►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Primarul din New York vrea să interzică vânzarea de sucuri mari, pe fondul creşterii obezităţii (vă spuneam că în 2030 aproape jumătate din populaţia SUA va fi obeză). Limita se va trage la 0,5 litri, peste acest volum fiind interzisă vânzarea de sucuri dulci la pahar sau îmbuteliate în restaurante, fast-food-uri, cinematografe şi alte locuri publice, cu excepţia bineînţeles a supermarket-urilor.
Nu pot decât să aplaud această măsură. Eu mă uit cu uimire amestecată cu grijă pentru stomac la borcanele din care se serveşte suc în cinematografele din București, unde deja 0,5 litri reprezintă paharul mic şi poţi cumpăra chiar şi 1 litru de suc. Înţeleg că stai cu ochii la acţiunea filmului şi doar sugi din pai suc dulce, dar gândiţi-vă că un litru de suc are 100 de grame de zahăr, câteva linguri bune!
via New York Times
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
01/06/2012 la 10:49 AM
De data asta greșesti amarnic! Este o tampenie! Guvernul nu are dreptul sa-mi zica câtă soda pot sa beau! O alta greșeală a democratilor! Dar prima data trebuie aprobată, si probabil va fi un lobby puternic împotriva! In Noiembrie vor plânge in pumni, jelindu-si raposata healthcare si încercarea de amnistie pentru ilegali!
Sucurile naturale de fructe au la fel de mult zahăr, așa ca Bloomberg este total pe lângă! Oricum parca prevăd ca si pinheads din California vor încerca asta!
Just my 2 cents!
Diana(Citează)
01/06/2012 la 11:07 AM
Bloomberg a fost republican, acum e independent :P
In practica, totusi, vei observa ca statul nu are dreptul sa-ti spuna cata soda sa bei, dar iti poate faci dificila aceasta pasiune. La fel se intampla si fumatorilor, care nu mai au voie sa fumeze in restaurante, apoi in spatii publice, apoi langa copii si tot asa. Au tot dreptul sa faca asta atunci cand cheltuie sute de miliarde de dolari pe an pe probleme legate de obezitate. Daca vrei sa-ti platesti integral tratamentele sunt sigur ca statul te va lasa sa bei cat suc poti (si te lasa in continuare, doar ca nu la cinema si la fast-food, o actiune mai mult decat buna pentru copiii care nu sunt constienti de riscuri), dar nu cred ca vrei asta, la ce costuri au.
nwradu(Citează)
01/06/2012 la 11:22 AM
Dupa principiul…o patesti si dupa te duci si ii dai in judecata ca de ce n-au luat nici o masura.In principiu la oameni trebuie sa le impui ceva..ca altfel nu rezolvi nimic.Libertatea e prost inteleasa…:))
Sadd(Citează)
01/06/2012 la 11:28 AM
@Radu: Bloomberg a fost democrat pana in 2001, si in 2007 a ieșit din Partidul Republican. A fost republican la fel ca si Schwartzenegger, if u know what I mean:)))
In alta ordine de idei, guvernul cheltuieste banii noștri, pe problemele noastre. Eu îmi plătesc tot ce tine de medical, prin asigurarea privată. Guvernul nu-mi plătește nimic. Așa ca nu are dreptul sa-mi spună ce si cât sa beau, mănânc.
Cu fumătorii e puțin diferit, ca Cică ii afectează si pe alții cand fumezi lângă ei. De ex. Campusul facultatii mele, e non-smoking, dar sunt locuri special amenajate pentru fumători. Așa ca e un fel de semi-non-smoking. Eu nu știu nici un restaurant, bar etc unde se fumează inauntru!
In Constitutia Americii se specifica clar pana unde poate interveni guvernul, federal sau de stat. Ce se intampla acum? Guvernul isi depaseste limitele, de aici si multele procese intentate de catre diferite organizatii si chiar de catre persoane. Sa nu uitam ca America este o republica, si oamenii tin la ” We, the people…!”
De ce crezi ca multe state au dat in judecată guvernul federal, pentru ca in stupida universal healthcare este o cerinta prin care ești obligat sa fii asigurat? Oricum in Iunie se va afla dacă legea va fi suspendată, si eu sper din tot sufletul ca va fi. In cel mai rău caz, o vor suspenda republicanii după Noiembrie!
Diana(Citează)
01/06/2012 la 11:52 AM
Radule, ai pus un titlu de doi lei.
New york vrea sa scoata de la vinzare bla bla bla.
Nu a scos inca.
Cit despre necesitatea masurii, nu stiu ce sa spun. Poate omul de rind ar trebui sa gindeasca si el putin.
jules(Citează)
01/06/2012 la 12:25 PM
@Diana: Practic, statul nu iti spune cat sa bei. Nu te opreste nimeni sa te duci sa iti mai cumperi/umpli un pahar daca simti ca ai nevoie de mai multa hidratare. Ca doar nu se va da Cola pe cartela…
nashu_mare(Citează)
01/06/2012 la 12:54 PM
@Diana: exact, nu e interzis sa cumperi doua pahare de 0,5. Pe de alta parte, statul intervine mereu, asa cum iti interzice si drogurile, de exemplu. Si stai linistita, companiile private de asigurare vor sa interzica de fapt astea, nu guvernul. Interestul este al celor care dau banii.
@jules: uneori la titluri sunt si ratiuni de spatiu in pagina. “scoate” e mai scurt decat “vrea sa scoata”. Din articol rezulta binisor ce se intampla.
nwradu(Citează)
01/06/2012 la 1:39 PM
De fapt guvernul spune businessurilor cum sa-si conducă afacerile, si asta afectează clientul. Emai ieftin sa cumperi o Soda mare, decât 2 mai mici!
Poate in curând cei din retail nu mai au voie sa vândă anumite măsuri la haine de ex, ca nu se încadrează in “măsurile ” decise de guvern? C’mon guys, prea multe regulations, si așa începe sa se piardă libertatea personală de a alege! Suna cunoscut? Io zic ca istoria se repeta, din păcate!
Diana(Citează)
01/06/2012 la 1:41 PM
Guvernul spune de multa vreme businessurilor cum sa isi conduca afacerile. Remember “siguranta alimentara”? E mai ieftin sa vinzi mancare atunci cand nu respecti nicio regula de igiena.
nashu_mare(Citează)
01/06/2012 la 2:00 PM
@nashu_mare: igiena nu are nimic de-a face cu mărimea paharelor lol.Dar ai dreptate, guvernul are regulations deja. Ideea este ca deja se exagereaza cu regulations, si asta pica in alta categorie. :) Categoria ne-american!
Diana(Citează)
01/06/2012 la 2:05 PM
diana, vorbesti ca un adevarat republican :). am cunscut cativa, sunt oameni foarte amuzanti. ma mir ca nu ai inceput sa iti fluturi pusca si sa urlii “comunism”.
este o masura de bun simt, pentru niste oameni care nu il au. in Franta nu am vazut la cinema suc mai mare de 0,5l. sticlele de 2l sunt o raritate, de abia gasest 1,5l. si vezi ce zice nashu_mare mai sus ca zice bine.
la urma urmei nimic nu te impiedica sa bei mai multe sticle mici ;).
sa imi zici si mie unde ai gasit aia cu sucurile naturale au la fel de mult zahar. iti zic eu ca nu au, uita-te mai atenta la eticheta. vezi ca Fanta nu e suc natural ;)
stefan(Citează)
01/06/2012 la 2:20 PM
@Diana:
Problema igienei se pune din acelasi motiv. Nu exista restaurant care sa zica “noi nu avem nicio autorizatie de functionare, e la latitudinea clientului sa aiba curaj sau nu sa ne treaca pragul”. Nu exista pentru ca nu poate tine usa deschisa intr-un stat occidental, nu pentru ca nu ar vrea. Autorizatiile de functionare pentru restaurante exista din acelasi motiv, al interesului fata de sanatatea populatiei, ca si reglementarea marimii unui produs cu posibil risc de imbolnavire.
Sunt destule servicii si produse a caror doze sunt limitate. Cel mai la indemana exemplu este radiografia. Urmeaza taxarea crescuta a poluatorilor mari, limitarea vitezei pe strazi etc etc.
nashu_mare(Citează)
01/06/2012 la 2:41 PM
@Stefan: Much funny?
Io nu am văzut sticle la movie theatre, ci doar niște pahare de diferite marimi. Fanta o fi populara prin Eu, p’aci nu prea! Incearca cu Dr. Ppper, poate obtii vreo reactie lol. Ironia nu-si are rostul, așa ca încearcă sa-l intrebi pe Google cum e cu zaharul din sucurile naturale de fructe!
Mi se pare puțin ciudat sa-mi dai exemplu Franța! Lol Sau orice tara din Europa, cand vine vorba de regulations! Nici nu am pretentia sa intelegi ce zic eu aici. Trebuie prima data sa trăiești intr-un alt fel de sistem decât cel socialist, ca sa-ți dai seama cum se vad lucrurile de cealaltă parte a gardului! Si nu zic asta ca show Off…ci pur si simplu ca si realitate!
In rest, cum era cu Hollande si 75% Top tax rate? Just kidding:))))
Diana(Citează)
01/06/2012 la 3:13 PM
Diana(și alții), romanian much ?
nea_caisă(Citează)
01/06/2012 la 3:46 PM
Hai ma Diana lasa-ma cu socialismul si alte mizerii. E plin netul de romani care au reusit sa treaca oceanul si acum explica ce bine e si ce prosti sunt astia toti din Europa, ai dracu de socialisti, cu reglementarile lor.
Franta este un exemplu foarte bun.
Stiu ca din America tot ce e putin mai la stanga decat extrema dreapta pute a comunism, dar lasa-i pe fiecare sa taxeze cum pot si cum stiu. Eu cel putin pot avea somaj, pot merge la spital/doctor fara sa-mi tremure cardul in buzunar, cand o sa am copil mama lui chiar o sa poata sa il creasca pentru cateva luni si multe alte avantaje. Asa am ales, asa imi place, chiar daca platesc impozite cam cat un salariu.
stefan(Citează)
02/06/2012 la 1:12 AM
@nashu_mare: sunt anumite regulations care…nah… Sa zic ca sunt necesare. Știu cum suna, dar asta este! Dar la fel se poate compara asigurarea la masina(care la mine-n județ e obligatorie din 2007 parca) si asigurarea de sănătate! Dig it! :)
@Stefan: tu vorbești din auzite, așa ca…
Uite așa sta treaba la mine-n sat: tax rate este undeva la 20%-25%din income. Aici intrând medicare(asta e un fel de asigurare de sănătate de la guvern dacă ai venituri mici), FIT(federal income tax),SS(social security aka pensia), SUI/SDI( unemplyoyment and disability) si CA state income tax. Plătesc asigurarea medicală, care atenție este exclusă de la taxele federale. Asigurarea include: medical, dental si vision. Co-paymentul la medical este de $15(max $100/an), la vision $20 si fără la dental. Inclusiv medicamentele sunt acoperite. Si îți garantez eu ca nu stau pe la usi, si nici nu tre sa revin alta data, cum mi s-a întâmplat in EU. Ca sunt cazuri nefericite, total de acord. Dar astea sunt peste tot!
Eu nu zic ca aici sau acolo este mai bine, dar pentru ca am trăit in ambele locuri( inclusiv in Europa de Vest), mie îmi place/convine mai mult sistemul asta! Banii sunt mai multi după taxe, si ii pot folosi după bunul meu plac! Ei uite de aia, regulations stupide ca cea din post, mă enervează! Stii, sunt multe despre care vorbești fără sa ai cea mai mică idee, dar te iert de data asta lol!
PS. Sunt state unde un exista state income tax, așa ca taxele sunt sensibil mai mici.
Diana(Citează)
02/06/2012 la 3:24 PM
@Diana: probabil din motivele citate de tine mai sus toti americanii pe care i-am cunoscut la Paris sunt fascinati de sistemul de sanatate de aici si de cat de “mai bine” e totul. Dar fiecare cu parearea lui.
stefan(Citează)
03/06/2012 la 1:00 PM
americanii chiar ca mor de atata bine…
lul(Citează)