un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un nou boicot naiv al Petromului

24 Aug 2012  ·

AUTO  ·

7 comentarii

Naivitatea celor care protestează împotriva preţului benzinei rămâne constantă. Între 25 şi 31 august vor ca oamenii să nu alimenteze de la OMV-Petrom, lipsa de încasări ducând astfel la scăderea preţului benzinei.

Cum funcţionează:
În momentul în care OMV – compania care are drepturi exclusive de exploatare a resurselor, şi cea care stabileşte preţul pieţii de carburant se va regăsi în situaţia de a nu a avea clienţi NU VA AVEA ALTĂ SOLUŢIE DECÂT SCĂDEREA PREŢURILOR!!!
Va fi singura lor şansă de a readuce clienţii în benzinăriile lor.
Pierderile lor nu vor surveni doar din nevanzarea carburantului, ci şi din vânzarea produselor din magazin. E imposibil ca o companie să nu reacţioneze la o astfel de situaţie.

Mult noroc băieţi! Veţi descoperi că este posibil ca o companie să nu reacţioneze la o astfel de campanie, ba chiar să-i doară sub centură în timp ce se bucură de concediile de vară, de primele, salariile mari şi maşinile de firmă.

Adevărul simplu este că nu doar Petrom ține preţurile sus, ci orice companie de carburant din ţara noastră, că toţi urmăresc profitul.

Iar apoi, un boicot de 7 zile nu înseamnă nimic. Am destulă benzină în rezervor încât să nu alimentez oricum în următoarele 7 zile, iar cei ce nu vor da pe la Petrom sunt atât de puţini încât firma nici nu va observa acest lucru.

Să procedăm ca la ecuaţia Drake. Cât la sută din români alimentează de obicei de la Petrom? Câţi dintre aceştia vor auzi de acest îndemn la boicot? Câţi dintre cei care aud chiar ar fi avut nevoie să alimenteze în perioada 25-31 august? Câţi dintre aceştia vor şi alege să boicoteze Petrom-ul, băgând benzină de la un alt lanţ de distribuţie?

Cam puţini, nu? Adevărul este că veniturile Petrom vor fi mai degrabă micşorate de perioada de concedii decât de acest boicot. Am lucrat cândva mai în detaliu cu OMV, sunt un gigant internaţional cu zeci de mii de cisterne şi prezență până și în țările de care n-ați auzit niciodată. 7 zile în care niște oameni bine intenționați nu vor alimenta de la ei nici măcar nu va apărea pe “radarul” companiei.

Aceasta este situaţia de fiecare dată când are loc o astfel de acţiune. Şi totuşi nişte oameni se încăpăţânează să le facă. Vă zic eu câteva idei de nişte acţiuni mai bune:

  • cereţi statului român să reducă accizele din combustibil, reducând astfel preţul şi încurajând economia ţării; accizele şi TVA-ul reprezintă jumătate din preţul pe litru!
  • boicotaţi Petrom-ul nu 7 zile, cât oricum mai ţine benzina din rezervor, ci 3 luni; mergeţi un trimestru cu autobuze şi metrou şi scrieţi despre experienţa asta pe Facebook
  • de ce doar 3 luni? Boicotaţi permanent Petromul, dacă tot vă nemulţumeşte felul în care exploatează resursele noastre, că mai sunt şi alte benzinării în ţară
  • nu mai cumpăraţi nimic, niciodată, din magazinele benzinăriilor; poţi găsi aceleaşi produse şi în altă parte
  • mai mult, știți cum benzinăriile au promoții cu diverși parteneri gen Joe, Illy, Nestle sau Chio, când te întreabă vânzătorul la casă dacă nu vrei să profiți de o super-ofertă? Spuneți și acelor parteneri că nu le veți mai cumpăra niciodată produsele pentru că se asociază cu Petrom
  • transmiteţi nemulţumirea voastră Petrom-ului; au Facebook, poate şi Twitter, lăsaţi fiecare acolo un mesaj civilizat în care să spuneţi numărul maşinii voastre şi motivele pentru care nu veţi mai alimenta niciodată de la ei

Şapte zile, pentru o corporaţie ca OMV, nu înseamnă nimic. Şi nici clickurile pe Facebook. Un protest, un boicot, înseamnă să renunți și tu, pe termen lung, la tot felul de produse și servicii de la mai multe companii, nu doar câteva zile la sfârșit de vară.

sursa: Facebook

Update: Zoso știe de la surse confidențiale că anul trecut, într-o perioadă asemănătoare de boicot, vânzările Petrom chiar au crescut. Așa o fi, nu m-ar mira.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Ca si ultimele proteste de genul pe Facebook, pe la televizor si pe bloguri nu vor avea nici un efect. Nu cumperi 7 zile dupa care te duci si pui mai mult carburant. Trebuie o mobilizare mult mai mare si sa nu se mai alimenteze minim cateva luni( cum spuneai si tu). Eu de exemplu evit mereu marile benzinarii. Am cateva in zona mea unde alimentez sau mai nou ma duc la fratii nostrii din Moldova unde chiar daca nu fac cine stie ce economie dar mai cumperi o tigara, o ciocolata, o tarie…etc. Benzina peste Prut e 4.3- 4.5. Din pacate poti sa nu ai noroc si sa prinzi coada in vama, perzand cateva ore.

      (Citează)

  2. Metrou, autobuz, bicicleta, mers pe jos, adunati-va 3 – 4 intr-o masina… pt. inceput incercati macar 1 – 2 zile pe saptamana sa folositi alte mijloace de transport… altfel e apa de ploaie, orice protest.

      (Citează)

  3. Consider ca ai dreptate cu argumentele de mai sus, un boicot va avea un efect neglijabil asupra castigurilor Petrom. Totusi, protestul nu este chiar inutil, poate avea un impact simbolic daca demonstreaza ca oamenii pot coopera ca sa-si manifeste nemultumirea. Daca se organizeaza cu succes un boicot mai mic acum, poate in viitor se pot face actiuni de protest de mare amploare.

    Cred totusi ca pretul carburantului se va iefteni doar cand lumea va da semne clare ca i-a ajuns cutitul la os si va renunta masiv sa foloseasca masina, preferand sa mearga pe jos sau cu bicicleta. Dar multi sunt prea comozi ca sa conceapa viata fara masina mica, asa ca mai este pana acolo.

      (Citează)

    • @staz: ai dreptate cu colaborarea, dar 7 zile fara a alimenta nu inseamna o colaborare, ci un fel de cacialma, de “hai sa ne facem ca protestam”.

      @Bogdan: nu cred, n-ar fi prea etic si riscul de a se afla asta e mult prea mare.

        (Citează)

  4. Eu sunt singurul care crede ca in spatele acestui proiect inutil sta o alta firma concurenta? Pentru ca mereu aud sa nu alimentam de la OMV, ca si cum aia de la Lukoil ar fi niste ingerasi.
    Multe din ideile lui nwradu sunt de bun simt, mai putin aia cu sabotarea magazinelor aferenta benzinariilor. Mie mi se par foarte utile astfel de non-stopuri.
    Oricum protestul e inutil, au si spus ca ei daca nu vand cu X lei in ro pot oricand sa vanda benzina in afara cu acelasi pret decat sa o vanda in Ro cu un pret mai mic. O actiune a statului care sa impuna (cat se poate in democratie) vinzarea in tara a produselor din petrolul romanesc ar fi mult mai utila.

      (Citează)

  5. Am o veste proasta: in Turcia benzina e 2.2 euro/litru si e plin de masini pe strazi. Deci pana la limita de suportabilitate mai e drum lung, cutitul la os nu va ajunge asa de repede. Eu dau mai mult pe tigari decat pe benzina intr-o luna. Drama nu este la persoane (cine consuma mai mult de un rezervor pe luna daca nu pleaca din Bucuresti?) ci la impactul costului carburantului la alte produse care se transporta.

      (Citează)

  6. Scadem Pretul Benzinei

    27/08/2012 la 2:59 PM

    Da, probabil este naiv. Oricum, sfaturile tale sunt mai mult decat utile, si in mare parte ai dreptate. Vom continua cu alte etape ale protestului, si atunci vom implementa ideile. Cea cu asocierea de produse este brilianta.

    Multumim pentru interesul constructiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus