un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Techschool.ro, pentru copiii care vor mai mult

21 Jun 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

UPC lansează platforma techschool.ro, o campanie foarte utilă adresată copiilor cu vârsta între 11 şi 19 ani prin care aceştia pot dezvolta tot felul de proiecte interesante în domeniile care îi pasionează.

Mai ţineţi minte Palatul Copiilor şi câte avea de oferit? Erau cercuri de automodelism, unde făceai maşini radioghidate, de electronică unde făceai chiar tu un radio, de biologie unde te uitai la microscop la tot felul de plante sau “animăluţe” şi câte altele. Copii au avut multe de pierdut prin faptul că s-a abandonat ideea.

UPC încearcă ceva asemănător prin TechSchool.ro. Pleacă de la ideea că tinerii ce vor mai mult, ce au o imaginaţie bogată şi sunt interesaţi de tehnologie, de cum funcţionează cu adevărat lucrurile, au nevoie de susţinere peste cea pe care le-o oferă şcolile. Aşa că UPC pune la dispoziţie bani, cursuri, mentori adevăraţi, parteneriate cu Discovery şi Ministerul Educaţiei (şi cu Guess Who pentru fundalul sonor), şi orice copil care vrea să lucreze pe bune la un proiect sau o idee mişto găseşte susţinere din partea lor.

Ca să intrăm în detalii, TechSchool.ro oferă materiale de curs, implică profesori de top în acele proiecte, cu rol de mentori sau traineri, pune la dispoziţie fondurile necesare dezvoltării lor, o tabără de vară, ba chiar şi un premiu mare reprezentat de o tabără la NASA. Eu, acum, aş participa cu plăcere la orice competiţie prin care pot ajunge la NASA, darămite copiii de 11-19 ani.

Iar pentru că tehnologia este în continuă evoluție (după cum spunea prezentarea UPC, cele mai căutate joburi în prezent nici măcar nu existau în 2004), există trei teme propuse pentru acest sezon din TechSchool: robotică, programare şi astrofizică. Acestea trei se crede că vor fi de maximă importanţă în viitorul apropiat, un 2020 să-i zicem. Ingineria va conduce mereu lumea.

Am zis de mentori şi profesori de top. Am avut onoarea astăzi să-l cunosc pe Adrian Stoica, Senior Research Specialist la prestigiosul Jet Propulsion Laboratory, unde lucrează la partea de robotică pentru NASA. Dacă n-ai auzit de JPL până acum, îmi este imposibil să-l prezint eu în câteva cuvinte. Voi spune doar că este centrul care a construit cei doi roboţi care explorează planeta Marte, Spirit şi Opportunity, cei care aveau o durată de viaţă de 90 de zile, dar funcţionează acolo de 7-8 ani, centrul care a dezvoltat rachete balistice şi numeroase sonde şi roboţi spaţiali. Nu cred că există, ca inginer, vreun loc de muncă mai onorant decât acesta.

Tot la mentori se numără şi Aurora Simionescu de la Universitatea Stanford, Emi Gal de la Brainient, Victor Manz, profesor de informatică la Tudor Vianu şi Ioana Stoica, profesoara de fizică la acelaşi colegiu naţional, cunoscut pentru rezultatele excelente la olimpiadele internaţionale, plus Alin Jderu, premiat la RoboChallenge.

Găsiţi toate detaliile necesare pe techschool.ro. Dacă aveţi copii pasionaţi de domeniile sus-numite, nu-i lăsaţi să rateze o astfel de ocazie.

asus s5507

    2 comentarii

  1. 1. Atâââââât, Guess Who, din opera căruia citez cu puțină scârbă “nu ne-am născut în locul potrivit” și “am învățat că dreptatea mi-o fac eu” (știu, a cântat ‘Tot mai sus’, tot nepotrivit e);
    2. Doar niște “creativi” care au ca singură realizare în viață romgleza puteau să facă o pagină ca aia;
    3. La fel, doar niște “creativi” fără creier, cu diplome în complet altceva decât domenii tehnice, pot să aibă impresia că tehnica e o chestie nașpa pe care trebuie s-o îmbraci în englezisme și în “formule de a fi cool”; Cine învață chestii tehnice o face de la sine și cine nu, nu. Faptul că România are o lipsă de oameni tehnici ține alte motive (nu, nu statul, ăla e ultimul pe listă).
    4. Texte fără diacritice, QED.

    Concluzie: încă o pseudo inițiativă gândită mai mult ca o reclamă decât ca un lucru folositor. Sper totuși să mă înșel și să devină un fel de Dealu Siliconului din România …

  2. @Sorin: idei bune, mulțumesc!

    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus