un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

China vs Japonia, viitorul război

18 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

În al doilea război mondial, japonezii au intrat tare de tot în chinezi, chiar dacă aşa-numitul “holocaust asiatic” nu este atât de popularizat.

Este o listă lungă de masacre pe care japonezii le-au comis împotriva chinezilor din China, Coreea, Cambodgia, Indonezia şi Filipine, teritorii pe care le ocupaseră înainte şi în timpul războiului. Cifrele maximale vorbesc de 400.000 de chinezi morţi în experimente cu arme biologice, iar pe total strategia de a distruge totul în calea lor şi de a omorî prizonierii a dus la uciderea a aproape 10 milioane de civili în timpul războiului, iar pe o perioadă mai lungă estimările sunt de 30 de milioane de oameni ucişi de japonezi, din care 23 de milioane chinezi din diversele regiuni ale Asiei Pacifice.

N-am nici o îndoială că abia aşteaptă chinezii să le-o dea înapoi. Dacă va fi un viitor război mare, atunci cu siguranţă China, cu armata imensă pe care o are acum, va ataca Japonia. Puteţi vedea primii paşi chiar în aceste zile. China n-a fost de acord că Japonia să cumpere câteva insule din zona lor şi a trimis nave de război pentru a le securiza. Japonia, aliat de prim rang cu SUA, nu se va retrage.

Panasonic, firmă japoneză, a închis trei fabrici din China după ce acestea au fost atacate de manifestanţi nemulţumiţi de situaţia politică a respectivelor insule. Aşa cum arabii atacă ambasadele SUA, chinezii au ceva cu simbolurile japoneze de la ei din ţară. Sunt curios ce “cutremur” va fi în lume dacă populaţia chineză începe să boicoteze şi să atace toate fabricile japoneze şi americane de pe teritoriul lor.

Gândiți-vă la Panasonic, Sony, Canon, Nikon, Honda, Toyota, Nintendo, Fujitsu și Mitsubishi, care îmi vin în cap rapid ca produse finite, dar japonezii fabrică tehnologii pentru aproape orice. O inundație în Tailanda a dus la întârzieri masive și la creșteri de prețuri în multe domenii, darămite niste fabrici scoase din funcțiune sau chiar un război? Este o situatie care merită urmărită în anii următori.

Detalii despre Panasonic pe CNN.

asus s5507

    18 comentarii

  1. nu stiu daca cunosti turnul din Shanghai care seamana cu un desfacator de sticle, e destul de cunoscut. gaura aia trebuia initial sa fie circulara. asta + faptul ca proprietarul e o corporatie japoneza a generat nistre demonstratii impotriva “imperialismului japonez”, multi chinezi detestand imaginea enorm de apropiata de steagul japonez. asa ca au facut un desfacator.
    resentimentele fata de japonezi sunt enorme in China, este unul din subiectele “foarte sensibile” ce trebuie evitate. genul asta de revolte si distrugere a tot ceea ce este japonez se intampla de mult timp, nu e nimic nou ce se intampla acum.

      (Citează)

  2. Nu cred ca pot porni un razboi chinezii, ii ameninta sua cu un embargo si se linistesc instant. Mana de lucru ieftina mai exista, dar piata de desfacere ca in sua nu mai exista.

      (Citează)

  3. Radu: chinezii nu au nici o Sansa in fata japonezilor, la fel cum Arabii nu au in fata americanilor. Sa nu-i luam in calcul si pe israelieni, ca deja situația devine ridicola. Totul se discuta la nivel de guverne, si după cum ți-ai dat seama sper, nimeni nu prea vrea conflict armat.
    Quote “Sunt curios ce “cutremur” va fi în lume dacă populaţia chineză începe să boicoteze şi să atace toate fabricile japoneze şi americane de pe teritoriul lor.” Probabil ca vor muri de foame, asta după ce se vor omori între ei, pentru un pumn de orez. Da, americanii si japonezii vor pierde toate investițiile făcute in China, si nu sunt putine. Dar chinezii vor pierde absolut tot, pentru ca Mănâncă, trăiesc si se dezvolta pe baza acestor investiții. Tu crezi ca guvernul lor vrea război intern?
    Din păcate la ora asta administrația de la Washington este in ” elections mode” si politica externa lăsa de dorit. Dar sper ca după alegeri( cu un nou președinte) sa se facă liniște. :) iar Iranul sa fie repus in poziție de “bot pe labe” cum ar fi trebuit de mult.
    Ceea ce se intampla acum in lume, se vede diferit de pe malul asta de Pacific, no Pun intended. :))

      (Citează)

    • @Diana: eu cred ca vezi totul prin ochii “natiunii celei mai drepte, SUA”. Uita-te mai bine pe ce au si ce produc chinezii, sunt printre singurele tari din lume care s-ar putea sustine singura in caz de ceva rau pentru ca are de toate. Inainte sa moara ei de foame, vor fi alte tari dezvoltate moarte inaintea lor.

      Orice imperiu creste si apoi moare sub propria greutate. Acum e vrea chinezilor sa creasca si au ei planurile bine facute.

      @Cip: costurile de relocare si reluare a productiilor ar fi imense. Nu e asa usor sa schimbi totul.

      Si Canon a oprit temporar niste fabrici http://www.afp.com/en/node/512761

        (Citează)

  4. Japonia si SUA au un tratat de securitate semnat in anii 60…si include si zona cu pricina.

      (Citează)

  5. Sansele sa fie doua mari razboaie in acelasi timp sunt mici, iar sansele ca razboiul sa fie in Iran sunt mai mari decat in zona Chinei, deci cel mai probabil conflictul asta se va termina pe cale diplomatica.
    Asta si din cauza intereselor financiare care exista si functioneaza acum intre SUA(aliat al Japoniei) si China si chiar si intre Japonia si China(vezi fabricile de care ai amintit si tu in articol).
    Pe cand in Iran in momentul de fata nu exista niciun interes economic care sa functioneze, dar raboiul va aduce petrolul mai ieftin(cel putin asta vrea SUA).

      (Citează)

    • @alex: nu uita cum a fost la WW2. Nemtii l-au inceput. Japonezii au profitat de o slabiciune a restului lumii si au inceput si ei atacuri si colonizarea diverselor zone din acea parte a lumii.

        (Citează)

  6. Cum ar zice un coleg: Daca chinezii ar da toti cate o flegma in ocean, ne-ar ineca pe toti.

      (Citează)

  7. eu zic sa cititi Fooled by Randomness sau
    The Black Swan de Nicolas Taleb si o sa vedeti ca exprimari de genul: “sunt mai mari sanse sa…” sau “chinezii nu au nici o sansa in fata…” sunt in cel mai bun caz amuzante.

      (Citează)

  8. vorbiti de razboaie ca despre spalat chiloti…

      (Citează)

  9. stirile din Taiwan vorbesc despre chestia asta : http://youtu.be/5ks-E4U7Sbo :)) … m-as muta acolo doar pentru asta, animatii cretine pentru orice stire din lume (cauta cele du DSK, cu scandalul violului)

      (Citează)

  10. Mai de graba Corea de Sud vs Corea de Nord.

      (Citează)

  11. Sa inteleg ca daca romanii se supara pe italieni si inchidem toate fabricile de confectii din Romania care produc pentru firmele lor, italienii se duc dracului si noi radem de ei, nu?

      (Citează)

  12. Radu: eram 100% convinsa ca Vei scrie mesajul asta : “eu cred ca vezi totul prin ochii “natiunii celei mai drepte, SUA”. :)))) nu Radu, nu sunt Brainwashed lol!
    La ora asta, intr-un război va câștiga tara/țările care au armata cea mai dotata. Nu cea care are cei mai multi soldați! Pentru ca războiul nu mai este doar terestru, cum era pe vremea imperiilor de care ai amintit! Razboaiele sunt tehnologice si psihologice. Si guess what? Chinezii nu sunt pregătiți pentru asta. Jumătate din ei trăiesc in sărăcie crunta, si încă jumătate din jumătate in sărăcie. Restul pana la 95% își vând un rinichi pentru un IPad. Asta este noul mare imperiu care va avea lumea la picioare? Ai vrea? :D si sa nu uitam ca inventivitatea lor consta in a copia totul. :P
    Ioana: io zic sa citești Atlas Shrugged de Ayn Rand.E fictiune, dar reala si eye-opening. In ce limba ai citit “Fooled by Randomness”? E foarte importanta esenta unei cărți, si din păcate la o traducere in alta limba se cam pierde. Si cum uneori pentru ca nu suntem nativi intr-o limba, nu înțelegere toată subtilitatile ei, iarasi se pierde din esenta cand citim o carte scrisa in limba autorului. E un cerc vicios. If you know what I mean:D

      (Citează)

  13. Diana, pari spalata pe creier. Daca intelegi ce vreau sa zic.

      (Citează)

  14. Ioana: mă scuzi, da’ nu-ți înțeleg reacția! Io zic sa citesti de 2 ori ce am scris, poate de 3 ori, si apoi sa devii ofuscata daca e cazul! Anyways, nevermind!:)))

      (Citează)

  15. Voi ati uitat ceva foarte important, ati pus Japonia si SUA impotriva Chinei, si judecand dupa aparatura moderna cele doua ar predomina, insa nu este chiar asa:In primul rand China nu si-a aratat puterea, pana acum a fost preocupata de conflictele interne, inca de la inceputul dinastiilor, un exemplu ar fi la caderea dinastiei Han, au aparut 3 regate, apoi s-au unit si imediat dupa s-au dezbinat in mai multe, nu au avut nici-o treaba cu cei de afara. In al doilea rand Chinezii exporta resturi si asa numitele produse “Made in China”, care de fapt sunt gunoaie, ei fac produse de calitate pe care le folosesc nu le exporta, iar la capitolul tehnologie China este destul de avansata si incepe sa prinda viteza, inca de la inceputuri japonezii au preluat cultura chineza, si inca o mai folosesc. Iar in al treilea rand, vreau sa va aduc aminte un lucru foarte important, China pe langa faptul ca are puterea de a cueri Japonia si de a rezista in fata SUA, are si sprijin din partea Coreei de nord si din partea Rusiei, care daca privim topurile celor mai puternice tari, China si Rusia sunt imediat dupa SUA, iar pe langa asta se estimeaza urcarea Chinei pe locul 1 in maxim 20 de ani. Voi ziceti ca e mai importanta tehnologia decat numarul, dar unde numarul e mare si viteza de dezvoltare creste, incepe sa mi se faca mila de Japonia. Mai am foarte multe lucruri de spus dar cateva sunt de ajuns.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus