►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Nu glumeam când vă spuneam că aparatele foto subacvatice pot oferi o perspectivă foarte interesantă în concediu, prin fotografii şi filmare din parcul acvatic, piscină sau de la scufundări în mare. Rezistă la apă şi la şocuri, aşa că le poţi lua cu tine inclusiv pe o “banană” sau la o plimbare cu jetski-ul. Câţi au filme de la aşa aventuri?
Nimeni altul decât cititorul meu fidel “nashu_mare” mi-a ascultat sfatul şi a cumpărat un Fuji FinePix XP50, un astfel de aparat subacvatic, şi am avut şi eu ocazia să-l butonez vreo 3,6 minute.
N-am nici o şansă de a-i face un review aşa cum trebuie, dar pe scurt vă pot spune că aparatul mi s-a părut suficient de bine închegat pentru a rezista la 1-2-3 concedii la mare. De asemenea, este mai mic decât mă aşteptam (are 1 centimetru grosime); pare o cameră foto compactă şi doar butoanele mai speciale şi sticla ce astupă lentila te fac să înţelegi că rezistă până la 5 metri adâncime.
Are un zoom optic satisfăcător de 5x, filmează Full HD 1920 x 1080, face fotografii bune şi în apă şi deasupra ei. Aparatul se laudă că este şi “dust proof”, adică rezistent la praf, dar câteva butoane culisante de pe el s-ar putea să nu fie chiar de acord cu asta şi trebuie, din când în când, curăţat de praf cu o perie în caz că-i intră nisip pe acolo.
Din ce-am înţeles de la Nashu, e uşor de folosit inclusiv sub apă, ca scafandru, iar butonându-l chiar eu am observat că are toate meniurile, opţiunile şi modurile de fotografiere ale unui aparat normal, inclusiv moduri HDR şi Panoramic sau flash slow-sync.
Pentru filmare poţi alege să micşorezi rezoluţia pentru a înregistra cu mai multe cadre pe secundă (până la 240 fps), un mod interesant atunci când vrei să filmezi valuri care se sparg spectaculos sau peştişori care se mişcă foarte rapid. Acumulatorul face aproximativ 200 de fotografii pe card SD. Vă recomand să cumpăraţi varianta portocalie, care e mai uşor de reperat dacă-l scăpaţi în piscină sau în mare decât cea albastră.
Mai jos găsiți sample-uri foto si un clip filmat pe sub apă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
19/09/2012 la 11:24 AM
Am fost si eu tentata de numele Fuji, dar vazand reviews-urile pe Amazon am renunțat. Si am ales 3.5 vs 2.5. Un Panasonic Lumix DMC-TS3. Nu am făcut diving, ci doar snorkeling. Dar camera s-a comportat decent sub apa. O sa pun poze pe blog, dacă ești curios. :)
Diana(Citează)
19/09/2012 la 12:34 PM
imi e clar, trebuie si sursa de lumina sub apa
Ariel(Citează)
19/09/2012 la 1:02 PM
@Ariel: depinde de apa. In piscine n-ar trebui sa ai probleme, nici in marile din Grecia sau Turcia, care sunt mai limpezi. Dupa cum vezi, filmarile din Marea Neagra arata bine.
nwradu(Citează)
19/09/2012 la 2:27 PM
Ariel,
cu lumina sub apa (cel putin in Marea Neagra) se intampla ca in timpul iernii, cand ninge puternic noaptea: aprinzi farurile si vezi fulgii, nu drumul. Am facut o poza dar ca un n00b ce sunt am sters-o. Imagineaza-ti ca ies in videnta toate bulele, toate algele si ce mai pluteste pe acolo.
Ca fapt divers, toate filmarile sunt facute pe la pranz. M-am scufundat si seara, pe la 7, si deja nu se mai vedea la fel de bine.
Diana,
Si eu as fi luat Panasonicul (presupunand ca l-as fi gasit) dar e in alta categorie de pret. Asa, am gasit un pachet la emag cu 799 de lei: aparatul si un card de 32 GB, clasa 10.
@nwradu
Aparatul e rezistent la praf dar se poate intampla sa intre bucatele de scoici in butonul de zoom. Pe alea le scoti sufland, ca nu prea ajungi cu pensula acolo.
Un alt dezavantaj, atunci cand folosesti aparatul in mare e ca trebuie curatat cu apa curata, altfel se depune sare pe obiectiv si ies pozele albicioase, cum e poza cu curcubeul. Aparatul in sine face poze clare, poza cu cutia lui e facuta chiar cu el…
nashu_mare(Citează)
19/09/2012 la 2:27 PM
Fujifilm nu este o alegere prea fericita. Am 2 aparate de la ei din generatii diferite care s-au stricat in acelasi mod stupid.
Revo(Citează)
19/09/2012 la 2:28 PM
@revo: in care mod stupid?
nashu_mare(Citează)
19/09/2012 la 2:36 PM
Au cazut din avion :P
nwradu(Citează)
19/09/2012 la 6:16 PM
Dupa ce folosesti aparatul in apa sarata trebuie sa ii cureti si garniturile cu apa curata ca altfel in timp se strica si intra apa, am vazut asta la un Olympus.
florin(Citează)
19/09/2012 la 7:19 PM
mersi de clarificari
Ariel(Citează)
19/09/2012 la 9:50 PM
@Ariel, depinde unde faci poze sau filmezi.
Iti recomand Marea Rosie. Eu am fost anul acesta in Egipt si a fost incredibil de frumos, raiul in apa: recif de corali, o multime de pesti de diferite marimi, forme si culori, iar vizibilitatea in apa era foarte buna, la o adancime de 6-8 metri se vedea clar fundul marii.
Voi posta pozele pe blog si voi reveni cu un link.
Pikaart(Citează)