau un protecționism comercial în spatele căruia se ascund interese de securitate națională’’. Din păcate, raportul Comisiei nu numai că a ignorat datele oferite de compania noastră privind istoricul securității rețelei noastre în Statele Unite al Americii și la nivel global dar, în același timp, nu a acordat atenție informațiilor pe care le-am oferit.
Puteţi citi întregul comunicat la mine pe SkyDrive, fișierul Declarație Huawei privind raportul comisiei HPSCI.
Mi se pare una dintre situaţiile în care noi nu avem ce face decât să stăm şi să urmărim desfăşurarea acţiunii, deşi adevărul nu-l vom cunoaşte niciodată. Ar fi greşit să ne formulăm o părere doar bazat pe ce spun unii sau alţii, mai ales de la această depărtare. Mi-ar plăcea totuşi o poziţie oficială de la operatorii noştri telecom, care au o mare parte din reţele făcute pe ZTE şi Huawei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
18/10/2012 la 10:32 PM
De la noi??! La sf. asteapta.
Si chiar daca ar trimite datele prin China, chiar crezi ca noi suntem in target-ul lor?
Ovi(Citează)