►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Test de clasa a 8-a, că probabil aţi aflat că e un scandal mare după ce la subiectul de mai jos experţii sunt indecişi dacă răspunsul corect este b sau c. Voi ce ziceţi?
“3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: 6 puncte
Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este:
a. atributiva;
b. predicativa;
c. subiectiva.”
Merge cam în ambele sensuri. Cine “este dificultatea”? Ceea ce mă jenează, deci e subiectivă. Ce face dificultatea? Este ceea ce mă jenează. Ar merge şi că predicativă. Ce departe par anii în care analizam aceste lucruri…
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
27/06/2012 la 6:11 PM
Dar ia să rearanjăm propoziţia…
Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează.
Evident că e propoziţie subiectivă ;)
R4dhu(Citează)
27/06/2012 la 7:35 PM
Pai in rearanjarea ta eu vad ca subiectul este “Dificultatea”, iar subordonata tine loc de nume predicativ.
nwradu(Citează)
27/06/2012 la 6:50 PM
@R4dhu
Pai, daca schimbi cuvantul articulat, schimbi si subiectul, in cazul de fata. Asta nu inseamna ca nu ai dreptate. Dar cand?
nashu_mare(Citează)
27/06/2012 la 6:58 PM
@Nashu
Nu am schimbat niciun cuvânt, niciun articol, doar am modificat ordinea cuvintelor
R4dhu(Citează)
27/06/2012 la 7:02 PM
Da, ai dreptate, citisem aiurea.
In care caz poate fi inlocuit cu un nume predicativ?
nashu_mare(Citează)
27/06/2012 la 8:06 PM
Este evident ca este o propozitie PREDICATIVA.
Teo Bitca(Citează)
27/06/2012 la 10:47 PM
“Ce face dificultatea? Este ceea ce mă jenează”
Doar eu vad 2 verbe in a 2-a parte? S-a cam dus dracu’ imparteala…
Adrian(Citează)
27/06/2012 la 11:32 PM
*editeaza te rog primul comentariu si adauga asta
Sincer nu inteleg de ce s-a facut atata zarva pe subiectul asta. Faptul ca s-au acceptat 2 raspunsuri (din care unul gresit) a creat un precedent periculos. Nu era de ajuns ca merg parintii si dau ordine si note in clasa, acum parintii noteaza si examene nationale. Poate nu mai este nevoie nici de comisiile de corectare, sa dea mama note, ca doar copilul ei e destept. Sincer, marea majoritate a celor care au dat examenul astazi nu ar avea ce sa caute in clasa a 5-a.
Prin prisma serviciului, m-am perindat prin multe scoli astazi si luni. Intr-una din ele (nu de top, dar cotata peste medie) la matematica s-au dictat rezultatele la toate intrebarile. La subiectul I daca scriau doar ce s-a dictat aveau nota 4. La subiectul II aveau de desenat o piramida patrulatera (4,5) si la subiectul III daca scriau teorema lui Pitagora de cateva ori ajungeau la 5-5,5 fara probleme. Ca sa nu mai spun cat de greu era sa rezolvi un exercitiu daca sti rezultatul final. Ti se pare normal? La fel de anormala este si punctarea unui raspuns gresit doar pentru ca copiii sunt PROSTI.
Au fost intrebati profesori universitari, doctoranzi, etc. despre acea propozitie. Ce relevanta are analiza unui astfel de om, cand examenul s-a dat pentru gandirea unui copil de clasa a 8-a(pentru care 5+4+3=13 sau pentru care cubul are 4 laturi)?
Adrian(Citează)
28/06/2012 la 10:03 AM
Ce vremuri ! Si eram cel mai tare la astea. M-am contrazis cu profesorii pina in pinzele albe si s-a dovedit ca aveam dreptate.
Dap !
IN cazul de fata varianta corecta pentru mine este subiectiva. Nu cred ca varianta predicativa este corecta.
Cea atributiva nici atit.
jules(Citează)
28/06/2012 la 10:08 AM
mie imi suna subiectiva in ambele cazuri. :)
add(Citează)
28/06/2012 la 10:19 AM
Pare subiectiva, da.
@Adrian: “Ce face dificultatea? Este ceea ce mă jenează” Nu se pune asa intrebarea, ci “Ce este dificultatea? Ceea ce ma jeneaza”, adica iti raspunde subiectiva la intrebare.
Cat despre precedentul periculos, da, ai dreptate. Trebuia sa o lase subiectiva si gata.
nwradu(Citează)
28/06/2012 la 10:17 AM
De fapt, ai nevoie de context ca sa vezi exact care este subiectul frazei si ce vrea sa accentueze autorul. In mod natural, ar fi subiectiva.
nashu_mare(Citează)
28/06/2012 la 11:02 AM
de fapt trebuia sa dea niste variante care sa nu aiba interpretari multiple. niste idioti
mircea(Citează)
28/06/2012 la 12:18 PM
@nwradu partea dintre ghilimele este din postul tau, de unde motivezi oarecum ca ar putea fi predicativa.
Adrian(Citează)
28/06/2012 la 1:34 PM
Este o propozitie interpretabila, deci subiectiva si predicativa sunt raspunsurile corecte. Explicatia mea a fost aceasta : Ceea ce mă jenează 1/ este dificicultatea răsfoirii. 2/ Schimbând topica, pentru a fi totul mai clar, propoziţia va arăta astfel : Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează. => dificultatea = ceva => contragere : Dificultatea răsfoirii este jena ( sau ceva asemănător ). Dificultatea este subiect, iar o propoziţie regentă subiectivei nu poate avea un subiect.
Asa ca va rog, cei care ati terminat scoala de mult timp, in special Adrian, las-o mai moale cu “desteptaciunea”. Ca sa ai o propozitie subiectiva, ai nevoie de un verb IMPERSONAL, iar ceea ce ai spus tu sunt verbele personale(au persoana).
BLKZ(Citează)
28/06/2012 la 2:42 PM
@BLKZ intr-adevar, am terminat scoala de cativa ani, dar nu stiu sa se fi schimbat atat de radical gramatica limbii romane de atunci.
Ceea ce stiu este ca s-a redus materia, numarul probelor si nivelul cerintelor, si copiii inca isi fac probleme daca iau nota de trecere sau nu. (te rog nu sari sa imi dai in cap cu virgula pusa inainte de “si”).
Spune-mi te rog ce sens mai are propozitia in forma la care ai adus-o tu. Pune-o in forma asta in contextul original si spune-mi ce sens mai are. Multumesc
Adrian(Citează)
28/06/2012 la 3:23 PM
Procedeul ala se numeste contragere, si te ajuta sa depistezi felul propozitiei. De exemplu, “Merge la plimbare cel care mi-a facut rau”. Pentru a afla mult mai usor tipul propozitiei, o transform in “Merge la plimbare acela.” Bine, propozitia pe care am exemplificat-o eu se poate afla si fara contragere, dar unele au nevoie de acest procedeu(cum a fost si cea de la Evaluarea Nationala).
BLKZ(Citează)
29/06/2012 la 5:34 PM
Dacă schimbi topica, nu se schimbă și sensul?
1nu(Citează)
29/06/2012 la 5:45 PM
Daca faci contragere asa cum trebuie, nu. Mai amuzant este ca se pare ca in anumite situatii este si atributiva, dar la cei care au raspuns asta nu s-a gandit nimeni.
In loc sa anuleze subiectul de tot, au bagat ca raspunsuri punctabile b si c.
nwradu(Citează)
02/07/2012 la 11:55 AM
Una-i una; alta-i alta-i alta.
Sau mai scurt: “Ceva nu e altceva”.
Subiectul este primul, numele predicativ e la sfarit.
Greu imi mai este sa gasesc o propozitie in care e subiectul sa fie dupa numele predicativ. Si daca gasesc asta faptul ca topica e inversata e musai evidentiat.
@BLKZ: Schimband topica nu faci decat sa analizezi ALTA fraza.
“Dificultatea vorbirii este ceea ce ma deranjeaza”
La aceasta …alta fraza propozitia secundara este predicativa
tudor(Citează)