►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Am petrecut ieri seară aproape o oră reintrând în Paris de pe autostrada ce vine din Orleans. La un moment dat am pierdut şirul “interchange-urilor” de autostrăzi şi al numărului de dăţi când am trecut pe banda dreaptă şi am ieşit de pe o autostradă printr-o buclă imensă şi am urcat pe altă autostradă doar ca să o părăsesc după 2000 de metri în acelaşi mod, ghidat de zeci de panouri luminoase şi de indicatoare mari cât peretele.
Atunci mi-am dat seama cu adevărat că niciodată în România nu va fi la fel. Niciodată nu îi vom ajunge pe aceştia din urmă, pur şi simplu sistemul nostru nu este capabil să realizeze lucrurile considerate “obişnuite” în ţări precum Franţa.
Victoriile noastre sunt mărunte. Un pasaj (mic faţă de ce-i pe aici) inaugurat peste Barbu Văcărescu, cândva unul la Văcăreşti, apoi vom aplauda de parcă ne-ar fi schimbat viaţa asfaltările bulevardelor Uranus sau Doamna Ghica. Acei 200 de metri din Uranus unde mai trebuie turnate nişte piatră şi asfalt sunt în acelaşi stadiu de vreo doi ani de zile…
Uneori se zice că suntem cu vreo 20 de ani în urma Europei. Poate 200 de ani. Ieri i-am înţeles perfect pe cei care aleg să plece din România pentru a avea parte de mai bine, incluzând prin asta și o infrastructură normală, decât să aştepte în ţara noastră. Ar muri de bătrâneţe înainte să apară şi în România aşa ceva.
Era doar una dintre multele autostrăzi ce pornesc din Paris, precum spiţele unei roţi. Pe o hartă a Franţei acea zonă nici nu s-ar observa. Este ca procedura complexă de culoare şi altitudini pentru aterizarea pe un aeroport; one does not simplu drive into Paris.
Bonus: numărați câte linii de case există la această stație de plată.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
12/09/2012 la 10:34 AM
Si cand iti ziceam eu ca nu ai condus cu adevarat pe autostrada in Romania…
Ai platit la casa sau aveai aparat din acela RFID ,cu abonament de te lasa sa treci pe la un punct special fara sa te opresti si doar incetinesti?
Pe la ce ora ai trecut pe la Paris si cat de aglomerata era autostrada?
ioana(Citează)
12/09/2012 la 10:48 AM
sa vezi cand ai sa incerci si trenul, in speta TGV-ul, sa vedem ce zici dupa aia :) a fost bine la Chartres?
stefan(Citează)
12/09/2012 la 1:54 PM
@stefan: da, dar a plouat. Insa am mâncat bine chiar lângă catedrala și ne-am plimbat prin orășel.
@ioana : n-am văzut însă iadul ala al sofatului de care se tem mulți. În oras e aglomerat, dar se merge fluent și, în afară orelor de vârf, bine sincronizat, iar în afară a fost bine, dar scumpe autostrăzile.
nwradu(Citează)
12/09/2012 la 2:15 PM
mie iad mi se pare mai mult in Bucuresti. In Paris nu am condus, dar din ce imi zic prietenii, e mai nasol spre sera cand pleaca lumea de la munca dar nu as zice iad ci aglomerat (o data am asteptat pe cineva o ora ca nu gasea loc de parcare)
ioana(Citează)
12/09/2012 la 3:19 PM
in Paris mi s-a intamplat sa raman blocat in trafic… pe bicicleta. si asta cred ca spune mult despre cum merg lucrurile pe aici. marea diferenta fata de Bucuresti e ca oamenii asteapta calmi si nu incep sa spumege ca prin Romania.
stefan(Citează)
12/09/2012 la 4:43 PM
Da e urat rau in Romania cand vine vb de autostrazi si strazi si parcari, etc, etc…
Nic(Citează)
12/09/2012 la 10:36 PM
Mi se pare mie sau avem aici un mic paradox? :D Ca să ai ceva “mai bine”, trebuie întâi să faci. Că și la ăia de afară întâi au făcut și după aia au avut.
Cum zice cântecul “suntem săraci plini de nevoi…”. Un alt paradox mișto e că “ăia care au”, ca să aibă și implicit să facă în prealabil pentru a avea, au trebuit să îndeplinească o condiție esențială: să nu plece. ;)
…știu, la noi nu “se face” nimic și băsescu e de vină… ba nu boc, ponta, iliescu, ceaușescu, turci, rușii, americanii, ungurii, marțienii, vikingii, bosonii, plm .. oricine …
nea_caisă(Citează)
03/10/2012 la 3:41 AM
Europa este in urma cu alte state.Nu mai are rost sa vorbim de Romania. Taiwan,Singapore,Hong-Kong,China,Japonia sunt cu 10-20 de ani peste Romania la cate au investit.In curand vad si Emiratele arabe sau Qatar-Doha de unde scriu acum.
SW(Citează)