►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Siviero Maria, înghețată bună în Carrefour
PC Garage și nevoia unui curs despre comunicare pe Twitter »
Uită-te la laptopul tău. Acum la Zenbook Prime. Înapoi la laptopul tău. Acum înapoi la Zenbook Prime. Nu că-ţi vine să-l arunci pe al tău şi să-ţi iei o astfel de bijuterie de la Asus? Eu aş face asta.
Primele Zenbook au reprezentat generaţia 1 de ultrabook-uri de la Asus. În opinia mea, au fost şi cele mai elegante, cele mai arătoase şi cele mai apropiate de “laptop ca accesoriu de lux” dintre toate ultrabook-urile văzute, chiar dacă pentru câteva modele din serie preţul trecea de limita de 1000 € impusă de Intel. Acum, Asus vine cu generaţia a doua, bazată pe procesoare Ivy Bridge, şi o numeşte Zenbook Prime.
Ultrabook: concept inventat de Intel pentru un laptop subţire (sub 18 mm grosime), foarte portabil, procesoare Core cât mai rapide, stocare pe SSD pentru viteză mare şi timp de pornire mic. E timpul ca laptopurile să devine subţiri, portabile adevărate, nu cărămizi cu ecran rabatabil. Se adresează celor pentru care şi aspectul gadgeturilor este important, pe lângă performanţa de top, celor care au mult de alergat şi deci vor portabilitate superioară şi celor care vor tehnologia în formă ei cea mai rafinată.
Modelul pe care l-am testat eu în ultimele zile (şi în premieră în România) este UX21A Zenbook Prime. Are 3 mm grosime în cel mai subţire punct şi 9 mm grosime în partea sa din spate, adică este, în multe puncte ale sale, mai subţire decât telefonul pe care-l am în buzunar.
Este făcut din aluminiu în culoare argintie, elegantă, are doar 1,1 kg, procesor Core i7 Ivy Bridge, SSD de 128 GB pentru pornire în 2 secunde din standby, baterie de 5 ore, porturi USB 3.0, ecran de 11 inci incredibil de luminos şi cu o rezoluţie Full HD 1920 x 1080. I l-am arătat unei fete şi a zis “omg ce-i ăla, deja am orgasm!”. Este atât de “cuceritor”!
Reţineţi şi că există un UX31A, un model de 13,3 inci la fel de arătos şi de performant, dar cântăreşte 1,3 kg, are în plus cititor de carduri SD şi baterie mai mare.
AMBALARE
Zenbook Prime vine în ceea ce se numeşte “gift box”, adică o cutie pe care o desfaci în sus, scoţând de pe ea capacul. Nu glumesc, există un nume pentru asta. N-are mâner, dar e suficient de subţire încât să o cari sub braţ fără probleme.
În ea găseşti imediat ultrabook-ul, o husă tip plic dintr-un material mai dur, ca să-ţi protejeze laptopul pe viitor, încărcătorul, un adaptor de la mini-VGA la VGA normal şi de la USB la reţea RJ-45.
Din păcate, lipseşte un adaptor de la mini-HDMI la HDMI normal, care trebuie cumpărat separat. Am apreciat însă încărcătorul, care e plat şi destul de uşor de transportat.
CONSTRUCŢIE
Cred că imaginile vorbesc mai bine decât o pot face eu prin cuvinte. Zenbook Prime UX21A este unul dintre cele mai elegante laptopuri pe care le-am văzut şi o realizare de excepţie a tehnologiei dacă mă gândesc cu ce modele ne luptam acum câţiva ani.
Încă o dată dimensiunile sale: grosimea corpului este între 3 mm în față şi 9 mm în spate la balamale, la care se mai adauga vreo 2-3 milimetri de la carcasa puțin bombată a ecranului. Cântăreşte doar 1,1 kg (şi 1,3 kg pentru varianta de 13 inci), adică îl poţi ţine într-o mână şi poţi jongla cu el ca şi cu aluatul de pizza, fără să oboseşti. Îl cari în geantă fără nici un efort suplimentar.
Ecranul este un IPS mat cu rezoluţia 1920 x 1080, foarte luminos, dar citiţi mai jos toate detaliile despre el.
Pe partea stângă ai un port mini-VGA (şi adaptor la VGA normal în cutie), un port USB 3.0 super-rapid şi un singur jack audio care poate ţine şi căşti şi microfon, în funcţie de setările pe care le faci.
Pe partea dreaptă este mufa de alimentare, rotundă, un alt port USB 3.0, un mini-HDMI şi un LED alb de stare, foarte discret.
Modelul de 13 inci are în plus şi cititor de carduri SD, absenţa căruia este pentru mine un minus pentru UX21A.
Ce-mi place este că Asus a corectat toate problemele de “user experience” pe care le-a ridicat primul Zenbook. De exemplu carcasa monitorului are o micuţă protuberanţă pe care o agăţi cu degetul pentru a ridica monitorul, că altfel balamaua e destul de solidă şi ar fi mai greu să-l deschizi. La prima generaţie mă chinuiam să bag unghia în el, dar acum s-a rezolvat. În jurul ecranului a apărut o micuţă garnitură de cauciuc, astfel încât monitorul să se plieze silenţios peste partea inferioară şi să nu o zgârie sau să o tocească. Butonul de power nu mai reacţionează la orice apăsare, ci la una lungă, aşa că e mai greu să-l declanşezi din greşeală.
Un alt element important nou pentru Zenbook Prime este tastatura iluminată. Acum poţi lucra perfect în întuneric, tastele sunt foarte vizibile şi se apasă şi uşor. Un mic minus este că scapă nişte lumină pe sub taste din cauza sistemului chicklet folosit, acel “light bleeding” fiind vizibil la unghiuri mici. Nu este însă deranjant, ci mai degrabă un punct de îmbunătăţit în următoarea generaţie.
Tastele se apasă uşor şi se simt bine la deget. Sunt calibrate fix cum trebuie, ca să zic aşa. Sub ele este un touchpad de dimensiuni generoase cu care nu am avut nici o problemă în a recunoaşte gesturile, ba chiar poţi apăsa pe el pentru click. Sub touchpad sunt şi două butoane pentru click stânga şi click dreapta, aşa că poţi lucra în ce mod vrei.
Evacuarea aerului se face undeva deasupra tastaturii, printr-o fantă de pe toată lungimea laptopului şi pe care nu o vezi decât dacă ştii ce să cauţi. Îmi place această soluţie şi de altfel era singura disponibilă în cazul unei carcase compacte de aluminiu.
Sunetul este făcut în colaborare cu Bang & Olufsen, iese prin două difuzoare micuţe ce se află pe partea inferioară a laptopului. Carcasa este astfel gândită încât sunetul să se reflecte de masa de lucru şi să ajungă la tine, ba chiar întreaga carcasa devine o cutie de rezonanţă pentru difuzoare.
Am remarcat şi picioruşe de cauciuc pe spatele laptopului, ca să nu alunece de pe masă şi să-l ţină ridicat cu câţiva milimetri. Update: cu tot cu piciorușe, ajunge pe la 17mm grosime totală, dar acestea nu au impact atunci când vrei sa-l introduci într-o geantă.
ECRANUL
Ca să o luăm metodic, vreau să încep cu ecranul, unde Asus a folosit un panou de calitate, în tehnologie IPS iluminat cu LED-uri. IPS-ul este considerat cel mai bun din clasa LCD-urilor, oferind câteva avantaje importante: este vizibil din aproape orice unghi, păstrând intacte culorile dacă te uiţi din lateral sau de sus, iar ecranul este mat, luminile ambientale nereflectându-se în el într-un mod deranjant.
IPS-ul de pe Zenbook Prime oferă şi alte avantaje: o luminozitate de 350 cd/mp, peste cea normală a LED-urilor, şi nici nu face acele valuri micuţe atunci când apeşi pe el cu degetul, în caz că vrei să faci asta.
Iar rezoluţia i se potriveşte perfect. Am crezut că un Full HD 1920 x 1080 va fi o povară pentru ochi pe un ecran de doar 11 inci, dar nu este. Cu setări în Windows pe 150% font size, am văzut totul perfect, fără să-mi solicit suplimentar nici măcar o dată ochii, dar cu avantajul faptului că pe ecran încape mai mult dintr-un site, mai mult dintr-un fişier Excel sau Word, mai mult dintr-o listă de foldere din Explorer şi că filmele se văd în mod 1:1, fără nevoia unui resize făcut în timp real.
Rezoluţia este atât de bună încât nu mai vezi pixelii din fonturi şi pictograme, încât zici că ai parte de un retina display.
O mică problemă în versiunea testată de mine (era un engineering sample) este un fenomen de light bleeding în partea de jos a ecranului, adică scapă lumina şi iluminează ecranul atunci când nu trebuie. Vedeţi fenomenul acesta puternic amplificat în fotografia de mai jos, este o problemă a carcasei care nu izolează bine, posibil nici să nu poată izola decât dacă ar fi făcută din plastic ceva mai maleabil, dar poate se va rezolva în varianta retail.
Oricum ar fi, doar pe ecran negru se observă acele pete de lumină, iar în rest niciodată. Update: Fotografia de mai jos este făcută cu timp mare de expunere, pentru a scoate în evidență acel fenomen. Cu ochiul nu le vezi la fel decât în beznă deplină. La lansarea oficială am inspectat și un model de 13 inci, varianta finală de vânzare, iar acest fenomen era mult redus. Oricum, e doar o observație tehnică, nefiind ceva deranjant în lucrul normal.
PERFORMANŢA
Bateria lui UX21A, de 4800 mAh, m-a ţinut 5 ore cu luminozitatea ecranului la minim, că eu aşa o ţin ca să nu-mi obosească ochii. Dacă lucrezi mai intens, ține cam 4 ore, ceea ce este ok pentru un model de 11 inci. Vrei baterie mai mare, te duci pe UX31A, care are o baterie de 6840 mAh şi teoretic oferă o autonomie cu 50% mai mare.
Hardware-ul este foarte performant. Varianta mea avea procesor Core i7-3517U din seria nouă Ivy Bridge, 2 nuclee, 1,9 GHz deşi se acceleră singur şi spre 2,4 GHz din câte am observat. Există şi variante mai ieftine cu i5.
Placa de bază utilizează un chipset Intel HM76 cu grafică dedicată HD Graphics 4000. În Windows Experience Index toate componentele (procesor, memorie, stocare) obţineau scoruri mari, mai puţin placa video, care este bună pentru aplicaţii office, vizionare de filme, jocuri mai subţirele, dar nu poate concura cu o soluţie dedicată nVidia şi ATI oricât ar susţine Intel acest lucru. În opinia mea, nici nu trebuie să o facă, ultrabook-ul fiind un ultra-portabil elegant, bun-la-toate, nu ceva de gaming. Vrei să te joci, mergi pe Asus G55, gama specială pentru aşa ceva.
Am avut 4 GB memorie RAM DDR3 1600 MHz, SSD de 128 GB, de rulează Windows 7 incredibil de rapid, conectivitate wifi de toate tipurile, Wireless Display, Bluetooth, microfon integrat, webcam high-definition. Cum vă spuneam, varianta de 13 inci are şi cititor de carduri SD.
Sistemul Asus Super Hybrid Engine – Instant-On foloseşte din plin SSD-ul pentru a trece practic instantaneu ultrabook-ul în stand-by, unde bateria îl poate ţine aşa timp de 2 săptămâni. Din stand-by iese în două secunde, pe ceas, încât uneori doar îi ridici ecranul şi el deja este pornit şi gata de lucru, după cum puteţi vedea în clipul de mai jos. Aşa e cu SSD-urile astea rapide, ce să-i faci. Din hibernare, că mie aşa îmi place să-l folosesc pe al meu (deşi dacă aş avea UX21A cu 2 săptămâni de standby n-aş mai folosi-o) iese în maxim 10 secunde.
O hibă a lui este că se încinge, fiind prea subţire şi deci sistemul de disipare a căldurii fiind şi el micşorat din construcţie. Nu deranjant, se încălzeşte doar când faci ceva complicat, ba chiar am înţeles că este mai rece decât alte laptopuri concurente, aşa că nu ştiu dacă merită amintită problema, că doar nu stai cu o ciocolată pe carcasă ca să te temi că se topeşte. UX31A promite să fie mai rece cu câteva grade în aceleaşi condiţii de utilizare.
Asus a ţinut la minim bloatware-ul instalat, spre bucuria mea. În afară de widgeturile şi utilitarele ce ţin de Hybrid Engine şi pornirea rapidă a sistemului nu prea găseşti alt software, având la dispoziţie un Windows 7 curat. Intel a mai adăugat una-alta, nişte management de drivere, de hardware, câte un utilitar, dar le poţi dezactiva dacă nu-ţi plac.
CE E BUN
CE E RĂU
CONCLUZIE
Obişnuiam să spun că un laptop de 13 inci are dimensiunea perfectă, dar aş lua oricând un Zenbook Prime de 11 inci pentru că ecranul Full HD îmi afişează mult mai multe informaţii. De la grosimea extrem de mică la design-ul elegant de aluminiu, la ecranul performant şi hardware-ul de top, e greu să găseşti un laptop mai bun decât acesta.
« Siviero Maria, înghețată bună în Carrefour
PC Garage și nevoia unui curs despre comunicare pe Twitter »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
18/07/2012 la 11:27 AM
am un vaio vechi de 3 ani, care ţine tot 5 ore cu luminozitatea la jumătate. deci…
vali(Citează)
18/07/2012 la 11:30 AM
Da, dar nu are 3-9 mm grosime și nici ecran IPS de 350cd (din ala mat cum îți place ție). Pentru așa dimensiuni autonomia e ok.
nwradu(Citează)
18/07/2012 la 11:32 AM
are tot 1.5kg şi e o tehnologie veche de 3 ani.
vali(Citează)
18/07/2012 la 11:45 AM
Pai și nu ți se par mari diferențele? 1.1 kg, ecran full hd, tastatură iluminata, ssd din fabrica, Core i7, usb 3.0. Nu sunt alte tehnologii mai bune de pus, ca nu s-a inventat nimic altceva recent.
nwradu(Citează)
18/07/2012 la 11:39 AM
nu te supara, dar grosimea aia nu prea pare sa fie nici de 3 si nici de 9 mm. Iar 3517U e un procesor dual core, cel putin asa zice site-ul lui Intel…
bipbip(Citează)
18/07/2012 la 11:42 AM
si link-ul de la intel :-) http://ark.intel.com/compare/65714,67356,
iar la grosime hai sa ne uitam pe site-ul emag, la modelul respectiv: are 17 mm :-)
bipbip(Citează)
18/07/2012 la 11:48 AM
@bipbip: l-am avut două săptămâni acasă. Ce zici, o avea 9 sau 17 mm de fapt?
Uita-te la foto când îl țin intre degete sau comparat cu un ipod sau telefonul meu.
Vezi ca pe eMAG scrie la un model care are între 18 și 55mm, dar nu i-as crede :)
nwradu(Citează)
18/07/2012 la 11:47 AM
tocmai de aia, măcar bateria să ţină mai mult :)
că ssd i-am pus eu, folie peste ecran la fel, tastatura iluminată e moft inutil. designul şi subţirimea sunt ok, dar de la 30 la 70 milioane…
vali(Citează)
18/07/2012 la 12:06 PM
Radu, ce masori tu acolo e grosimea tastaturii de laptop, nu cea a laptopului…si asta pe muchie. Come on..asta are intre 3 si 17 mm. Ca are muchiile subtiate ca sa para mai subtire e un lucru, ca are intre 3 si 9 mm e altceva. De altfel uite si specificatiile de la Asus de pe site:Dimensions 299 x 196.8 x 3 ~17 mm (WxDxH).
De aici http://www.asus.com/Notebooks/Superior_Mobility/ASUS_ZENBOOK_UX21A/#specifications
Cred ca sunt masochisti, daca vor sa-l faca sa para mai gros… :-P
bipbip(Citează)
18/07/2012 la 1:19 PM
acuma cat de relevanti sunt timpii de pornire, din standby? din standby orice laptop decent si fara ssd porneste la fel de repede.
alex(Citează)
18/07/2012 la 1:46 PM
nu, nu imi vine sa imi arunc macbook-ul pentru aceasta “bijuterie” de la Asus…
inn(Citează)
18/07/2012 la 2:13 PM
o poza cu incarcatorul se poate?
Am un dell vostro 3450 si la fel iese lumina pe langa taste :D
snake26(Citează)
18/07/2012 la 3:46 PM
Care e treaba cu pornirea din standby? Si laptopul meu fara ssd porneste in 2 sec in aceeasi situatie. E irelevant.
bogdans(Citează)
18/07/2012 la 5:53 PM
@bogdans: Ia arata-mi un clip cu laptopul tau iesind din standby in 2 secunde, pe ceas.
@bipbip: ai dreptate, cu tot cu picioarele de cauciuc e ceva mai gros. Eu am precizat dimensiunea lui principala, ca atunci cand il bag intr-o geanta nu prea imi pasa de acele picioare, nefiind incomode. Daca ai incerca sa-l bagi intr-o cutie postala de fix 9mm, n-ar incapea, ce-i drept.
nwradu(Citează)
18/07/2012 la 6:23 PM
pfff, macar nenea Buhnici ne-a aratat ce poate face cu adevarat acest laptop: sa taie mere :D
gg(Citează)
18/07/2012 la 7:15 PM
Da, am auzit. E bun si la picnic, poti sa portionezi mici cu el, sa vanturi gratarul etc.
nwradu(Citează)
18/07/2012 la 7:43 PM
@nwradu: Nici zen-ul nu a iesit din stanby in 2 sec fix, ci 2 sec si 327 ms. Nu am timp sa pun cronometru, insa aici e un 2 sec si un pic din ochi.. daca vrei cronometreaza-l tu. Si e vb de un athlon p320 2.1 ghz, 4gb ram, hhd 500gb si cu ceva aplicatii infometate deschise.
http://www.youtube.com/watch?v=fEuOB-Vgo1w&feature=youtu.be
bogdans(Citează)
19/07/2012 la 9:34 AM
Un laptop cu caracteristici intersante care până acum 3 luni m-ar fi interesant. Din păcate pentru Asus, din fericire pentru mine, de 3 luni am un MacBook Air de 13 și nu cred că mă voi mai apropria prea curând de ceva cu sistem de operare de la Microsoft.
Gabriel(Citează)
19/07/2012 la 11:48 AM
@nwradu: ok, arata-mi-l masurat cu un subler pe undeva pe la mijloc si te cred ca are 9mm (dar cu ecranul inchis, da, ca nu- l bag deschis in geanta). Piciorusele au maxim 2-3 mm, in nici un caz 8 mm cat ar reiesi din specificatii.
bipbip(Citează)
19/07/2012 la 1:38 PM
Peste cateva zile, ca acum e la altul.
nwradu(Citează)
25/07/2012 la 9:59 PM
salut radu. Apreciez tare mult review-ul tau despre zenbook prime ux21a. As vrea sa vorbesc cu tine in privat daca se poate. Cum as putea lua legatura cu tine? Multumesc anticipat
tibi(Citează)
25/07/2012 la 10:07 PM
Email la contact@nwradu.ro, ma gasesti si pe twitter la @nwradu.
nwradu(Citează)