un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ceasul de pe Lună

4 Sep 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Moartea lui Neil Armstrong mi-a adus aminte de un aspect mai puţin cunoscut al explorării spaţiale şi anume ce ceas poartă astronauţii la mână, peste costumul etanş cu care au păşit pe Lună sau cu care ies în spaţiu.

Poate aţi crede că e ceva special făcut de NASA sau că nu au deloc ceas, fiind mereu în contact cu cei din navetă şi de pe Pământ. Nu e că întârzie la cină sau pierd începutul serialului preferat, nu?

Ceasurile de mână alese de NASA pentru astronauţi sunt marca Omega, gama Speedmaster. Totul a început în 1962, când NASA a solicitat unor producători de renume precum Omega, Rolex, Bulova şi Breitling să participe la câteva teste, o competiţie practic, pentru a stabili care model este mai bun.

Testele au fost destul de serioase. Wikipedia vorbeşte despre:

  • 48 de ore la 71 grade şi apoi 30 minute la 93 grade Celsius
  • 4 ore la -18 grade
  • cicluri repetate de trecere între -18 şi +71
  • şocuri puternice, umiditate, presiune scăzută, acceleraţii, vibraţii

Sunt teste serioase pentru ceasuri, mai ales că pe acea vreme tehnologiile de fabricaţie nu erau aşa precise. Mecanismele fine, toate acele rotiţe dinţate din ceas, trebuie să supravieţuiască imponderabilităţii, condensului, dilatării termice şi restul problemelor puse de acele teste.

În final a câştigat Omega. Ceasurile lor au ajuns inclusiv pe Lună, unde Buzz Aldrin a purtat unul la mână în timpul plimbării pe satelit, în timp ce Neil Armstrong şi l-a lăsat pe al său în navetă deoarece se stricase un cronometru al acesteia. Modelul de ceas utilizat este cel din fotografia din dreapta sus, un Speedmaster Professional.

Asta da reclamă pentru Omega, nu?

M-am uitat pe site-ul Cellini la câteva modele (uneori pot fi găsit şi bălind în faţa vitrinelor lor). Modelul de mai jos, un DeVille X2, mi se pare cel mai frumos din toată gama. Costă vreo 7000 de dolari la străini.

sursa: Wikipedia

asus s5507

    13 comentarii

  1. exista magazine online care vand marca Omega?

      (Citează)

  2. Poti gasi pe chrono24: https://www.chrono24.ro/omega/index.htm?query=omega&goal_suggest=1&dosearch=true de exemplu. Din cate am inteles chrono24 e pentru ceasuri cum e booking.com pentru rezervari. Sunt anunturi cu ceasuri noi/sh atat din tara (mai putine) cat si de afara si din cate am citit oferta si tot felul de garantii.

    Am cautat si eu magazin online de ceasuri ca si tine, si am dat intamplator peste acesta acum cateva zile. Arunca-ti un ochi si spune-ne daca ai gasit ceva.

      (Citează)

    • Cred ca un Omega, ca si alte marci de ceas de lux, nu se poate lua second-hand si de pe okazii. Sa ai un astfel de ceas e un simbol, ca si o masina scumpa. Ori il iei din magazin, nou-nout, ori nu ti-l permiti de fapt.

        (Citează)

  3. Pana la urmă e doar un accesoriu care îți demonstrează bărbăția sau o utilitate?
    Pentru ca eu port un ceas de 20 euro, simplu. Are cifre, nu iese cu nimic in evidență. Am tras un ochi pe el. PAC. Stiu cat e ceasul :D.

    Care e motivul să dai vreo 7000 dolari pe un ceas la care durează să-l citești?
    Nici nu pot să-mi dau exact dacă e 11:10 sau 10:10 sau altă oră.

      (Citează)

  4. @lfcalexandru: răspunsul se cheamă fie “snobism” fie “fiţe”

    într-adevăr un ceas digital, cu cifre nu cu mecanism, este mai ieftin, mai solid, mai fiabil, mai precis, se citeşte mai uşor, poate avea mult mai multe funcţii etc. Dar deh, nu e pt snobi…

      (Citează)

  5. Sau poate din dragoste pentru ceasuri, precizie, perfectionism, miniatura si mecanica dusa la extrem in epoca digitalului ?

    Uite inca o chestie interesanta: http://www.romainjerome.ch/

      (Citează)

  6. @nwradu: dupa cum spuneam, sunt si ceasuri noi / certificate din intreaga lume, nu e corecta comparatia cu okazii unde sunt numai fake-uri. Si doar tu ai cerut un magazin online. Insa poti oricand sa vizitezi un magazin fizic B&B: Kultho sau Be In Time. Acolo vei gasi cu siguranta modelul dorit.

      (Citează)

  7. @lfcalexandru / @alias: aici e vorba despre pasiune si e clar ca nu va incadrati in targetul lor de clienti. Cineva care-si cumpara un ceas de 5000 EUR, probabil ii produce in 2-3 zile sau chiar si mult mai rapid. Ca sa fac o analogie, voi preferati un ceas de 300 EUR si datorita faptului ca aveti un venit intre 1000-3000 EUR (este doar un exemplu).

    Iar in privinta utilitatii: e ca si cand ai spune ca nu-ti cumperi o masina scumpa cu tot felul de gadget-uri (Audi A8/Mercedes S-Klasse etc) pentru ca e greu de utilizat/te incurci in comenzi si preferi una simpla/ieftina.

    Depinde insa foarte mult si de oamenii din jurul tau, daca stiu sa aprecieze un asemenea accesoriu…

      (Citează)

    • La masinile scumpe macar obtii si performante de top. Ceasurile, ca si bijuteriile si posetele de firma, sunt fix accesorii de vanitate. Iti spun doar ora; n-o fac mai repede decat altele, iar cele ieftine pot fi la fel de aratoase. Ceasurile scumpe se iau pentru ca iti permiti si vrei sa arati asta. Barbatii nu au prea multe accesorii la dispozitie cu care sa-si arate starea financiara, spre deosebire de femei.

      Altor oameni pur si simplu le plac ceasurile. Au multe modele, le schimba in functie de haine, cam la fel cum fac si femeile cu bijuteriile. Multi vad acolo doar bijuterii, ele vad insa frumusetea fiecareia.

      Ceasurile astea scumpe au niste avantaje totusi: mecanisme foarte precise (am un Doxa care ramane in urma o secunda pe an si nu-i cine stie ce ceas), sunt rezistente (cadran de safir care nu poate fi zgariat), au componente de calitate (din nou exemplu cu Doxa unde in 11 ani nu mi s-a rupt nici un telescop).

      @celes: da, dar nu mi-l permit nici asa :P

        (Citează)

  8. @Liviu: foarte tare articolul. Impartasesc deasemenea opinia conform careia ar trebui sa-ti cumperi un ceas normal/suma rezonabila si nu un fake al unui ceas de mii de euro, daca nu ti-l permiti.

    @nwradu: mi se par aiurea parerile astora care folosesc prea des cuvantul ‘snob’ atinci cand cineva isi cumpara un produs de acest gen. De cand toti oamenii trebuie sa fie egali… practic orice produs scump ai cumpara, esti considerat snob de catre (culmea) cei care nu si-l permit sau ar face un efort considerabil sa si-l achizitioneze.

    @nwradu: ar trebui sa scrii un articol despre parerea multor romani legata de articolele de imbracaminte originale din Romania. Ai sa te amuzi f.f.f. tare despre perceptia acestora. Ba chiar poti sa te crucesti in fata mesajelor de pe forumuri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus