un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Despre Nokia Pureview

14 Jun 2012  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii


Pureview este telefonul Nokia cu senzor de 41 de megapixeli, utilizând o tehnologie nouă dezvoltată de finlandezi. Senzorul nu face neapărat fotografii uriaşe (poate fi reglat şi pentru 38 megapixeli), ci secretul este că obţine o imagine foarte bună prin interpolarea acelor megapixeli, rezultând o imagine de 5 sau 8 megapixeli cu detalii demne de un senzor cum găseşti pe DSLR.

Sau cel puţin aşa zice Nokia…

Telefonul este mai gros decât cele actuale şi asta din cauza modulului foto. Totuşi, nu e deranjant de gros, iar eu l-aş compara cu un 3310 de acum mulţi ani. Carcasa este neagră (cred că vor fi mai multe culori), iar cele trei butoane din partea de jos par puse pe o singură bară.

Spatele este marcat de obiectivul mărişor fabricat de Carl Zeiss, sub care a fost scrisă impresionantă cifra de 41 Mpx. Deasupra obiectivului este un flash LED de dimensiuni mari.

Senzorul este mult mai mare decât cel obişnuit de pe telefoane şi chiar şi aparate compacte. Îl vedeţi în imaginea de mai jos, cel Pureview fiind în stânga sus.

În testele mele efectuate la lansare, modulul foto este cu dus şi întors. Pe de o parte am văzut imagini de test absolut superbe, cu detalii bogate în ele, plus clipuri video foarte bune filmate cu acest telefon. S-a lucrat la toate aspectele sale, de exemplu cameră foto poate obţine o defocalizare foarte plăcută a fundalului, iar modulul video capturează foarte bine sunetul, precum într-un exemplu cu nişte artificii care se auzeau perfect, fără senzaţia de sunet “înfundat” specifică telefoanelor.

Pe de altă parte, mie nu mi-a ieşit nici o fotografie aşa. Sunt mai multe moduri de fotografiere, dar Automatic scotea fotografii mici (rezoluţie 3072 x 1728 pixeli, dar un fişier avea 600 kB, ceea ce mă face să mă gândesc că utilizează o compresie agresivă) şi banale. Modul Scenes configurează mai bine aparatul pentru diverse situaţii precum noapte, macro sau sport, dar calitatea este controlată automat.

Modul Creative reprezintă de fapt un “manual”. Aici poţi alege dacă vrei fotografii la rezoluţia maximă (7152 x 5368, aprox 11 MB/fişier) sau în modul Pureview, când se aplică acea interpolare nouă (nu e de fapt o decimare?) şi poţi alege imagini de 3, 5 sau 8 Mpx. Tot aici sunt şi câteva setări despre culori şi expunere.

Nu vreau să mă pronunţ de acum referitor la calitatea fotografiilor realizate. Aştept să testez telefonul ca să văd cu ochii mei în ce condiţii se pot realiza acele fotografii spectaculoase pe care le-am văzut până acum, deoarece la lansare nu l-am avut la dispoziţie decât pentru câteva minute şi în lumina slabă. Puteți vedea fotografiile făcute de mine pe SkyDrive, că le-am pus acolo la dimensiunile originale, iar fotografii făcute de experții Nokia găsiți aici.

În rest, telefonul prezintă acelaşi Symbian pe care probabil doar fanii Nokia îl iubesc. S-a spus că în mod sigur tehnologia Pureview va ajunge pe telefoanele cu Windows Phone, acest model fiind doar iniţiatorul gamei, aşa că viitorul arată bine pentru cei ce vor să realizeze fotografii bune cu telefonul. Cât despre Pureview 808, va apărea la noi în iulie şi va costa aproape 600 de euro, tehnologia din el nefiind ieftină.

asus s5507

    10 comentarii

  1. O strutocamila? intreb si eu asa putin rautacios :D

      (Citează)

    • @Mihai: e o tehnologie noua si s-ar putea sa revolutioneze telefoanele in viitor. Face fotografii la fel de bune ca orice compacta de pe piata.

      @Tudor: doar instagram nu ai, restul sunt prezente, ba chiar faci share direct din galeria foto.

        (Citează)

  2. Mi se pare bun ca un fel de showcase pt camera foto in cazul in care vor sa o puna pe mobile cu Windows. La ce bun sa ai o camera atat de performanta daca nu ai Instagram? Sau Facebook? Sau Twitter? Symbian e un OS mort, din pacate.

      (Citează)

  3. Nokia – din ce in ce mai idioti. Imi pare rau pentru ei, mai ales ca am fost mare fan Nokia pana acum 2 ani.

      (Citează)

  4. E greu de inteles cui se adreseaza acest produs. La 600 euro, daca vrei un telefon cu o camera decenta, iti iei un Galaxy SIII sau un iPhone 4S. Iar daca vrei o camera decenta, ai o gama larga de Nikon sau Canon de unde poti alege.

    Pe calea pe care au luat-o, in alti 5 ani (ca luna asta se fac 5 ani de cand a iesit pe piata iPhone), Nokia o sa devina o amintire.

      (Citează)

    • Camera este peste S III sau iPhone, uita-te numai ce senzor are. Trebuie sa o testez, dar daca e ca in pozele de prezentare, bate orice alt telefon sau compacta.
      Piata exista, cei care nu vor sa care un DSLR dupa ei (eu de exemplu, la tot mai multe evenimente sau mici iesiri prin oras). Ramane de testat.

        (Citează)

  5. Imi imaginez ca 41 MP aia sunt peste ce ofera Samsung sau Apple. Dar exact asta si spuneam, in cei 600 de euro, daca nu vrei sa cari un DSLR dupa tine, este suficient ce-ti ofera cei 8 MP de la SIII sau 4S (ori HTC-ul tau). Si macar ai un telefon cu OS decent.
    Adica e destul de simplu: in 600 eur iei o scula care face poze sub orice DSLR si un telefon care e sub orice smartphone. Asta e “propunerea unica de vanzare” pe care o face Nokia?

    Aia 5 ani de cercetare mai bine ii utilizau in alte directii.

      (Citează)

  6. Eu as zice ca pana si camera antica de pe N82 e mai buna decat aia de pe S III sau iPhone dar poate sunt eu subiectiv. In plus, ala avea si blitz cu xenon. Asta nu are asa?

    N82 la vremea lui era cam 300 de euro, cam pretul oricarui smartphone de pe piata de la vremea respectiva. In schimb, chiar si la celelalte specificatii era similar. iPhone-ul de abia aparuse. La 600 de euro parca …

      (Citează)

  7. Salut! Cu ce camera ai facut pozele la telefon? Multumesc.

      (Citează)

  8. Cu un Pentax K-5.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus