►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
“Steve Jobs Would Have Never Released iOS 6 Like This”, zice titlul unui articol de pe Forbes.
If an imperfection could have been humanly prevented, Jobs prevented it. Because of his penchant for perfection, Jobs was not very popular, some even called him a jerk. The kind of fortitude Steve Jobs had for perfection seems to have evaporated from Apple.
[…]
If Steve Jobs was alive, would he have introduced Apple Maps with rough edges? Did the meticulousness that went into Apple products die with Steve Jobs? Has Apple squandered the trust of users built up by Steve Jobs over years in one swoop?
Bine. Steve Jobs era perfect şi, dacă ar mai fi trăit, şi aplicaţia Maps făcută de Apple ar fi fost perfectă (acum nu este). Ca exemplificare, am enumerat mai jos câteva lucruri care nu s-au întâmplat pentru că Jobs a fost la datorie şi totul a fost testat cu rigurozitate:
Ha! Glumeam. Toate acestea chiar s-au întâmplat în realitate şi s-au întâmplat când Jobs conducea compania cu proverbiala sa mână de fier “and his penchant for perfection”.
Pentru unele chiar nu sunt scuze. Aşa cum acum i se reproşează companiei Apple că n-a testat suficient aplicaţia Maps, la fel i se poate reproşa că n-a testat suficient puterea semnalului la iPhone 4, că n-a făcut nişte studii de piaţă legate de forma acelui iPod Nano sau că a lansat primul iPhone fără 3G, forţând practic pe toţi cei ce au cumpărat prima generaţie să o cumpere şi pe a doua, ca să aibă şi ei un transfer normal de date pe telefon (ceea ce, să recunoaştem, înseamnă mulţi bani în plus pentru Apple).
Problemele de mai sus, ca şi cea legată de Maps, nu ţin de absenţa sau prezenţa lui Jobs. Nu zic că-i vina lui, nu cred asta. Pur şi simplu nici un proces de creaţie nu este perfect. Întotdeauna pot apărea erori, probleme, tendinţe neaşteptate ale pieţei (întrebaţi-i pe cei de la Microsoft despre Vista sau Kin). N-ai cum să le prevezi pe toate, ci doar să reacţionezi rapid ca să corectezi problemele sau să ai suficienţi bani în cont încât să nu dai faliment până când reuşeşti să faci o generaţie mai bună.
Din fericire, problemele Maps sunt temporare şi rezolvabile. Hărţile pot fi constant îmbunătăţite, iar un produs nou are mereu problemele sale de lansare, care vor fi corectate în timp. Nici Google Maps nu s-a născut perfect, iar de Android 1.x nici nu vreau să-mi mai aduc aminte de cât de limitat era.
Problemă adevărată pentru Apple este că sistemul lor închis, secretitiv, de dezvoltare a noilor produse hardware şi software îi duce uneori în astfel de situaţii. Aici chiar este vina lui Jobs, căci sunt sigur că el a decis această politică de (non)comunicare. I-ar fi costat ceva să scoată şi un Apple Maps Beta întâi? Să profite de numărul imens de fani care ar fi testat gratuit aplicaţia şi le-ar fi găsit, în doar câteva zile, toate problemele raportate acum? Nu. Ar fi pierdut pe partea cool a “experienței Apple”, căci lumea n-ar mai fi aşteptat noul OS ca pe un cadou ce trebuie desfăcut pentru a vedea ce surpriză se ascunde înăuntru, dar poate pe total n-ar fi stricat mai multă deschidere publică.
Un alt exemplu bun în care lipsa de comunicare este ridicolă este noul conector Lightning de pe iPhone 5. Din ce înţeleg, nici măcar fabricanţii de accesorii nu au ştiut că Apple va schimba conectorul, deşi partenerii de acest tip ar fi trebuit anunţaţi cu nişte luni înainte, măcar confidenţial, că se va schimba interfaţa. Nici măcar nu era vreo mare dezvăluire, dacă s-ar fi făcut public acest lucru.
Un articol de pe The Verge [Apple’s new Lightning connector sends shockwaves through the accessory market] spune că acum producătorii mari de accesorii trag tare să redeseneze dock-uri, boxe, adaptoare şi multe altele. Nu vă gândiţi că-i uşor. Vechiul conector era suficient de mare pentru a asigura telefonului stabilitate în diverse poziţii, pe când acum trebuie găsite alte soluţii, apoi testat, făcut matriţe, fabricat. Iar pentru producătorii mici, genul de firme care făceau câte un gadget interesant pentru iPhone, poate însemna falimentul deoarece rămân cu mii de bucăţi nevândute şi trebuie să o ia de la zero.
Concluzia e simplă: Steve Jobs a fost un om extraordinar. Compania Apple de astăzi este cel mai valoros martor din lume în sprijinul aceste aplicații. Dar hai să nu spunem că tot ce se va întâmpla rău de acum încolo nu s-ar fi întamplat cu Jobs la conducere.
sursa: Forbes
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
26/09/2012 la 2:47 PM
“Din fericire, problemele Maps sunt temporare şi rezolvabile”.
De acord cu tine, dar cred ca le va lua foarte mult celor de la apple ca sa aduca Apple Maps la un nivel asemanator Google Maps.
Google Maps a fost lansat prin 2005 daca-mi aduc aminte, deci au 7 ani de experienta, timp in care au trimis masini pe teren, au colectat informatii despre strazi, trafic, modificari etc. Au o echipa dedicata pentru asemenea operatii.
Mi-e greu sa cred ca Apple pot obtine un rezultat asemanator intr-un timp scurt. O solutie ar fi achizitionarea unor companii mai mici care poseda informatii de acest tip si imbinarea cu hartile actuale de la tomtom. Am vazut pe diferite blog-uri ca apple cauta ingineri care au lucrat la google maps. e si asta un punct de pornire :) (nu stiu cat de adevarate sunt zvonurile legate de angajarea inginerilor gmaps, dar daca sunt adevarate … eu inteleg ca sunt disperati sa gaseasca solutii).
narcis(Citează)
26/09/2012 la 3:25 PM
Jobs si-a facut un nume pentru ca stia sa inoveze dar si sa castige bani, succesorii lui nu stiu decat sa faca profit, inovatia si satisfactia cumparatului este pe locul 2.
Din cate vad, Google nu se grabeste sa scoata o aplicatie compatibila ios, probabil se bucura de insuccesul Apple Maps.
Mie mi se pare suparatoare modificarea conectorului, daca tot l-au inlocuit trebuia sa foloseasca mini usb-ul (sau mocro usb ?) ca toata lumea, acum ce face unul care si-a luat un dispozitiv combina + boxe care era conectat la iphone ? solutia e un adaptor dar pana vor aparea va mai trece ceva.
Am observat ca Samsung si Apple se asteapta una pe alta, lansarile telefoanelor sunt despartite de cateva luni fapt care ridica intrebarea daca inaintea lansarii nu au mai multe telefoane prototip iar dupa lansarea concurentei se alege prototipul care este peste cel lansat de concurenta dar nu cu mult, caci multe functii in plus inseamna costuri mai mari de productie si profit mai mic.
marius.rv(Citează)
26/09/2012 la 4:06 PM
Nu-i nici o treaba cu compatibilitatea, le-a zis Apple sa nu mai scoata Google Maps pentru iOS ca nu-i lasa. Le-ar face o concurenta produsului propriu. O aplicatie din asta nu doar arata strazi, ci iti aduce bani frumosi pentru ca restaurantele si firmele se inscriu in ea si asa mai departe. Se poate monetiza serios.
Ah, poate dupa acest fiasco vor cadea la pace si va veni si Google cu o aplicatie.
nwradu(Citează)
26/09/2012 la 9:48 PM
Apple nu va atinge nici in 10 ani nivelul Google la Maps (am zis 10 ca sa fiu optimist). Retineti ca Google are sistem deschis partial in unele tari si complet in altele. Cu alte cuvinte oricine poate contribui la imbunatatirea hartilor cum este cazul Romaniei si a multor alte tari sau prin adaugarea de puncte de interes, companii, etc pe harta pentru restul. Romania la nivelul care e acum nu ajungea daca nu exista acest sistem de deschis (http://google.com/mapmaker). In Romania s-a ajuns la un nivel atat de avansat incat ai pana si ulitele din sate fara nume marcate corespunzator.
Mihai(Citează)