►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sunt curios pe cine o fi călcat pe bătături Victor Rădescu, patronul clubului Green Hours, arestat recent pentru evaziune fiscală. Zic asta nu pentru că il consider nevinovat (n-am nici o îndoială de contrariu, de fapt), ci pentru că într-o țară în care toate barurile, terasele și restaurantele fac evaziune fiscală, mă întreb ce a determinat autoritățile să înceapă de acolo.
Data următoare când mai ieșiți într-un local faceți următorul experiment: cereți nota și uitați-vă ce fel de hârtie vi se aduce. Dacă pe ea scrie “notă de plata proformă” sau “acesta nu este un bon fiscal”, atunci ar trebui ca după ce plătiți să vi se aducă și bonul fiscal emis de casa de marcat, ca la orice alt magazin de unde cumperi ceva.
Majoritatea ospătarilor nu mai aduc nimic. Plata se face pe acel “bon proformă” care nu are nici o valoare în sistemul fiscal. De obicei clienții plătesc și părăsesc masa. Ospătarul poate apoi să anuleze un astfel de bon informativ și toate produsele pe care le-ați comandat, ca și cum n-ați fi fost niciodată în restaurant. Banii ajung la patron, dar statul român nu știe asta pentru că nu există un bon emis de casă și deci nu primește impozitele și dările necesare. Definiția uzuală a evaziunii fiscale.
Veți spune că nu poți face așa cu orice client și că până la urma ai niște intrări în restaurant (cumperi carne, cartofi, bere, suc), deci trebuie să ai și ieșiri, ca sa poți explica unde le-ai vândut în caz de un control.
Corect, dar știu autoritățile câte porții de cartofi prăjiți faci dintr-un sac de cartofi? Tu arăți prin bonuri ca ai vândut 60 de porții, dar poate ai vândut 70 de fapt, diferența bâgând-o direct în buzunar. Câte shaorma se fac dintr-un sul din acela de carne? 1000? 1100?
Cred că pot să număr pe degete restaurantele care emit imediat bon fiscal. Hard Rock Cafe e unul, chelnerii rugându-mă întotdeauna să aștept să revină cu bonul fiscal. La Waterloo vine direct bonul fiscal. Dristor Kebap, Dineș și Divan sunt altele, pentru că toate produsele se taxează întâi pe bon (și în general și alte shaormării și fast-food-uri fac la fel).
Faceți experimentul de care v-am zis prin localuri, citind cu atenție dacă nota de plată are și valoarea fiscală, și vedem după.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
03/09/2012 la 11:24 AM
pai jumate din vina e a ta, ca nu ceri.
chiar ma gandeam si eu cand am citit stiorea cu Green Hours, pt 50k euro evaziune… la cat se fura in tara asta…
add(Citează)
03/09/2012 la 12:02 PM
Dupa tilul ala care incepe cu “Incredibil” te astepti sa-ti toarne cineva o galeata cu apa rece in cap. Am ajuns sa ne miram de evaziune in Romania?!!!
Dau cu banu’(Citează)
03/09/2012 la 12:16 PM
Acum realist vorbind nu exista restaurant, butic, magazin in tara asta care sa fie in perfecta legalitate/ conformitate cu normele fiscale. Si nu e doar vina comerciantilor. Asta cu bonul fiscal e doar o mica parte pe care o putem si noi vedea. Cam tot ce implica la noi comert are si o componenta ilegala (mai substantiala sau nu).
Matilda(Citează)
03/09/2012 la 1:27 PM
Clar că se face, la o adică cred că noi i-am învățat pe greci. Eu unul de multă vreme cer bonul fiscal și apoi îl arunc, măcar stau cu conștiința împăcată. Acu vreo 2 ani chiar i-am reclamat pe unii că-mi livraseră a 3-a oară pizza și cerusem expres să-mi aducă și bonul fiscal (primele 2 încercări au fost rateuri și mi-au spus să solicit expres la telefon, la urmatăarea comandă).
Pentru capriciul ăsta al meu mi-am pierdut vreo 2-3h în 2 drumuri la ANAF să merg și să găsesc disponibilitate să mă asculte careva și să-mi preia reclamația. După ceva vreme m-au anunțat în scris că au luat măsuri, iar eu nu am mai comandat vreodată de la ăia.
Soluția e simplă, lipsește poliția financiară, care să ia lumea la frecție când ies din magazine/baruri și să le ceară bonurile fiscale care ești obligat să-l ai la tine. Îți dă o amendă mică și ție, se face publicitate la TV în jurnale și rezolvă cam 25% din probleme.
Ariel(Citează)
03/09/2012 la 4:08 PM
Indiferent de situatie, la controale se da spaga. Daca esti in regula, tot platesti amenda. Daca nu esti in regula, tot platesti amenda…Ca la masini, amenda de centura:).
Eu m-am obisnuit sa iau bonul fiscal de la orice, chiar si la taxi. Si nu pentru ca sunt al dracu`, dar nu vreau sa incurajez evaziunea fiscala!
sorin(Citează)
03/09/2012 la 8:50 PM
Clienții trebuie să ceară bonul fiscal (obligația este trecută în lege). Vina este a lor și ei suferă consecințele. Comerciantul bagă în buzunar 24% din banii munciți de clienti care trebuiesc să ajungă la stat și apoi să se regăsească în autostrăzi, scoli, spitale etc.
Clienții (persoanele fizice) trebuie să fie “poliția fiscală” deoarece ai beneficiază de pe urma eliberări bonurilor fiscale. Dacă pe clienți nu îi interesează atunci să nu mai ceară de la stat salarii mari și condiții de viată mai bune.
Și comercianții ar trebuii să fie interesați să respecte legea, să elibereze bonurile fiscale și să își plătească taxele. Altfel se măresc taxele și ajungem ca în cazul Greciei.
” … până la urma ai niște intrări în restaurant (cumperi carne, cartofi, bere, suc), deci trebuie să ai și ieșiri … ” dacă materiile prime sau produsele comercializate sunt cumpărate fără factură atunci nu mai există “intrări-ieșiri”.
Pentru orice produs preparat, gen pizza, există un rețetar care trebuie respectat conform legii. Cumperi 5 kg de faină, vinzi 20 de pizza și trebuie să ai bonuri fiscale care să dovedească acest lucru.
Să faci și tu un experiment când mai comanzi pizza și o să vezi cine eliberează bonul fiscal și cine nu.
&0% din restaurante si baruri ar da inchide prăvalia dacă ar emite bonuri fiscale.
Andrei(Citează)
03/09/2012 la 9:09 PM
Cei care ar trebui sa isi faca treaba primesc spagi grase si uite ca toata lumea este fericita, mai putin tara asta care trag toti de ea cum pot… Mai devreme sau mai tarziu platim cu totii aka taierea salariilor bugetarilor cu 25% si pensii si ce o mai fi… Taxe peste taxe si se va subtia cureaua unde dragii guvernanti mai gasesc unde sa taie si sa spanzure…
Ce e de facut? Noi astia mai de rand sa ceri bon fiscal, atunci cand nu ti se da sa procedezi ca Ariel (a scris cineva mai sus)…
Nic(Citează)
04/09/2012 la 2:44 AM
La Dristor gresesti. In Plazza unde consum aproape zilnic in stil corporatist saorma cu de toate, primesti bon fiscal doar dimineata si dupa pranz. Cand e omorul mai mare (adica in jurul pranzului) primesti “bon nefiscal” sau numai “bon de comanda”.
rumbu(Citează)
04/09/2012 la 12:03 PM
http://www.facebook.com/radio.guerrilla/posts/484534344899043
alex(Citează)
24/09/2014 la 5:49 PM
La Mama din Mamaia da proforma (septembrie 2014). Nu am asteptat sa iau bonul fiscal…
Wideshot(Citează)