un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Istoria shaormei

30 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii


Acum îmi pare rău că n-am mâncat o shaorma când am fost în Istanbul (am compensat cu adana kebab), pentru că citind mai multe despre acest preparat îmi dau seama că noi în România am schimbat destul de mult reţeta tradiţională turcească.

Întâi, o mică istorie interesantă. Shaorma este un cuvânt arăbesc, făcut dintr-unul turcesc care înseamnă “rotativ”. Turcii îi zic “doner kebab”, care înseamnă “kebab rotit”. Morala este că oricare termen este bun, la fel ca şi orice variaţiune de tipul “shaorma”/”shawarma” sau “kebab”/”kebap” fiind doar modul diverselor popoare arabe de a scrie acelaşi lucru.

“Kebab rotit” înseamnă că se punea carnea pe un băţ pe care-l roteai deasupra focului. Şi întrucât era mai greu să ţii băţul respectiv vertical şi să-l supui unui foc lateral, aşa cum se face astăzi, foarte mulţi ani shaorma a fost făcută cu focul jos şi carnea rotită deasupra lui, că la proţapul nostru tradiţional.

Sunt curios ce gust are o shaorma făcută la foc de lemne, aşa cum şi pizza pe cuptorul de lemne e considerată a fi mai şmecheră. E greu de aflat, pentru că astăzi shaorma se face vertical şi asta înseamnă că o prăjeşti la un foc pe bază de gaz metan. Totuşi, cea verticală e considerată mai sănătoasă, pentru că grăsimea şi alte substanţe nocive ce rezultă în urma prăjirii se scurg vertical în jos şi nu peste foc unde doar ar fi arse şi trimise înapoi spre carne.

Tot o variaţie puternică a reţetei tradiţionale este că noi azi mâncăm multă shaorma de pui, pe când cea clasică este de miel şi uneori şi vită.

Toate cele de mai sus se referă la modul de frigere a cărnii, adică pusă pe o ţepuşă mare şi perpelită deasupra focului. Odată făcută carnea, se tăia şi se mânca din farfurie, cu orez, alte legume şi condimente şi humus, aşa cum se face şi azi dacă ceri o shaorma la farfurie.

În secolul 19 o familie de turci a inventat metoda verticală de rotire a cărnii, cu foc din lateral. Pe respectivii turci îi chema Iskender, deşi acum ştiţi de unde vine termenul, deşi cu această ocazie ne dăm seama că noi degeaba avem în meniurile fast-foodurilor şi shaorma şi iskender, ele fiind acelaşi lucru în vremurile noastre.

Shaorma la lipie este o invenţie mult mai recentă. A fost inventată de fapt în Germania de către un turc emigrat acolo, dându-şi seama că dacă pune totul în lipie (sau pâine), le este mai uşor clienţilor să ducă mâncarea acasă. Mulţi dintre clienţii săi veneau după o noapte de beţie şi shaorma în lipie îi împiedica să o dea pe jos. Asta cred că se întâmpla pe la 1950.

Ce-i mai important este reţeta tradiţională, că de asta vă ziceam că mai bine mâncam una la turci acasă. La noi în shaorma se pune carne de pui, vită sau berbecuţ, cartofi prăjiţi, salată de varză, castraveţi muraţi, ceapă, pătrunjel, roşii, castraveţi, maioneză, ketchup. Diverse shaormării au tot felul de sosuri sau condimente proprii, dar în mare cam acestea sunt ingredientele.

La origine shaorma se mănâncă alături de tabouleh (salată aceea de pătrunjel, roşii, ceapă, rodie etc), vânătă, fatoush (o altă salată de pâine şi legume), murături, ananas. Sosuri? Wikipedia vorbeşte despre amba, un sos de mango, humus, pastă de susan, sos de rodii, usturoi sau brânză. Complet diferit de ce se întâmplă la noi în ţară.

Şi mai interesant mi s-au părut statisticile care spun că shaorma este cea mai populară mâncare “de stradă” în Germania, depăşind tradiţionalii cârnaţi nemţeşti, sau că în Anglia există obiceiul ca după o noapte de club şi petrecere să treci pe la o shaorma. Ca la noi. În Ljublijana oamenii mergeau la un horseburger după petrecere… Fiecare ţară cu ale lui.

asus s5507

    15 comentarii

  1. De ce BOLD pentru ultimul paragraf?

      (Citează)

  2. Nu uita ca Germania are multi turci. Mi se pare ca 12% din populatia tarii de vreo 88 milioane sunt turci.

      (Citează)

  3. pentru ca BOLD si in coloana din dreapta, din cate observ.

      (Citează)

  4. Poate ca turcii sositi pe la noi au adaptat ingredientele la piata si la gusturile romanesti.
    Cred ca ingredientele romanesti sunt si mai usor de facut/gasit si, pe de alta parte, multa lume este conservatoare in ceea ce priveste gustul mancarii si nu agreaza sa testeze ceva nou sau mai exotic.
    Ma gandesc doar la combinatia berbecut+ananas+sos de branza si usturoi – eu (si tu!) am devora-o, altii insa…mai greu. :)

      (Citează)

  5. Daca esti in tranzit prin Ploiesti, opreste-te in centru vis-a-vis de Posta Centrala si testeaz-o pe aia de berbecut, cu “de toate”, mi-ar place o opinie autorizata :)
    http://www.norc.ro/pano/fpS9Wmz0/
    (nu mai e Fornetti acolo, shaormeria s-a extins si l-a inghitit)

      (Citează)

  6. A deschis tagul strong (bold) la usturoi si a uitat sa-l mai inchida.

      (Citează)

  7. A mancat cineva la shaorma “La Haleala”? Am auzit ca e cea mai buna din oras.

      (Citează)

  8. Cea mai buna shaorma cu de toate se gaseste in Bucuresti doar la Dristor, alta mai buna nu cred ca am incercat. Asta este parerea mea dar astept si sfaturi, indrumari ceva sa incerc o noua shaorma.

      (Citează)

  9. @Nashu: Dacă nu întrebi retoric îți spun eu că este cea mai bună shaorma din toate timpurile. Dacă ingredientele și carnea sunt cele comune, la sosuri sunt bestiali, având cel puțin 5-6 sosuri de toate felurile, începând cu sos de curry, harissa, salsa până la clasicele maioneză cu usturoi și ketchup. Iar pentru amatorii de picant e rai, că au o tonă de condimente și ți-o pot face picantă în sensul adevărat, nu cu ardei iuți murați. Punctul culminant este piperul coreean, un condiment de la care te ustură tot tractul intestinal numai dacă te uiți la el. :)

      (Citează)

    • Cu mana si masina mea l-am dus acolo, intreaba la misto acum.

      E buna rau shaorma, din pacate nu se stie niciodata cand e deschis sau nu La Haleala. Uneori e in pauza asa, cate o saptamana…

        (Citează)

  10. Good things come to those who wait :)

      (Citează)

  11. The Barbarian

    01/10/2012 la 4:01 PM

    La Haleala nu am prins niciodata inchis. Ei inchid doar in jurul sarbatorilor de Paste/Craciun/Revelion- cate o saptamana si cand au concediu, in general la inceputul lunii august. De altfel isi posteaza mereu programul pe forumurile unde se discuta despre shaorma. Despre calitate…no comment-de departe cea mai buna din Buc. Sa nu mai vorbim de diversitate unde cu cele vre’o 10-12 sosuri, este la ani lumina fata de ce exista pe la noi. Btw…au si Humus+Tahina, Amba cu mango si ananas, Muhamara cu rodie, si din cand in cand, mi se pare ca doar la Gyros de porc au si sos de branza cu smantana…plus ca sunt singurii din Buc. care folosesc vitel de lapte+miel, care se topeste in gura mai rau decat carnea de pui. Recomand.

      (Citează)

  12. Eu am mancat de la haleala cu sos foarte iute si nu am putut sa o mananc.
    Era cu bhut jolokia in el, aproape cel mai iute ardei din lume considerat pe scara scoville.
    Si au mai pus si un sos foarte amar in ea, era ceva de genul amar ca fierea.

      (Citează)

  13. Cea mai buna shaorma pana acum am gasito in Grecia cu sos tzatziki dar aici depuinde si de preferintele consumatorului. Sunt unii carora le place cu mai mult sos sau mai multa carne si invers

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus