►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Updatat 2020. Este foarte important să spălați filtrele aparatelor după o perioadă lungă de neutilizare (precum cea dintre două veri). Chiar dacă le-ați pus deja în funcțiune în această vară, curățați-le acum.
Puteți spăla singuri cele mai importante componente ale instalației de aer condiționat, iar procedura este simplă. Urmează să curățați:
Primele două operațiuni se pot face cu apă și săpun și un lichid de curățare a casei, pentru a treia puteți cumpăra unul sau două spray-uri ieftine.
Scoateți aerul condiționat din priză.
Deschideți capacul unității interioare (de obicei se deschide în sus) și extrageți de acolo filtrele de plastic, care probabil sunt pline de praf după un an. Aerul din cameră trece prin aceste filtre, este răcit și trimis înapoi în cameră, așa că este important ca ele să fie curate pentru a asigura un flux corespunzător de aer fără bacterii.
Filtrele au un material moale care este un mediu perfect pentru dezvoltarea virușilor și a bacteriilor care vă pot îmbolnăvi rapid cu o viroză nasoală (știu 3 persoane care au ajuns la spital de la așa ceva), plus o cantitate mare de praf acumulat acolo.
Scoateți filtrele din unitate. Sunt două bucăți mari de plastic acoperite cu o plasă precum cea de țânțari, dar mai fină. Acestea sunt prinse în partea de jos într-o clemă de plastic, din care le puteți scoate ușor.
Eu le spăl în cadă, cu apă fierbinte și săpun. Un burete de bucătărie ajută dacă găsiți mult jeg pe ele, situație întâlnită dacă locuiți spre vreun mare bulevard cu trafic intens. După ce le spăl cu săpun și le clătesc, le introduc într-o micuță baie de spirt, făcut cu jumătate de sticlă de “Mona” îndoită cu apă până obțin o adâncime în care să pot scufunda câteva secunde filtrul. Alternativ, puteți folosi spray-uri de dezinfectare și igienizare.
Ulterior le las la uscat vreo 30 de minute în balcon și apoi le pun la loc în aparat, prinzându-le în clemele respective.
Uneori aceste filtre includ și o bucată mai mică de material asemănător cu buretele. Acesta este inițial îmbibat cu un lichid de igienizare, dar dacă aparatul are mai mult de doi ani puteți scoate acel burete și-l puteți arunca direct, că nu mai are efect, ba poate chiar din contră, reține acolo bacterii.
Cât timp filtrele sunt la uscat, curățați bine capacul de plastic al aparatului, că aerul întâi trece prin fantele acestuia. Folosiți o cârpă moale, udă, și orice lichid de curățare a casei aveți la îndemână, precum spray-urile de bucătărie sau baie. Important este să luați praful de acolo.
Capacul de obicei se poate scoate de tot, dar aveți grijă să nu-l rupeți. Dacă-l scoateți de tot din balamalele sale, îl puteți spăla cu dușul în cadă, ca pe filtre.
Spălați inclusiv partea de sus a unității, cea dinspre tavan, nu doar capacul frontal, deoarece de multe ori și acolo găsiți fante pentru aer.
Rămâne doar radiatorul lamelar din interiorul unității, pe care-l puteți vedea imediat ce-ați scos filtrele de mai sus, și ventilatorul din spatele său, cel care de fapt pune aerul în mișcare.
Lamelele radiatorului sunt foarte subțiri și apropiate, iar între ele de obicei se depune mult praf. Acestea nu pot fi spălate decât cu substanțe specializate, fiind imposibil accesul direct, dar vă recomand să investiți în 1-2 spray-uri și să le curățați și pe ele. Lamelele acelea sunt foarte importante în răcirea aerului și deci trebuie să fie curate pentru a funcționa corect.
Spray-urile sunt foarte ușor de folosit (verificați instrucțiunile lor, desigur): folosiți-le pe zona vizibilă a lamelelor, având grijă să nu dați pe partea electronică a instalației (poate micul ecran ce indică temperatura și alte circuite de acolo). De obicei sunt o spumă sau un spray de lichid. Folosiți o pensulă cu fir cât mai lung pentru a ajuta spuma sau lichidul să intre printre lamele.
Așteptați 5-10 minute, apoi porniți aerul condiționat pe răcire (ceva gen 17 grade) și lăsați-l să meargă, trăgând singur spuma în interior printre lamele și curățând-o. Inițial ventilatorul va merge un pic mai greu, cu un sunet de parcă s-ar chinui să se rotească, dar imediat ce lichidul de curățare se va usca, acesta va începe să funcționeze din nou rotund.
Opțional, puteți introduce pastile de igienizare în canalul de preluare a condensului. Acestea igienizează lichidul condensat pentru a împiedica formarea de de mucegai sau mirosuri neplăcute.
Dacă găsiți urme de mucegai în interiorul unității, trebuie obligatoriu să-l eliminați, altfel veți răspândi sporii acestuia în cameră. Scoateți din priză aerul condiționat. Folosiți o soluție clasică împotriva mucegaiului, precum acest Rivex antimucegai (sau alt spray antimucegai). Utilizați-l asupra lamelelor și interiorului mucegăit și lăsați-l câteva ore să-și facă efectul. Atenție că acest spray are un miros intens și este destul de toxic, așa că protejați-vă fața atunci când îl aplicați, apoi închideți camera respectivă și lăsați câteva ore fereastra deschisă pentru a o aerisi.
Asta e tot ce puteți face singuri. Dacă instalația funcționează, dar nu introduce aer rece, atunci este posibil ca unitatea exterioară să fi rămas fără freon, caz în care aveți nevoie de o firmă specializată pentru mentenanță. O firmă specializată vă poate ajuta cu următoarele operațiuni:
Asta e ceva ce trebuie făcut mult mai rar, eventual doar dacă aveți probleme de funcționare cu aparatul sau tocmai ați cumpărat/închiriat apartamentul și vreți să vedeți cum stau lucrurile acolo după vreun proprietar neglijent.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
01/07/2012 la 12:09 AM
Ma gandesc ca aia de la firma specializata mai dau totusi si cu vreun spray ceva pe traseul de aspiratie/refulare al aerului, mai omoara si din bacteriile de pe acolo… macar 1 data pe an, ca la masini…
miluch(Citează)
01/07/2012 la 10:13 AM
Filtrele alea sunt puse numai ca sa nu intre insectele in aparat. E suficient doar sa le clatesti cu apa. Nu trebuie nici uscate, deoarece aparatul le usuca instant.
AdiM(Citează)
01/07/2012 la 1:28 PM
tocmai azi aveam de gand sa desfac aparatul de aer conditionat :) A picat la tzanc articolul !
daniel(Citează)
01/07/2012 la 11:14 PM
@daniel: curăţarea e o operaţie f. simplă şi pe deasupra descrisă în manual. Chiar trebuia să citeşti pe blog aşa ceva ? bine ca nu zici, mi-era foame, noroc ca am citit un post despre mîncare… şi acum ştiu ce să fac :-)
alias(Citează)
02/07/2012 la 7:23 AM
Eu lucrez in domeniu, este corect ce ai scris tu,le poti spala cu sapun,detergent,etc…singura corectie care vreau sa o fac este ca trebuie spalate nu intre doua veri cum zici tu ci o data pe luna. Iar pentru curatarea acelui “radiator” zic asa ca inteleaga toata lumea, precum si a ventilatorului se foloseste un spray special pentru curatarea AC ului care se gaseste in magazine precum Selgros,Metro, in zona in care se vand AC. Se opreste AC ul se scoate din priza , se scot filtrele se pulverizeaza bine cu spreay radiatorul si ventilatorul rotativ.E bine sa ai un creion ceva si sa misti putin venitlatorul,dai iarasi cu spray..ca sa pulverizezi toate palele ventilatorului. Aceasta operatiune se face cu geamul deschis,folositi o masca din alea mici albe din comert.
blue77max(Citează)
02/07/2012 la 9:30 AM
@blue77max: senzatia de uscare a nasului, febra, lesin, voma, coma :P
Dar daca esti in domeniu, ce stii despre reumplerea cu freon? La cat timp trebuie facuta si in ce conditii?
nwradu(Citează)
02/07/2012 la 7:25 AM
Si am uitat sa adaug..daca simtiti un miros intepator,va ustura ochii, senzatia de uscare a nasului…AC ul este infectat cu virusi, trebuie curatat urgent!!!!
blue77max(Citează)
02/07/2012 la 2:05 PM
Completarea cu agent frigorific se face la aparatul nou doar daca traseul frigorific depaseste cu mai mult de 2 metri cei 3 metri inclusi in kitul de instalare.In rest daca simti ca nu are randament ca inainte se verifica presiunea de agent frigorific si se completeaza.Asta poate sa apara la cateva luni de utilizare, un an sau niciodata,depinde de fiecare aparat in parte.
Cat despre senzatia de usturime a ochilor,miros intepator, cateodata pare miros de ceapa(nu glumesc)uscare a mucoasei nazale e adevarat.Inseamna ca sa instalat o bacterie nenorocita care este foarte daunatoare pe termen lung. Daca nu aveti spray special se poate folosi un pulverizator din ala pentru spalat geamuri in care se face o solutie de apa si putin Domenstos care..ATENTIE E TOXIC!!..TREBUIE FOLOSIT OCHELARI DE PROTECTIE SI MASCA !!!….pulverizat bine un flacon de pulverizator plin apoi dupa 15 min un flacon plin cu apa curata apoi aerisita camera 2 3 ore, apoi pornit AC doar pe ventilatie la maxim.
blue77max(Citează)
03/07/2012 la 11:09 AM
Pentru viruşi nu era necesar sa cureţi filtrele, puteai încerca oricând cu un antivirus. Pentru virusuri, în schimb … :)
NicuP(Citează)
17/01/2013 la 1:07 AM
Cea ce ati efectuat este foarte bine, cu cat aceasta operatiune este facuta mai des cu atat este mai bine, adica nu exista scaderea randamentului frigorific.
Recomandat este ca o data pe an sau la doi ani sa ii faceti revizie tehnica amanuntita, ce implica demontarea carcasei unitatii interne si se efectueaza urmatoarele:
– curatat filtre
– demontat tava colectare condens ( toti microbi de pe “radiator” se scurg aici)
– curatat turbina (paletele) daca se poate pe pozitie daca nu se va demonta
Continuand cu verificare:
– stare presiune agent frigorific
– legaturi traseu frigorific
– legaturi electrice
– stare izolatie traseu frigorific
Servicii Aer Conditionat(Citează)
04/04/2014 la 3:01 PM
Buna ziua.
Aparatele de clima se pot curat si cu produse speciale
Airpur
Airnet
Airsernet
Se gasesc in Timisoara si in Bucuresti la firma Neferprod
Va doresc mult succes
ps(Citează)
23/04/2014 la 3:57 AM
da, Airpur si Airnet: http://www.ivp.ro/aer-conditionat/produse-de-curatat-aerul-conditionat
In pagina produsului exista si film youtube explicativ..
doinastela(Citează)
21/05/2014 la 1:43 PM
Este bine sa apelati totusi la o firma specializata, costul nefiind foarte mare pentru o astfel de operatie. Puteti cere deasemenea si verificarea freonului, pana la urma ar fi un service al aparatului de aer conditionat.
Teodor,
http://www.prompt-service.ro/
Teodor(Citează)
16/07/2014 la 1:17 PM
Gasesc in camera praf dupa ce folosesc aparatul de aer.Ce se intampa,
Nicolae Nicolae(Citează)
16/07/2014 la 4:03 PM
Păi intră praful în cameră și de aia îl găsești.
nwradu(Citează)
21/07/2014 la 3:55 PM
Daca gasiti praf dupa folosirea aerului conditionat, e simplu: curentul de aer ridica praful de pe mobila, parchet, etc. si la oprirea instalatiei praful se reaseaza. Chestia e ca ala de pe mobila e in buna parte si ala de pe parchet, covor, biblioteca cu carti sau de pe alte obiecte. Ca sa nu mai zic ca tot praful ( pe care oricat l-ai sterge, tot exista) ajunge in nasul si ochii noastri. Nu ne miram ca ne imbolnavim…
Ionescu(Citează)
15/04/2015 la 11:07 AM
blu77max, multumesc pentru sfaturi! rar vezi un profesionist sa impartaseasca cu ceilalti nestiutori cunostinte profesionale
daniela nicolescu(Citează)
15/04/2015 la 11:07 AM
blu77max, multumesc pentru sfaturi! rar vezi un profesionist sa impartaseasca cu ceilalti nestiutori cunostinte profesionale
daniela nicolescu(Citează)
16/04/2015 la 3:13 PM
Buna ziua,
Se intampla ca dupa ce clientul se apuca sa faca o curatare cu solutii din casa si dupa cunostiinte auzite pe internet sa defecteze aparatul.
Daca acele filtre se scot din aparat in fiecare luna si se curata cu apa si sapun ( inainte de a le pune la loc OBLIGATORIU trebuiesc uscate) nu va mirosi urat. Cauza principala pentru care un aparat miroase urat este datorita faptului ca locuinta NU este aerisita inainte de a pune in functiune aparatul.
Aerul rece NU vine de afara, ci este tras din casa prin partea de sus a aparatului si dupa ce este racit prin vaporizator / radiatorul acela albastru din interiorul aparatului este suflat prin partea de jos unde exista si paleta care se misca sus/jos.
P.S.: Aerisiti camera inainte de a da drumul la aparat sau dupa ce ati dat drumul la aparat lasati geamul deschis max 15 min ( sa nu ma intelegeti gresit MAXIM 15 minute nu toata ziua sau tot timpul in care aparatul functioneaza ) . NU fumati / gatiti cand aparatul este deschis tot mirosul va intra in el.
Pentru cei ce nu vor sa strice aparatul si tin la sanatate
http://www.reparaer.ro/revizie-aer-conditionat-la-doar-69-lei – acolo veti gasi si sfaturi utile.
Doru Alin(Citează)
25/09/2015 la 4:41 PM
Aparatul de aer condiționat poate sa fie spălat cu dusul in zona radiatorului cu atentie fata de partea electronica???
Nistor(Citează)
28/06/2017 la 9:31 AM
Ar trebui ca firmele ca vand aceste aparate sa dea si explicatiile necesare curăţirii intr-o broşură
Ipu(Citează)
28/06/2017 la 9:34 AM
Ar trebui, dar e complicat. Dacă dă cineva cu substanțe ciudate în aparat și-l strică?
nwradu(Citează)