►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mergeam cu troleul când se urcă în el un cerşetor, dar nu din acela slab, olog şi prăpădit, ci un tânăr mai înalt decât mine şi în putere. Doar vocea o avea sfârşită rău, aşa cum stă bine când ceri bani altor oameni.
A zis o poveste tristă cum nici în filmele siropoase nu se întâmplă. 6 fraţi acasă, părinţii morţi, casa le-a fost luată pentru că fostul proprietar a cerut retrocedarea ei prin legea 112 (care de fapt spune că proprietarilor iniţiali li se dă o sumă echivalentă de bani, nu casa, decât dacă aceasta e liberă sau ocupată chiar de ei în chirie), el e bolnav, n-are bani. După care a cântat ceva lung şi probabil inventat de el, că n-a fost bisericesc, ci cu “vii cu burta goală acasă şi n-ai ce pune la copii pe masă”.
Mă aşteptam ca lumea să-i ureze un sincer “du-te la muncă!”, doar era ditamai omul în putere, dar a strâns 5 lei în 10 minute de mers cu troleul. Extrapolând pentru o zi normală de muncă, de 8 ore, înseamnă 8 ore x 6 x 5 lei = 240 de lei pe zi, adică 4800 de lei pe lună, considerând doar 20 de zile lucrătoare.
Bine, exagerez. Hai să spunem că face doar jumătate din această sumă, 2400 de lei pe lună. Bine, 2000 de lei, hai 1600 de lei pe lună. Păi eu lucram cu muncitori care trăgeau din greu toată ziua, sudau, băteau fiare, luau la pilă, cărau chestii grele, dădeau cu flexul, iar când nu aveau ce face îi luau alţii la cărat chestii grele, descărcat marfă şi orice altă muncă pentru care nu exista un angajat special în organigramă. Salariul lor? 1600-2000 de lei.
Am mai făcut cândva acest calcul, dar între timp lumea a devenit mai darnică sau inflația mai mare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
25/06/2012 la 11:02 AM
sincer, eu nu inteleg de ce naiba mergi tu cu troleul …
tii banii de benzina? crezi ca asa economisesti? :))
Piticu21(Citează)
25/06/2012 la 11:15 AM
Cred ca e tipul care facea ture prin Drumul Taberei acum cativa ani… zilele trecute l-am vazut din nou la datorie, in 41. Pe vremea aia povestea era cu mama pensionata pe caz de boala si el care munceste pe 4 milioane, totul spus raaar si claaaar si cale de vreo 3 statii. Avea si o poza cu articolul din EvZ despre ei. Nu stiu de ce nu muncea, pentru ca parea de ~25 ani, in putere, imbracat bine. Il vedeam asa de des incat deja stiam poezia. Si da, facea multi bani si pe vremea aia.
Jen(Citează)
25/06/2012 la 11:43 AM
T-ai mai duce la munca daca ai stii ca poti castiga banii astia spunand povesti in autobuz? Daca stii ca n-ai 12 clase si alternativa e carca ? Bine ca nu pute macar(oricum stie si el ca daca pute ii scade drastic venitul).
cartus(Citează)
25/06/2012 la 11:54 AM
“Nu-i prost cine cere, îi prost cine dă”. Să vezi ce bani fac băieții prin străinătate, ăștia rămași în România sunt pleava …
off-topic, @piticu21: tu faci parte din acea generatie de romani nascuti in masina?
stefan(Citează)
25/06/2012 la 2:10 PM
Macar spune povesti, nu suteste bani. Daca oamenii vor sa-i dea bani, bravo lui.
Si cum bine zice cartus: “T-ai mai duce la munca daca ai stii ca poti castiga banii astia spunand povesti in autobuz?”
Mai ales avand in vedere salariile de rahat din Romania. Poate lui nu-i place sa sclavageasca pe trei lulele cat ofera patronasii mioritici. Pai nu-i asa?
Electro(Citează)
25/06/2012 la 2:36 PM
“Te-ai” scuze, din graba penitei :)
Bine ca n-a trecut pe aici gramma nazi !
cartus(Citează)
25/06/2012 la 4:30 PM
L-am intalnit si eu, cred, prin tramvaiul 1. I-am dat niste bani din simplul motiv ca, spre deosebire de celelalte lichele in mare parte tigani, parea genul de om care se afla intr-o dificultate mare, dar care cu putin (sau mai mult) ajutor o poate depasi. Daca mi-am luat teapa si e doar un profitor asta e. Am pierdut banii de-un sandwich sau de-o cola.
Partea urata este ca datorita retelelor de cersetori profesionisti marea majoritate a oamenilor a devenit asa scarbita incat nici nu mai incearca sa se uite dincolo de aparente si sa traga o concluzie personala daca omul acela merita ajutat sau nu.
Oricine se poate afla in situatia sa aiba nevoie de ajutor din diverse motive si toti au dreptul la speranta ca il vor obtine de la cei care le inteleg problema. Acuma, daca tipul asta sau altii in situatia lui nu au avut resurse/contacte sau din alte motive nu au putut apela la metodele moderne de cersetorie nu vad de ce ar fi invinuit si aratat cu degetul. Care e diferenta dintre el, om bolnav (cel de care ziceam din tramvaiul 1 avea ceva boala la creier or something), fara locuinta si o familie care cerseste pentru o operatie pentru copilul lor? Cu ce e mai bun copilul ala fata de omul acesta? Daca mergem pe acelasi principiu enuntat si in articol atunci ar trebui indemnate respectivele familii sa-si ia 5 locuri de munca, sa lucreze 24 din 24 si sa stranga banii ca tot par in putere si sunt oameni capabili…
In fine, e usor din spatele tastaturii sa dam sfaturi gen “du-te la munca” fara sa stim ca aproape nimeni nu te angajeaza daca-i zici ca ai o boala care necesita conditii mai speciale de munca sau zile de repaus in plus sau alte nebunii din astea, daca in momentul cand iti cere adresa de contact ii spui ca n-ai casa, iar cand iti cere un nr de telefon sau a adresa de email nu i le poti furniza pentru ca nu ai.
Haideti totusi sa fim mai umani, sa ne gandim o sec/un min, sau cat vrea fiecare, cum ar fi sa fim in locul lui, sa ne folosim de abilitatile analitice dezvoltate in atatia ani de scoala si sa incercam sa ii ajutam pe cei care merita ajutati.
Arthur(Citează)
25/06/2012 la 8:48 PM
@Arthur: sa stii ca nu ma gandeam ca se angajeaza pe middle management, ci muncitor. Sunt o gramada de posturi unde angajatorii s-ar bucura sa gaseasca pe cineva cu chef de munca si serios.
@piticu: economie, da. N-am mereu masina cu mine.
@Electro: da, dar nu e incurajatoare gandirea asta. Nu e ceva de admirat ca nu-i place sa sclavageasca si cerseste.
nwradu(Citează)
25/06/2012 la 5:03 PM
Nu prea comentez la subiecte de genul, din cauza ca toata lumea te considera fraier si vaca de muls, daca dai bani oamenilor care par ca au nevoie.
Mi-a placut mult comentariul lui Arthur si imi pare bine ca in lumea asta mare mai sunt oameni care prefera sa faca o fapta buna, in loc sa se gandeasca “vai, ce teapa iau”. Viziunea lui pare cea corecta, dar na… Depinde cum vede fiecare lucrurile.
Andreea(Citează)
25/06/2012 la 5:13 PM
Arthur: “In fine, e usor din spatele tastaturii sa dam sfaturi gen “du-te la munca” fara sa stim ca aproape nimeni nu te angajeaza daca-i zici ca ai o boala care necesita conditii mai speciale de munca sau zile de repaus in plus sau alte nebunii din astea, daca in momentul cand iti cere adresa de contact ii spui ca n-ai casa, iar cand iti cere un nr de telefon sau a adresa de email nu i le poti furniza pentru ca nu ai.”
100% adevarat!
Electro(Citează)
25/06/2012 la 9:51 PM
@nwradu:
Omul a ales dintre doua rele: munca cinstita dar prost platita sau cersetoria dar si umilinta.
Probabil s-a axat pe cersetorie pentru ca a vazut ca face mai multi bani. Stii cum e romanul, se descurca el cumva.
Electro(Citează)