►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Cunosc ce fac majoritatea tipurilor de filtre şi accesorii foto, dar să ştii rolul lor teoretic nu înseamnă să ştii cum te pot ajuta şi în practică și când să le folosești. Asta învăţ în fiecare zi.
În fotografia din stânga e un peisaj normal. În cea din dreapta acelaşi peisaj pare sălbatic, poate chiar desenat pe calculator.
Fotograful n-a folosit nici un filtru în cea din stânga. În cea din dreapta a adăugat un filtru ND (densitate neutră) care întunecă mult imaginea (un fel de ochelari de soare pentru aparate foto). A întunecat cu 10 stopuri imaginea, timpul de expunere sărind de la 1/4 sec la 300 de secunde. Fără filtru, un timp de expunere de 5 minute ar fi scos doar o imagine albă, supraexpusă până la estompare. Un filtru de polarizare adăugat suplimentar peste cel ND a conturat mai bine norii şi munţii din depărtare.
Un filtru ND îţi permite deci să foloseşti timpi lungi de expunere chiar şi în situaţii cu lumină puternică, plus diafragme mari. Apă, nori, trafic, le poţi vedea pe toate într-o altă manieră prin aparatul foto decât o faci cu ochiul uman.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
14/08/2012 la 2:12 PM
incearca asta, ca alternativă ieftină. Eu am scos câteva cadre interesante.
Am găsit filtru de sudură în Dedeman (BV), iar un amic și-a luat din Hornbach (B), vreo 10 lei. Elastice sigur găsesti, timp îți faci.
Alternativa e sensibil mai scumpă.
Cam asa arata la mine pe cameră, http://www.flickr.com/photos/9259848@N08/5737590713
Ariel(Citează)
14/08/2012 la 4:59 PM
Buna ideea, voi incerca si eu cu un geam de sudura.
nwradu(Citează)
14/08/2012 la 2:13 PM
am uitat să inserez după primul paragraf link-ul ăsta
http://www.diyphotography.net/use-welding-glass-as-10-stops-nd-filter
Ariel(Citează)
14/08/2012 la 9:13 PM
DIn pacate, la f64 sunt destul de scumpe filtrele ND. Eu sunt in cautarea unuia variabil si am gasit ceva oferte pe ebay si amazon.
acsel(Citează)
14/08/2012 la 9:19 PM
mmm… da, si pe mine ma intereseaza un filtru ND. Ies faine si fotografii facute la cursuri de ape, cascade, etc. Aproape acelasi efect se poate obtine cu un timp de expunere mai mare, dar asta inseamna si mai multa lumina…
d.orin(Citează)
16/08/2012 la 2:11 PM
Practic, e mai greu decât pare. Un filtru ND subexpune cu maxim 3 trepte de expunere, deci 10 înseană în jur de 3 filtre suprapuse. Contează mult filtrele, pentru că te poți alege cu o imagine deformată. În principiu filtrele HOYA sunt ok, la prețuri acceptabile. Recomandate sunt cele profesionale de la Cokin sau Lee.
Pentru amatori, o soluție mai practică mi se pare aia cu filtrul pentru sudură, pentru că ai un singur filtru în fața obiectivului. Contează totuși obiectivul, trebuie să poți atașa acel filtru de sudură după ce ai focalizat. Cunoscut pentru genul ăsta de fotografie este Denis Olivier.
dam167(Citează)