un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

LG revoluționează jocul în doi pe televizoarele Cinema 3D Smart TV

29 Jun 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii


V-aţi jucat vreodată pe consola sau calculator, în doi, în modul split-screen? Ecranul este împărţit în două jumătăţi şi fiecare jucător îşi vede de partea lui, pilotând maşina sau vânându-l pe celălalt cu arma în mână, bineînţeles trăgând cu ochiul şi la ce face şi unde este acesta.

LG a revoluţionat complet acest mod de joc prin tehnologia Dual Play din noile televizoare Cinema 3D Smart TV, pe care am avut plăcerea să le văd ieri lansate. Acum pot sta doi inşi în fata aceluiaşi televizor, fiecare văzând o imagine diferită, dar pe tot ecranul.

Sună ciudat, nu? Cum să te uiţi la acelaşi ecran şi totuşi să vezi ceva complet diferit faţă de cel de lângă tine? Şi totuşi se poate prin polarizare şi, deşi în teorie ştiam că e posibil, mă bucur să văd că în practică metoda funcţionează perfect.

Pe scurt, există ochelari speciali pentru Dual Play (ieftini, că sunt pasivi, vreo 10 lei bucată). În loc să-ţi afişeze cadre diferite pentru fiecare ochi al unei persoane, afişează cadre diferite pentru fiecare jucător, de exemplu pentru tine afişează un cadru în care campezi după o casă, pentru celălalt jucător unul în care te caută pe malul apei. Fiecare jucător vede doar cadrele pentru el, de minim 25-30 de ori e secundă (explicaţia tehnică e ceva mai jos).

Uitaţi mai jos o scurtă demonstraţie filmată de mine. Am pus aparatul foto în spatele ochelarilor, în stânga era perechea Dual Play A şi în dreapta cea Dual Play B. Se observă că prin fiecare pereche se văd lucruri diferite pe televizor, iar fără ochelari se văd ambele imagini amestecate, ca la un montaj prost. Jocul rula de pe un Playstation 3.

Dincolo de asta, noile televizoare LG sunt, desigur, modele după care îţi vine să te duci acasă şi să-i dai foc televizorului tău actual, ca în reclamă aceea la maşini. Am văzut o calitate impecabilă a imaginilor (ecran IPS, Full HD, nano-LED), culori perfecte, claritate desăvârşită chiar şi cu câteva reflectoare orientate spre televizoare.

Televizorul ştie să facă şi conversie de la 2D la 3D, iar ochelarii folosiţi de LG sunt pasivi, adică foarte uşori (mai uşori că unii normali de soare) şi comozi. Sunt şi ieftini, în jur de 10 lei perechea, nu trebuie reîncărcaţi (nu au nimic activ în ei, sticla lentilei face totul), iar pentru ochelarişti există un sistem clip-on ca să-i pui pe cei 3D peste cei normali de vedere.

Partea de Smart TV este foarte asemănătoare cu ce-am văzut şi la Samsung Smart TV. Televizorul se conectează la internet inclusiv prin wireless tip N, iar apoi ai disponibile tot felul de aplicaţii speciale (1200+) direct pe acesta. Vorbim de aplicaţii de ştiri de la principalele surse, de Cinemagia, de YouTube, de canale speciale LG cu filme şi documentare 3D, meteo, Skype, fitness, jocuri… sunt foarte multe. Sincer să fiu, nu ştiu când ai avea timp să te uiţi şi la televizor şi să mai umbli şi prin acele aplicaţii.

Telecomanda seamănă cu cea de la o consolă Wii, cursorul alergând pe ecran în funcţie de cum o înclini, fiind astfel uşor de controlat toate acele funcţii Smart. Iar dacă vrei şi mouse şi tastatură, George Buhnici conectase la televizor unele obişnuite, fără fir, ba chiar ne arăta cum poate să se uite la o emisiune TV şi în acelaşi timp să dea mesaje pe hashtag-ul de pe Facebook (nu mai ştiu dacă are şi Twitter).

Preţuri? Erau televizoare de 47 de inci, cel mai ieftin costă 5600 de lei, cel mai scump 12000 de lei. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul oficial, iar dacă vreţi neapărat linkuri afiliate la eMAG, uitaţi mai jos câteva.

Televizor LED 3D LG, 119 cm, Full HD, 47LM670S
Televizor LED 3D LG, 106 cm, Full HD, 42LM760S
Televizor LED 3D LG, 140 cm, FullHD, 55LM860V

Explicaţia tehnică la Dual Play. Ideea este următoarea: LG merge pe tehnologia televizoarelor 3D pasive, ca la cinematografele 3D, adică două cadre succesive au polarizări diferite. Polarizarea asta e o chestie complicată din teoria undelor, dar gândiţi-vă la ea ca la o formă de orientare a luminii care vine spre voi, de exemplu verticală şi orizontală. Ochiul nu simte diferenţa între polarizări, dar ochelarii speciali acţionează ca nişte filtre care lasă să treacă doar undele orizontale şi respectiv doar verticale spre ochi. Daca vine doar orizontală și ochelarii nu o lasă să treaca, ochiul nu vede nimic.

Sistemul 3D clasic face ca un cadru să fie polarizat într-un fel, următorul cadru în celălalt fel. Ochelarii au cele două lentile de polarizări diferite, astfel încât ochiul stâng vede doar primul cadru, ochiul drept doar pe-al doilea. Între cele două cadre există şi o mică diferenţă de poziţie (fiind filmate cu două camere foarte apropiate, de fapt), iar viteza mare de redare crează în creier impresia de 3D.

Dual-play face acelaşi lucru, dar diferenţa de polarizare nu mai este de la o lentilă la alta, ci de la o pereche de ochelari la alta. Primul jucător are ochelari care lasă doar “imaginile” polarizate orizontal, al doilea doar “imaginile” polarizate vertical. Televizorul alternează cadrele, de exemplu, cum spuneam mai sus, pentru tine afişează un cadru în care campezi după o casă, pentru celălalt jucător unul în care te caută pe malul apei. Fiecare jucător vede doar cadrele pentru el, de minim 25-30 de ori e secundă.

asus s5507

    5 comentarii

  1. nice

      (Citează)

  2. Mi-au placut mult televizorele astea. Singura lor “problema” e ca injumatatesc rezolutia pe verticala, din cate am inteles eu.

      (Citează)

  3. @1nu Nu e chiar asa. Citeste aici http://www.displaymate.com/3D_TV_ShootOut_1.htm un articol foarte bine documentat care dovedeste ca sistemul pasiv nu injumatateste rezolutia si chiar e mult mai bun ca cel activ.

    Eu mi-am luat un TV 3D de 47″ 47LM660 cu vreo 4550 lei. Nu e IPS sau Nano (Astea sunt aproape 10 mii lei) dar are in rest tot ce-i trebuie – Telecomanda magic, WiFi, Smart TV. La distanta normala de vizionare (2.5-3 m) nu se remarca nici o injumatatire a rezolutiei.

    @NWRadu – unde gasesti la 10 lei ochelarii aia dual Play ? Eu am gasit doar unii Philips (aceeasi tehnologie) la 100 lei.

    Legat de polarizare – nu se folosestea cea orizontala/vertical (cum sunt la ochelarii de soare polarizati) ci una circulara astfel incat poti sa-ti inclini capul si sa nu vezi vreo diferenta semnificativa.

      (Citează)

  4. In afi cotroceni in spatziul de joaca cu xbox au TV dual play :D enjoy

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus