►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Alex Negrea pune o întrebare foarte bună în contextul tehnologiei actuale: “Cum ar fi să putem vota prin Internet?“. Încerc eu un răspuns amplu, tot tehnologic vorbind, prin care vreau să arăt ca această posibilitate nu ar fi eficientă, ba chiar n-aş vrea să o văd implementată.
Sunt mai multe motive pentru care votul prin Internet nu este fezabil în România.
1. Ar fi uşor de fraudat. România nu are un sistem bine pus la punct de individualizare a cetăţeanului. Alex spune despre vot pe baza CNP-ului, dar acest lucru ar înseamna doar că nu pot vota persoane care nu există şi că o anumită persoană nu poate vota de două ori.
Ce împiedică însă un partid să pună mâna pe 30.000 de CNP-uri de la tot felul de babe şi moşi şi tineri din fundul ţării, care nu votează, şi să voteze în numele lor prin Internet? Sau CNP-uri de la români plecați peste hotare, că tot nu există o evidență clară a lor? S-ar frauda rapid voturile şi nici măcar prin metoda “hackuim serverul şi schimbăm numărul de voturi în baza de date” din filme.
Estonia, tara pe care Alex o dă exemplu, are în circulaţie buletine cu cip integrat, care funcţionează şi ca semnătură digitală. Acolo dacă cineva a pus mâna pe buletinul tău, ai cam pus-o, că poate face multe alte măgarii în numele tău. E ca şi cum i-ai da cardul bancar altei persoane, poţi să rămâi rapid fără bani în cont. La noi, CNP-ul e doar un număr care poate fi găsit oricând pe Internet şi deci o metodă de verificare practic inutilă.
2. Nu ar fi rentabilă. Întreg sistemul ar costa milioane de euro, ar fi greu de gestionat şi securizat la perfecţie (considerând că am avea şi noi buletine securizate). Iar după toate acestea, câţi ar vota prin Internet? La estonieni, unde sistemul este în funcţiune din 2005, doar 10% din populaţie votează prin Internet, restul preferând metoda tradiţională, deşi ei au doar 1 milion şi ceva de locuitori cu drept de vot (e mică ţară).
Extrapolând pentru România, o ţară cu multă populaţie rurală şi infrastructură IT slab dezvoltată în afara orașelor, câţi ar vota online? 8%, după acelaşi număr de ani de creştere? Probabil.
Asta ar însemna că în paralel la noi, ca şi la estonieni, trebuie să funcţioneze în continuare secţiile de votare tradiţionale tot până la orele serii, că dai bani pe ștampile, buletine, personal, jandarmi, numărătoare şi tot tacâmul.
Merită? Eu am secţia de votare lângă bloc. Dacă aş putea intra pe geamul ei aş ajunge fix în clasa unde sunt repartizat, dar intru pe uşă şi deci ocolesc vreo 50 de metri. Cu totul, pierd vreo 15 minute votând, dar poate văd vreo 2-3 bunăciuni din cartier. Nici măcar eu nu aş vrea vot prin Internet.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
19/07/2012 la 11:08 AM
Mie mi se pare incredibila atitudinea ta, eu plang dupa vot pe internet de ani de zile. Adica pot plati pe internet si tu imi spui ca ‘votul ar fi usor de fraudat’ ? Poti aplica exact aceleasi metode ca la card, poti emite un certificat digital, poti obliga bancile sa asigure si acest serviciu la cei ce au internet banking. Numai sa vrei, ca de facut e foarte usor. Statul are deja in SEAP (e-licitatie) un sistem asemanator.
2.Nu ar fi rentabila. 10% mai putine buletine de vot, 10% mai putine sectii de vot…toate astea nu iti suna ca o economie de 10%?
Faptul ca nu se ofera vot prin intenret, ca nu sunt cabine de vot in mall mie imi arata de fapt cat de inapoiati sunt guvernantii. Sau poate ei isi doresc sa voteze doar anumite categorii sociale?
Bogdan(Citează)
19/07/2012 la 11:25 AM
Serios, ti se pare usor cu emiterea de alt act suplimentar, implicarea bancilor cu internet banking? Pare ceva unde ar veni MAJORITATEA tarii sa voteze? In conditiile in care tari care au implementat asta de ani de zile abia au 10% din voturi electronic?
De ce sa fie cu 10% mai putine buletine si sectii? Alea se tiparesc in numar mare oricum, ca nu se stie in ce localitate voteaza fiecare (ca pe 29 iulie, oricine poate vota oriunde, nu doar la sectia la care e arondat in general). Si de ce mai putine sectii? Aia 10% care voteaza pe Internet de fapt stau toti in acelasi cartier, asa ca acolo nu se mai face sectie normala? Scoala asta de langa mine va fi sectie oricum, indiferent ca voteaza 10% sau 90% pe internet.
Pur si simplu nu merita dpdv bani.
nwradu(Citează)
19/07/2012 la 11:09 AM
Unde mai pui ca trebuie sa existe si o verificare intre votul clasic si cel prin internet. Adica sectia mea de votare trebuie sa fie conectata la internet ca sa se verifice daca eu nu am votat cumva si pe internet.
Dan(Citează)
19/07/2012 la 11:37 AM
@Dan: aia se rezolva prin faptul ca votul electronic se face cu cateva zile inaintea celui clasic si le-ai putea verifica ulterior.
@cristian: ideea e urmatoarea. De CNP-urile celor plecati poti face rost sub diverse pretexte si le poti folosi. Statul insa, daca ar vrea sa verifice, nu le are la dispozitie.
De exemplu trimiti oameni prin diaspora sa afle CNP-uri. Faci un concurs pe Facebook pentru cei din afara. Intrebi lumea. Bati la usi in orasele depopulate si aduni nume de oameni plecati, apoi le gasesti CNP-urile. Cineva privat, cu interese si bani, poate face asta (ca nu te gandi ca fraudarea alegerilor nu se face prin bani si efort indelungat). Statul roman insa, ca institutie, nu poate face asta ca nu are motiv. Recensamantul recent nu a fost capabil sa afle cine e plecat din tara si cine nu, mai ales ca la o astfel de intrebare (venind din partea statului) oamenii ar fi reticenti sa raspunda.
Apoi, sa zicem ca s-ar cunoaste cumva CNP-urile a 1.000.000 de romani din Spania. Le stii si tu, le stie si statul. Tu votezi in numele lor pe net. Statul de unde stie ca n-au votat chiar ei, ii suna pe fiecare in parte?
nwradu(Citează)
19/07/2012 la 11:16 AM
Pe o parte ai și tu dreptate, dar…
“Ce împiedică însă un partid să pună mâna pe 30.000 de CNP-uri de la tot felul de babe şi moşi şi tineri din fundul țării”
Pentru început, metoda tradițională. Se practică în foarte multe țări.
“Sau CNP-uri de la români plecați peste hotare, că tot nu există o evidență clară a lor?”
Aici te cam contrazici. Dacă nu există o evidență clară, atunci cum faci rost doar de CNP-urile celor plecați?
cristian(Citează)
19/07/2012 la 11:45 AM
@Bogdan: problema nu e neaparat daca vei avea 200 de milioane de voturi unice si irepetabile deasupra unei linii securizate si criptate. Problema e cum controlezi secretul votului la capatul dinspre utilizator, cum stii ca posesorul chiar asta a votat si ca nu a stat cineva cu pistolul la capul lui? De aia nu ai voie cu aparate de fotografiat in cabina de vot.
nashu_mare(Citează)
19/07/2012 la 11:48 AM
Imi imaginez cum ar fi la tara votul asta prin internet: “Tataie, vrei galeata asta? Ia sa te vad cum dai clic!”
nashu_mare(Citează)
19/07/2012 la 12:06 PM
Faptul ca statul nu stie ce CNP au cetatenii sai mi se pare de tot rasul. Iar o baza de date de 20 de milioane de inregistrari intr-o tabela de 3 coloane cu lag mai mare le tin eu pe serverul de acasa. Si la loto iti baga biletul in sistem, cat ar dura la sectii sa iti bage CNP-ul in sistem (browser, internet mobile version)? Macar s-ar evita votul dublu.
@nashu_mare. Acesta e singurul argument contra care pare serios. Dar, te intreb, de unde stie banca ca nu sta cineva cu pistolul la capul tau cand virezi 500 de euro in alt cont? Pentru asta exista politie, reclamatii, hai sa nu ne cramponam de nimicuri din astea.
Bogdan(Citează)
19/07/2012 la 12:24 PM
@Bogdan:
Eram sigur ca o sa zica cineva ce ai zis tu. De aia am pus si al doilea comentariu.
Daca la banci, este in interesul tau direct sa nu faci o tranzactie paguboasa (si deci cineva trebuie sa iti puna pistolul la tampla), in cazul votului, cea mai mare (si reala) problema este mita electorala, respectiv santajul “nu m-ai votat pe mine, sa vad eu cum mai prinzi ajutoare de la primarie!”. Nu prea exista mita in cazul tranzactiilor bancare. Noi, ca romani, avem o istorie de vreo 70 de ani in fraudarea votului in modul asta. O astfel de procedura nu ar face decat sa faciliteze hotia.
nashu_mare(Citează)
19/07/2012 la 12:44 PM
Chestiunea cred ca e mult mai simpla si s-ar putea rezolva mult mai usor. Asa cum cei de la BCR au serviciul de internet banking, cu acel token pe care il primesti, de fapt toate bancile au acest sistem, la fel cred ca s-ar putea crea un sistem informatic centralizat, unde pe baza de cnp si-o parola generala de sistem, si primita acasa, pe care binenteles sa ti-o poti schimba, sa ai acces la absolut tot. Incepand cu toate terenurile, cladirile pe care le ai in proprietate, si pe care sa platesti impozitele, terminand cu amenzile care sa-ti apara la cateva ore dupa ce-a fost inregistrata de catre politie in sistem, astfel incat s-o poti plati. Asadar, in cadrul acelui sistem de informatizare s-ar putea extrem de simplu, ca pe langa metoda clasica de votare sa existe si cea prin internet. S-ar elimina votul multiplu, in momentul in care, in perioada in care tu lasi buletinul, ma refer la cei care aleg sa voteze clasic, la cei de la sectia de votare, sa-ti introduca cnp-ul in sistem si sa te bifeze c-ai votat, astfel incat sa nu mai poti cutreiera inca 10 sectii de votare unde sa votezi pe listele suplimentare. Pana la urma asta-i viitorul si e doar o chestiune de timp pana ce-am descris eu mai sus se va realiza. Bine, nu la noi, caci noi nu inovam, noi o sa implementam aceste lucruri dupa ce-o vor face cei din vest.
zetu(Citează)
19/07/2012 la 1:43 PM
@zetu: nu e rea ideea ta, dar noi vorbeam de vot pe Internet, nu despre ce buna ar fi o baza de toate de unde sa poti administra tot ce ai pe lumea asta. Ideea ta e futurista, dar chestiile astea costa. Baza de care zici tu? Probabil miliarde. Votul prin Internet? Probabil doar milioane de euro, dupa care vor aparea niste comentarii care sa spuna “dar ce ba, nu poti sa te duci pana la sectia din cartier si sa pui stampila? Altii mor de foame si voi faceti sisteme din astea si bosoni Higgs!”
In plus, cine sa faca sistemul? Care din firmele mari ce fac de obicei sisteme informatice pentru stat nu e afiliata politic?
Trebuie analizat mereu “ce bagi” versus “ce castigi”. Ce castigi ca exista magazine online? Pai nu mai merg la cumparaturi, nu mai pierd ore, primesc coletul la usa. Imi place internetul. Ce castig ca exista vot prin Internet? 15 minute o data la vreo 2 ani? Nu merita efortul!
nwradu(Citează)
19/07/2012 la 1:56 PM
Radu, nu e nimic futurist. Exista firme care au construit sisteme informatice securizate folosite de banci. Se transfera sume la nivel global cu ajutorul lor. Se fac achizitii pe bursa si multe alte operatii. Ar costa mult? E posibil, si totusi cred ca ne-am permite un asemenea sistem cu ajutorul caruia sa-ti poti face un srl in cateva ore, incarcand copia dupa buletin si alte cateva acte in contul tau din respectivul portal, si completand niste date. Posibilitatile sunt nenumarate. Totul e sa se vrea. Si pana la urma, la un vot electronic prin internet, cred ca 60% din tara ar vota asa. Caci toate familiile noastre, bunici, rude care nu se pricep, ar fi asistate de cineva priceput pentru a nu mai fi nevoiti sa se deplaseze la cabinele de vot.
C-un asemenea sistem ai putea foarte bine sa lupti impotriva evaziunii, indemnand oamenii sa ceara bonuri fiscale pentru toate bunurile cumparate, bonuri pe care sa le-ncarci in sistem si sa beneficiezi de-o anumite reducere la impozitele pe bunuri.
zetu(Citează)
19/07/2012 la 2:00 PM
E futurist pentru ca n-ai de unde sa iei datele care trebuie incarcate in acel sistem. Trebuie intai luate la mana toate documentele existente prin arhive. Nu vezi ca nici macar statul nu are niste baze de date interconectate, ca sa vada cine unde ce-a platit si din astea?
In plus, revenind la votul prin Internet, momentan e rapid sa votezi si nu te costa nimic. Adauga in ecuatie token-uri, sisteme si altele si vei obtine niste costuri pe care cine le va plati? Oamenii? Mult noroc sa-i convingi de avantaje pe cei 18 milioane din tara. Statul? Mult noroc sa faca asta, mult noroc sa-i convingi pe cei ce vor sustine ca se cheltuie inutil banii si mult noroc incercand sa justifici cheltuiala, desi ai la punct un sistem simplu si eficient si care functioneaza de ani de zile.
Ce zici tu nu va fi in nici o tara prea curand, nu e vremea pentru asa ceva.
nwradu(Citează)
19/07/2012 la 2:00 PM
tot ii dai cu durata de 15 minute. E un caz special, fericit. Acum 4 ani am fost la 2 sectii sa votez pt presedinte si erau cozi peste tot. De asemeni, nu stiu nici o scoala in apropiere si va trebui sa merg 15 minute pe jos pana la prima sectie, sa stau 15 minute la coada, sa ma intorc inca 15 si toate astea pe caldura.
Cand as fi putut da click.
@nashu_mare amintea, corect, de posibilitatea de a-mi fi cumparat votul. Dar impulsul de a vota cel mai bun dintre pacalici cine mi-l da? Cand ii dispretuiesc pe amandoi, merita sa pierd 45 de minute din viata?
Bogdan(Citează)
19/07/2012 la 2:01 PM
Apropo, acum 2 ani parca, prin 2010 se vorbea de-un portal care costa undeva la 500 de milioane de euro. Care nici macar nu se apropia de ceea ce spun eu. Binenteles ca nu s-a finalizat decat pentru o mica parte din tara. Bucurestiul parca si inca ceva judete.
zetu(Citează)
19/07/2012 la 2:50 PM
Un proiect tocmai bun pentru UTI sau Siveco ;)
Boris(Citează)
19/07/2012 la 4:14 PM
Ehm… nu stiu daca a pomenit cineva ca votul prin internet exista deja de ani buni http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting exista si o lsita a tarilor care au incercat.
Anul acesta, cu ocazia alegerilor prezidentiale in Franta, cetatenii francezi cu domiciliu inafara tarii au putut vota pe internet (am inteles ca nu a fost tocmai ok, ceva pb tehnice). In Franta tb sa te inscrii la vot. nu merge cu liste separate si altele.
ioana(Citează)
19/07/2012 la 9:04 PM
@nwradu În 8 ani de spania, am văzut (cel putin în Madrid), cozi la care unii așteptau și 5 ore pentru a vota. Ce garanții ai tu că unuia dintre cei cărora le-ai făcut rost de CNP prin metodele precizate, nu-i arde să voteze.
O fi posibil, nu zic nu, dar cred că-i mai simplu să apelezi la alte metode mult mai sigure. Dacă vrei fraudă, nu mergi la cerșit de CNP-uri care probabil te ajută, probabil te dau de gol. Eu așa văd problema.
@Bogdan Nu cred că scopul implementării sistemului de votare online este de a micșora cheltuielile. Cred că ar fi mai important ca participarea să fie mai mare și sunt sigur că ar fi. Singurul contact cu o secție de votare l-am avut la consulatul de Madrid, iar asta deoarece așteptam niște acte importante. Eu n-aș fi stat la cozi pentru a vota. De pe net, mai mult ca sigur aș fi făcut-o… La fel și cu ultimele alegeri locale. Deși eram în RO, mi-a fost lene să traversez jumătate de oraș pe ploaie, pentru a vota. Că na, mutația o am pe altă proprietate decât cea în care locuiam de câteva luni…
cristian(Citează)
19/07/2012 la 9:25 PM
@cristian: daca votezi si pe hartie, ti se anuleaza votul electronic, asa e in Estonia sistemul.
nwradu(Citează)
20/07/2012 la 12:24 AM
E greu sa implementezi treaba asta din o mie de votive. Dar pana la urma va fi implementata, in 5, 10, 50 de ani, dar tot va fi implementata. De mentionat ca Estonia este un puternic centru de start-up-uri, de aici si deschiderea catre online si efortul pentru implementarea de astfel de sisteme.
Cip(Citează)
20/07/2012 la 8:22 AM
Se discuta din ce in ce mai des despre necesitatea unei baze de date comune cu toti cetatenii tarii. Discutam deja despre un sistem automat de evidenta a populatiei pentru a optimiza actualizarea anumitor baze de date: fisa medicala, casa de pensii, impozite, ajutoare sociale etc. (sistemul actual permite acordarea unor drepturi si persoanelor decedate uitate de sistem). Deci, baza de date este in formare. Mai ramane doar sa-i adauge inca un camp.
Tudor(Citează)
24/07/2012 la 10:41 AM
Sa iti fie rusine, Dinu Patriciu !
wtv(Citează)