►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am avut plăcerea de a utiliza pentru câteva zile un ultrabook HP Spectre XT. Este genul de calculator uşor, subţire, performant şi bine făcut în (aproape) toate aspectele sale, încât atunci când l-am ţinut în mână nu înţelegeam de ce mai există pe piaţă şi laptopurile normale. De ce-ar vrea cineva o cărămidă în locul perfecţiunii unui ultrabook bine făcut?
Specificaţii: 13 inci, 1366 x 768; procesor Core i5 Ivy Bridge, stocare pe un SSD de 128 GB, memorie RAM 4 GB, placă video integrată Intel, sunet Beats Audio; tastatură iluminată; grosime 15 mm, greutate 1,42 kg; baterie (zic ei) de 8 ore; culoare gri-metalic.
Ultrabook HP Spectre XT Pro cu procesor Intel® Core TM i5-3317U 1.70GHz, Ivy Bridge, 4GB, 128 SSD, Intel® HD Graphics 4000, Microsoft Windows 7 Professional – al meu a avut Win 7 Home Premium, posibil o greșeală la eMAG.
Ce zic eu? Să începem analiza.
AMBALARE
Aş vrea să remarc faptul că Spectre XT vine într-o cutie atât de mică încât zici că-i tabletă. Cutia are mâner şi o transporţi foarte uşor, nefiind voluminoasă în sensul de incomodă.
Mai mult, odată desfăcută cutia, vezi că majoritatea spaţiului este ocupat de o husă în care găseşti încărcătorul laptopului. Din păcate, nu este inclusă nici o husă pentru ultrabook în sine, accesorii de acest tip achiziţionându-se separat.
CONSTRUCŢIE
HP Spectre XT este bine construit şi are un design foarte elegant, foarte plăcut ochiului. I-aş spune “de lux” şi doar Asus UX32 îi ţine pasul la aspect şi calitatea finisajelor.
Carcasa este de un gri metalic foarte odihnitor pentru ochi, iar striaţiile metalice îi dau acea eleganță de care vorbeam. Sigla HP, aşezată într-un colţ, contribuie la aspectul de “lux”, la fel şi textul Hewlett Packard de pe partea exterioară a balamalei.
Muchia este teşită şi are un aspect cromat, fiind ca o dungă subţire şi strălucitoare. Arată foarte bine.
Grosimea este de 15 mm cu tot cu picioarele de cauciuc de pe spate, care sunt bine dimensionate pentru a împiedica alunecarea ultrabookului de pe masă şi pentru a-i amortiza aşezarea pe aceasta. Ca să vă faceţi o idee despre ce înseamnă un ultrabook şi grosimea redusă a acestuia, iată-l pus lângă laptop-ul meu, tot un model de 13 inci, doar că “normal” la dimensiune.
Iar de greutate nici nu are rost să mai vorbesc. Spectre XT, ca şi alte ultrabook-uri de fapt, se ţine uşor cu o singură mână, iar când îl cari în geanta sau în rucsac nici nu simţi că e acolo. Eu l-am transportat aşa câteva ore şi nu m-a obosit deloc. Să-l ţii pe picior, chiar şi câteva ore, nu este deloc o problemă. După cum vă spuneam în introducere şi după cum spune şi Rihanna, “where have you been all my life?”. Nu mai vreau să aud niciodată de notebook-uri normale, grele şi groase.
Tastatura lui Spectre XT poate fi un model de calitate pentru laptopuri. Are iluminare proprie, tastele direcţionale sunt de dimensiune redusă, iar tastele Function sunt pe plan secundar, adică trebuie să apeşi Fn ca să le accesezi, butoanele respective având ca funcţie primară funcţiile hardware ale laptopului.
Mai important, tastele sunt bine spaţiate, le simţi bine la deget şi poţi tasta aproape imediat fără să te uiţi la ele.
Sub taste se găseşte trackpad-ul de dimensiuni generoase, cu butoane în partea de jos.
Deasupra tastaturii avem un grilaj metalic, sigla Beats la loc de cinste şi butonul de Power. Iar că veni vorba de Beats Audio, Spectre XT are 4 difuzoare, două în grila metalică de deasupra tastaturii şi două pe partea inferioară, spre laterale.
Pe partea stângă se găseşte un conector de reţea RJ-45, retractabil, un conector HDMI şi un port USB 3.0, plus conectorul de securitate Kensington.
Pe dreapta se găseşte conectorul de alimentare, un port USB 2.0 la care poţi încărca dispozitive şi când notebook-ul este oprit, un cititor de carduri SD şi un jack audio.
În partea de sus a ecranului se găseşte o cameră web şi microfonul integrat. Oarecum surprinzător, conectorul de alimentare este lung și rigid și nu se potrivește deloc cu aspectul finuț al lui Spectre XT. Zici c-ar fi fost făcut de altă echipă. Una fără talent.
HARDWARE
V-am spus caracterizarea fizică, acum să trecem şi la cea morală.
În primul rând ecranul este luminos şi are culori bune, iar unghiurile de vizualizare sunt bune, dar are marele cusur că reflectă orice. Acesta este şi cel mai mare punct negativ al ultrabook-ului. Dacă i-ar fi făcut un ecran anti-reflexiv, ar fi fost perfect, dar nu are unul. Nu te incomodează aşa bine, dar nu pot să nu mă uit la ultrabook-ul Samsung seria 5 şi să văd ce avantaj imens este un ecran aproape mat.
Dincolo de asta, totul funcţionează perfect. Tastele sunt bine spaţiate şi uşor de folosit, iar apăsarea lor este plăcută şi oferă feedback exact cât trebuie.
Touchpad-ul este unul dintre cele mai bune pe care le-am utilizat vreodată. Gesturile cu două degete, că aşa poţi face scroll în pagini, sunt imediat traduse de către touchpad. Nicidata nu mi s-a întâmplat să nu răspundă exact cum mi-am dorit şi să nu înţeleagă perfect atunci când apaş cu două degete, cu trei sau când fac pinch-zoom. Modulul Synaptics este unul de top. Poate fi inclusiv dezactivat cu o simplă apăsare de buton, pentru a nu-l declanşa din greşeală cu mâna atunci când foloseşti oricum un mouse extern.
Sunetul este perfect. Ca şi la Envy 6, hardware-ul Beats Audio face că muzica să sune foarte realist. Volumul este neaşteptat de puternic pentru un laptop aşa micuţ, mulţumită celor patru difuzoare integrate în sistem. Dacă vă doriţi un ultrabook cu sunet de calitate, HP Spectre XT nu vă va dezamăgi (şi nici Envy 6, de altfel).
Semnalul wifi recepţionat mi s-a părut un pic mai slab decăt la alte notebookuri. Cu laptopul meu prindeam mai multe reţele în acelaşi loc. Cu Spectre XT nici măcar reţeaua mea wireless nu era afişată ca fiind de putere maximă, deşi eram în aceeaşi cameră. Nu cred că am găsit aici o problemă reală, ci una care ar putea apărea doar în situaţiile limită când eşti foarte departe de hotspot-ul la care te conectezi.
Sistemul este, desigur, foarte rapid. Bootarea se face rapid, la fel şi revenirea din standby şi hibernare, care sunt chestiuni de câteva secunde. Aici se face simţită stocarea exclusiv pe SSD, care are 128 GB, pe când alte ultrabookuri folosesc o soluţie hibridă cu un SSD pentru optimizarea cache-ului şi un hard-disk normal pentru stocare permanentă.
Procesorul este rapid, placă video integrată Intel îţi garantează că poţi urmări orice film Full HD, iar în combinaţie cu 4 GB de memorie şi cu SSD-ul de stocare poţi obţine performanțe bune chiar şi în programe mai complexe de editare foto sau video. Culmea, scorul Windows Experience Index este de 5,9, limitat de memoria RAM. Procesorul a avut 6,9 puncte, grafică 6,4 şi stocarea a luat nota maximă de 7,9.
Totuşi, să vă mai spun câteva dezavantaje. Primul ar fi că spaţiul de stocare este destul de restrâns. Din 128 GB cât are SSD-ul, 15 GB sunt rezervaţi unei partiţii de recovery, iar din aproximativ 100 GB de pe partiţia primară doar 65 GB rămân disponibili după ce ai pus Windows.
Eu nu consider asta o problemă mare. E un ultrabook, e făcut să fie portabil, nu să-ţi ţii pe el 30 de filme şi 2.000.000 de fotografii din toate timpurile, plus toate colecţia de muzică. Vrei spaţiu mai mult? Cumperi un HDD extern de 500 GB cu USB 3.0 (vând eu unul nou Seagate cu 300 de lei, dacă vă interesează), mic şi rapid, şi ai rezolvat şi problema stocării.
Un al doilea ar fi ventilatoarele, care în opinia mea fac un sunet destul de ascuţit. Cu siguranţă este pe o frecvenţă mai înaltă decât “humm-ul” altor laptopuri. Din nou, nu este o problemă importantă, pentru că nu le auzi foarte des.
Autonomia în cazul meu a fost de vreo 5 ore şi ceva. Ăsta pe wifi şi vizitând site-uri, ascultând câte o melodie în YouTube şi utilizând normal tot felul de programe. HP declară 8 ore ca fiind maximul absolut. Bateria fiind de 4 celule, mă declar mulţumit.
SOFTWARE
Aici nu sunt multe de spus. Windows 7 Home Premium 64 biţi vine preinstalat, ba chiar şi cu o partiţie de recovery de pe care îl poţi repune în câteva minute la loc.
Câteva programe HP sunt instalate la bord, dar nu le-aş spune bloatware. De exemplu interfaţa pentru sistemul Beats este bine-venită. Cool Sense şi Power Manager fac, la fel, parte din sistemul de funcţionare al laptopului.
Singurul program care poate nu va fi necesar este Norton Security, că poate aveţi preferinţe pentru alt antivirus.
CE ESTE BINE
CE ESTE RĂU
CONCLUZIE
Există voci care spun că HP şi-a pierdut inspiraţia pe gama notebook-urile normale. Nu ştiu, nu mă pronunţ. La ultrabook-uri, însă, nu le pot reproşa nimic. Spectre XT este un model elegant, bine construit şi performant; mi-a făcut mare plăcere să-l folosesc şi mi-a reconfirmat cât de importantă este portabilitatea.
Ultrabook HP Spectre XT Pro cu procesor Intel® Core TM i5-3317U 1.70GHz, Ivy Bridge, 4GB, 128 SSD, Intel® HD Graphics 4000, Microsoft Windows 7 Professional – al meu a avut Win 7 Home Premium, posibil o greșeală la eMAG.
Concurența sa:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
27/09/2012 la 9:08 AM
“De ce-ar vrea cineva o cărămidă în locul perfecţiunii unui ultrabook bine făcut?”
Bine facut ~ bine copiat dupa stim noi care companie…
Oricum nu ma intereseaza, este bine pt ca producatorii se indreapta in directia buna si fac marfa faina!
Nic(Citează)
27/09/2012 la 3:59 PM
@Nic: nu-mi pasa daca-i copiat. Sa se rezolve intre ele companiile la tribunal cu astfel de probleme; mie-mi pasa sa am de une alege modele aratoase si performante.
nwradu(Citează)
27/09/2012 la 9:20 AM
samsungul ăla seria 5 e cu 1.000 lei mai ieftin, are ecran anti-glare , dar hardul nu e tot ssd (are un cache ssd de 24gb).
vali(Citează)
27/09/2012 la 3:58 PM
@vali: in principiu iti ramane doar anti-glare-ul ca avantaj. Un SSD de 128 e vreo 600 de lei si raman la parerea ca 128 e totusi la limita dupa ce instalezi Windows si niste programe.
nwradu(Citează)
27/09/2012 la 9:42 AM
Eu n-as cumpara un laptop ptr business fara iesire VGA.
AdrianG(Citează)
27/09/2012 la 4:06 PM
@AdrianG: cred ca cel cu VGA e laptop “de munca”, nu de “business” :P Dar corect, prea multe proiectoare cu VGA, din pacate. Nu cred ca vei vedea ultrabook cu VGA prea curand, desi un mini-VGA ar fi fost bun.
nwradu(Citează)
27/09/2012 la 9:55 AM
AdrianG: Asta i-am zis si eu cand incerca sa imi bage unul pe gat. Oamenii astia nu inteleg de ce se pune port VGA pe laptop. :D
(Ciudat e ca mi-am luat si eu laptop fara asa ceva, dar cel putin are port mini DVI, asa ca l-am rezolvat cu un adaptor mini DVI – VGA.)
nashu_mare(Citează)
27/09/2012 la 6:59 AM
deci si la laptopuri au copiar apple:) trist
Cetin Ametcea(Citează)
27/09/2012 la 11:40 AM
@AdrianG bine spus. Totusi asta nu cred ca e un business laptop.
Pe linga un port VGA ar trebui sa aiba si suport pentru docking station. Si nu-l vad.
Si tastele directionale atit de mici si ingramadite nu sint decit un mare minus.
jules(Citează)
27/09/2012 la 12:03 PM
@jules: sa stii ca nu prea am vazut ultrabook-uri cu suport de docking station
AdrianG(Citează)
27/09/2012 la 3:15 PM
Pentru mobilitate (deplasari) folosesc tot un fel de ultrabook: un asus transformer prime pe android. Cu tot cu tastatura ma tine bateria peste 12 ore. Ecranul LCD super IPS afiseaza impecabil chiar in conditii outdoor. Faptul ca am touchscreen este un alt avantaj. Apoi pretul e mai mic de cat al unu ultrabook “adevarat”. Daca am nevoie de performanta, folosesc PC-ul.
gadget show(Citează)
27/09/2012 la 5:45 PM
@nwradu: pai si care ar fi diferenta intre business si munca? eu inteleg acelasi lucru
p.s. toshiba are iesire vga la ultrabook si nu e singurul
AdrianG(Citează)
27/09/2012 la 6:58 PM
Salut, vreau eu hdd-ul ala, daca mai e valabil..
Daniel(Citează)
27/09/2012 la 7:56 PM
@Daniel: daca nu se da pana luni pe okazii, ti-l dau tie.
nwradu(Citează)
27/09/2012 la 8:00 PM
Ce bine, daca scriam review-ul dupa Webstock poate castigam un laptop…
http://www.webstock.ro/concursuri/
nwradu(Citează)
28/09/2012 la 10:24 AM
O mufa VGA e mai groasa decat profilul unui ultrabook.
monitoare LED(Citează)
30/09/2012 la 4:34 PM
M-ati omorat cu mufa VGA, luati-va monitoare, proiectoare si ce altceva mai conectati la laptop pe HDMI.
Octav(Citează)
30/09/2012 la 7:16 PM
@Octav: pentru proiectoare vor ei, unde cele cu Hdmi sunt ca și inexistente.
nwradu(Citează)
30/09/2012 la 7:29 PM
Mare branza: http://www.hiconn.net/files/SCHH201.jpg
Octav(Citează)
30/09/2012 la 8:34 PM
@Octav: hdmi este semnal digital, in timp ce VGA este analogic, nu exista cablu pentru asa ceva, trebuie un dispozitiv care sa faca conversie la semnal
Si in al doilea rand nu te duci la o intalnire de afaceri si le zici domne eu n-am vga la laptop, veniti voi cu proiector cu hdmi :)
AdrianG(Citează)