un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Explicații despre licitația Oltchim

21 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Am urmărit cu interes şi amuzament (imposibil să nu fie aşa cu Dan Diaconescu actor principal) licitaţia de la Oltchim. Dacă nu sunteţi prea familiarizaţi cu procedura statului de a organiza licitaţii (indiferent dacă pentru cumpărarea de produse sau pentru vânzarea combinatelor), să vă spun câteva mici idei, prinse de mine în anii de muncă.

Depunerea până la o oră fixă. Aţi văzut ieri un mic scandal cu Dan Diaconescu depunând oferta la 12:04, deşi ora limită era ora 12:00. Aşa se face. La orice cerere de oferta statul spune în detaliu, pe lângă ceea ce vrea, cât cum şi unde, şi modul în care trebuie transmise ofertele. Ora (ca şi data) este sfântă! Dacă depui la 11:54, eşti ok. Dacă depui la 12:02, este posibil să nu-ţi mai primească oferta.

Spun este posibil deoarece este la latitudinea comisiei de a decide dacă acceptă sau nu o întârziere de câteva minute. Te pot da afară fără nici o problemă, fiind acoperiţi de lege. Ba chiar, dacă îţi acceptă plicul sigilat cu oferta în el, poţi fi eliminat oricum ulterior dacă un alt ofertant face contestaţie în acest sens, arătând că l-ai înregistrat după ora limită.

Având în vedere că există un termen de câteva săptămâni pentru a pregăti oferta, nu există nici o scuză să nu ajungi acolo în timp util cu ea, aşa că nu-i mare bai. Este însă un prim exemplu referitor la regulile şi procedurile stricte de la astfel de evenimente.

Ce se vinde din Oltchim. Acţiuni și datorii. Doar acţiuni se vând, cele ale Ministerului Economiei. Acţiunile nu îţi transferă dreptul de proprietate asupra combinatului, ci apoi cumpărătorul va avea plăcerea să se certe cu ceilalţi acţionari pentru a-şi impune deciziile. Nu se vând astăzi nici terenul, utilajele şi celelalte active ale combinatului, care nu ştiu cui aparţin.

Bineînţeles, pe termen lung intervin alte manevre economice la care nu mă pricep, precum majorări de capital şi schimburi suplimentare în raportul acţionarilor, aşa că un cumpărător de astăzi poate ajunge să facă ce vrea cu tot ce înseamnă Oltchim.

Sumele ofertate sunt finale. Te angajezi să plăteşti suma din ofertă. Nu contează că, ulterior deschiderii acestora, descoperi că ai ofertat de 10 ori mai mult decât următorul ofertant. Nu poţi să mai micşorezi suma ofertată, aşa că e important să-ţi faci planul de afaceri de la început.

Licitaţia cu strigare creşte suma ofertată. Singura excepţie la regula de mai sus este atunci când două sau mai multe oferte sunt foarte apropiate (mai puţin de 15% din valoarea ofertată), caz în care acei ofertanţi sunt lăsaţi să facă noi propuneri.

Regula este foarte bună. Dacă eu ofer 99 lei ÅŸi pe primul loc iese o ofertă cu 100 de lei, mi se dă ÅŸansa să dau ÅŸi eu mai mult. E la modul “stai frate, că dacă ÅŸtiam că vom fi aÅŸa apropiaÅ£i, mai puneam ÅŸi eu un leu acolo”. AÅŸa că la etapa cu strigare, dacă se organizează, se face un mic concurs ca în filmele cu licitaÅ£ii de artă.

Ce faci după cumpărarea Oltchim. Investeşti şi mai mult. Practic în această licitaţie se cumpără doar partea statului la Oltchim, stat care nu este în stare să facă un management competent al combinatului. Azi dai banii ca să-ţi asiguri locul la conducere, dar apoi vine adevărata investiţie şi modernizezi fabrica, reduci cheltuielile, produci mai bine, găseşti noi clienţi şi tot restul afacerilor clasice.

Aşa ar fi normal. Asta speră statul cu fiecare privatizare. Uneori le iese, gen OMV sau Dacia sau Ford Craiova. Alteori, e o mare ţeapă, cumpărătorul vinde tot ce poate şi construieşte vile pe acel teren.

De ce se cumpără şi datoriile Oltchim. E complicat rău aici. Oltchim are două datorii mari care se cumpără azi (pe lângă acţiuni), către stat şi către Electrica. De ce ai cumpăra şi datoriile firmei, nu doar acţiunile? Unu la mână, aşa cere statul. Doi la mână, intrăm în chestii economice serioase pe care nu le cunosc bine (dacă vrea cineva să le explice, îl rog frumos), dar unele datorii sunt mai bune decât altele, fiind garantate de către stat sau de alte mecanisme şi pot fi un avantaj ulterior.

Trei la mână, sistemul poate fi mai complex. Statul vrea să scape de Oltchim ÅŸi să-ÅŸi recupereze datoriile. Să zicem că datoriile sunt de 10 milioane. Ofertantul spune “îţi dau bani pe combinat, dar în loc de 10 milioane din datorii, îţi dau doar 5 ÅŸi tu mă ierÅ£i de restul”. Statul poate accepta, că scapă de combinat (adică nu mai acumulează alte pierderi) ÅŸi recuperează măcar o parte din datoriile curente.

GaranÅ£ii bancare. O astfel de procedura de cumpărare presupune ÅŸi garanÅ£ii solide. GaranÅ£ii că ofertantul este serios, că nu vine acolo doar la miÅŸto, că nu vrea doar să vadă câţi bani oferă “concurenÅ£a”. Mai important, garanÅ£ii că ofertantul va da banii pe care i-a promis, în cazul în care câştigă, ÅŸi nu se retrage ulterior zicând “mă scuzaÅ£i, de fapt n-am bani, nu mă aÅŸteptam să câştig”.

AÅŸadar, uneori se cere o taxă doar pentru a primi caietul de sarcini. Apoi se cer taxe pentru a depune oferta. Banii cei mai mulÅ£i sunt în ofertă, unde există o “scrisoare de garanÅ£ie bancară de participare”. Scrisoarea de garanÅ£ie bancară este un act oficial emis de bancă, semnat în original de directorul ei ÅŸi care spune că, în cazul în care ofertantul nu-ÅŸi respectă obligaÅ£iile de la licitaÅ£ie, statul român poate lua aceÅŸti bani. Åži îi ia direct, prezentând la bancă acest act original ÅŸi dovada neîndeplinirii obligaÅ£iilor.

Am înÅ£eles că în acest caz SGB-ul a fost de 4 milioane de euro. Ea se execută în cazuri grave, precum dacă, ulterior câştigării licitaÅ£iei, câştigătorul se retrage zicând “am glumit, nu am bani” sau “nu mai vreau să semnez contractul ÅŸi să plătesc suma la care m-am angajat”. Astfel de cazuri ar înseamnă refacerea procedurii de licitaÅ£ie, o pierdere de timp de câteva luni ÅŸi, la fel de important, s-ar ÅŸti puterea economică a fiecărui ofertant ÅŸi s-ar strica jocurile.

De exemplu Dan Diaconescu tocmai a spus că el va semna contractul doar dacă banii daţi la stat vor fi folosiţi ulterior de stat pentru ajutorarea combinatului. Asta nu se poate (în teorie, că de ochii lumii e posibil ca Ponta să accepte, fiind an electoral). Contractul de privatizare este deja făcut, îl accepţi aşa cum este atunci când depui oferta şi nu vii cu alte condiţii. Dacă nu vrei să-l mai semnezi, statul îţi execută scrisoarea de garanţie bancară, îţi ia cei 4 milioane de euro şi face o altă licitaţie (iar legea parcă spune că tu nu mai ai voie să participi la alte licitaţii organizate de stat pentru câţiva ani).

După ce semnezi contractul există o altă garanÅ£ie care se depune (de obicei, depinde de contract), numită scrisoare de garanÅ£ie bancară de bună execuÅ£ie. Un SGBE este de obicei de 10-15% din valoarea contractului. Dacă nu livrezi ce trebuie sau în termenul la care te-ai angajat ca o faci, statul îţi poate executa această garanÅ£ie, pe lângă faptul că-Å£i ia penalizări de întârziere. “Poate” executa, că nu e obligatoriu, decizia fiind de la caz la caz.

“Individual” ÅŸi “în bloc”. Statul vrea bani pe trei lucruri de la Oltchim: acÅ£iuni, datorii către AVAS ÅŸi datorii către Electrica. OfertanÅ£ii puteau depune oferte separate pentru fiecare dintre aceste trei pachete (“individual”) sau puteau depune o singură ofertă pentru tot ce e pe masă (“în bloc”). ÃŽn primul caz puteai să ai oferta mai bună pe un pachet ÅŸi mai proastă pe altul, aÅŸa că fiecare câştiga o altă parte din Oltchim.

Cei care au ofertat “în bloc” au spus de fapt că ei nu vor doar acÅ£iunile sau doar o anumită datorie, ci totul. Nu se bagă altfel în joc. Cum faci comparaÅ£ia între cei care au licitat în bloc ÅŸi cei care au licitat individual, nu ÅŸtiu, dar e treaba comisiei de privatizare să decidă.

E rentabil Oltchim-ul? L-am auzit pe Videanu zicând că a avut un EBITDA pozitiv pe anul trecut, ceea ce nu-i rău. A zis doar pozitiv, așa că poate să fie și 1%, dar asta înseamnă că după ce elimini firme căpușă, reduci cheltuielile, eficientizezi producția și găsești clienți, poate fi un combinat profitabil. Cele 700 de milioane de euro datorii către AVAS și Electrica atârnă însă greu de tot.

asus s5507

    12 comentarii

  1. cu creantele pot sa explic eu un pic:

    – electrica are o creanta de 150 mil E la Oltchim, adica Oltchim are datorie la electrica, electrica fiind a statului.
    – statul vrea sa recupereze cat mai mult din banii aia, stia ca oltchim nu-i are, asa ca vinde creanta.
    – X cumpara creanta de 150 de mil cu 50 de mil => statul recupereaza ceva, X risca sa n-aiba de unde recupera banii aia pe care i-a dat dar are potential sa castige de 3 ori mai mult daca ii recupereaza pe toti de la Oltchim.
    – X o sa incerce apoi sa se intelega cu Oltchim, sa zicem ca se intelege si stinge creanta pentru suma de 80 de mil -> win win.

    Chestia e ca cine cumpara pachetul majoritar de actiuni (recte combinatul cu totul – aici intra si pamantul si fiarele si tot) are apoi de stins datoriile alea si de investit. De aia se vindeau companii mari pe 1 dolar, pentru ca le dadeau cu tot cu datorii.

      (Citează)

  2. inca o chestie: pachetul in bloc mi se pare cel mai convenabil daca ai de gand sa si faci ceva acolo nu doar s-o falimentezi si sa vinzi fierul vechi. Ai fi obtinut o ditai reducerea la datoriile alea.

      (Citează)

    • In bloc trebuia sa fie singura metoda permisa. Altfel risti sa lucrezi cu 2-3 parti, una care conduce combinatul, altele care vor bani de la combinat. Daca o singura persoana are si Oltchimul, are si bani de recuperat pentru cumpararea acelor creante, altfel poate negocia cu statul diverse inlesniri de impozite si taxe sau macar isi facea planul luand in considerare totul.

      La partea cu actiunile depinde cum sunt acestea si de cate ai nevoie pentru anumite decizii. DD are acum 54% dintre actiuni, dar nu inseamna neaparat ca poate face tot ce vrea.

        (Citează)

  3. Ba cam. Atata timp cat respecta legea si interesele tuturor actionarilor.

      (Citează)

  4. Am si eu o intrebare/curiozitate. Averea lui Dan Diaconescu era estimata sub 10 milioane de euro. Nu se intreaba nimeni de unde are Dan Diaconescu acum peste 200 milioane de euro?!

      (Citează)

  5. Cred ca am gresit in mesajul anterior: este vorba de ~45 milioane de euro. Oricum o suma mare.

      (Citează)

    • El zice ca i-a dat banca o linie de credit de 200 de milioane de euro. Din acestia, da niste bani la Oltchim si apoi ii raman ca sa preia si TAROM si CFR.

      Eu ma indoiesc. Nici o banca nu-i suficient de cretina incat sa vrea sa ia Oltchim si CFR, asa ca ar fi dat acea linie de creditare doar daca DD venea cu bunuri garantie de cel putin aceeasi valoare, iar apoi ii supravegheau toate achizitiile. Nu cred ca DD are acele bunuri.

      Oltchim e ca si terminat, o sa fie un esec privatizarea, se va lasa cu scandal, se va face vreo noua licitatie etc.

        (Citează)

  6. “Având în vedere că există un termen de câteva săptămâni pentru a pregăti oferta, nu există nici o scuză să nu ajungi acolo în timp util cu ea.”

    Hai, mă, È™tii doar că de fiecare dată râmâne de lucru până în dimineaÈ›a predării, abia închizi plicu’ (+ alea 2-12 plicuri interioare) pe drum sau în cel mai bun caz cu 2-3 ore înainte…

    Poate ai prins și faze când trebuie semnat / ștampilat pe fiecare pagină, iar oferta și documentele de eligibilitate au peste 200 de foi + copii. :)

      (Citează)

    • @Melk: am prins multe faze in care se facea totul cu o noapte inainte si de cateva ori am si alergat cu plicul prin oras. Dar tot mi se parea o prostie sa pregatesti totul cu o noapte inainte si sa risti ca un accident sau o pana sa te scoata din licitatie.

      @andrei: am inteles, nu stiam ca e doar 115k pentru actiuni. Din pacate, nu cred ca are banii pentru a mentine combinatul in continuare si se bazeaza ca-l va ierta statul de datorii si ii va da ajutor. Sper ca asta sa nu se intample, e timpul ca statul sa mai faca si profit, nu doar acte caritabile, plus ca apoi oricine ar pune conditii asemanatoare la privatizari de orice fel.

      Daca analizam ce s-a intamplat ieri, statul roman a iesit cel mai prost. N-a recuperat nimic din creante, nevandandu-le. A dat in schimb actiunile la Oltchim si macar a facut-o pe un pret bun (teapa lui DD ca a oferit de 10 ori mai mult decat altii), dar tot e nimic fata de 700 milioane euro datorii. In plus, e foarte posibil ca licitatia sa se repete peste cateva luni, iar pana atunci combinatul va fi in si mai multe probleme.

        (Citează)

  7. DD pierde doar 115mii euro atat e pentru actiuni daca isi bate joc de olteni pentru creante era 5 mil euro

      (Citează)

  8. scuze de dublu post: corectez postul meu nu e vb de 5 mil euro ci 4 mil de euro SGB-ul precizat de tine mai sus (doar pt creante) si 115 mii euro pt actiuni

    adica DD isi bate joc de olteni daca nu platese suma licitata si statul ii executa 115 mii euro. Parerea mea e ca DD a facut totul pentru publicitate (e chiar ieftin sa apari o sapt la toate televiziunile cateva ore cu 115mii euro)
    + Avantaj Ponta care nefiind in stare sa rezolve situatia cu Oltchimul da vina pe DD. Normal ca DD e tap ispasitor, din cauza lui vor ramane someri oltenii si se duce combinatul la fier vechi.

    Dar sa vedem poate plateste cei 45 mil euro mai baga inca 100 si reporneste combinatul si in cativa ani DD = miliardar in euro :))

      (Citează)

  9. @Melk: toti cer fiecare pagina stampilata si semnata.

    @nwradu: in caietul de sarcini, in mod normal, se pune si draftul contractului. Acesta se poate modifica inainte de deschiderea plicului prin diverse intrebari puse de catre participanti “tinand cont de X, acceptati ca Y sa se modifice in Z?”. Raspunsurile se publica si sunt valabile pentru toti participantii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus