un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Muncitorul român față în față cu profitul firmei

26 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Moise Guran are un subiect foarte bun despre cum muncitorul roman stie sa fie multumit ca are un loc de munca.

Firma Lisa Draxlmaier produce în România cabluri pentru industria auto. Sunt 5 fabrici în România, cu un total de 3500 de angajați, ceea ce nu mi se pare de neglijat.

Angajaţii fabricii din Piteşti, 2400 la număr, au intrat în grevă. Au o cerinţă rezonabilă, încheierea unui nou contract colectiv de muncă prin care să li se garanteze salarii compensatorii în caz de concediere colectivă, dar şi una nerezonabilă, mărirea salariilor.

E un muncitor care spune “firma a avut 2 milioane de euro profit anul trecut, să ne mărească şi nouă salariile”. Profitul acesta (8.831.594 lei, că am verificat la Min Finanțelor) nu mi se pare mare, ci chiar e la limită.

Cum bine spune Moise Guran, dacă s-ar împărţi acest profit la angajaţii români, ar însemna doar 40 de euro în plus la salariu pentru fiecare muncitor. Cu cât să le mărească astfel încât să-i rămână și patronului ceva?
Mai mult, în 2007 erau 9600 de angajaţi, în 2009 erau 7000 de angajaţi, în 2011 au rămas 3500 de angajaţi. Cei rămaşi, în loc să fie bucuroşi că mai au un loc de muncă, fac greve.

Păi să nu mute patronul fabrica în China? Că doar a intrat în business pentru profit propriu, nu să împartă totul la angajaţi. Nu uitaţi că şi la Nokia, în scurtul timp petrecut în România, apăruseră rapid solicitări de creştere a salariilor şi greve, deşi oamenii de acolo nici nu aveau unde munci până să vină finlandezii.

Detalii pe Ora de business, cam minutul 8.

asus s5507

    25 comentarii

  1. nemulţumitului I se ia daru'.

      (Citează)

  2. Mama lui de muncitor român avar, care nu se mulţumeşte cu 1000 de lei ! Patronul lucrează pentru profit, evident, toată lumea ştie asta. Până la urmă, se poate opera şi o scădere a salariului până la minimul pe economie (600 de lei parcă), important e că au unde lucra, nu? Să pupe şi tălpile patronului, eventual.

    Nu pot vedea momentan videoul, dar nu înţeleg calculul.

    3500 X 40 de euro=140000 euro (adică 7% din profit).

      (Citează)

  3. 40 de euro PE LUNA, adica 84% din profit. Restul de 16% ia statul ca impozit.

      (Citează)

    • Victor: 2 milioane profit la o fabrica asa mare e ca si cum n-ai avea profit. Adauga la asta scaderea uriasa de angajati, anual, si o sa-ti dea de la calcule ca firma nu e in cea mai buna situatie.

      Dar nu conteaza, au profit, bulangii, si nu-l impart si salariatilor.

        (Citează)

  4. Henry Ford parca spunea ca este bine sa maresti lefurile la muncitori, ca sa aiba cu ce sa cumpere bunurile produse de fabrica ta si astfel economia sa prospere. Din pacate firmele de azi cauta doar profitul imediat cu orice pret si prefera productia cu sclavi – chinezoi care muncesc pentru 10 centi/ora.
    Nu stiu care sunt exact pretentiile muncitorilor din articol, dar mi se pare ok sa ceara niste salarii decente, adica mai mult decat numai cat sa-ti ajunga pentru o paine si o conserva in fiecare zi.

      (Citează)

  5. @staz chiar crezi ca daca compania le va mari salariile, se vor duce buluc cand vor lua salariul si vor cumpara cabluri auto ?

      (Citează)

  6. Orice patron “destept” stie sa nu apara cu profit in acte. Probabil si la asta cele 2mil. sunt date la oha, restul se scurg prin suveica in paradisuri fiscale.
    Inca odata Burlan toarna rahat cu lopata. Asta e tot din ciclul: “muncitorul german care munceste, in timp ce muncitorul roman nu”, desi aia nu stau mai mult de 8 ore in fabrica si sunt foarte relaxati in timp ce fraierii din romania muncesc peste 10 ore zilnic si de week-end n-au auzit.

      (Citează)

  7. Aşa e când mă grăbesc cu comentariile. Am calculat în cazul unui profit lunar, nu anual. Scuzele mele.

    Intr-adevar nu e chiar momentul unor măriri de salariu, însă nici mentalitatea de “hai că am un loc călduţ, ia să bag capul la cutie şi să mă mulţumesc cu ce-mi pică” nu e chiar sănătoasă.

      (Citează)

  8. @AdiM:

    Nu stiu daca realizezi dar vorbesti de companii listate la bursa. Astea declara profit chiar si atunci cand nu au, ca sa nu scada pretul actiunilor.

      (Citează)

  9. Cineva spunea că dacă eşti prea protector cu angajaţii de fapt îi condamni să moară de foame mai târziu. Ia să urmăm noi firul logicii micilor comunişti piteşteni şi a celor din comentariile de mai sus:
    – firma împarte tot profitul la angajaţi (o temă dragă şi celor de la occupy); firma rămâne fără nimic pe plus;
    – la un moment dat e nevoie de o reparaţie urgentă la o linie de producţie sau o investiţie în retehnologizare; firma nu mai are nici un ban pentru că a împărţit tot profitul, aşa că va merge eventual să facă chetă la angajaţi să contribuie fiecare cu câte 100-1000 euro; angajaţii nu au bani pentru că i-au băut sau i-au mai luat un telefon mobil la copil;
    – fără bani de reparaţii şi investiţii firma îşi va închide liniile de producţie pe rând; angajaţii vor fi concediaţi fără plăţi compensatorii pentru că nu sunt bani, profitul fiind deja împărţit la angajaţi.
    Este muncitorul român un mic idiot? Este! Atunci lasă-l să moară de foame, că oricum nu e învăţat să gândească în perspectivă, gândirea lui e limitată la a-şi umple maţul acum, iar mâine or vedea ei ce-or face. Pentru că asta şi-a dorit.

      (Citează)

  10. A fost de curând licitaţia pentru frecvenţele GSM. Dacă s-ar fi urmat logica unora, ca firmele telecom să aibă tarife strict cât să-şi acopere cheltuielile curente (asta în cazul ideal în care toată lumea şi-ar fi plătit facturile la timp, ar fi reîncărcat periodic cartelele etc), de unde bani pentru frecvenţe? Chetă la abonaţi, daţi-ne şi nouă câte 5 euro să cumpărăm nişte benzi 4G? Vă garantez că nu ar fi dat nimeni. Daţi-ne şi nouă câte 5 euro ca să prelungim licenţa pentru traficul de voce? Ar fi dat foarte puţini. Firmele neavând bani de prelungit licenţele ar fi închis reţeaua, lăsând fără semnal milioane de telefoane mobile, modemuri internet, comunicaţiile SMURD etc. Haos. Mă întreb de fapt dacă micii trolli care cer ca firmele să împartă toţi banii la populaţie de fapt nu asta urmăresc: haos social. Să nu uităm că nici comuniştii, mari fani ai împărţirii averii statului către clasa muncitoare, de fapt nu au făcut asta niciodată.

      (Citează)

  11. Cetin Ametcea

    27/09/2012 la 7:20 AM

    da, cata generozitate ca ii lasa sa munceasca pe un salariu de mizerie. un adevarat dar

      (Citează)

    • @Cetin Ametcea: Daca salariul e de mizerie poti sa pleci oricand la mai bine nu? De fapt stai asa ca in Pitesti e mai greu cu locurile de munca. Ce vor ei de fapt e ceva gen "Luam de la bogati (2 mil de euro profit uuuu) si dam la saraci (le dam un kkt pleznit ca si daca le da lor tot profitul inseamna 47 eur/luna, adica o crestere salariala de sub 10% ,ca la cresterea aia enorma de 47 de eur/luna se aplica darile la stat).

        (Citează)

    • ce vor ei este sa le fie platita munca mai bine, lucru normal in orice tip de economie.

        (Citează)

  12. Cetin, tu împarţi profitul din reclame cu cititorii tăi? :) Ţi se pare normal ca ei să te citească gratis, să cumpere de la advertiserii tăi şi tu să nu le dai nici un ban în schimb? Câtă generozitate că îi laşi să îţi citească operele alese! Un adevărat dar. :)

      (Citează)

  13. Da, dar se uita “gradul de calificare” necesar pentru realizarea unor cablaje auto. Practic e vorba de impletire. E munca “de chinez”. Dar nu, “moarte investitorilor”!

      (Citează)

  14. @nashu_mare: Soţia a lucrat în industria cablajelor auto, la Delphi Packard. Lucrătorul de pe bandă nu are muncă intelectuală, el face acelaşi task repetitiv identic cu al chinezului care asamblează jucării. Alţii gândesc pentru lucrătorul de pe bandă, ce scheme electrice se aplică, ce cabluri şi conectori se folosesc, la ce lungime se taie firele, cum se grupează etc. Pentru lucrătorul de rând asta e rocket science.

      (Citează)

  15. Şi apropo, să nu uităm câţi români folosesc resursele firmei în folos personal. Începând cu părinţii noştri care îşi făceau în fabrici cuţite, măsuţe sau cuiere cu fierul întreprinderii, la strungul atelierului. Sau îşi închideau balcoanele cu geamuri de la tramvai furate de la atelierele ITB-ului. Acum se fură materiale de construcţii, scule, rechizite, se fură timp alocat sarcinilor de serviciu, se foloseşte e-mailul de firmă pentru mailuri în interes personal… Da, hai să-l plângem pe român că freacă menta la serviciu sau că fură de la angajator. Săracu…

      (Citează)

  16. Am o mare indoiala ca “Cetin Ametcea” este “acel” Cetin Ametcea :)

      (Citează)

  17. Când “acel” Cetin Ametcea dovedeşte o lungă perioadă de timp o afinitate pentru problemele sindicale şi o aversiune faţă de administrarea firmelor PRIVATE, orice este posibil. :)

      (Citează)

  18. Da, dar nu cu argumente de genul “să împărţim profitul fabricii la clasa muncitoare”. Pentru că nici clasa muncitoare nu contribuie la pierderi cot la cot cu angajatorul. Când or fi asociaţi şi or fi egali la câştig şi pierderi, investiţii şi datorii, atunci da. Până atunci nici pălmaşul nu e egal cu managerul, nici Z-listerul cu A-listerul. Iar motivele le ştii şi tu care sunt.

      (Citează)

  19. Pai na, normal, cine sunt investitorii aia sa ceara profitul si ce au facut ei pentru fabrica respectiva?

      (Citează)

  20. plecati de la premisa gresita ca salariul ar fi de mizerie. Media pe unitate este de 1700 de lei. Deci peste media nationala.

      (Citează)

  21. sclav democratic

    01/10/2013 la 8:04 PM

    buna tuturor cu scuze de rigoare domnu MOISE crd ca vorbit limba parlamentara sau senatoriala pe noi presul firmei cum santem considerati nu ne intereseaza media

    cu ce ma incalzeste pe mine media despre care vorbiti care se face astfel eu 600lei lunar net ca muncitor dumneavoastra sef 2800 net inpartind media este 1700dar eu tot cu 600 raman metaforic am dat exemplu ma scuzati

    real muncesc la DELPHI ROMANIA salarul imi este realmente ca si confectioner 600 plus bonuri si va spun tuturor mai multa bataie de joc nu va puteti imagina dragii mei in spate am 27 de ani de sef de depozit condus impecabil fara macar un minus in gestiune in toti anii

    dar nu mi-am putut imagina la anii mei ca poate fi umilit cineva in halul acesta dar de mine sub nici o forma

    dar am ajuns sa traiesc si asta niste pustani inpreuna cu unii prosti politici pilosi si alte de acest gen sant sefi de banda tura schimb cu toate ca inainte nu au muncit niciunde au salari de 1700 2500 si stiu doua lucruri sa ne injure sa ne faca prosti sa ne umilesca in tot felul si sa dea turatie maxima la banda pentru supra productie

    programul dragii mei 12 ore sclavie 12 liber 31 de zile din 31 asta vara femeile dar si barbatii au fost carati cu salvarea pe banda rulanta epuizati de caldura si oboseala asa ceva numai in filme sevede in lagare nemtesti baracile firmei chiar seamana perfect cu lagare

    unii au comentat si li s-a spus clar ca putem reclama si la popa si la cantor si la seful de post MINISTERU MUNCII ITM unde vrem sant a cincea firma si nimeni nu le poate in tara asta nimic

    pentru ca au avut o comanda urgenta au adus muncitori din CEHIA POLONIA PORTUGALIA lor li s-a platit 50 de euro pe zi deplasarea in afara de masa si cazare pe langa salar in tara din care provin dar cand au venit banda era la turatie normalaun muncitor scotand 100 de cabluri nu 250 ca noi si tot noi am picat prosti ca nu dam calitate

    cu ei de fata salaru a fost pe cele 12 ore 900 de lei si bonurisi asa fata de cei de afara tot muncitoru a picat prost si seful bine noi trei sutesefi au plecat si cu 150 la suta in plus la salar si atunci toti vorbim de medie dar cel care munceste si duce in spate un parazit numit sef care nici in ROMANIA moderna nu a disparut tot cu maneca scurta ramane

    nu santem niste harnici noi romanii cum spun multi dar de ce santem apreciati peste hotare de sefi straini unde mergem sa fim slugi iar in propria tara santem umiliti de concetateni si niste nesimtiti care se inbuiba in fotolii si-si amintesc de noi doar cand trebuie rosti cuvantul magic ALEGERI

    este soarta pe care o meritam si tacem atunci cand domnii patroni locali care sponsorizeaza alegeri locale vin cu domn primar vice sau stiu eu ce functionar de la primarie si stabilesc salarul muncitorilor atunci cand in zona apar asa zisii investitori si spun salar minim pe economie restul la partid daca ai bani de aruncat arunca la cei care te-au adus nu da prostimi ca strici mersu trenului mafiei locale

    noi docili tacem in loc sa le rupem picioarele si asa ajungem sa ne complacem in propra prostie iar prostul isi merita soarta

      (Citează)

  22. Nasol… Si e trist ca toate astea se intampla la noi…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus