►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ştiaţi că felul în care se generează bulele într-o băutură acidulată este un fenomen destul de imprevizibil? Uneori ies bule de peste tot din lichid, alteori doar într-un loc sau în altul şi e ceva greu de estimat. De exemplu în paharul de bere de mai jos se ridicau bule pe o singură coloană, de zici că era acolo vreo gură de ventilaţie sau un izvor termal pe fundul mării.
Acum ceva vreme am citit undeva că felul în care se generează aceste bule depinde şi de fundul paharului. Dacă ai un model pe fundul paharului, nişte şanţuri, nişte zgârieturi, nişte cercuri concentrice, atunci bulele se formează şi în funcţie de acestea.
Şi iată, cu focalizare pe fundul paharului, fix acolo de unde pornesc bulele, puteţi vedea o micuţă zgârietură, o imperfecţiune a sticlei. Motivul pentru care bulele de dioxid de carbon se manifestă fix din acel loc nu-l cunosc, probabil este o explicaţie ce ţine de fizică şi chimie, dar ca manifestare este un fenomen destul de spectaculos.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
01/06/2012 la 4:24 PM
Haha, credeam ca ne lamuresti cu postul asta. Si eu eram curios care le e baiu’ bulelor :)
alex*artie(Citează)
01/06/2012 la 5:12 PM
Tocmai vorbeam weekendul trecut cu un producator de sampanie (adica din regiunea Champagne) care ne spunea ca paharele de sampanie nu trebuie sa se spele la masina de spalat vase pentru ca aceasta le spala prea bine in sensul ca le face prea netede si apoi sampania nu mai face spuma. Trebuie sa fie zgarieturi pe pahar, de preferinta pe fundul acestuia ca sa fie spuma multa. Pentru ca sa fie spuma, trebuie ca particulele sa se loveasca de multe obstacole, sa fie o agitatie mecanica, de pilda ca atunci cand pui spumant in baie si amesteci bine, sa se faca multa spuma.
Cred ca tot wikipedia ne ajuta: http://en.wikipedia.org/wiki/Foam
ioana(Citează)
01/06/2012 la 9:27 PM
Cei de la Guinness încearcă să controleze bulele cu widgetul (bila goală) care se găsește în stigle, doze și chiar keg-uri, dar eu nu observ o „calitate îmbunătățită a head-ului”.
Flo(Citează)
02/06/2012 la 12:38 PM
@Flo: widget-ul ala are in spate o gramada de cercetare in chimie si e o chestie foarte interesanta. Guiness foloseste si azot, nu doar dioxid de carbon, iar bulele formate prin azot sunt mai mici si de asta spuma pare mai cremoasa. Widget-ul este plin la imbutelierea cu presiune mare, dar la deschiderea cutiei se goleste si incepe o reactie in bere.
http://en.wikipedia.org/wiki/Widget_(beer)
nwradu(Citează)
03/06/2012 la 1:18 AM
orice ar fi, berea tot buna ramane!!
Denisa(Citează)
03/06/2012 la 12:58 PM
la noi in tara daca ies bule dintr-un singur punct, mai mult ca sigur ca e o pata de murdarie
lul(Citează)