un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Orașul contrastelor

13 Jun 2012  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Nu am văzut niciodată până acum un oraş cu mai multe contraste decât Istanbul. Am găsit, unul lângă altul, lucruri şi situaţii atât de diferite încă nu mi-aş fi închipuit că pot exista în acelaşi loc.

Am văzut nou lângă vechi, turnuri mari de sticlă aşezate lângă moschei făcute de sultani al căror nume îl ştim şi din istoria noastră. Am văzut un bazar imens, întins pe străduţe ce mi se păreau nesfârşite, dar dominat în principal de imitaţii ale marilor branduri europene, de genţi Louis Vuitton lângă D&G şi Gucci. Am văzut bulevarde late, de viteză, dar şi străduţe atât de înguste încât maşinile treceau la mică înţelegere şi se aşteptau una pe alta.

Am văzut turcoaice îmbrăcate lejer, de vară, dar şi femei de sub a căror burkha nu se vedeau decât ochii, mergând respectuoase şi tăcute ca nişte ninja la câţiva metri în spatele bărbaţilor lor. Am văzut un zâmbet timid de mulţumire când i-am ţinut uşa unei femei şi am lăsat-o să intre înaintea mea într-un magazin, dar şi privirea mirată a turcilor din jur, ce părea a zice “de ce-ai făcut asta? de ce eşti aşa amabil cu o femeie?”.

Am văzut monumente impresionante, moschei impunătoare ridicate acum sute de ani, dar în faţa lor oamenii nu aveau nici o jenă în a arunca gunoiul sau a-şi spăla rufele sau de a face bişniţă. Am mers prin strâmtoarea Bosfor vreo 15 km cu vaporaşul şi Istanbulul era în continuare plin de viaţă în jurul nostru, cu străzi şi locuinţe cât puteai vedea cu ochii în toate direcţiile, ba chiar mă jur că după dealurile din depărtare, atunci când am întors vaporul, am văzut alţi zgârie-nori din alte cartiere comerciale.

Am văzut zeci de vapoare de marfă, toate cu prova îndreptată spre Bosfor, îndreptandu-se spre Marea Neagră. Îmi inchipui că așa aratau invaziile marine din al doilea război mondial. Iar printre acele vapoare uriașe, căci am văzut si petroliere mari sau vase de croazieră cu 10 etaje, se mișcau sute de feriboturi, iahturi de toate dimensiunile și vaporașe de toate felurile, inclusiv cu nunți la bord, de dansau și petreceau de zor oamenii.

Dacă vreţi cifre, Istanbulul are 13 milioane de locuitori şi o suprafaţă locuită de aproximativ 2500 de kilometri păstraţi, în timp ce Bucureştiul are cam 220 kmp. Adăugaţi la asta o istorie de sute de ani de capitală a unuia dintre cele mai mari şi mai bogate imperii din lume, iar înainte de cucerirea otomană alte sute, chiar mii de ani, de imperiu bizantin, şi veţi înţelege ce fel de oraş este Istanbulul, dacă n-aţi fost deja acolo.

Pe mine nu mă atrăgea Turcia. Alături de Bulgaria şi Grecia, îmi închipuiam că acolo merg doar ca să stau la soare, aşa că am amânat asta pentru alţi ani din viitorul mai îndepărtat, când poate voi avea o familie şi chef de stat pe plajă la odihnă. Acum, mă gândeam, nu merg în Turcia, ci spre vest, să vizitez cât mai multe. Ce mă înşelam! Ce m-aş întoarce acum în Istanbul, mai ales că e la doi paşi şi destul de ieftin!

Am fost un weekend în Istanbul la invitația F64 Studio pentru a testa camerele foto Sony. Fotografiile mele sunt făcute cu un Sony NEX-5N, un mirrorless de calitatea DSLR-urilor.

asus s5507

    6 comentarii

  1. pentru mine orasul contrastelor ramane Bucurestiul (si nu e un compliment). Pentru mine Istanbulul e unul din cele mai fascinante orase din lume, l-am vizitat de vreo 5 ori si m-as intoarce oricand.

      (Citează)

  2. nene, trebuie sa poti edita comentariile, ma repet ca boul si nu pot sa corectez nimic…

      (Citează)

  3. exact aceeași surpriză am avut’o și eu când l’am vizitat.
    ți’aș mai recomanda să cobori pe malul asiatic al mediteranei/mării marmara (eu am făcut’o într’un fel de autobuz local) către sudul turciei. acolo ai să găsești turcia tradițională. și, în contrast, să te duci pe insula prinților unde potentații istanbulului și’au construit reședințe de vară, unde singurele mașini sunt salvarea și poliția, dar este plin de pisici. :)

      (Citează)

  4. da, Istanbulul pentru noi, poate fi considerat un oraș cu contraste. Din ce am vizitat eu (alte 2 țări arabe) în Cairo, “escortat” de un amic localnic în locuri nefrecventate de turiști – am văzut chestii mult mai șocante decât în Istanbul. De exemplu sacrificarea mieilor în piața de alimente, sângele se scurgea pe stradă, lumea călca prin el fără vreo jenă, șiroaiele de sânge treceau prin fața lipiilor așejate pe jos, pe niște ziare – la vânzare. Câțiva pași mai încolo, la umbră cineva urina pe un zid înalt fără jenă…

    Mie în Istanbul mi-a plăcut mult amabilitatea locală și siguranța în care m-am simțit, chiar și noaptea și pe străduțe mai lăturalnice.

    Panorama de unde ai tras-o ?

      (Citează)

  5. Am fost si eu acum o luna in Istambul si am avut aceasi reactie ca tine. Dupa un drum acolo te indragostesti de oras si in cazul meu mai ales de mancare. Am fost cu cineva care a locuit acolo cativa ani si am mancat niste preparate incredibile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus