un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Software-ul poate fi vândut second-hand

5 Jul 2012  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Curtea Europeană de Justiţie a decis că producătorii de software nu le pot interzice clienţilor să revândă o licenţă achiziţionată, dacă nu o mai folosesc. Decizia a venit în urma unui proces intentat de Oracle unei companii germane care se ocupă cu vânzarea la second-hand a licenţelor, iar decizia, din câte înţeleg, are valoare în toată Uniunea Europeană şi reprezintă un precedent pentru orice alt proces de acest tip şi orice software de pe piaţă.

Pare atât de logică treaba încât mă întreb de ce abia acum s-a tranşat această problemă şi la un nivel așa de înalt. De exemplu dacă eu am cumpărat acum nişte ani o licenţă CorelDraw 13 şi anul acesta cumpăr alta de 16, de ce să nu o pot vinde altuia pe cea veche la un preţ mic? Trei avantaje imediate:

  • poți vinde jocurile vechi sau cele noi și deja terminate, dacă știi că nu le mai rejoci
  • poți pune pe picioare o mică firmă cu software legal, achiziționând la început licențe SH de, să zicem, XP, Office 2007 și un Photoshop mai vechi
  • producătorii de software sunt astfel impulsionați să aducă modificări substanțiale de la o versiune la alta, ca să merite achiziția produsului nou.

Mă miră îndârjirea cu care companiile de software luptau împotriva acestei practici. E ca şi cum producătorii de maşini ar vrea să interzică vânzările second-hand de autovehicule, obligând pe toată lumea să cumpere doar noua generaţie.

Singurele condiţii puse de UE sunt ca vânzătorul să se asigure că nu mai poate folosi respectiva licenţă, transferând-o pe deplin cumpărătorului, iar dacă a beneficiat de o ofertă la un pachet de licenţe (cum are Microsoft câte trei la family pack, de exemplu), trebuie să le vândă tot la pachet mai departe. Totodată curtea a declarat nulă o clauză din acordul de licenţiere care spune că proprietarul nu o poate transfera altuia, iar decizia se aplică şi retroactiv.

Detalii pe Gamespot şi pe Bloomberg.

asus s5507

    17 comentarii

  1. sunt curios daca Steam mai leaga licentele de conturi

      (Citează)

  2. Cu ocazia asta o sa se puna in discutie si DRM-urile?… Un DVD puteam legal sa il vand la mana a doua dupa ce-l vedeam? E complicata discutia…

      (Citează)

  3. pe licentele mele de XP scria clar si raspicat ca nu le pot revinde, ceea ce mi s-a parut o prostie.

      (Citează)

  4. In sfarsit au revenit si producatorii de soft cu picioarele pe pamant.

      (Citează)

    • @ipo: dar cine te impiedica? Problema cu pirateria este ca in mediul digital se poate foarte usor duplica si raspandi continutul copiat, toata lumea ramanand cu o copie. Daca iei DVD-ul original si-l vinzi mai departe, nu te poate opri nimeni, din moment ce tu nu-l mai ai in continuare.

      @add: asta a decis si curtea, ca astfel de clauze sunt nule. Acum nu stiu daca le vor scoate, dar se poate folosi decizia ca precedent.

      @cartus: nu cred, decat fortati de alte procese. Momentan s-a decis o chestie punctuala, dar mai e mult pana sa se schimbe tot sistemul.

        (Citează)

  5. Salut,

    Este complicata rau discutia asta. O sa studiez mai in detaliu legea, sa vedem la ce se refera exact, daca sunt elemente specifice.

    In software e un pic mai delicat decat la masini. La o masina costurile de materiale sunt destul de mari si revanzarea SH e mai corecta. Plus apare uzura datorita duratei de viata limitata a unui bun mobil.

    In software e putin diferit, cumperi un drept de utilizare a unei functionalitati, nu un bun.

    De exemplu la jocuri cumperi titlul, nu suportul si nu software-ul in sine. Adica satisfaci nevoia de a parcurge titlul respectiv.

    Producatorul face un calcul si vede cati doritori ar fi sa joace. Daca ei ar revinde intre ei, se poate considera multiplicare ilegata de concept. Un joc odata jucat nu prea mai are nicio valoare.

    Pentru un software de productivitate mi se pare ok, intrucat valoarea acestuia se poate transfera clar si integral de la un utilizator la altul.

    Dar ce ziceti de un software mai complex, ca de exemplu SAP, pentru care relatia intre client si furnizor e un pic mai speciala. Cum ar fi ca utilizatorul sa revanda licenta? Daca eu ca si furnizor nu te vreau de client? (In sensul ca nu te califici)

    Merci

      (Citează)

    • @Vladutz: cumpar titlul si apoi il transfer altuia. Nu vad nici o problema. E ca si la pamant, il cumpar dar nu inseamna ca pot sa-l sap, sa-l incarc in saci si sa-mi fac o insula cu el. Cumpar dreptul de utilizare si-l pot da altuia, daca eu nu-l mai vreau. Pentru firma producatoare tot nu se schimba nimic, in continuare o singura persoana utilizeaza un singur drept de utilizare eliberat de ei.
      Sa faca produse atat de bune incat sa nu renunt eu la ele si altii sa nu le gaseasca SH. Sa sustina ca ar trebui sa-si ia fiecare propriul drept de utilizare e o utopie amuzanta, totusi.

      La SAP e alta treaba. Daca trebuie sa lucrezi cu furnizorul, ca nu merge stand-alone, sunt de acord ca e mai greu cu SH-ul. Din experienta mea, firmele vor accepta sa incaseze mai putini bani decat deloc, asa ca se vor multumi si cu acest sistem. Pana la urma, procesul viza chiar Oracle. Apoi, exista alte firme care te ajuta cu implementari de SAP/Oracle, daca cei oficiali un vor sa o faca.

        (Citează)

  6. La jocuri si la filme (si in special entertainment content) nu mi se pare corect si cred ca era ceva mentionat pe gamespot legat de asta.
    Nu cred ca merge comparatia cu pamantul, el fiind un bun fix.
    Mai degraba cred ca se potriveste o analogie cu biletul la cinema: daca am vazut filmul deja, de ce sa nu pot revinde acest drept altuia, la un pret mai mic?

    Produsele de entertainment si altele cu drepturi de autor isi au valoarea in acel one time use. Apoi, pentru acelasi utilizator, valoarea scade aproape de zero (de cate ori te-ai jucat acelasi joc de 2 ori?)
    Aceasta e diferit de pamant unde el are aceeasi valoare pentru mine ca si pentru altcineva si eu pot comercializa acea valoare cu acel altcineva care are nevoie.

    Dar legea e lege, vedem ce spete trateaza si ne adaptam.

    Nu cred ca pentru SAP merge “si asa” decat deloc :) calificarea clientului e treaba serioasa acolo

      (Citează)

    • Comparatia nu tine. Stiu ca raspund unui comment de acum 3 ani, dar vreau sa spun ca la cinema cumperi dreptul pentru o singura vizionare (eventual doar la o ora/zi anume), si odata epuizat nu il mai detii ca sa il poti vinde. Dar daca te razgandesti, poti vinde biletul inainte sa intri in sala.

      Software-ul si filmele cumparate sunt altceva. Cumperi dreptul nelimitat de rulare/vizionare per licenta per calculator (sau per dvd). E natural sa poti transfera prin vanzare acest drept nelimitat, per licenta per calculator.

        (Citează)

  7. @Vladuţ: ba e la fel ca cu maşinile. Un Windows 98 acum e comparabil ca experienţă cu o maşină veche. Dar, dacă nu am bani de Win 7, care costă 10 milioane la raft, şi mai ales dacă am un calc. vechi pe care nu am nevoie decît de un Internet Explorer, îmi convine să-l iau la un preţ mic…

    De fapt, de problema licenţelor vechi s-au lovit mulţi, pt că efectiv Microsoft NU MAI VINDE windowsuri vechi, obligîndu-te legal (pînă acum) să arunci calculatoarele vechi (sau să piratezi…sau să instalezi ceva de la “concurenţă” cum ar fi Linux)

      (Citează)

  8. O decizie corecta, dar care avantajeaza pana intr-un anumit punct. Ok o companie care detine un…Windows 7 SH nu mai poate fi considerata ca facand piraterie, in schimb daca privim problema din punctul de vedere al Microsoft, ma gandesc ca aceasta poate refuza sa ii ofere suport tehnic noului proprietar. Mai ales ca cel mai probabil SN-ul respectiv este inregistrat in baza lor de date avand un alt proprietar.

    Are idee cineva care este site-ul firmei respective?

      (Citează)

    • @Alex: al cui site, al nemtilor? Era numele scris in stire.
      Curtea a decis ca vanzarea e legala, deci producatorii ar trebui sa ofere suport tehnic si tot restul. Daca nu, contra-cost, insa nu cred ca va refuza nimeni sa lucreze cu un potential client. Acum iei SH ca n-ai bani, dar poate versiunea urmatoare o cumperi full.

      @Flo: da, dar in practica nu se intampla cum zici tu. De exemplu la cinema lumea merge pentru ca vrea sa vada filmul ACUM. S-a facut chiar un studiu la Avengers, care s-a piratat in prima zi, si s-a demonstrat ca lumea a mers la cinema oricum, pentru ca vroia sa vada efectele speciale pe ditamai ecranul.
      La fel si la software si jocuri. De ce se vand milioane de bucati in prima luna? Pentru ca atunci e “hype-ul” si nu vrei sa astepti dupa altul. Iar dupa un timp, producatorii le mai ieftinesc oricum.

      Cat despre software, sunt cazuri in care nu ai nevoie de ultima generatie. CorelDRAW e la versiunea 16, dar majoritatea de pe la noi lucreaza in 12-13. De ce mi-as cumpara 16?
      Eh, e de datoria producatorului sa nu mai scoata versiuni noi de cate ori corecteaza un bug, adauga o singura chestie noua si sa-i spuna “woohoo, noua generatie!”. Lasa-i sa adauge chestii noi in numar mare, sa vina cu feature-uri solide si tot asa.

        (Citează)

  9. Și mie mi se pare cam neproductivă vânzarea SH de software, pentru simplul fapt că la bunurile fizice producătorii câștigă în continuare din accesorii, piese de schimb, mentenanță, îmbunătățiri, pe când la un program, el este așa cum este. Cel mult primește updateuri, dar bazate pe validitatea licenței, deci nu condiționate de a fi prima achiziție.

    Cu alte cuvinte dacă vor 100 de inși un joc / film e suficient să-l cumpere 1-2-3 și după ce termină de jucat / văzut, să-l vândă celorlalți, astfel satisfăcând nevoia a 100 oameni cu 1-2-3 achiziții. Nu prea productiv, nu?

      (Citează)

  10. Legea e foarte complicata , m-am tot interesat si multi avocati au zis ca practic nu stiu cum se aplica exact pt ca legea e destul de vaga . Au teorii dar sunt atatea chichite , de exemplu nimeni nu stie daca EULA terms au service poate sa aiba intaiatate in unele chestii sau nu etc .

    Ca sa stim sigur trebuie sa fie un proces ceva sa stim clar .

    Aici a fost un verdict intre ORacle si o alta companie dar nu se aplica si in cazut jocurilor / filmelor .

    Sunt multe aspecte de exemplu sa zicem ca eu am un cont steam si pot sa imi jocurile cumparate pe cont altuia prin transfer pe cont , ca daca i-ai vinde contul direct cum se face acum ai un risc ca omul sa si-l reia inapoi .

    Una poti sa cumperi multe jocuri cand sunt reduci mari de 70 % sau mai mult si dupa le vinzi la pret normal pt profit . Steam face reducerile astea mari stiind ca tu le legi de cont si nu poti sa le mai vinzi altcuiva daia isi permit sa faca reduceri asa mari .

    Sau legea zice ca site-ul de unde e key-ul trebuie sa ofere suportul si serverul de download nu si vanzatorul . Pai asta e cam naspa pt companie avand in vedere ca ei platesc personal , latimea de banda toate astea .

      (Citează)

  11. Salut. Am o intrebare
    Am cumparat un joc sh si un office, din cate am inteles oamenii de la care le-am cumparat trebuiau sa imi dea si facturile initiale de cand au cumparat ei produsele.
    Asa este? Doar asa le-as fi cumparat in mod legal? Acum ca le am fara acele facturi, nu pot sa le folosesc in mod legal?

      (Citează)

  12. cautam sa vad daca eu ca firma pot cumpara sh de la alta firma licenta unui soft mai vechi. Din pacate n-am aflat nimic.
    Am citit insa comentariile si ma gandeam cum de atatia destepti care au impresia fara insa sa stie de ce ca un film nu ar trebui revandut caci vezi doamne pierde din productivitate nu se gandesc ca acel produs se poate compara cu o …carte. Absolut aceeasi situatie. Si asa cum o carte se poate cumpara si mai apoi revinde asa se poate intampla si cu un film/joc.
    Cu atat mai usor ar trebui sa fie cu un soft pe care atunci cand il vinzi ee si firesc ca iti pierzi dreptul de a-l mai folosi legal. Dar pe cat e de fireasca treaba asta, pe atat de confuza si ascunsa intr-o dubioasa lipsa de informatii…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus