un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Plagierea, noua piraterie

19 Jun 2012  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Mi se pare amuzant că se dă atâta atenţia la ştiri plagiatului lui Ponta. N-a făcut bine, asta e cert, iar de la primul-ministru am pretenții mai mari de atât. Consider însă că problema este mai degrabă a societăţii care încurajează plagierea decât a plagiatorului în sine.

Să arunce primul piatra cel care, la examenul de admitere la liceu, nu s-a dus cu nişte comentarii învăţate pe de rost, cuvânt cu cuvânt, după dictarea profesoarei de română din generală sau după cărţile Marianei Badea. E cineva care şi-a făcut propriile comentarii la fiecare poezie, în loc să le spună pe cele învăţate?

Apoi a venit liceul şi sfârşitul său. Mă amuzam gândindu-mă la profesorii ce corectează lucrările şi care probabil citesc la rând câte 30-40 de lucrări aproape identice despre cum erau Moromete sau Ştefan Gheorghidiu, cu acele fraze cheie învăţate pe de rost de către toţi elevii din cărţi de specialitate. Îmi închipuiam mereu profesorii corectori citind prima frază şi spunându-şi “aha, ăsta a învăţat din cartea X, e de 8,50 caracterizarea aia”.

Credeţi că profesorii care ne dictau totul inventaseră ei respectivele texte? Aiurea, veneau cu notiţele lor, luate cine ştie când şi de unde. Acum 70 de ani îi puteai avea ca profesori pe George Călinescu sau Tudor Vianu sau chiar pe Nicolae Iorga. Acum doar copiem ce-au zis aceşti mari oameni de cultură.

La facultate am învăţat fix acelaşi lucru. Profesorii nu doar că veneau şi dictau sute de pagini, ba chiar aveau pretenţia să le reproduci cu exactitate la examen. Aplicaţiile practice, cele la care ţi se cere să dai dovadă de inventivitate, lipsesc cu desăvârşire. Momentul culminant a fost lucrarea de diplomă, unde 80% dintre studenţi au venit cu teorii luate din diverse surse, reformulate şi puse cap la cap pentru a face o altă lucrare, în alte cuvinte, dar în nici un caz originală decât prin prisma grupării în diverse proporţii a surselor respective. Să ridice mâna cine n-a făcut aşa.

Aud că în alte ţări se merge pe altă metodă, pe învăţatul practic şi dezvoltarea capacităţii elevului de a crea chiar el sau ea ceva nou. O fi. La noi nu este. Chiar şi pe bloguri vedeţi puţine păreri personale şi multe posturi ce spun acelaşi lucru ca în comunicatele primite sau în site-urile străine de inspiraţie. Suntem prea puţin obişnuiţi să avem o părere proprie, fiind mai uşor să reformulezi ideile cuiva.

De câte ori aud de un plagiat, mă gândesc că respectivul e mai degrabă o victimă a unui sistem care nu te învaţă să gândeşti singur decât vreun infractor care trebuie bătut în piaţa publică. Poate sunt, la mijloc, prea mulţi ani în care ai fost învățat că nu trebuia să gândeşti singur. Iar profesorii, cum a fost în cazul Mang, sunt primii la această practică, ei fiind de altfel şi cei care o întreţin, fiindu-le confortabil atât lor cât şi studenţilor.

Problema aici este că tratăm individual acuzațiile de plagiat de parcă ar fi cazuri aparte într-un mediu academic altfel perfect, nu ceva practicat într-o formă sau alta de către noi toți. Singura diferență între plagiatul meu și al altora este că eu (încă) nu sunt o personalitate publică la care să merite să dezgropi lucrarea de diplomă și să vezi de unde s-a inspirat la “Tehnici de watermarking pe imagini și video prin Transformata Cosinus Discretă”. Este însă mult mai ușor să punem la zid câțiva oameni în loc să admitem că întreg sistemul de învățământ are un uriaș punct slab la acest capitol, pentru că este un punct slab care avantajează generații întregi de elevi și studenți și profesori.

Da, știu, țin cu Ponta. În realitate mi se pare demagog și nepregătit pentru funcția pe care o ocupă. Am apreciat manevra lui Băsescu de a-l face un pic de rușine în public, cât și răspunsul lui Ponta “tot merg la Consiliul Europei”, căci despre asta era vorba. Să vorbim totuși despre plagiere ca plagă a învățământului nostru, nu despre Ponta.

asus s5507

    16 comentarii

  1. el este intocmai cel mai bun produs care poate iesi din urma sistemului nostru de invatamant. o marioneta care stie sa pronunte frumos cuvintele altora.

      (Citează)

  2. Problema e ca se incepuse sa faca ceva in sensul asta pe vremea lui Funeriu, vezi examenul de bacalaureat, clasarea universitatilor pe baza de rezultate, conectarea la baza de date internationala cu lucrari pentru verificarea plagiaturilor. Dar acum sunt semne ca se incearca oprirea acestor reforme.

      (Citează)

    • @Claudiu: normal ca se incearca. De cate ori va fi un profesor la conducere, va incuraja acelasi sistem pe care l-a stiut ani de zile. Invatamantul ar trebui condus de alti oameni, altfel e greu sa faci o reforma competenta.

        (Citează)

  3. mă, tu ești pontist! :)

      (Citează)

  4. Pot sa arunc cu piatra? Profesorul nostru de romana nu ne lasa sa invatam pe de rost, trebuia sa facem noi comentariile. Si la BAC am avut de comentat o poezie, comentariul l-am facut pe loc.

      (Citează)

    • @Sorin: undeva spre sfarsitul liceului si noi ne-am prins ca era mai simplu sa invatam niste idei despre poezia respectiva si sa facem pe loc un text in jurul lor. Dar marea majoritate erau cu textul mot-a-mot din ce scria in carti.

      @Sabotor @Ciprian: multi au avut ca voi, dar dupa mine asta ar trebui sa fie legea. “Dupa 5 ani de facultate, creeaza tu ceva nou, o idee acolo, un studiu, o comparatie”.

        (Citează)

  5. Eu am avut lucrare de diploma originala :P.

    Normal ca sistemul e prost, acelasi sistem ce cere comentarii literare si chestii de analiza literara unor elevi din licee tehnice, care nu vor urma o cariera literara si care vor fi nevoiti sa memoreze niste comentarii. Si tot acelasi sistem ce cere elevilor de la un liceu cu profil uman sa stie sa jongleze cu derivate si integrale. Si cand a aparut unu’ ce vroia sa schimbe sistemul, a fost injurat ba ca ar fi analfabet, ba ca ar lasa elevii pe drumuri.

    Dar cu tot cu sistemul ce l-a produs pe Ponta, tot ar trebui sa-si dea demisia. Insa pentru ca e roman, nu cred ca va demisiona, ci va urma exemplul lui Severin.

      (Citează)

  6. Radule, glumesti? Tu compari copiatul din scoala generala cu o teza de doctorat? Plagiatul, adica furtul intelectual, nu are grade de comparatie.
    Ramai pe review-uri IT, lasa politica, nu e asa usor cum ti se pare.

      (Citează)

    • @vali: iti inteleg punctul de vedere si ma asteptam sa apara un comentariu cu “nu compara…”. Dar unde tragi linie? E ok pana la liceu? Pana la facultate? E ok sa faci o compilatie din diverse surse pentru masterat, dar nu la doctorat? Decizi tu asta? Eu? Nashu?

      Pur si simplu sistemul este gandit nasol. Sunt mii de oameni care dau doctoratul in fiecare an. Si daca pe inginerie mai poti face ceva nou, un soft, o placa, o cercetare, in chestii precum dreptul sau cele de ASE nu prea ai alternative, ca nu mai descopera cineva ceva nou. Dar scoala, in loc sa te sustina in a face macar vreo cercetare noua, o idee ceva, te lasa balta ca sa te descurci cum poti, asa ca majoritatea aleg sa o faca asa cum s-au descurcat in ultimii 17 ani de scoala.

        (Citează)

  7. Eu nu mi-am copiat lucrarea de licenta. Poate si pentru ca era un domeniu tehnologic pe care nu-l tratase (aproape) nimeni in .ro la vremea aia :) (pentru cunoscatori/curiosi: comunicare radio MIMO, anul 2004)

      (Citează)

  8. Eu recunosc ca lucrarea mea de diploma (nu “de licenta”, ca am primit scatoalce de la profesori pe baza asta) nu a fost inventia mea. Nici nu ar fi putut cum sa fie, ca nu sunt cercetator, insa a fost o mega noutate pentru profesorii de la facultate, profi care s-au uitat pe ea, s-au crucit, unul s-a minunat ca recunoaste ceva din ea de pe cand lucra pe nu stiu unde iar altul a dat cu ochii de cea mai banala chestie de acolo si m-a intrebat de ce se folosete solutia respectiva. Dupa care, amandoi mi-au dat o nota “regulamentara”, cu 2 puncte mai mare decat media pe toti anii.

    In timpul asta, dobitocul de Ponta recunoaste ca la lucrarea de doctorat, unde se presupune ca facut ceva CERCETARE e practic scrisa de indurmatorul sau. Aici e diferenta, oamenii astia care apar la televizor cu acuzatia de plagiat sunt acuzati de plagiat la lucrarea de doctorat. Ce-ti trebuie doctorat (in particular, ce-ti trebuie masterat?), cand tu esti un mediocru? Nu e doar o basina intelectuala? Ce draci de cercetator e Ponta? La ce ii trebuie titlul respectiv? Nu ca să se pișe pe noi cu boltă?

      (Citează)

  9. @nwradu
    Iti dau dreptate, asta ar trebui sa fie normalul. Dar pentru asta, asa cum spui si tu, sistemul trebuie regandit. Dar radical, incepand cu scoala generala, de unde ar trebui sa dispara cerinta de a memora texte.
    @vali
    copiatul ala din generala/liceu/facultate produce prim ministrii cu teza de doctorat copiata.

      (Citează)

  10. daca arunc piatra poate nimeresc.. :)
    dar n’am tocit comentarii. la nici un examen

      (Citează)

  11. Premierul a negat acuzaţiile şi a susţinut că, în 2003, erau alte reguli şi exigenţe academice, astfel încât a fost suficient să publice la finalul tezei bibliografia din care s-a inspirat, fără note de subsol cu citarea exactă a sursei. Ponta a susţinut că, de fapt, este ţinta unui atac al preşedintelui Traian Băsescu.

    Adică orice frază pe care o incluzi în lucrare, trebuie să fie însoțită de o notă de subsol sau o referință la bibliografie, să spui la fiecare din ce carte ai luat-o.

    Mă uitai și peste documentul ăsta.
    http://www.library.uq.edu.au/training/citation/harvard_6.pdf

      (Citează)

  12. articolul asta e ca si cum ai incerca sa aperi o femeie de moravuri usoare spunand ca toti o mai iau si sus cateodata

      (Citează)

  13. vorbim de premier nu de baba de la magazin. in orice tara normala ar fi diparut de pe scena politica macar…la noi totul e scuzabil
    de aia vezi marsuri de protest la care se danseaza pinguinul

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus