un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ce să fac în Paris?

21 Aug 2012  ·

TURISM  ·

32 comentarii

În septembrie plec o săptămână la Paris. Am aranjat deja avionul, cazarea relativ în centru (în spate la Madeleine, lângă staţia de metrou Bonne Nouvelle) şi ştiu ce să vizitez.

Am mai fost de două ori în Paris, dar mereu pe fugă între obiective turistice. Acum caut şi nişte relaxare, restaurante drăguţe, cafenele cu privelişte frumoasă şi tarte bune, poate un restaurant american clasic sau tex-mex, că la noi nu sunt (da, ştiu că merg în Franţa, nu SUA), vreun loc frumos de vizitat.

Prin urmare, dacă aveţi amintiri plăcute din Paris, vă rog să-mi recomandaţi şi mie dintre cele de mai jos, eventual cu o precizie mai mare:

  • restaurante bune (normale, că de Maxim șțiu că-i bun, dar nu-mi permit)
  • cafenele tipic pariziene
  • cofetării unde să fie totul atât de bun încât să ies cu 10 kg mai gras din ele
  • este vreun loc special prin Cartierul Latin sau doar să umblu brownian pe străzile sale?
  • în zona Sacre Coeur/Moulin Rouge mai e şi altceva de văzut în afară de acestea?
  • ştiţi vreun outlet mai bun decât La Valle Village?
  • în La Defense pot să şi vizitez ceva, să mă urc pe undeva, sau doar mă uit la zgârie-nori ca o furnică la un sequoia?
  • ce-i bun de mâncat in Disneyland? A fost cineva în roller-coasterul Rock’n’Rolla Coaster din parcul vecin Walt Disney Studios?

Plănuiesc să vizitez Cafe de la Paix. Este o cafenea-restaurant celebră, aflată chiar lângă Operă şi proiectată de acelaşi arhitect ca şi aceasta din urmă. E veche de la 1862, regele Edward al 7-lea a trecut cândva pe acolo, plus Emile Zola, Oscar Wilde, Marlene Dietrich, iar acum este cea mai cunoscută cafenea franţuzească, fiind chiar sit istoric.

Mă sperie însă preţurile: cafea 8 euro, bere 11 euro, salată de creveţi 21 euro, hot dog 16 euro, două pateuri 5 euro, desertul casei 12 euro şi acestea sunt doar la terasa deschisă vara în stradă. Vrei la restaurant? Iepure la 35 euro, pui de 100 de zile cu mazăre, fasole şi ghimbir 37 de euro, ravioli de langustine cu tofu 39 euro, brunch cât poţi mânca 82 euro. Nu zic, locaţia arată extraordinar şi probabil că bucătarii sunt de mare artă, dar şi preţurile…

asus s5507

    32 comentarii

  1. te rog mult, fă-ţi o poză cu o cană de cafea de hârtie in faţa obiectivelor turistice. te rog eu mult de tot. vreau să dau nişte mui pe tema asta.

      (Citează)

    • Greu. Nu suport sa beau din carton si nu in timp ce merg, ca de asta s-au inventat cafenelele cu vedere frumoasa la strada si oameni. Dar daca vrei neaparat, imi fac una in varful turnului Eiffel cu paharul in mana si i-o trimit si Danielei :P

        (Citează)

  2. Mergi intr-o piata. Ei nu le au deschise permanent, ca noi, asa ca va trebui sa te interesezi in ce zile e piata langa zona prin care ai sa umbli. Nu prea vand cartofi si ceapa, in schimb au tarabe cu produse de patiserie super bune si (putin) mai ieftine sau mancare gata preparata, numai buna de luat la pachet pentru un picnic pe malul Senei.

    Si mai merita sa mergi aici: http://www.shakespeareandcompany.com/

      (Citează)

    • @Carmen: buna idee, voi cauta una. Am mers intr-o piata prin Spania si a fost o experienta foarte placuta sa vad cum vand altii legume, fructe si mancare.

      @Ovi: deci e aproape Walt Studios? Ca ma gandeam sa ies din parc si sa merg la ala pentru Rock and Rolla Coaster.

        (Citează)

  3. Tipic clasei umane. Poze la turnu Eiffel sau la orice alt obiect turistic pe care l-a vazut toata rasa umana.

      (Citează)

  4. La Sacre Coeur e piata pictorilor langa. Nu mai stiu cum ii zice. Ai grija ca sunt multi negrii pe langa care iti canta si cer 10 euro, sau fac bratari colorate si te rup la portofel.

    In La Defense se poate urca pe arcul de acolo. E super tare sus. Cam 15 euro parca e urcarea.

    In Disneyland sunt multe chestii gen McDonalds cu portii extra mici. Sunt si ceva restaurante, cel mai tare mi s-a parut cel de unde era si trenuletul cu Piratii din Caraibe. Chiar trenuletul care e oarecum pe apa asa, trece pe langa restaurant.

    Rock’n’Rolla e super tare, el si cu liftul groazei sunt cam cele mai impresionante din Studios. Nu trebuie ratate!
    Eu am fost o singura zi si in Studio si in parcul mare si mi-a cam ajuns. Neaparat cand ajungi acolo sa vezi la ce ora sunt paradele si sa te stii cum merge FastPass-ul prin parc. Spre sfarsitul zilei deja eu incepusem sa ma plictisesc.

      (Citează)

  5. Hm… nu ti-a recomandat nimeni La Defense? :D

      (Citează)

    • @Ionut Stoica: ba da, e pe lista mea oricum, dar vroiam sa stiu daca e si ceva de facut pe acolo in afara de uitat la blocuri. Stiu un mall aproape de Arcul de Triumf nou, dar na… :P

      @costin: pai care? Zi-mi niste nume, ca sunt asa multe incat cautarile pe net nu prea au succes aici.

        (Citează)

  6. Eu te sfatuiesc sa mergi neaparat intr-un restaurant de talia Cafe de la Paix. Nu neaparat asta, sunt zeci de restaurante similare. Ideal dintr-o zona cu mai putini turisti (daca exista asa ceva in Paris). Pune deoparte 150-200 de euro si savureaza o experienta culinara care momentan nu se regaseste in Romania.

      (Citează)

  7. Mergi si in Montparnasse. In turn si in imprejurimi.
    Cat despre La Defense, poti sa urci in Grande Arche.

      (Citează)

  8. Recomandarea mea este Parc Asterix in loc de Disneyland http://www.parcasterix.fr/
    Este la 20 de km de Paris, langa aeroportul CdG. Autobuz care sa te duca acolo este la Luvru (in parcarea subterana)

      (Citează)

  9. Daca ai ocazia sa iei micul dejun in Montmartre: http://www.coquelicot-montmartre.com/intro.php

      (Citează)

  10. Langa Jardin du Luxemburg este gelateria Amorino unde gasesti cea mai buna inghetata, pentru alte locatii viziteaza amorino.com, apoi iti recomand sa mananci scoici (moule) in sos de vin, eu am servit asa ceva pe langa Notre-Dame de Paris, sunt multe restarante care au moule la meniu de 10-15 euro cu desert si vin inclus.
    Mi-au mai placut clatitele (galette) in special cele cu somon, in rest iti recomand sa mergi intr-un Carrefour sa-ti cumperi mai multe sortimente de branza (cu nuca, verdeturi, mucegai ..) si o sticla de vin apoi sa stai la un picnic pe iarba intr-un parc parisian.
    Daca mergi in Turnul Eiffel sau la Dineyland iti recomand sa faci rezervare pe net ca sa nu mai stai acolo la coada.

      (Citează)

  11. @nwradu: intrarile lor sunt una langa alta. Bilete am impresia ca poti sa iei si separat si la comun ca sa iesi mai ieftin.
    Ca sa ai reducere la biletul general, poti sa iti calatorii cu metroul in paris si parca era 15% reducere la Disney, printre multe alte reduceri.

      (Citează)

  12. @nwradu: neaparat daca ajungi la Disney trebuie sa mananci la :
    http://entertainment.disneylandparis.co.uk/restaurants-and-bars/restaurants/blue-lagoon-restaurant.xhtml

    este un restaurant exotic (decorat ca un restaurant de pe o plaja din caraibe) si ambienta este extaordinara:

    -mancarea super si servirea super!

      (Citează)

  13. La Disneyland sa te dai neaparat si in roller coaster-ul celor de la Aerosmith. E DEMENTIAL. Am facut vreo 10-15 ture cu el. :)

      (Citează)

  14. Eu in paris am mancat numai la Paul si cu negrii la Mec. Mi s-a parut exorbitant la restaurante.

      (Citează)

  15. Apropo de terase şi restaurante, vezi că ăia au obiceiul de a mări preţul dacă eşti pe terasă, că e un soi de adaos pe servire :)
    Altfel, n-am fost în Paris, nu cunosc.

      (Citează)

  16. Cum a mai zis cineva, in Montmartre e si o piata cu multi pictori(mai mult desenatori) care fac caricaturi. Tot acolo e si muzeul Salvador Dali.
    De mancat in Cartierul Latin, plimbarea browniana e o idee buna:)). De la St. Michel o iei inspre Notre-Dame (ramanand in cartierul Latin) si gasesti tot ce ti-ai putea dori. Eu am mancat cu 12 euro un meniu excelent(3 feluri) la Hostellerie de l’Oie qui fume, pe terasa. Cafenele faine nu stiu, depinde de momentul zilei si ce fel de oameni vrei sa vezi, de la Champs-Elysees pana la Montmartre. Excursie faina!

      (Citează)

  17. Daca te duci la Disneyland si ai bilete pentru ambele parcuri ar trebui sa iti rezervi (minim) cate o zi pentru fiecare, altfel nu o sa apuci sa te dai in multe chestii. Cel mai mult timp pierzi stand la cozile de la diverse distractii (intre 30-45 de minute la o coada). Avantanjul e afisat timpul estimativ pe care trebuie sa il astepti.

    Ca distractii recomandate, Liftul Groazei si ceva gen Broasca testoasa prin lumea acvatica (tot roller coaster). Piratii din Caraibe si Star Wars sunt plictisitoare. Indiana Jones e misto da e coada mare de obicei. Poze cu maimutoi prin parc, tot apar din cand in cand, la casa lui Mickey e cu coada de asteptare. Si se gasesc niste hotdogi foarte buni si relativ ieftini pe acolo.

      (Citează)

  18. am vazut mai sus ca s-a recomandat piata. ti-as recomanda si o vizita in “talcioc” (flea market in engleza) da-i un google cu “marche aux puces” – stiu ca am vizitat vreo 3, asa mult mi-au placut: cele din porte de montreuil, porte de vanves si cea mai cunoscuta fiind cea de la clignancourt. super tare sa vezi cum vand toate natiile pamantului varii chestii.

    mai e fain si in cimitir (nu neaparat pere lachaise desi e probabil cel mai fain, si foarte important – gratis!)

      (Citează)

  19. Sus, in arcul de la Defense este un muzeu de computere, care mi s-a parut destul de interesant. Merita vizitat, daca esti prin zona. Mai este si un cimitir in apropiere, trebuie doar sa cobori niste scari pe langa arc.

    Un alt muzeu care merita vizitat este unul mai obscur, Musée des Plans-Reliefs, dar in care m-am simtit cel mai bine dintre toate muzeele vizitate. Intunericul din camera si iluminarea exponatelor facea experienta unica.

      (Citează)

  20. *faceau

      (Citează)

  21. Nu am stat mult in Paris, desi am fost de 2 ori. Mie mi-a placut mult zona cu Sorbona, Gradinile Luxemburgului si Pantheonul (cartierul latin). La Disneyland e foarte misto in Studio Park un roll-coster cu Nemo, Crush Coster, care te plimba prin intuneric la viteza foarte mare si ajungi sa crezi ca zbori. Oricum, distractie placuta, Parisul e superb!

      (Citează)

  22. Cite de Science http://www.cite-sciences.fr/en/cite-des-sciences
    Am mai fost si la un spectacol de cabaret, la Lido, cel de pe champs elysee. Desi Moulin Rouge este mult mai celebru, ni s-a spus ca spectacolul de la Lido este mai complet si mai…profesionist. Pretul biletului era parca ceva in jurul la 130 de euro, cu rezervare cu vreo 4 zile inainte. Daca vrei neaparat sa gusti din aerul parizian, spectacolele de cabaret sunt un must

      (Citează)

  23. stiu ca e deja cam tarziu pentru sfat, dar pe langa turnul Eiffel exista un muzeu deosebit, nu prea vizitat de turisti, Quai Branly (http://www.quaibranly.fr/) care sigur o sa-ti placa (daca mai esti in Paris, desigur). Si dulciuri mai poti savura si pe la patiseriile arabilor. Inca ceva: mergi la biserica St Denis (http://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Denis), e impresionanta. Si daca vrei sa ai o aventura, viziteaza catacombele!

      (Citează)

  24. cele mai misto chestii de facut, pe langa alea “clasice”

    – sa te asezi la o masa in fata unei cafenele, la soare si sa comanzi o cafea (cafea pt francezi = espresso, vrei ceva lung, comanzi espresso allongé)
    – sa dai o plimbare in cartierului Bibliotecii Nationale, cel mai nou si modern cartier din Paris (nu La Defense, l@b@ trista a visurilor anilor 70, de altfel langa Paris)
    – sa mananci o inghetata in Jardin de Luxembourg pe la ora 18h00 si sa te dea afara paznicii cu celebrele fluiere
    – sa te duci la catedrala Saint Denis si sa vezi si orasul, pentru “o pata de culoare”
    – viziteaza un parc modern, cum ar fi la Villette; ia vaporul care merge pana la portul Bastilia, e o calatoria unica si f speciala, aproape necunoscuta de turisti; daca nu faci croaziera, macar du-te sa vezi portul de la Bastilia, plin de pensionari si barcutele lor (http://www.canauxrama.com/saint-martin.htm)
    – du-te la “Cite de l’Architecture (Trocadero, langa esplanada de unde te uiti la Turnul Eiffel)
    – sa te joci dea hotii si vardistii cu tiganii prin metrou
    – sa mergi la Jardin Albert Kahn in Boulogne Billancourt (linia10) pentru o super expo foto si niste gradini exceptionale; sa vezi si orasul, sa vezi cum traiesc oamenii bogati :)
    – sa te plimbi prin Monmartre, dar pe strazile laturalnice, nu in partea de langa biserica unde te freci de toti turistii
    – sa mananci mancare chinezeasca intr-unul din cartierele chinezesti sau sa mergi pe Rue Saint Anne sa bagi ceva japonez sau corean
    – sa nu te duci la Disneyland ( :) ) dar ti-ai luat deja bilete
    – sa faci cumparaturi in Les Halles, pe Rue Rivoli, cartierul Opera sau Rue de la Reine ca sa intelegi cat de obsedati sunt parizienii de cumparaturi; iti recomand sa mergi la Muji sau Uniqlo (magazinele mele preferate) daca vrei sa incerci chestii de negasit in Romania
    – sa te duci la Beaubourg (Centrul Pompidou) la apus si sa admiri de pe scarile rulante cum apune soarele peste oras; daca ai bani sa te duci si la restaurantul de la ultimul etaj
    – sa vizitezi Catacombele
    – sa te plimbi prin Marais fara o tinta anume; sa te plimbi prin Marais seara, eventual sa intri intr-un bar gay (sa iei neaparat prietena cu tine, altfel risti sa iti faci prieteni);
    – multe multe altele… ne vedem cand vii pe aici :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus