un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De ce are Curiosity o cameră așa slabă?

2 Sep 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii


Am citit o întrebare interesantă pe un blogul Mai bine ca ieri: de ce robotul Curiosity, după atâtea miliarde de dolari investite în el, este dotat cu o cameră foto foarte proastă, care trimite înapoi imagini destul de slabe ale planetei Marte?

Bună problema. Un răspuns rapid ar fi că viteza de transmisie a datelor spre Pământ este foarte mică. Curiosity transmite către doi sateliţi de pe orbita planetei Marte, iar aceştia transmit datele înapoi spre Pământ. Capacitatea totală de transfer este de doar 31 MB pe zi, mai încet şi decât vechiul dial-up, iar în aceşti megabytes de date ce se pot transmite zilnic sunt prezente şi datele culese de senzorii care analizează roci şi atmosferă, plus telemetria robotului, nu doar camera foto.

Explicația nu-i suficientă. Puteau pune o cameră mult mai bună și să solicite în mod normal imagini la rezoluție mică, asa cum orice aparat foto poate fi configurat pentru fișiere de dimensiune redusă la rezoluție scăzută. Pentru cazuri speciale, ar fi putut solicita imagini la rezoluție înaltă.

Camera principală este proastă rău. Are doar 2 megapixeli, trimite înapoi fotografii color de 1600 x 1200 pixeli, are un unghi de doar 15 grade şi o distanţă minimă de focalizare de 2,1 metri. Pare mai proastă decât prima mea compactă de acum mulţi ani, mai slabă decât orice telefon mobil de astăzi, deși senzorul este un Kodak de 11,8 x 9,8mm, destul de mărișor.

Mai sunt câteva camere, dar cu acelaşi senzor. Diferă doar obiectivul (de exemplu una are focală 100 mm pentru a fotografia mai bine la distanţă).

Răspunsul aici mi se pare evident. Cei de la NASA nu sunt interesaÅ£i de fotografii cu planeta roÅŸie, că au deja destule din acestea. Nouă ne plac, că na… sunt imagini reale de pe o altă planetă, ceea ce este impresionant când te gândeÅŸti mai bine la semnificaÅ£ia lor.

Cei de la NASA, însă, l-au trimis pe Curiosity acolo ca să caute apă. Şi apa nu se caută fotografiind zona după bălţi, ci cu alţi senzori prezenţi pe robot, iar aceştia sunt mult mai avansaţi. Iată câteva exemple de pe Wikipedia:

  • Chemistry and Camera complex (ChemCam): ansamblu format din doi senzori, LISB ÅŸi RMI. LISB poate trage cu un laser în pietre ÅŸi un senzor observă spectrul luminii degajate prin vaporizarea rocilor, dând informaÅ£ii preÅ£ioase despre compoziÅ£ia lor. RMI este o cameră care poate vedea obiecte de 1 milimetru la o distanţă de 10 metri.
  • Mars Hard Lens Imager (MAHLI): tot o cameră de 2 megapixeli, dar are o rezoluÅ£ie de 14,5 micrometri pe pixel, adică e un obiectiv macro impresionant care poate arăta cele mai mici detalii ale structurii unui material, ca ÅŸi cum l-ai vedea la microscop.
  • APXS: iradiază rocile cu particule alfa pentru a obÅ£ine o imagine în raze X
  • CheMin: face găuri în roci ÅŸi apoi analizează praful rezultat cu raze X
  • DAN: o sursă de neutroni pentru a găsi hidrogen în roci ÅŸi atmosferă
  • SAM analizează substanÅ£e organice din atmosferă ÅŸi roci, iar RAD măsoară radiaÅ£ii de toate tipurile.

Sunt doar câteva dintre instrumente, dar eu zic că lista e clară pentru a arăta că ei se concentrează pe găsit urme de apă în sol, iar camerele sunt utilizate doar pentru mişcarea robotului, ocolit bolovani şi identificat roci în care să sape.

Culmea, o a treia cauză a camerelor proaste este strict birocratică. Nici NASA n-a scăpat de blestemul caietelor de sarcini şi a specificaţiilor vechi. Curiosity a fost plănuit în 2004, când o cameră de 2 megapixeli era vârful de gama, aşa că fabricanții le-au dat 2 megapixeli, dacă asta au cerut.

Bănuiesc ca e o ironie aici între oamenii care vor 16 megapixeli pe compacte de buzunar și robotul trimis pe Marte care se descurcă foarte bine cu o cameră de 2 megapixeli.

surse: Mai bine ca ieri, Wikipedia, DPreview și alt articol DPreview.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Eu fotografiez cu 2 si 4MP pe un DSLR. Nu am nevoie de hectare intregi de fotografii, ci de calitate. Inca un exemplu ca cifrele vand si nu senzori, tehnologie, calitate..

      (Citează)

    • @sorin: totusi, de ce? De ce nu fotografiezi la maxim posibil si apoi redimensionezi dupa nevoi, dar macar poti face un crop bun daca ai o imagine originala imensa.

      @George: nu cred ca un resize mai e asa mare problema, Algoritmii sunt destul de simpli.

        (Citează)

  2. Ar mai putea fi vorba de managementul resurselor. Utilzarea unui senzor de rezolutie mare care face downsize 24h din 24h mananca resurse. Da, mergea totusi un senzor de rezolutie mare care sa fie folosit exclusiv pentru fotografie de rezolutie mare. Dar nu-i ajuta cu nimic in cercetarea lor, era doar pentru curiozitatea pubica.

    Mi-ar placea totusi sa cred ca NASA nu e tocmai o institutie care proiecteaza si nu ia in calcul evolutia tehnologica.

      (Citează)

  3. Aceasta este explicatia originala a NASA: “These designs were proposed in 2004, and you don’t get to propose one specification and then go off and develop something else. 2MP with 8GB of flash [memory] didn’t sound too bad in 2004. But it doesn’t compare well to what you get in an iPhone today.”

      (Citează)

  4. E posibil să nu fie chiar senzori de telefon. ÃŽn spaÈ›iu sunt alte condiÈ›ii. http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NOIS1SM1000A-D.PDF … de exemplu

      (Citează)

  5. Oamenii ăia de la NASA chiar au trimis robotul acolo. Să-i suspectezi de lipsă de previziune mi se pare o insultă la adresa lor. Legea lui Moore e încă valabilă și o știu și ei. Într-un proiect de genul ăsta nu trimiți ce e mai nou pe piață ci trimiți ceva stabil, testat și verificat. De aia nu au nici Snapdragon quad-core sau alte bălarii recente.

      (Citează)

  6. Radu, mersi de lamuriri.
    Poate cel mai important lucru din toata argumentatia sta in cei 31 mb/zi de date.

      (Citează)

  7. baga un smartphone intr-un microunde si vezi daca mai merge, cam astea sunt conditiile de calatorie in spatiu si asta e motivul pt care inca nu vezi ultimul procesor si ultima noutate tehnologica in spatiu. ca ex dau navetele tip chalenger ce foloseau inca un procesor 286 cind pamintenii foloseau un dual intel. conversia tehnologica nu se face usor.

      (Citează)

  8. Camera ca, camera… dar sa vezi ce procesor are Curiosity. Merge la maxim 200MHz. Astia de la NASA sunt invatati sa faca foarte mult cu foarte putine resurse. Daca procesorul respectiv a fost capabil sa amartizeze cu succes “in halul ala” si sa ia decizii pentru Curiosity in toata complexitatea lui, sunt convins ca si camera aia de 2MP face mai mult decat orice DSLR de pe pamant in mana a peste 99,99% dintre cei care detin un astfel de aparat foto.

      (Citează)

  9. Aia cu cautatul dupa balti e buna tare!….

      (Citează)

  10. “Răspunsul aici mi se pare evident. Cei de la NASA nu sunt interesaÅ£i de fotografii cu planeta roÅŸie, că au deja destule din acestea. Nouă ne plac, că na… sunt imagini reale de pe o altă planetă, ceea ce este impresionant când te gândeÅŸti mai bine la semnificaÅ£ia lor.”

    mai scurt: nu le trebuie poze de la Curiosity. Au satelitii care trimit la alte rezolutii. asta isi face treaba dedicata – nu sta sa se scarpine’n nas cu poze la rezolutie de 3 catralioane de pixeli.

      (Citează)

  11. Deci pica teoria conform careia varful tehnologiei ce se gaseste prin magazine este cu cativa ani in urma a ceea ce au ascuns prin seifuri marii dezvoltaori.

      (Citează)

    • Nu, gandeste-te ce camere au satelitii sau avioanele de recunoaste. Chiar si Curiosity are camera aia cu rezolutie de 14 micrometri pe pixel.

        (Citează)

  12. din cauza radiaÅ£iilor, tot ce pleacă în spaÅ£iu este “radiation hardened” ÅŸi implicit mai mare ca dimensiuni interne decît ce este pe Pămînt. Åži procesoarele, ÅŸi senzorii foto… vrei ca imaginea aia să fie reală, nu să fie plină de puncte luminoase false date de radiaÅ£ii

    În al doilea rînd, 2MP este destul de mult pt UNA BUCATĂ imagine luată de un robot în mişcare, probabil că au considerat că mai bine ia mai multe imagini diferite decît una f. mare.

    Dar pînă la urmă toate-s supoziţii. Poate că adevărul e că există un acord secret cu omuleţii verzi, să nu se facă la ei pe planetă poze peste o anumită rezoluţie, ca să nu vadă omul de rînd anumite detalii care i-ar da de gol :-)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus