►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am avut plăcerea de a mă juca pentru câteva zile cu ultrabook-ul HP Envy 6, un model de 15 inci caracterizat printr-un aspect “batman-science-fiction” în culori negru şi roşu şi dotat, printre altele, cu sunet Beats Audio.
Nu eram un fan al ultrabook-urilor de 15 inci deoarece această dimensiune nu mi se pare tocmai portabilă. Totuşi, există mulţi oameni care vor un laptop cu ecran mărişor, iar Envy 6 mi-a arătat că există şi pentru ei avantaje în conceptul de ultrabook: este cu aproape jumătate de kilogram mai uşor decât alte laptopuri de 15 inci şi nu depăşeşte 20 de milimetri grosime.
Specificaţii:
Envy 6 este un model foarte performant şi veţi descoperi mai jos de ce. Pe lângă el, mai există şi modelele Envy 4 de 14 inci, destul de asemănătoare.
CONSTRUCŢIE
Carcasa şi întreg aspectul fac din Envy 6 un model foarte reuşit. Deşi sunt un fan al computerelor HP, cărora le-am admirat mereu buna calitate fără să exceleze prin altceva decât un aspect business banal, Envy 6 este primul model care arată plăcut, care e “cool”. Liniile carcasei, culorile puternice din combinaţia roşu şi negru (una reuşită), grosimea redusă, toate adunate fac un notebook foarte arătos dpdv al construcţiei.
Carcasa este metalică, monitorul fiind negru, iar “fundul” roşu. Pe monitor se află şi sigla HP, dar amplasată într-un colţ, mai discret. Un mic punct slab este că finisajul metalic atrage amprente şi degete grase, iar textura fină pe care o are s-ar putea zgâria sau degrada în timp dacă nu este folosit într-un mod corespunzător.
Spatele său roşu are picioare mari de cauciuc, foarte bune, care aşează silențios laptopul pe orice suprafaţă şi îl ţin nemişcat pe majoritatea meselor. Am văzut şi fante mari de aerisire.
Deschis, Envy 6 lăsa impresia că este un calculator foarte subţire. Monitorul e subţire, la fel şi corpul principal. Deasupra monitorului, pe centru, se afla cameră web încorporată. Sigla Beats Audio se găseşte de două ori pe carcasă, o dată deasupra tastaturii şi o dată deasupra monitorului, semn că HP se laudă cu această colaborare (şi pe bună dreptate, veţi citi mai jos).
Pe partea stângă se găseşte un port Ethernet rabatabil, doaa USB-uri, un HDMI şi un cititor de cârduri. Pe dreapta este conectorul de alimentare, un USB şi două jack-uri audio.
Tastatura este foarte bine calibrată în sensul că tastele se simt bine la deget, au cursa la apăsare exact cât trebuie şi nu fac un zgomot deranjant. La început m-am mirat de micşorarea tastelor direcţionale (dreapta jos), dar m-am descurcat foarte bine cu ele. Trackpad-ul nu mi-a făcut probleme, scroll-ul funcţionând foarte bine.
În mod normal n-aş fi comentat de rău la lipsa unei ieşiri VGA sau măcar mini-VGA, dar ştiu pe cineva care a refuzat să cumpere un Envy 6 pentru că, deşi portabil, nu putea să-l conecteze la un proiector normal. Proiectoarele cu HDMI sunt foarte rare la noi, aşa că pentru prezentări şi mers pe teren încă e nevoie de VGA.
PERFORMANŢA
Am admirat gama dinamică a ecranului, care merge de la “foarte întunecos” la “foarte luminos”. Mi-ar fi plăcut ca rezoluţia să fie mai mare, poate un 1600px dacă nu un full HD, dar atunci şi preţul ar fi urcat mai mult.
Envy 6 este performant, asta o puteam zice doar citind configuraţia. Windows Experience Index cotează procesorul (i5 Ivy Bridge dual-core) la 6,9 şi memoria la 7,4 puncte. Sistemul video are 5,6 şi 6,4, adică scoruri mari, iar placa video Radeon 7670M cu 2 GB de memorie dedicată îţi permit să te joci fără probleme la rezoluţia nativă a ecranului.
Bateria are o autonomie de aproximativ 5 ore pe browsing şi alte activităţi office cu wifi-ul pornit. Este un timp bun având în vedere şi mărimea ecranului, dar se putea şi mai bine, însă o baterie mai mare ar fi crescut greutatea întregului sistem.
SSD-ul simbolic de 32 GB nu este folosit pentru stocare propriu-zisă, ci pentru a accelera hibernarea şi standby-ul, din care sistemul intră şi iese în vreo 2 secunde. Windows-ul bootează foarte rapid, iar programele se deschid şi se “rotesc” fără pauze sesizabile.
BEATS AUDIO
Envy 6 are un sistem de sunet foarte bun. Difuzoarele sistemului sunt de bună calitate, iar sunetul cu procesarea Beats activată este clar şi cu suficient bass pentru a asculta muzică house. De asemenea, volumul este puternic. În mod ciudat, dacă dezactivezi Beats Audio sunetul devine foarte prost, dar de ce l-ai dezactiva, nu?
Cred că doar Asus N56 sună mai bine decât acest sistem, cum e şi normal de la un notebook din gama multimedia.
SISTEMUL VIDEO
Aţi auzit de tehnologia Optimus? Este atunci când un laptop are o placă Intel Graphics integrată în placa de bază şi o altă placă nVidia adiţională, pe care comută în timp real atunci când deschizi un joc sau o altă aplicaţia ce are nevoie de procesare grafică puternică.
Envy 6 are o tehnologie asemănătoare, doar că se bazează pe conlucrarea unei plăci Intel Graphics cu una AMD AŢI Radeon 7670M. Intel şi AMD, cine-ar fi crezut, nu?
Avantajul faţă de sistemele Optimus văzute de mine este că aici computerul chiar ştie că are două placi video şi că urmează să comute între ele. Există inclusiv un utilitar inclus cu care poţi seta pe ce placă video trebuie să lucreze fiecare program în parte, inclusiv browserul, Office şi restul. Desigur, n-ai motiv să treci altceva decât jocurile şi poate procesările video pe placa ATI, cea Intel fiind suficientă pentru muncile tip office şi are şi un consum mai redus, conservând deci bateria (aceasta este şi ideea comutării, de altfel)
Mai jos găsiţi şi alte screenshot-uri cu alte programe incluse de HP, câteva utilitare cu care poţi monitoriza sistemul de stocare şi cel de ventilare.
CE E BINE
CE E RĂU
CONCLUZIE
HP Envy 6 este un notebook foarte bun din gama 15 inci. Specificaţiile impuse de clasa ultrabook îl fac aşa, fiind uşor, cu un design plăcut şi o performanţă ridicată. HP a produs un model foarte reuşit şi mi-a demonstrat că ultrabook-urile de 15 inci au un viitor bun la această dimensiune.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
24/08/2012 la 12:54 PM
Seamana cu al meu la specificatii.
http://www.cel.ro/laptop-notebook/laptop-dell-vostro-3450-i5-2450m-500gb-4gb-hd6630m-1gb-l/
Diferenta: placa video ati cu 1 gb al iei si pana la 4 gb shared, in acelasi sistem cu o placa video intel integrata.
Are tastatura iluminata? Finger print reader?
snake26(Citează)
24/08/2012 la 2:44 PM
@snake: diferenta este ca tau are 1 cm grosime in plus si probabil nici beats audio. N-are tastatura iluminata, nici biometric.
nwradu(Citează)
24/08/2012 la 1:34 PM
poti sa rulezi si un geekbench pe el si sa ne zici scorul?
cti97(Citează)
24/08/2012 la 2:31 PM
printre rezultatele postate pe geekbench gasim si modelul testat de radu: http://browser.primatelabs.com/geekbench2/971672
al meu: http://browser.primatelabs.com/geekbench2/974456
snake26(Citează)
24/08/2012 la 2:42 PM
@cti97: nu-l mai am. Cred insa ca ultrabookurile (si cam toate laptopurile moderne, in afara celor de gaming) nu mai sunt despre a scoate fiecare punct de benchmark din ele, ci despre experienta totala.
nwradu(Citează)
24/08/2012 la 4:57 PM
si al meu este mult mai greu :)
snake26(Citează)
25/08/2012 la 9:41 AM
huh??? “Envy 6 are un sunet foarte bine.”
‘Traduce’, te rog!
George(Citează)
25/08/2012 la 11:39 AM
In original era “envy 6 suna foarte bine”, dar nu mi-a placut exprimarea, asa ca am modificat in “are un sunet” fara sa sesizez ca trebuie toata propozitia modificat.
nwradu(Citează)
26/08/2012 la 1:00 AM
Poti da un link cu wallpaperul, te rog? :)
djmhyru(Citează)
26/08/2012 la 10:28 AM
Cred ca e parte din Windows 7, nu-l ai?
nwradu(Citează)
26/08/2012 la 11:30 AM
Nu e de la Win7, sau cel putin eu nu’l am…:(
djmhyru(Citează)
26/08/2012 la 1:17 PM
Atunci nu-l mai am, ca nu mai am ultrabookul.
nwradu(Citează)
28/08/2012 la 3:23 AM
tastatura este iluminata?
sorin(Citează)
03/10/2012 la 11:13 AM
Salutare,
In primul rand multumesc de review, este foarte ok, m-a ajutat sa-mi cumpar si eu unul zilele trecute.
Ce nu-mi place pana acum la el este ca nu au instalat OS-ul pe SSD-ul de 32 tinand cont ca este Home Premium adica cel mai slab OS.
Ce as vrea sa stiu in principal este de ce nu pot vedea si partitia de ssd? Daca ma duc in My Computer nu am nicio partitie a SSD-ului, ori este hidden ori este setat in asa fel incat sa nu poata fi accesat decat de functiie de hibernare si stand by, asa cum era spus si mai sus.
Sincer Windows Home Premium este groaznic daca ajungi sa te obisnuiesti cu toate functiile de mgmt in Ultimate.
As vrea totusi sa renunt la licenta sa-mi formatez hdd-urile si sa imi pun OS-ul pe SSD. Oare este posibil sa fac asta?
Din cate am inteles SSD-ul nu este unul normal de 2.5 este de tip mSATA, de dimensiunea unei placute de RAM, care sunt mult mai greu de gasit si mai scumpe.
Any advices?
C. L.
PS: Sorin tastatura nu este ilumiata, ar fi fost cireasa de pe tort dar nu-i nimic, oricum este de nota 10.
CLINCA(Citează)
12/11/2012 la 3:41 PM
Salut!
Am o intrebare. Doresc sa achizitionez un laptop care sa fie usor de purtat dar si performant.
Ce pareri aveti intre: Ultrabook HP ENVY 6-1030eq si Ultrabook Asus S56CM-XX145H?
Astept raspuns! Multumesc anticipat!
Stefan(Citează)
14/11/2012 la 4:31 PM
Salut,
Am avut foarte multe laptopuri pana acum, inclusiv HP si Asus iar dintre cele doua recomand sa mergi pe Asus. De ce? In primul rand i7-le face pereche foarte buna cu placa video nVidia, in geenral pentru performanta cea mai buna algere este intel cu invidia, nu intel cu amd sau mai stiu eu ce.
Eu am HP envy, este intr-adevar super la look, iti ia ochii, este super portabil pentru marimea display-ului. (rar gasesti un laptop de 15 asa usor).
Daca acum as avea banii si nu laptopul asta as merge pe Asus, Asus in genere are un raport calitate pret foarte bun.
Plus ca ai si 2 Gb de ram in plus ceea ce conteaza la multi tasking cu i7-le.
In orice caz asta este parerea mea, tu te mai poti consulta si apoi sa iei decizia corecta.
Bafta si asteptam rezultatul tau.
C. L.
Cristian(Citează)
14/11/2012 la 5:12 PM
@Cristian
Multumesc pentru raspuns!
Si eu inclinam spre laptopul Asus, tot pentru performantele sale. Desigur, eram atras de look-ul HP-ului, dar daca tu imi recomanzi Asusul, cred ca voi merge pe aceasta varianta.
PS: Hp-ul are mai multi rami decat laptopul Asus (adica 6, respectiv 4).
Voi reveni cu un rezultat imediat ce achizitionez laptopul.
Stefan(Citează)
14/11/2012 la 7:17 PM
@stefan
Ma bucur ca mergi pe Asus, o sa fii foarte multumit de el.
Initial ma uitasem la alt model pe net cu 8 Gb ram, dar RAM-ul ar trebui sa fie ultima ta grija, este cea mai ieftina piesa si cel mai usor de upgradate ptr laptop/desktop.
Un alt avantaj pe care l-am observat la modelul de la Asus este ca are si unitate optica lucru care lipseste la HP si crede-ma, chiar daca majoritatea foloseste drive-uri virtuale sau stick-uri usb, tot o sa fie un “pain in the ass” cand vei avea nevoie de el.
Br,
C. L.
Cristian(Citează)
04/12/2013 la 4:07 PM
Salutare, as vrea sa achizitionez acest produs si m-ar interesa sa stiu daca are probleme cu racirea, daca se supraincalzeste
alecs89(Citează)