un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Dulciuri în Paris

27 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Nu mi-a cerut nimeni fotografii cu prăjituri din Paris, dar îmi place să dau cititorilor ocazii să mă urască. Dacă vă încălzeşte cu ceva, doar le-am fotografiat, n-am mâncat nici una dintre ele.

Partea nasoală este că prin Paris trebuie să cauţi ceva vreme până să găseşti o patiserie veritabilă. Eram convins, înaintea plecării în vacanţă, că acolo mă voi scălda în croissante şi foietaje excelente, că le voi hăpăi că în desenele animate, când le sar bucăţi de mâncare în lateral pentru că mestecă prea cu poftă. Ţeapă!

Paris-ul, în zonele turistice, este un centru comercial care ia banii turiştilor. Patiseriile tradiţionale la care speram au dispărut de mult şi au fost înlocuite cu lanţuri cu zeci de unităţi deschise şi care fabrică -n-ar avea cum altfel- totul pe bandă rulantă în fabrici de patiserie.

Ştiţi cum la noi Paul este ceva scump, exclusivist, aproape o fiţă? Cum se duce lumea în Băneasa în mall şi cumpără pâine de la Paul şi dă 12 lei pe o tartă cu fructe sau un millefeuille? Ei bine, în Paris cred că sunt câteva sute de Paul, inclusiv în staţiile de metrou şi în orice cartier posomorât. Dacă McDonald’s vi se pare un produs capitalist care vinde fast-food pe bandă rulantă, păi nici Paul nu e departe. Nu zic că nu-i bun, dar nu sunt făcute manual de vreun cofetar cu mustăți de francez.

Ba chiar, culmea, în faţă la Luvru dulciurile de la Paul costau cât cele din Băneasa. În faţă la Luvru! Şi era plin de americani şi asiatici care probabil considerau că au descoperit ceva de lux.

Alt lanţ: La Croissanterie. După nume, ceea ce căutam; după ce-am gustat, încă un lanţ tip francize care produce totul în masă și cu produse obișnuite. Şi exemplele pot continua.

Fotografiile de mai sus sunt făcute în câteva locuri anume. De la Domul Invalizilor spre Turnul Eiffel, pe strada Rue Saint-Dominique, erau multe cofetării. Le-am fotografiat, dar n-am mâncat nimic pentru că nu aveau prea multe scaune și mese şi nu mi-a plăcut strada înghesuită; era prima zi, am crezut că voi avea multe alte ocazii. Trebuia să aplic carpe diem. Altele sunt din Blois, unde era o cofetărie drăguţă, dar închisă, că era târziu, şi câteva din Galeriile Lafayette, unde e un supermarket mai de fiţe.

În rest, dezamăgire. Aveau croissante şi pain au chocolat în cafenele şi restaurante, inclusiv în Cafe de la Paix, la un preţ mare, dar mă jur că nu era nici o diferenţă faţă de cele pe care le poţi cumpăra din Carrefour chiar şi în România.

Ah, încă ceva: peste tot se vindeau macaroons. Scumpe de tot! Chiar și un euro fursecul!

asus s5507

    8 comentarii

  1. Daca compari un pic salariile, e ca la noi, numai ca in loc de leu ii zici euro, nu? :)

      (Citează)

  2. macarons sunt scumpe (si extrem de delicioase) in mare parte din cauza metodei de fabricatie, destul de dificila. exista niste locuri unde trebuie neaparat sa gusti (si preturile incep la 1-2 eur) cum ar fi Ladurée sau Le Notre.
    in rest, ai dreptate, daca stai in zonele turistice nu o sa gasesti un “boulanger” adevarat. pe unde ai locuit tu chiar nu stiu sa existe vreunul. in schimb in cartierele mai normale sunt cu zecile. pe o raza de 5 minute de mers de la mine de acasa gasesti vreo 4-5, facute la fata locului, delicioase,etc. Francezii sunt extrem de exigenti fata de calitatea painii, calitatea trebuie sa fie deci f buna.
    In alta ordine de idei, brutaria este una din cele mai profitabile afaceri din Paris, profiturile sunt imense.

      (Citează)

  3. In CDG, la Laduree, era un macaron de marime normala 2e. Cam overpriced, pt 2 muscaturi.

    O sa merg si eu in curand si o sa mananc cam tot ce-mi face cu ochiul, nu doar sa pozez :)

      (Citează)

  4. Din punct de vedere estetic arata bine si da, as sta sa admir si sa pozez. Practic, sa gust ma tenteaza 3-4 chestii din alea 18 poze.

    Macaroons la 1 euro la ce dimensiuni? Utima data cand mi-am luat de la noi de la Paul am dat 12 sau 12.5 lei pe 1 bucata din aia mare si parca nici cutia cu cateva micute nu era ieftina (dar na, spre deosebire de majoritatea altor locuri care vand chestii de gen, la Paul mergeau bonuri de masa).

      (Citează)

  5. Pentru cine nu stie “bucata din aia mare” inseamna 5-6 centimetri in diametru.

      (Citează)

  6. in Romania nu prea stiu sa faca “macarons”, fac bezeaua foarte densa, zici ca sunt pricomigdale (de altfel foarte bune, dar cu totul altceva). mare parte sunt de fapt congelate,deci…

      (Citează)

  7. Astea doua sunt in La Rochelle, era Paste si full de oua si iepurasi de ciocolata :)

    http://instagr.am/p/QE10FhxihY/

    http://instagr.am/p/QE1cXgRihQ/

      (Citează)

  8. The perfect croissant , cum se face in Franta .

    http://www.youtube.com/watch?v=K7zdYKn2RJo

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus