►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Zona euro ar trebui să fie egală. Nu contează doar să ai aceeaşi monedă în buzunar în orice țară, ci şi valoarea ei de cumpărare să fie aceeaşi sau măcar asemănătoare. E un deziderat spre o Europă unită, un mare stat viitor.
Situaţia este departe de a fi aceasta. Un articol interesant despre ce poţi face cu 20 de euro în diverse ţări europene spune multe. Sigur, nu ştiu unde s-au dus respectivii redactori să cumpere bunurile, că poate unul a făcut-o in Lafayette şi altul în Carrefour, dar hai să-i credem de bunăcuvință. Sunt 15 exemple pentru ce poți cumpăra cu 20 de euro, vă citesc doar 4:
sursa: Business Insider via Ligia Adam.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
24/09/2012 la 5:14 PM
O sa pun Portugalia pe lista mea de tari “I have to go there!”
Nic(Citează)
24/09/2012 la 8:35 PM
@Nic: sa stii ca am fost in Portugalia si in anumite orase, precum Coimbra, totul era mai ieftin. Tin minte ca am dat 4-5 euro pe o cafea si un suc de portocale si o tarta, ceea ce in alte zone sau in Spania mi-ar fi ajuns doar pentru doua produse din cele trei. Deh, oras universitar.
nwradu(Citează)
24/09/2012 la 5:31 PM
“Zona euro ar trebui să fie egală.”
Bine că ai pus punct! Dacă am trăi cazuri ideale, ar fi așa cum speră mulți, însă nu e și nu va fi așa pentru multă vreme de acum înainte. Nimeni cu e egal decât cu sine, restul e gargară ieftină.
Exemplele sunt foarte bune, însă cel puțin grecii, bulgarii și românii – ca nație au arătat de nenumărate ori că sunt fraieri și leneși. Exact opusul față de nemți, francezi.
Ariel(Citează)
24/09/2012 la 5:37 PM
Berea aia in Italia nu prea o cred. Daca bei bere low-price, cumperi cam 11-12 litri. Cu o bere mai celebra te duci in 8-9 litri.
Stefan(Citează)
24/09/2012 la 8:16 PM
Hai, bă! Serios?!?!?!
Valoarea unui euro trebuie sa fie egala. Preturile nu trebuie sa fie egale – valoarea bunurilor fiind cea care difera. La extrem, ca si contraexemplu, nu o sa iti te trimit la pretul uleiului de masline in Bucuresti sau Atena ci te rog sa iti inchipui cat ar costa chiria unei perechi de schi/zi in Predeal, in decembrie, si cat ar costa in Bucuresti.
nashu_mare(Citează)
24/09/2012 la 8:48 PM
De parca intr-o tara (federala cum se vrea UE) preturile ar fi la fel peste tot. Pana si legatura de ceapa costa diferit in Berceni fata de Dorobanti, si tu vrei aceleasi preturi la atena ca la berlin? Eu as prefera exact aceleasi legi peste tot, accesul la aceleasi servicii/produse etc., preturile trebuiesc stabilite pe baza ec. de piata.
Boris(Citează)
24/09/2012 la 9:17 PM
Probabil ce vor sa ne arate in articol este diferenta mare intre tari.
Ok, e de asteptat ca undeva sa fie mai ieftin si altundeva mai scump pe motive de transport, daca se cultiva in tara respectiva, cat se consuma acel produs si tot asa.
Eu nu am vazut mari diferente de preturi intre Romania si Berlin, Londra si Dublin (ca doar astea le-am vizitat in vara care a trecut) la haine de la Zara sau H&M. Ah, ca aveau reduceri la marimi XS sau XXL sau la modele de rahat, asta e altceva.
O halba de Guinness intr-un pub care nu era in zona turistica costa 3 euro. In Iasi, pub din zona centrala si axat pe bere, costa in jur de 10-15 lei. Dar nu are acelasi gust.
acsel(Citează)
24/09/2012 la 9:28 PM
E prea idealist cum ai inceput. Sunt de acord cu ce spune Ariel, dar ca sa mai adaug ceva desi toti stim sau ar trebui sa stim, nu va fi niciodata egala valoarea.
Intoarce-o pe toate partile, suceste-o cum vrei, dar raspunsul final e acelasi, nu e posibil.
Nici nu stiu daca asta ar fi fost scopul ideal al existentei unei monede unice, Euro, dar… atata vreme cat statele din Europa sunt tari independente nu ai cum sa faci posibila existenta unei monede unice ca valoare, ci doar ca nume.
Uita-te la dolari. Sunt vreo 4-5 feluri dar nici valoarea lor nu e egala. Ma rog, poate nu s-a vrut asta dar ca si comparatie termenul de moneda unica Euro este doar ca si nume.
Redgrave(Citează)
24/09/2012 la 10:04 PM
@Redgrave: dolarul este doar o denumire, asa cum multe tari au “coroane” sau in vechime aveau poli, dubloni si alte asemenea. Nu inseamna ca dolarul din SUA este egal cu cel cel din zimbabwe la fel cu si leul romanesc de fapt nu are nimic in comun cu leul moldovenesc decat animalul.
@acsel: diferente sunt. Gandeste-te la pretul unui km de taxi, desi benzina este relativ apropiata. La fel si la cafea sau bere.
nwradu(Citează)
24/09/2012 la 11:40 PM
@nwradu: exemplul cu TAXI este iarasi gresit. Gandeste-te la taximetristii din Romania si la masinile lor care scartaie din toate partile si pe care nu le verifica nimeni. Poate ca in alte parti, firmele de TAXI chiar se respecta si-si angajeaza oameni de calitate (costuri mai mari cu salariile), schimba masinile / fac reviziile la timp si alte asemenea exemple.
Deci nici pretul / km al unui TAXI nu poate fi comparat exact.
citadin(Citează)
24/09/2012 la 11:54 PM
Ii dau dreptate lui Citadin. In Dublin, masina taximetristului era Toyota Avensis. Mai erau cateva Skoda Octavia, dar vazusem si un Chrysler 300C. Comparam cu Logan? :D
Depinde foarte mult ce compari, pentru ca pot fi multe variabile. Una e cand compari un model de tricou de la aceeasi firma, din aceeasi colectie si in aceeasi perioada si alta e cand compari kilometrul de taxiu in Logan si cu cel din Avensis.
Si ca tot vorbim de taxiuri, de ce difera pretul pe kilometru in fiecare oras din Romania? In Bucuresti e mai iefin cu 40 sau 60 bani fata de Iasi.
acsel(Citează)
25/09/2012 la 2:17 AM
@acsel Ma gandesc ca diferenta intre Bucuresti si Iasi e faptul ca in Bucuresti mergi o distanta mai mare din centru pana acasa (drumul cel mai des facut cred), astfel incat drumul poate fi in total la un pret decent si comparabil (chiar in provincie mi se pare mai ieftin intre cartiere, unde il folosesc cel mai des ca nu stiu sa ajung)
G(Citează)
25/09/2012 la 11:01 AM
Pai exact asta vroiam sa evidentiez, Radu. Ca e doar o denumire si la Euro la fel ca si la dolar. Cum spuneam, nu stiu daca s-a dorit existenta unei monede unice si ca valoare dar e imposibil de executat in practica.
Redgrave(Citează)
25/09/2012 la 11:16 AM
@Redgrave, las-o moarta! Euro este o moneda unica nu o denumire si asta s-a dorit. Dolarul australian si dolarul american sunt monede diferite.
E normal ca preturile sa fie diferite in functie de locatie deoarece practic cumperi altceva. Ca sa nu zic ca difera taxele “locale”.
nashu_mare(Citează)
25/09/2012 la 12:03 PM
Valoarea unui Euro este aceeasi indiferent de tara, raportat la orice alta moneda din lume. Preturile difera, ceea ce e absolut normal.
ipo(Citează)
25/09/2012 la 12:13 PM
@G: Pai asta vroiam sa evidentiez. Sunt foarte multe variabile si pana pe plan national 1km cu taxiul nu este egal de la oras la oras. Comparam mere cu mere, da asta nu inseamna ca sunt si la fel.
acsel(Citează)
25/09/2012 la 3:40 PM
Nashu, daca asta s-a dorit inseamna ca aia care au vrut asta au fost retardati. Si nu e neaparat o jignire, retardat inseamna mai degraba un coefient de IQ undeva sub limita joasa nici macar medie.
Nu ai cum sa realizesti moneda unica in toate statele din UE. Nici macar pe termen lung. Cand vreodata o sa ajunga economia Germaniei la acelasi nivel cu Grecia sau cu orice alta tara vrei tu. Nu au fost niciodata, nu sunt si nici nu vor fi. Daca s-a specificat prin legislastia UE vreodata ca asta s-a dorit a fost de ochii lumii, hai sa ne idealizam un pic. Nici macar strategia de aderare la moneda unica nu se bazeaza pe o forta economica egala cu a tuturor restul.
Deci nu, moneda unica Euro va ramane intotdeauna doar un nume.
Redgrave(Citează)
25/09/2012 la 3:45 PM
Daca difera taxele locale, pentru exact acelasi produs al aceluiasi producator si tu platesti cu Euro = moneda unica, dar intr-o tara platesti mai mult si in cealalta mai putin, pretul fiind raportat la puterea de cumparare din tara respectiva, atunci cum e unica, in afara de nume? On topic, valoarea difera, de la tara la tara. Eu nu o vad moneda unica deloc decat ca se numeste Euro.
Redgrave(Citează)
25/09/2012 la 4:13 PM
Momentul ala cand FACEPALM!!!!
Ce legatura are sula cu prefectura? Respectiv: taxele cu moneda.
Plus: google dupa European Central Bank!
Asa, nici Bucurestiul si Botosaniul nu ar trebui sa aiba aceeasi moneda…
nashu_mare(Citează)
25/09/2012 la 5:18 PM
N-am inteles faza cu facepalm-ul la fel cum nu inteleg nici ce iti este neclar. Daca vrei sa o numesti moneda unica doar fiindca se cheama Euro, fie. Dar ca valoare nu va fi niciodata egala in toate statele din UE decat daca suntem visatori si idealisti. De la asta am pornit inca din primul meu comentariu, ca nu va fi niciodata egala ca valoare. Nu am de ce sa o consider unica fiindca nu e unica. Chiar daca aici in Romania (sa zicem ca suntem in zona Euro) eu sunt platit in Euro, voi fi platit in functie de PIB-ul de aici, de economia cu deficiente de aici, de evaziunile fiscale de aici, de jocurile politice de aici. Pentru mine ca cetatean, nu simt nicio valoare unica ca putere de cumparare. Si asta va dura undeva cel putin inca 100 de ani, tot idealist vorbind.
Asadar, tu spune-i moneda unica daca iti suna bine dar ca putere de cumparare, moneda e doar un nume.
Redgrave(Citează)
25/09/2012 la 5:24 PM
Auzi, daca cineva castiga 700 de lei in Botosani, pentru ca in Bucuresti nu faci nimic cu salariul asta, inseamna ca Leul nu este moneda unica in Romania?
nashu_mare(Citează)
25/09/2012 la 10:41 PM
Ai pierdut nuanta… si deviem de la ideea articolului. Euro s-a vrut moneda unica din alte considerente, aici pot sa iti arunc si eu faza cu search Google si Banca vietii.
Cred ca am complicat prea mult discutia. Ideea era “7 cafele în Grecia, 35 în Portugalia”. Iar eu am zis, extrapoland la orice produs, serviciu, chestie, ca niciodata nu va avea aceeasi valoare ca putere de cumparare. Atat. Este “unica” doar fiindca se numeste Euro.
Redgrave(Citează)
26/09/2012 la 8:24 AM
Asta asa este. Totusi, nu cred ca dolarul american are variatii asa mari in puterea de cumparare (asta e termenul, apropo) in functie de statul in care te afli de pe teritoriul mai mare decat Europa pe care-l are SUA.
UE avea niste reguli pentru acces in zona euro referitor la inflatie si alti indicatori. Erau gandite tocmai pentru a asigura ca la trecerea dintr-o tara in alta nu doar ca folosesti aceeasi moneda, ci ai si o putere de cumparare similara.
nwradu(Citează)