un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Tramvaiul din Istanbul

12 Jun 2012  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Sunt în continuare pe fugă şi n-am mai apucat să ajung în faţa calculatorului să vă spun mai multe despre Turcia, unde am fost invitat de F64 Studio să testez o cameră Sony. Hai să vă arăt însă cum e tramvaiul în Istanbul.

Am înţeles că au doar vreo 3 linii de tramvai, mari şi circulare. Eu am mers cu T1 câteva staţii, aşa că l-am văzut în funcţiune.

Recunosc că intenţionam să fac blatul, aşa că prima surpriză a fost că nu poţi intra pe peron fără bilet. Are garduri spre exterior şi turnicheţi ca la metrou în capete, pe unde se face accesul. Sigur, poţi să intri mergând pe şină şi urcând pe refugiul de tramvai, dar te vede toată lumea, iar uneori erau poliţişti care supravegheau staţia. Simplu și ingenios pentru a se asigura că toți plătesc.

Biletul este de fapt un jeton care se achiziţionează de la automate de vânzare. E câte un automat lângă fiecare staţie, dar peronul fiind lung s-ar putea să fii nevoit să scanezi un pic cu privirea trotuarul din dreptul staţiei. Un jeton costă 2 lire şi poți plăti cu monede sau bancnote.

Tramvaiele, pe măsură întregului oraş, sunt aglomerate. Din păcate hărţile sunt pe peron, adică după ce ai cumpărat şi taxat jetonul şi deci un pic de pregătire prealabilă n-ar strica. Tramvaiele veneau foarte rapid, cam la 3 minute unul, au 4 vagoane şi staţiile mai mari decât ale noastre, fiind o metodă foarte rapidă de deplasare prin oraş.

Am fost un weekend în Istanbul la invitația F64 Studio pentru a testa camerele foto Sony. Fotografiile mele sunt făcute cu un Sony NEX-5N, un mirrorless de calitatea DSLR-urilor.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Incerc sa-mi imaginez cum ar arata turnichetii aceia in statiile linei 41 precum Crangasi sau Lujerului cred ca ar fi omor sau multi ar sari peste garduri.

      (Citează)

  2. Deci… august… minim 35 grade temperatura. NU VREI SA TE URCI IN ACEL TRAMVAI, crede-ma pe cuvant.

    Asa cocktail de mirosuri oribile n-am mai simtit in viata mea.

      (Citează)

    • @AdrianG: sa stii ca erau si acum 30 de grade si curgeau apele siroi pe mine. Totusi, a fost ok. Ma asteptam la rau, dar nu mi-a mirosit nimic urat.

      @Nicoleta: pai la ce haos si aglomeratie e acolo, ma asteptam sa-l faca toti ca stil de viata. Nu era asa, toti intrau cu jeton. Cand am vazut turnichetii, m-am dus si eu si mi-am luat.
      Acum ma intreb cum demonstreaza ei ca nu am avut jeton. La noi trebuie sa pastrezi biletul, dar la ei nu ai nici o dovada asupra ta ca ai intrat legal pe peron si in tramvai.

        (Citează)

  3. @AdrianG unde ?

      (Citează)

  4. @Mihai: In tramvaiul din poza. Am mers o singura statie si am cedat.

      (Citează)

  5. Crezi ca in 41 miroase altfel .

      (Citează)

  6. Prin martie anul trecut am călătorit și eu cu metroul ăla. E ok, e faină și metoda care te silește să ai jeton sau abonament. Eu am văzut turiști care au intrat în stație pe șine. În următoarea stație a venit Poliția la ei.

    “Recunosc că intenţionam să fac blatul”
    mi se pare o abordare total greșită, și nu o spun ca să par lupul moralist, dar în caz de vreun control pierzi o groază de timp și nervi; + nu știi ce implicații are totul (police or not) mai ales că e și bariera lingvistică.

    Am prins de câteva ori controlul în Praga la metrou, prin Viena sau UK. În Germania, pe trenuri sunt afișe cum că blatul se pedepsește cu minim 50Eur.

      (Citează)

  7. pai la noi toti ar intra pe linia de tramavai.

      (Citează)

  8. Esti amuzant! Ai vrut sa faci blatul ca in Romania :) In Istanbul puteai face “blatul”, oarecum cu 6 luni in urma, doar daca erai insotit de un membru din politie, dar acum pana si ei au carduri personalizate.

      (Citează)

  9. @nwradu: Cum demonstreaza? In prima poza pe care ai pus-o se vad doua camere de luat vederi, cate una in fiecare capat al peronului.

    Apropo de transportul in comun cel mai mult imi place metroul din Viena care nu are nici un fel de turnicheti sau control la intrarea pe peroane. Practic, depinde doar de tine daca decizi sa cumperi bilet sau nu.

    Si stiti ce? Am mers de fiecare data 100% legal. Pentru ca mi se pare ca sunt respectat in felul asta, adica mi se acorda prezumptia de cetatean onest. Si ma comport ca atare. E aproape ca un truc de psihologie sociala.

    Iar cei ce vor sa mearga pe blat, gasesc mijloace oricum, indiferent de bariere.

    Ar fi interesant un studiu: diferentele % in functie de barierile fizice impuse pentru accesul in anumite locuri sau mijloace de transport in comun.

      (Citează)

  10. mersul cu tramvaiul in istanbul este foarte civilizat, am fost de 4 ori acolo, vine repede, e curat iar supravegherea politiei sau ce fel de agenti sunt, iti da siguranta; nu auzi pe nimeni vociferand, facand scandal. e un mijloc de deplasare ieftin, rapid si sigur.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus