un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Audioghidurile turistice trec pe smartphone

20 Sep 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Ştiţi că la majoritatea obiectivelor turistice din afară poţi plăti suplimentar pentru un audioghid, aducă un aparat care îţi spune în căşti ce vezi în stânga sau dreapta. În Franţa deja multe locaţii se deşteaptă şi folosesc chiar smartphone-urile turiştilor pentru asta, reducându-şi astfel costurile.

Am văzut mai multe variante. La Turnul Eiffel ţi se punea la dispoziţie o reţea wireless liberă, cu acces doar la AppStore şi Google Play, ca să poţi descărca aplicaţiile oficiale pentru iPhone sau Android. Software-ul îţi spunea istoria turnului şi, odată ajuns sus, te ajută să identifici de la înălţime toate locaţiile interesante ale Parisului.

La Saint Chapelle era pe bani. Cei de acolo mereu mi s-au părut nişte bulangii, cerând un preţ de intrare mare pentru capela lor de mărimea apartamentului meu, dar na, le merge, că-i singura capelă din lume în care pereţii sunt de fapt vitralii colorate. În lumina soarelui interiorul este superb.

Aici un audioghid normal costă 4,5 euro, dar dacă foloseai propriul telefon plăteai doar 3 euro şi îţi dădeau ei parola de la reţeaua wifi prin care puteai descărca aplicaţia respectivă.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Si la turnul Eiffel era pe bani.

      (Citează)

  2. La Saint Chapelle nu e si ceva gen minister de interne francez? Acolo unde la intrare te controleaza si in fund, iar biserica este pe doua nivele?

      (Citează)

  3. Unde mai pui ca odata ce platesti aplicatia in Store, ramai cu ea, nu trebuie returnata.

    Pe de alta parte, un hotspot cu acces exclusiv pe Store poate fi si el incarcat sau dat peste cap la cat popor poate fi cuprins intre picioarele Turnului Eiffel.

    Totusi, transmitatoarele de grup, pentru vizitat in aer liber, pe arii largi, nu prea pot fi inlocuite de Smartphone, la fel nici audioguide-urile dedicate de interior, unde expicatia audio este corelata ca timp cu distanta de parcurs sau numarul incaperii respective, sau cele unde se primeste automat ID-ul urmatoarei incaperi prin frecventa radio.

      (Citează)

    • @Dumitru: ba da, acolo este. Te controleaza la fel si la Disney, Versailles, Eiffel si Luvru, iar obiectele nasoale se confisca direct. Acum 10 ani mi-au luat un briceag, mi-au dat un numar de inventar si mi-au zis sa revin dupa el la final. Acum scria mare peste tot ca toate obiectele interzise vor fi distruse direct.

      @Vlad: sunt sigur ca exista si sistemele pe care le zici tu, dar eu nu le-am vazut aplicate. La Versailles iti dadea un audioghid in care introduceai tu manual numarul incaperii in care erai si incepea povestea. Ideea este ca, daca ai telefon si casti, e mai usor pentru tine. In timp, ar putea chiar sa ofere si realitate augmentata pe telefon.

      La Luvru era mai misto. Acolo ghidurile erau niste Nintendo 3DS customizate pentru ei.

      @Marius: o fi, n-am incercat. Nu cred ca-i intereseaza asa tare daca inca 2-3 turisti pacalesc sistemul. Odata sistemul amortizat in timp, nici nu mai conteaza ca este achizitionat de 900 sau de 1000 de oameni pe zi, sunt bani gratis pentru ei.

        (Citează)

  4. Nu e acceeasi parola pentru toti ? adica romanul poate plati pentru o parola care poate fi folosita de tot grupul

      (Citează)

  5. @nwradu la fel m-am trezit si eu, doar ca nu intelegeam unde-i buba: pentru mine briceagul era doar un souvenire uitat in rucsac, pentru ei… in rest la Louvre si Eiffel n-am avut astfel de probleme desi briceagul a stat tot timpul intr-un buzunar al rucsacului :)

      (Citează)

    • @Dumitru: ca sa fiu precis, situatia a fost asa:
      Eiffel: s-a uitat in geanta
      Luvru: raze X pentru rucsac, poarta detectoare de metal pentru corp, dar nu te controlau chiar daca sunai
      Saint Chappelle: raze X rucsac, control detaliat la poarta detectoare de metal, golit buzunar de tot ce e metalic etc
      Versailles: raze X pentru rucsac, dar nu si pentru camerele foto.

      Totusi, daca te gasea cu ceva, il pierdeai. Erau acolo niste cutii cu cutite, foarfeci si bricege. Amuzant este ca la Eiffel erau si prezervative intr-o cutie, deci banuiesc ca sunt obiecte periculoase si n-ai voie cu ele in turn, ca poate te apuca acolo cheful de copulare.

        (Citează)

  6. La Luvru nu mai era cu nintendo 3ds ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus