►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Sunt sigur că aţi văzut deja review-ul la bateriile externe Oyama. Modelul alb de mai jos are o capacitate de 4000 mAh şi, într-o perioadă în care smartphone-urile se descărcă în doar o zi de utilizare normală, o astfel de baterie îţi poate oferi “încă o viaţă” şi chiar mai mult.
Aş fi preferat să avem baterii mai bune în telefoane, dar încă nu există o tehnologie pentru aşa ceva. Până atunci, o astfel de baterie externă este un must-have pentru aproape oricine, deoarece te poate scăpa din multe belele.
Eu am folosit baterii externe în multe situaţii în ultima vremme:
Cu siguranţă o voi folosi din plin în concediul următor, pe coclauri prin Franţa. Nu este doar utilă, ci şi destul de uşor de transportat, găsindu-şi loc imediat într-un rucsac, o geantă sau chiar şi în buzunar (aceasta de 4000 mAh este cam cât un telefon One X sau Galaxy S III, dar sunt şi altele mai mici).
Ce nu prea am văzut scris în review-urile acestor produse este o informaţie crucială despre randamentul lor de încărcare a unui telefon: aceste este cam de 50-60%! Cu alte cuvinte, deşi bateria Oyama are o capacitate de 4000 mAh, ea poate transfera unui telefon în jur de 2200 – 2400 mAh, dacă e să mă iau după propria experienţă (şi cam la fel fac şi alte baterii testate).
One X-ul are o baterie de 1800 mAh. M-aş fi aşteptat ca bateria externă Oyama să-l încarce complet de două ori şi ceva, dar nu este cazul pentru că randamentul este mult mai scăzut prin natura tehnologiei şi transferului energetic, astfel încât One X-ul este încărcat o dată şi ceva (în jur de 140% am estimat eu).
Concluzia? Cumpăraţi o baterie externă cât mai mare! Nu vă mulţumiţi cu 2000 mAh, ci alegeţi acest 4000 mAh şi poate chiar şi mai mare.
Trecând la acest model Oyama în particular, un model OY430-1 care poate da la iesire 2,1A, bateria este destul de bine făcută şi pare fiabilă. Butonul de pe partea ei frontală este un on/off despre care producătorii susţin că o menţine încărcată mai mult timp, micşorând pe cât posibil descărcarea naturală, în gol, a oricărui acumulator. Aşa o fi.
Deasupra lui se afle LED-uri albastre care îţi arată nivelul bateriei. Cu cât mai multe aprinse, cu atât mai bine.
Conectarea ei este bine gândită. Foloseşti un singur cablu USB-A la un capăt şi micro-USB la celălalt capăt, cablu care se integrează în corpul bateriei pentru transport. Bateria are doi conectori şi procedura e simplă: conectezi cablul cu capătul USB la bateriei şi cel microUSB la telefon ca să încarci telefonul, iar dacă-l montezi invers încarci bateria fie de la USB-ul unui calculator fie de la un adaptor de priză/USB. Poţi folosi orice alt cablu dacă-l pierzi pe cel original.
Ca să vă arăt cât durează o încărcare, am conectat telefonul meu HTC One X la baterie când mai avea 8% şi am pornit încărcarea. Observaţi că programul detectează că telefonul este “AC Plugged“, ca şi cum s-ar încărca de la priză, spre deosebire de alternativa “USB Plugged”, ca şi cum s-ar încărca de la calculator. Asta e foarte bine, deoarece de la priză trage curent 1 A, nu 0,5 A ca la USB, şi deci bateria îl încarcă în ritm maxim.
Acest lucru este confirmat în respectiva imagine de indicaţia +703 mA, ceea ce e foarte bine. Bateria s-ar putea încărca, teoretic, cu maxim 1000 mA (acel 1 A tras de la priză, da?), numai că telefonul era conectat la WiFi şi îşi făcea diversele lui sincronizări, având un consum propriu de aproximativ 300 mA. De aici rezultă că pe total se încarcă la 700 mA, vorbind în termeni mai banali.
Din această diferenţă de mai sus se observă că e greu să estimezi capacitatea reală de încărcare a unei baterii externe atunci când telefonul e funcţional în timp ce se încarcă. În fond, dacă acesta ar consuma foarte mult (spre 1 ampere), bateria abia l-ar ţine în funcţiune, fără să-l şi încarce efectiv. Un test real s-ar putea face cu telefonul oprit şi pus la încărcat, dar pe mine personal nu mă interesează cifrele obţinute pentru această situaţie deoarece refuz să închid telefonul.
Imaginile de mai jos arată că telefonul s-a încărcat constant până la final, când a intrat în aşa numita etapa de încărcare “picătură cu picătură”, ritmul fiind mult micşorat, după cum e şi normal. 13:17 minus 10:50 spune că telefonul s-a încărcat de la bateria externă în 2 ore şi 27 de minute, o valoare normală având în vedere că era și în sarcină în acest timp.
Bateria externă încă mai avea “curent” în ea şi după două zile am încărcat iarăşi telefonul, dar nu total, ci doar vreo 40% a putut.
Cât despre încărcat la loc bateria externă, am făcut-o de la priză cu încărcătorul telefonului. Oyama nu include în pachet un ștecher de priză, așa că o încarci de la USB-ului unui calculator sau de la un încărcator separat și durează multe ore, că e de mare capacitate.
Ce nu mi-a plăcut
Bateria solară Oyama
Bateria verde este tot una Oyama, dar pe lângă faptul că se poate încărca de la priză, are şi celule fotovoltaice şi se încarcă de la soare. Din păcate, are două dezavantaje:
Marele ei avantaj este că vine cu o grămadă de accesorii, printre care un cablu USB retractabil în vârful căruia poţi monta mai multe tipuri de conectori, funcţie de dorinţe. Mi-ar fi plăcut că toate aceste accesorii să fie pe bateria albă, cea mare, dar n-am gândit eu pachetele. Pe cea solară o recomand doar pentru cei ce merg pe munte câteva zile, că o agăți de rucsac cu șnurul inclus sau când stai la plajă.
Încărcarea produselor Apple
Apple, probabil din dorinţa de a controla un pic piaţa accesoriilor pentru produsele lor, nu lasa ca iPod-urile şi iPhone-urile să fie încărcate chiar de oriunde. De exemplu bateria albă Oyama nu-mi încarcă iPod-ul (Classic 80 GB) şi e foarte posibil să nu funcţioneze nici cu un iPhone. Majoritatea producătorilor au versiuni diferite pentru Apple.
Manevra făcută de Apple e destul de simplă. Un cablu USB normal are 4 fire, două pentru date şi două pentru încărcare. Majoritatea dispozitivelor le folosesc pe cele pentru încărcare fără alte necesităţi. Apple a vrut să aibă produse mai speciale, aşa că ei nu folosesc doar firele de încărcare, ci vor ca cele de date să fie ștrapate cu nişte rezistoare de o anumită capacitate, iar dacă iPhone-ul nu detectează acel ștrap, nu trage curent de la respectivul încărcător. Motiv pentru care Apple vinde un ştecher de priză marca Apple cu 110 lei.
Cum spuneam, majoritatea producătorilor de baterii externe au variante speciale pentru Apple. Uitaţi-vă cu atenţie ce scrie pe cutie că poate încarcă. Pentru toți cei cu Android sau Symbian, luați-vă o astfel de baterie externă, sunt multe situații în care e binevenită.
Am văzut că inclusiv Nokia si HTC vând baterii extern sub brand propriu, dar sunt scumpe. O baterie Oyama de 4000 mAh costă 150 de lei și aș prefera-o oricând.
Oyama 4000 mAh PowerMax – pe magazinul oficial Evolio
Gama Oyama – la PC Garage
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
05/09/2012 la 11:11 AM
Am vazut la un olandez un iphone care era pus intr-o husa ce continea o baterie, astfel cand bateria de la telefon se descarca intra in functiune bateria suplimentara, singurul incovenient e ca ti se dubleaza grosimea telefonului.
Am observat si eu ca pe Stadionul National (National Arena) 3G-ul pica sau nu face față, ar trebui sa instaleze RDS-ul, Orange-ul sau Vodafone-ul cateva routere pentru Wi-Fi.
silvius(Citează)
05/09/2012 la 11:14 AM
Si Android (si de altfel toata lumea normala) foloseste cele doua cabluri de date pentru semnalizarea sursei de incarcare. Bateria alba are scurt circuit intre pinii de date => semnalizarea sursa AC pe telefonul tau. Daca nu ar fi avut acest scurtcircuit, ai fi avut scris “USB plugged” si deci incarcare cu 500mA => in sarcina (GPS/display pornit) probabil nici nu s-ar fi incarcat sau s-ar fi incarcat foarte greu.
nashu_mare(Citează)
05/09/2012 la 11:15 AM
Un must have? Pentru oricine? Permite-mi sa nu fiu de acord cu tine, cu exceptia catorva situatii rare (care oricum pot fi prevenite), nu inteleg cum o baterie externa este un must-have.
AdrianG(Citează)
05/09/2012 la 12:51 PM
@AdrianG: pentru situatii in care nu ajungi pe la priza, ca daca ziua oscilezi doar intre birou si casa nu vei avea nevoie. Dar pentru o deplasare/concediu/eveniment, e foarte buna una.
@jules: ignora-l pe nashu, e mai noob si nu stie diferenta dintre cabluri si firele din cablul USB :P Are insa dreptate in ultimul comentariu cu ștrapul necesar pentru ca aparatul sa se incarce in mod AC, nu USB.
nwradu(Citează)
05/09/2012 la 11:19 AM
@AdrianG:
Eu am 3 baterii interne + doua seturi de baterii externe (12000 mAh fiecare). Poate sunt eu mai maniac, dar na… Atat timp cat bateria unui smartphone tine la o utilizare normala (adica mai mult decat vorbit la el, ca altfel nu iti luai asa ceva) o zi, cred ca esti cam la limita doar cu bateria proprie.
nashu_mare(Citează)
05/09/2012 la 11:45 AM
@nashu care android vine cu doua cabluri de date ?
de fapt acel scurt se afla in incarcator si nu pe cablu.
Si nu sint nici sigur ca e scurt pe pinii de date. Dar na, e posibil sa fie o conventie si asta. Lipsa tensiune pe pinii de date -> priza.
@nwradu defy+ daca il pun ca router wifi rupe bateria full in circa trei-patru ore. SI trebuie neaparat tinut in priza. Pe usb se descarca mai repede decit se incarca.
@adrianG sint situatii si situatii. Eu merg destul de des prin zone fara curent electric. Si stau cite doua zile. Sa vezi distractie atunci.
jules(Citează)
05/09/2012 la 11:51 AM
Da, ai dreptate, fire de date, D+ si D-, nu “cabluri”. Cele doua sunt strapate in incarcator, astfel incat poti folosi cablul de date normal. Unii, pe internet, recomandau straparea pe cablu. O tampenie!
E scurt, asta pot garanta. L-am facut de multe ori la sursele ieftine care erau marcate cu curentul nominal de 1A dar aveau cei doi pini lasati in aer. Lipsa de tensiune pe pinii de date => USB. Dupa strap => AC.
nashu_mare(Citează)
05/09/2012 la 12:53 PM
Sfatul meu este sa stati departe de bateria solara Oyama. Nu merita sa astepti peste 8 ore ca sa-ti incarci telefonul de la 20% la 60%. In plus, este mai scumpa si nici nu prea ai cum sa ajungi in situatia sa depinzi numai de ea.
Cea de 4000 mAh face toti banii. Ea se incarca in 4-5 ore si incarca telefonul ca si cum acesta ar fi conectat la priza.
Dan(Citează)
05/09/2012 la 12:55 PM
Cea solara este buna pentru mers pe munte sau cu cortul prin pustiu. Problema ei principala nu este neaparat timpul de incarcare solara, ca poti sa o incarci si de la priza, ci faptul ca are doar 1500 mAh capacitate proprie, asa ca daca te gandesti la randamentul real de transfer energetic, iesi destul de slab.
nwradu(Citează)
05/09/2012 la 1:39 PM
eu am new trend de 11000mah. imi ajunge cam pentru 4 incarcari de oneX. o recomand cu caldulara:)
a fost 230lei pe amazonUK
cristian tudorache(Citează)
05/09/2012 la 3:43 PM
@cristian tudorache: 11000 mAh pare overkill. Ce dimensiune are si cat cantareste?
nwradu(Citează)
05/09/2012 la 1:55 PM
Rahaturile astea cred ca sunt cancerigene in draci, le iese mah-ii aia prin buzunar lol…
Mai bine poate ar fi sa mai cumperi o baterie si poate incarcator pt baterie, dar daca ai iPhone sau alt tel care nu poti schimba bateria, atunci ramai la solutii de genul…
Nic(Citează)
05/09/2012 la 2:05 PM
Am observat si eu o concetratie mai mare de mah-ii in aerul expirat dupa ce mi-am incarcat telefonu’ de la asa ceva.
nashu_mare(Citează)
05/09/2012 la 2:28 PM
@nashu @nwradu Uite asa aflu si eu chestii noi. Pe vremea mea serialul/usb nu era prea raspindit. AM lucrat pe paralel ( 8255 ? )
jules(Citează)
05/09/2012 la 2:34 PM
Pana la urma nu este mare sfaraiala cu bateriile xterne. Sunt bune doar pentru o reancarcare in conditii vitrege.
Marius(Citează)
05/09/2012 la 3:23 PM
http://www.emag.ro/incarcator-de-urgenta-serioux-powerbank-tableta-telefon-5600mah-8-conectori-lanterna-negru-srx-pb5600-bk/pd/E9SXTBBBM/
De asta ai idee, merita 30lei in plus pt 1600mah?
mariod(Citează)
05/09/2012 la 3:28 PM
http://www.oktal.ro/accesoriu+telefon/serioux-incarcator+inteligent+powerbank+black-o77332.html
Sau la acelasi pret cu OYAMA.
##
Zoso a incercat pe Iphone, merge, dar trebuie cablul acela special.
mariod(Citează)
05/09/2012 la 3:49 PM
nu are cine stie ce marime. dar nu merge tinut in buzunarul de la pantaloni.
mai multe poze aici http://cherrybyte.blogspot.ro/2011/05/portable-chargingnew-trend-imp1000.html
nu e overkill. mai ales ca vorbim de 2 utilizatori care pleaca cu cortul destul de des :)
cristian tudorache(Citează)
05/09/2012 la 7:49 PM
Eu mi-am luat de pe amazon o baterie noname (cea mai ieftina) cu 15 euro, de 5000 mah. Are doua iesiri USB, una de 0.5 si una de 1 ma, merge brici cu iPhoneul, il incarca de vreo 2 ori jumate si are forma si dimensiunile unu iPhone. Cablul inclus nu incarca nici bateria nici telefonul, desi ar fi fost util pt ca e de-ala cu mufa interschimbabila.
Paul(Citează)
05/09/2012 la 9:16 PM
Eu recomand produsele proporta daca vorbim despre baterii externe si calitate. Folsesc acelasi principiu ca cel descris de Radu, dar in plus ai mai multe capete de incarcare pentru a o putea fi folosita cu diverse dispozitive sau poti comanda suplimentar orice alta mufa ai nevoie. Totul ambalat intr un saculet usor de transportat, comanda vine din anglia in cateva zile si transportul este gratuit. Am comandat de mai multe ori de la ei, serviciul este de incredere.
O seara buna!
CristiX(Citează)
06/09/2012 la 12:32 PM
Am un asus transformers prime. Bateria tine destul de mult pentru ce am eu nevoie. Tastatura contine si ea un acumulator separat, care aproape dubleaza perioada de functionare.
banu gros(Citează)
13/09/2012 la 11:07 PM
Salut,
Am si eu una de 7000mAh, face toti banii.
Ma simt in siguranta sa o am cu mine oriunde, incarc telefonul, PS Vita, iPad, fara probleme.
In special de cand cu noile modele Blackberry… devine obligatoriu daca ma departez de priza mai mult de 12 ore.
Se poate sa fie nevoie de o mica adaptare pentru Blackberry, Vita sau iGadgets: trebuie unite cablurile de date ale USB (atentie, inspre gadget, nu spre pc).
Din categoria “pe vremuri”, mi-aduc aminte cand telefonul meu Erricsson T65 vedea incarcatorul odata la 6 zile… Chiar si azi daca il scot din cutie, nu ma lasa sub 5 zile :)
Vladutz(Citează)
09/09/2013 la 7:37 PM
Bateriile externe sunt cu adevarat utile avand in vedere ca si cel mai scump smartphone trebuie incarcat zilnic in cele mai multe cazuri. Puteti consulta si modelele noastre de baterii externe. http://www.easycharge.ro
EasyCharge(Citează)
28/12/2015 la 11:04 PM
Salut! Frumos review,felicitari! Hai sa povestesc si eu din experienta mea cu 2 telefoane si un acumulator extern. Am un Myria de 12000 mah si aveam un orange hiro de 1700mAh. Hiro e limitat sa traga doar 500-550mAh din orice (fie si usb la priza de 2A), am folosit cablul cu care a venit,scurt ce-i drept, si l-am incarcat de 5 ori full (deci 8500mAh din 12000mAh restul de 3500 adica 700mAh ma gandesc sa se pierd prin conversie 3.7V – 5V din acumulatorul extern). Am trecut la S5 – 2800mAh si cu acelasi cablu il incarc doar de 2 ori, deci 5600mAh din 12000mAh=> 6400mAh pierduti unde? Mi se pare cam prea mult fata de varianta cu Hiro. Nu stiu care e chestia,dar am observat ca acel cablu cu care a venit nu ia din bateria externa mai mult de 550mA max 600mA (am verificat cu voltmetru/ampermetru pe usb). S5 accepta 2A dar bateria imi da pe portul de 2A cam 1.75A cu el doar stins nu oprt,fara gps si net activat. Mi-a mai spus un amic o treaba destul de logica pt mine, cu cat cablul de incarcare e mai lung se pierde curent (e vb de rezistenta interna a cablului,etc). Ce nu inteleg eu e de ce pentru Hiro aveam randament de cam 70% si la S5 cam 50%? Nu imi dau seama unde gresesc eu defapt cu incarcarea, sau acumulatorul extern nu e ok. Ar trebui sa fac eu un studiu mai detaliat cu incarcarea de pe portul de 1A cu 3 cabluri diferite (nokia cel mai scurt, cablul acumulatorului, si cel al telefonului S5) apoi pe portul de 2A si sa vad ce iasa. E interesant ca dupa ce se incarca telefonul 100% acumulatorul se stinge singur. Va dati seama ce smecher ar fi cu acumulatorul extern de 12000mA si un nokia 108 sau 130 gen cele care tin o saptamana bateria, sa incarci telefonul de 10 ori sa te tina 10 saptamani (bine probabil mai apare autodescarcarea acumulatorului dar tot e ceva)
Alex(Citează)