un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Software-ul nu este întotdeauna scump

9 May 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Licenţele software sunt de multe ori mai ieftine decât îşi imaginează lumea. Să vă dau câteva exemple de bani versus avantaje.

Să începem cu antiviruşii. M-am săturat de câte ori am auzit pe net oamenii întrebând despre cine are o cheie sau o versiune funcţională de NOD32. Aia piratata a mers două zile, apoi nu s-a mai actualizat. Dar Kaspersky are cineva? O licenţă care să meargă? Bitdefender?

O grămadă de timp şi efort pierdut în a face funcţional un produs piratat. Ştiţi cât costă o licenţă antivirus? BitDefender Antivirus Plus costă 88 de lei pentru un an întreg, apoi costă 65 de lei pentru reînnoire cu încă un an. Asta e tot. Cred că aş putea economisi 88 de lei pe an din 2-3 renunțări la desert la restaurant, dar lumea preferă să se chinuie cu reinstalări şi actualizări şi keygen-uri în loc să facă o mică cheltuială.

Nu mai e vorba de a-ţi păstra calculatorul în siguranţă. Nici nu mai zic de acest aspect, ci de cât de puţin costă ca să scapi de un stres suplimentar. Nu vrei nici măcar să dai 88 de lei pe an? Bine, există Microsoft Security Essentials, antivirus gratuit, există şi BitDefender Free şi alte soluţii la fel de bune.

Windows-ul costă cam 450 de lei în varianta OEM Professional pe 64 de biţi. Nu este o avere, eu am cumpărat deja vreo 2 astfel de licenţe de câte ori am luat şi un laptop şi mă simt chiar bine “în legalitate”. E un sentiment plăcut să ştiu că mi se cuvin toate acele servicii şi programe suplimentare despre care am mai scris pe aici şi voi scrie în continuare.

Nu e vorba că n-aş putea să piratez, că nu mi-e greu să trag ceva de pe torrente. Dar am convingerea că dacă utilizezi un soft foarte des sau dacă îţi uşurează şi eficientizează foarte mult munca, atunci merită plătit. Şi mai am şi convingerea că 450 de lei nu sunt o avere, nu când te gândeşti că Windows are o durată de viaţă de câţiva ani. Gândiţi-vă la XP, lansat în 2001 şi încă utilizat de multă lume. Păi nu-i rău să dai 450 de lei şi să te bucuri de 11 ani de licenţă, actualizări şi alte programe gratuite, nu? Înseamnă aproximativ 40 de lei pe an. Gândiţi-vă la Windows 7, lansat de 2 ani şi care cu siguranţă va avea o viaţă la fel de lungă, având în vedere că este mult mai bun şi stabil.

Numai faptul că ştiu că pe calculatorul părinţilor mei rulează un Windows 7 cu licenţă, care se updatează la zi cu toate patchurile de securitate, nefiind aşa uşor de stricat de către începători, şi dau cu bucurie banii pe licenţa Windows. Şi cum, versiunea Home Premium nu ţi-e de ajuns, iar Ultimate costă prea mult, aşa că îl piratezi? Dar ce faci cu Ultimate? Ai domeniu acasă? Utilizezi criptare avansată? Pun pariu că majoritatea nici n-ar sesiza diferenţele.

Office? Eu îl văd că pe o unealtă de productivitate. Costă mult, e vreo 400 de euro, dar se adresează celor care şi fac bani cu acest software. Să fim serioşi, pentru utilizatorii “de acasă” un pachet Office devine încet-încet prea avansat pentru sarcinile banale necesare din când în când. Pentru asta există gratuit Word Webapp, ca şi Excel şi Powerpoint. Să piratezi Word-ul doar ca să scrii un referat pentru şcoală sau Excel-ul doar pentru a calcula nişte sume este un “overkill” serios în condiţiile în care există soluţii gratuite la fel de bune pentru ce ai tu nevoie, chiar de la Microsoft. E ca şi cum ai trece prin tot chinul instalării unui Photoshop piratat, cu modificare de hosts, keygen-uri şi altele, doar ca să-l utilizezi pentru a face resize la fotografii.

Şi ca să trecem şi la “grupa mare”, adică softurile mult mai scumpe, precum Photoshop, CorelDraw, Autocad şi restul, mulţi oameni nu conştientizează că acestea sunt scumpe dintr-un motiv simplu: îţi generează ţie, ulterior, mult mai mulţi bani. Sau ar trebui să o facă, dacă îţi faci bine munca. Dacă Photoshop te ajută să scoţi acele fotografii geniale pe care apoi le vinzi mirilor, atunci merită şi producătorul softului un ban; dacă doar umbli la lumină şi contrast, vezi că fac şi Picasa şi Photo Gallery asta. Dacă eşti inginer proiectant şi utilizezi Catia, Autocad, SolidWorks şi restul pentru a proiecta elemente şi produse din care apoi firma scoate zeci de mii de euro trebuie să conştientizezi că softul a făcut asta posibil. Sau poate eşti avocat sau notar şi majoritatea muncii tale se rezumă la Office, dar da, pachetul Office e cel care îţi permite să iei taxele acelea imense de câte ori fac unii un contract în faţa ta.

Software-ul nu este foarte scump, mai ales nu cel destinat utilizatorilor casnici. Uneori trebuie doar conştientizat acest lucru, evitând intrarea în modul “pirat” fără ca nici măcar să analizezi cât timp pierzi şi cât efort faci.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Sunt de acord cu tine, dar gandeste-te ca pentru tine 88 de lei inseamna sa renunti la desert la restaurant de 2 ori dar pentru altcineva inseamna probabil un cos de cumparaturi obisnuit la un hipermarket. Unele persoane din pacate nu sunt dispuse sa isi cumpere o haina noua de la an, cu atat mai mult sa investeasca in licentele pentru software.

      (Citează)

    • @Radu: sunt de acord cu tine, dar de unde trebuie inceput. O mare parte din restul lumii poate sa foloseasca software cu licenta, noi de ce n-am putea. Nu zic ca cei care nu au de unde economisi 88 de lei ar trebui sa o faca oricum, dar ceilalti nu prea au o scuza, nu?

      @Marius: important este sa fii pe faza si sa-ti iei softul OEM cand iei un laptop nou sau un desktop nou. Din cate stiu, Microsoft este fortata de UE sa nu aplice preturi mai mici in diversele piete pe care activeaza, nici macar discounturi la promotii nu pot sa faca.

        (Citează)

  2. Eu zic sa socotesti pretul Windows-ului la pret intreg, ca nu imi vinde nimeni o licenta OEM, daca am deja calculatorul. Iar pretul intreg inseamna jumatate din salariul mediu (sau un salariu minim), adica vreo 800 lei.
    Cat costa W7 in Germania si care e salariul minim al lor? Nu crezi ca preturile ar trebui adaptate la salariile din Ro? Nu ma refer la firme, ci doar la persoane fizice

      (Citează)

  3. Exagerezi. Microsoft a anuntat ca doreste sa lanseze o versiune noua de windows la fiecare 2 ani. Si daca nu iti schimbi calculatorul la 2 ani nu poti lua OEM. Sa dai 800 de lei la fiecare 2-3 ani e o suma, mai ales ca ii dai toti deodata si asta inseamna un salariu pentru unii.
    Office-ul trebuie piratat. Trebuie sa il folosesti pentru ca multi iti trimit xls, xlsx si nu are rost sa te complici cu conversii cand il poti lua odata de pe torente si gata. Pana nu fac o versiune light de 100 de lei, merita furat.
    La fel si orice alte soft-uri scumpe pot fi piratate fara probleme pentru ca sunt nesimititi si nu ofera o versiune free/light. De ex Sql Server ofera versiunea Express si e foarte ok. Daca ai nevoie de putere de calcul (multiprocesor, baze de date mari) cumpari si e corect asa. Atata timp cat nu scot bani din asta mi se pare decent sa piratez un Photoshop sa imi fac si eu resize la 3 poze.
    Pe de alta parte, atat timp cat exista antivirus free mi se pare intuil sa ma chinui cu chei piratate la 2 zile.

      (Citează)

    • @Bogdan: XP-ul e lansat din 2001 si inca este folosit pe scara larga. Daca-l luai cu licenta in 2001, aveai 11 ani de relaxare, update-uri si alte avantaje. De cate ori n-ai vazut intrebarea “aveti cumva un key care functioneaza?”.

      Eu probabil ca voi trece pe WIndows 8. Oare parintii mei, carora le-am luat licente OEM de W7, o vor face si ei? Abia l-au invatat pe acela, vor mai sta ceva vreme, nefiind early-adopters.

      De asemenea, exista variante gratuite. Office online, prin SKyDrive, merge foarte bine si e facut de Microsoft. Photoshop pentru resize? Sigur folosesti de fapt IrfanView sau chiar Windows Photo Gallery.

        (Citează)

  4. Eu platesc taxe lunare ca sa ma joc sau cumpar jocuri originale din 2003. SIgur, din cand in cand, si doar ce am testat in prealabil. Cu toate astea, sunt privit ca un ciudat de prietenii mei, 90% dintre ei avand de la multi la mult mai multi bani comparativ cu mine. Totul este in mentalitate, nu neaparat in sume. Iar chestia cu 400 lei un win oem se aplica selectiv. Parca ceva de genul am dat ca sa upgradez un vista la 7 acu un an juma’ or so. In rest, total deacord cu tine, OpenOffice 4tw de cand am aflat de el, la fel si cu Picasa.
    Ca o paranteza, eu am noroc cu un amic care e mare calculatorist la o agentie si in marea lui bunatate mi-a pasat 2 licente de 7 professional pentru restul calculatoarelor din casa, insa chiar daca nu ar fi fost el, tot as fi dat bani pe ele, in cele din urma..

      (Citează)

    • @Mihai: te felicit, esti primul pe care l-am auzit spunand asta.

      @daniel: cand eram eu in Eletronica nu exista asa ceva (sau nu stiam de asta?). Iar cand am facut masteratul la ASE am fost oarecum bou si am tot amanat momentul cu licentele pana cand am terminat si masteratul :(

        (Citează)

  5. Eu primesc de la facultate licente pentru windows, office si ce mai doresc. Pe 2 laptopuri am licente win7, doar pentru ca eu si prietena suntem la aceeasi facultate. Etti.

      (Citează)

  6. 400 de lei as da pe Windows. 800 nu. (N-as fi putut lua OEM, pentru ca mi-am upgradat calculatorul din piese intotdeauna.) Asa ca, pana una alta, o sa raman cu XP-ul meu piratat care merge bine mersi din 2001 pana acum…

    Un laptop probabil mi l-as cumpara cu Windows preinstalat, chiar la pret mai mare, macar pt restore. Pacat ca nu e totdeauna posibil – laptopul meu se vindea numai in versiunea fara OS.

      (Citează)

    • @Jen: trebuie sa te interesezi un pic referitor la regimul de vanzare OEM. Eu stiu ca se poate lua si cu o placa de baza noua sau macar cu ceva ce seamana a calculator pe bucati. Sunt magazine care iti vand licente OEM chiar si fara componente, ca mai ocolesc ele un pic regulile. Iar la un laptop sigur poti sa cumperi si un OEM impreuna cu el, daca sunt pe aceeasi factura (eu asa am facut).

        (Citează)

  7. vrajeala…

    va spun cu mana pe inima: daca eram si noi la nivelul de trai din tarile comparabile, atunci trebuia sa pui problema pirateriei.

    cat timp suntem o tara de rupti in cur, nu poti sa ai pretentii.

      (Citează)

    • @Vlad: zi sincer ca n-ai putea economisi 90 de lei pe an! Sau costul unei licente Windows impartita la cati ani o folosesti.

      @alias: ba da, merge. La munca trebuie sa instalam XP pe o gramada de calculatoare si se poate face downgrade. Adica iei o varianta OEM de Windows 7, instalezi pe PC una de Windows XP (de pe un CD original, de exemplu) si apoi suni la MIcrosoft, la telefon pentru activare. Le zici ce faci, le comunici seria licentei de W7 si iti activeaza XP-ul. Sau ceva asa, dar se poate face.

        (Citează)

  8. Dar toti va indreptati catre variantele platite, dar sunt extraordinar de multe softuri gratis, unele chiar open source cu care iti faci treaba foarte bine.
    Sigur, nu putem sa vorbim de pachete gen Adobe, dar programute, antivirusi…am putea rezolva si cu unul free.

      (Citează)

  9. Un alt lucru care îl reproşez microsoftului e că nu te lasă să cumperi versiunea curentă ca să intri în legalitate. De ex Office 2003 nu se mai vinde. Eu aveam pe un PC la firmă, am vrut să devenim “legali” dar… nu se mai vinde !!! se vînd doar versiuni mai noi care NU îmi plac (nu mii-a plăcut niciodată 2007, mi se pare că arată aiurea, are interfaţa aiurea… nu e chestie de bani !)… deci mă obligă să piratez !!!

    La fel Win XP, nu se mai vinde… eu am un laptop mai vechi, nu are resurse pt win 7, folosesc Win XP, dar chiar dacă vreau să îl cumpăr, nu mă lasă !!!

    Aşa că, MS, dacă vrei să se reducă pirateria la produsele tale, fă şi tu un efort, altfel, …

      (Citează)

  10. De ce ai da bani pe un antiv….program care sa nu faca nimic altceva decat sa iti incetineasca pc-ul?

      (Citează)

  11. @daniel: primeşti pt Windows, dar şi pt Office ? parcă nu era şi office în lista lor…

    @nwradu: în general sînt de acord că dacă scoţi bani dintr-un soft e normal să-l plăteşti. Dar pt home use, să fim serioşi, vor renunţa oamenii la piraterie cînd va face plopul… mere

    Există alternative free, da, dar să luăm exemplul Open Office, dacă vrei să deschizi un doc făcut de cineva cu Office, mereu apar MICI probleme de compatibilitate care fac să nu apară ceva element ca lumea… deci pînă la urmă nu eşti compatibil…

      (Citează)

  12. Gimp este o alternaiva gratuita foarte buna la Photoshop. Face aproape tot ce face si Photoshop-ul (functiile de baza, dar si o multime de alte instrumente mai specializate). E mai greu sa lucrezi la inceput daca esti obisnuit cu Photoshop, dar dupa 2-3 zile de lucru intens, observi ca nu mai e nicio diferenta si nu-ti lipseste nimic.

      (Citează)

  13. chiar nu stiu cum ar fi sa-mi spuna vreun profesor ca documentul meu facut in LibreOffice nu se incadreaza ok atunci cand este deschis cu MS Office. Cred ca in inst publice ar trebui utilizate softuri libere. La fel si cu studenții: vrei editor de text? Poftin LibreOffice, vrei editor de imagini postim GIMP. De ce sa nu incurajam si o cultura a software-lor libere?

      (Citează)

    • @cetateanul: ai zis un lucru foarte bun, de multe ori chiar profesorii impun un anumit standard, precum sa le dai fisierele in format word sau excel. Poti sa ocolesti asta dandu-le un PDF (inclusiv la prezentari, daca nu ai Powerpoint vii cu prezentarea facuta PDF si il rulezi pe modul single page – n-ai animatii si efecte, dar cine le mai foloseste oricum?).

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus