►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Bronz la gimnastică pe echipe, una dintre cele mai prestigioase probe de la Olimpiadă, după echipele Statelor Unite şi Rusiei, adică ţările care de obicei domină clasamentul total al competiției, este o performanţă remarcabilă pentru micuţa noastră echipă.
Spun micuţă pentru că, în ciuda talentului imens pe care-l au fetele (Cătălina Ponor poate intra oricând în galeria all-time a gimnastelor), în sportul modern contează din ce în ce mai mult banii investiţi. Talentul este o bază necesară; performanţa adevărată se creşte prin antrenamente, fizioterapeuţi, cele mai bune condiţii pentru practicat sportul şi, desigur, bani suficienţi daţi sportivilor astfel încât aceştia să nu aibă stresul zilei de mâine şi să se concentreze doar pe îmbunătăţit talentul nativ pe care-l au.
SUA investeşte masiv în toate sporturile posibile şi încet-încet le vor domina pe toate. Sau poate China, acelaşi lucru. Desigur, au avantajul unei populaţii gigantice din rândurile căreia, statistic vorbind, apar mai multe talente decât în alte ţări. Dar imediat apoi contează posibilităţile ce ţi se oferă pentru a-ţi afla acel talent.
Eu de exemplu n-am încercat niciodată să cânt la un instrument. Poate că aÅŸ fi un geniu la vioară… dar n-am Å£inut niciodată una în mâna ca să încerc. Åžcoala mea avea doar teren de baschet; poate că aÅŸ fi avut talent la tir cu puÅŸca, judo sau caiac-canoe. N-am avut niciodată ocazia să mă apropii de aÅŸa ceva.
Toate acestea contează. E important să descoperi talentul oamenilor, iar sistemul de educaţie şi sport din România este la pământ la acest capitol. Dacă aveți copii, creați-le ocazia să încerce de toate, poate chiar și forțat. Michael Phelps a luat 15 medalii de aur la olimpiade. Închipuiți-vă ce talent ar fi rămas nedescoperit dacă n-ar fi avut un bazin de înot la dispoziție în copilărie.
Este o minune că la judo avem campioane precum Alina Dumitru şi Cristina Căprioriu, pentru că, fiţi sinceri, ştiţi măcar unde este cea mai apropiată sală sau club de judo din zona voastră? Mai știți când săritorii români se antrenau pe saltele, pentru că nu aveau un bazin la dispoziție, sau când canotoarele erau alungate de pe lacul Snagov?
Cu toţii ne-am dori aur pentru toţi sportivii noştri. Dar lumea fiind cum este, obţinem un miracol chiar şi aşa.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
01/08/2012 la 6:34 PM
Ai dreptate. Ii mai vezi pe unii stramband din buze: doar bronz? Se pierde din vedere cat de puternice sunt echipele SUA, Rusiei si Chinei si ce resurse si populatii enorme au.
Electro(Citează)
01/08/2012 la 10:09 PM
foarte bine scris !
Revo(Citează)
01/08/2012 la 11:49 PM
SUA are vreo 330 milioane
Rusia are vreo 140 milioane
China are 1350 milioane (1,3 miliarde !!!)
Romania vreo 21 de milioane
La gimnastică pe echipe, după cum ai zis avem bronz. Extrapolând RO > CN.
Americanii au avut 2 antrenori români, la gimnastică, așa am auzit la comentariu pe TVR.
Multă baftă lotului olimpic și un pic de minte și românului de rând.
Ariel(Citează)
02/08/2012 la 12:53 AM
Intradevar medalii miracol pentru cat se investeste la noi in conditiile de antrenament si sport in general. La francezi(englezi, tot organizeaza olimpiada) abia asteapta 3-4 sa clacheze campionul sa-i ia locul in lot, noi defilam cu ce aveam. Daca clacheaza campionul am pus-o ca din urma nu mai vine nimeni…
cartonic(Citează)
02/08/2012 la 11:13 AM
Trebuie totusi sa vezi the big picture . Sunt cateva sute de medalii in jos , poate chiar mii si tarile ce investesc bani seriosi le cam aduna . Noi avem unele discipline unde suntem bazati (inca) gimnastica feminina , canotaj (anul asta se pare ca nu prea) , scrima si mai nou judo feminin , in rest mai ciupeam pe ici pe colo cate o medalie , in rest nu avem prea avem mare tangenta(desi avem ~ 130 de sportivi) cu restul sporturilor . Mai sare cate unul pe la atletism , poate si innot si cam atat . La echipe doar echipa de polo s-a calificat , in rest nici una si am avea noi un hanbal , baschet , volei , etc …
Ai dreptate cand spui ca tara asta si asa depopulata nu mai e capabila sa scoata niste valori intr-un anumit sport si ca sa fie tacamul complet banii investiti in infrastructura sportiva sunt de toata mizeria , insa cand te uiti la alte ramuri (sanatate , invatamant ) zici bodaproste si un doamne ajuta … .
Cand nu o sa mai fie Belu si Bitang la gimnastica , canotoarele si asa imbatranite se vor retrage sa vezi atunci cum se prezinta Romania la olimpiada cu cate un ratacict ici colo . In alte tari meseria de sportiv profesionist este rasplatita binisor plus ce isi mai iau de la sponsori , la noi se cam moare de foame … .
Cand sunt atat de multe alte probleme mai stringente in tara asta de rezolvat si unde trebuie regandit si schimbat intreg sistemul (sanatate , educatie ) cand te gandesti la sport zici ca mai poate sa astepte …..
L!nuX(Citează)
02/08/2012 la 1:06 PM
ai mare dreptate…am fost plecat in Italia timp 8 ani,in acest timp am fost la scoala acolo,si am avut ocazia sa observ cum se educa copiii acolo.
sportul este o materie de baza,tin sa precizez ca doar cei care participau la olimpiade aveau note.de peste 8 la sport.
absolut toti copiii practicau cate un sport,inot,karate,volei etc.
Fotbalul iese din categoria sport.cel putin in Italia era ca o religie nationala.cand joaca Italia toata luma este ca o familie.
va mai trece mult timp pana cand vom vedea si la noi o astfel de atitudine
cata(Citează)