un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Întrebări și răspunsuri la Coca-Cola

7 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Acum că aţi văzut cum se fabrică Coca-Cola la fabrică din Ploieşti, am pus laolaltă mai jos tot felul de întrebări, puse de mine sau de ceilalţi participanţi, şi răspunsurile primite.

Câte fabrici Coca-Cola există în România?
Trei. Ploieşti şi Timişoara pentru sucuri, Vatra Dornei pentru apele minerale. Erau mai multe, dar strategia a fost să ajungă la doar trei fabrici mari. În alte oraşe există doar depozite, precum cel din Bucureşti de pe Bd Preciziei din Militari.

Ce sucuri se fabrică?
Toate din gamă. Cola, Fanta, Sprite şi toate variaţiunile lor. Schweppes şi Cappy. Nestea se face doar la Timişoara, apele doar la Vatra Dornei.

Se va produce Cola Cherry şi în România?
Nu în viitorul apropiat. Se pare că s-a făcut un test acum câţiva ani, n-a fost bine primită, aşa că nu rămâne decât să luăm de prin Auchan şi benzinării când găsim, importată de afară.

Cât suc se produce?
La Ploieşti 500 de milioane de litri pe an. Pentru asta extrag aproape un miliard de litri de apă din pânză freatică de adâncime.

Cum se produc sucurile, în funcţie de ambalajele lor?
Există mai multe linii de producţie. Una îmbuteliază sticle “de sticlă”, alta cutii de aluminiu. Celelalte 4 fac PET-uri, în funcţie de dimensiunea lor. PET-urile se produc chiar în fabrică, prin “umflarea” în matriţe a unor “fiole” de plastic.

Aceleaşi maşinării fac sucurile, după ce în prealabil sunt spălate şi igienizate între producţia de diverse sortimente.

Producţia este constantă?
Nu, depinde de sezon, vara consumându-se mult mai multe sucuri. Din acest motiv şi fabrica apelează la angajaţi sezonieri, mărindu-şi colectivul în perioadele aglomerate.

Cum se pun capacele câştigătoare la sticle, atunci când e vreun concurs? Vine cineva cu 20 de capace câştigătoare şi le aruncă în maşina de pus dopuri?
Nu. Capacele sunt produse de o altă firmă. Când produci milioane de litri pe an e clar că ai nevoie de mii de capace în fiecare zi, aşa că nu prea se pot face manevre. Pur şi simplu între miile de capace ce sunt introduse în maşinăria care le pune automat pe sticle se află şi cel câştigător. E destul de greu de văzut la ce sticlă a ajuns şi când.

Mai interesant este că acestea se repartizează uniform pe perioada producţiei. Dacă se dau 5 premii mari aflate sub 5 capace într-o promoţie ce durează 5 săptămâni, atunci producătorului de capace i se solicită să marcheze altfel câte un dop pe săptămână.

Este vreo diferenţă între Cola de aici şi cea din alte ţări? Se folosesc alte ingrediente?
Nu şi da. Reţeta este aceeaşi, m-au asigurat reprezentanţii Coca-Cola. Ce diferă însă este apă, care poate da un gust diferit băuturii (la fel cum apa face diferență mare si la whisky-uri și beri), şi poate că şi alte ingrediente au gust diferit. Poate că zahărul din Germania are alt gust decât cel de aici sau poate că diferă gustul inclusiv între doi producători interni.

Angajaţii beau câtă Cola vor?
La muncă am avut impresia că da, pentru că erau nişte frigidere din care luau ce vroiau. Pentru acasă primesc ceva de genul un bax pe lună. Sper că nu ţine loc de prime reale :P

Este mai bună Cola îmbuteliată în sticlă decât în cutie sau plastic?
Se pare că nu, diferenţele fiind în mintea noastră. Acelaşi suc intră în toate liniile de producţie şi este îmbuteliat în diverse ambalaje. PET-ul devine, după mult timp, permeabil pentru aer şi atunci sucul devine mai “răsuflat”, dar acest fenomen apare mult după perioadă normală de valabilitate a sucului, iar sticlele de plastic nu sunt refolosite.

Se reciclează sticlele?
Da, cele de sticlă. Există firme care le adună, le spală, le aduc înapoi la fabrică. Cele care nu mai arată impecabil sau care sunt ciobite sau zgâriate nu sunt refolosite, dar cele în stare bună da.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Cola Vanilla se va mai face ?

      (Citează)

  2. Dacă poţi să mai pui una… Demult, tare demult, Coca Cola scosese pe piaţă o variantă cu vanilie. De ce a dispărut? Se mai fabrică pe undeva?

      (Citează)

    • Tin minte Cola Vanilla, dar nu cred ca a prins pe masura asteptarilor si probabil nu se va mai face.

      @Jules: in unele zone era zgomot, dar in fabrica. De afara nu se auzea nimic, nici din alte zone.

        (Citează)

  3. De faza cu capacele distribuite uniform pe toata perioada promotiei stiam inca de cand s-au nascut astfel de campanii (de la surse din interior).

      (Citează)

  4. Deci la Iasi nu mai e fabrica :( Naspa.
    Intrebare: pe parcursul vizitei cum era zgomotul la linia de productie ?
    Am auzit cum ca la fabrica pepsi de linga bucuresti e un zgomot infernal care deranja oamenii din zona. Au pus panouri fonoabsorbante din cauza asta.

      (Citează)

  5. Voi ati mai vazut Schweppes mandarin prin hypermarketuri si baruri?

    Pe cand niste tonomate Coca-Cola Freestyle si in Romania?

      (Citează)

  6. haha, ce chestie acsel, tare faza cu coca-cola freestyle! [ http://www.youtube.com/watch?v=VQFpEDDSopA ]

      (Citează)

    • Doamne ce film plictisitor!

      Dar nu cred ca tine de Coca-Cola asta, ci de cei care fabrica respectivul dozator/vendomat.

      @acsel: da, se gaseste.

        (Citează)

  7. Faza cu apa diferita e “apa de ploaie”. Ursus se lauda, de exemplu, ca berea lor e similara in oricare dintr fabricile lor, indiferent de apa. Daca Cola ar fi diferita in functie de calitatea apei, ar insemna ca au niste fabrici de rahat

      (Citează)

    • @nashu: Ba nu, apa chiar influenteaza mult, dar trebuie sa fii as la degustare ca sa-ti dai seama de asta. Din acest motiv 9 din 10 persoane nu vor vedea diferenta intre Cola de Germania si cea de Romania, dar a 10-a persoana va sesiza o diferenta. E ca la degustari de vin, eu gust si mi se pare bun, altul gusta si i se pare o aroma fructata cu iz si de afine si nuci, tinut in butoi de stejar din Muntii Padurea Neagra.

        (Citează)

  8. Daca tot ai fost pe la ei sa le spui ca au bagat un PET de rahat la sticla de jumatate de litru, se sparge si nu e placut cand ai sticla in rucsac cu niste chestii.

    Un pic de off: am luat zilele trecute o sticla de Aqua Carpatica, am baut din ea pe drum si dupa doua zile s-a imputit groaznic. Legea apei. ;)

      (Citează)

  9. *pentru DORNA.

      (Citează)

  10. Cel mai probabil faza cu diferenta de gust care vine de la apa e… apa de ploaie. :D
    La Pepsi stiu din surse sigure ca sunt retete diferite de la o tara la alta. Difera cantitatea de zahar si acidul, de exemplu in Grecia Pepsi regular e mai putin acidulat decat in Romania si un pic mai dulce. Se fac studii inainte de intrarea pe piata si apoi calibrari la diverse intervale de timp, pentru ca gusturile clientilor se schimba. Am un amic care lucreaza la Pepsi si de fiecare data cand pleaca prin strainatate gusta din diverse produse din gama si le aduce colegilor de serviciu, ca sa aiba ce sa discute la tigara. :)

      (Citează)

  11. Mai poate sa difere gustul si in functie de indulcitorul folosit: zahar sau indulcitori artificiali. Parca s-a facut un “studiu” acum vreun an-doi, si a reiesit ca la noi Cola e indulcit cu “zaharina” si nu cu zahar, de unde si gustul usor diferit fata de cel “din occident”.

    http://www.businessmagazin.ro/analize/comert/coca-cola-in-unele-tari-folosim-diferite-tipuri-de-indulcitori-dar-asta-nu-afecteaza-in-nici-un-fel-calitatea-produsului-8161215

    http://www.ziare.com/afaceri/profit/de-ce-nu-are-coca-cola-aceeasi-calitate-peste-tot-1153133

      (Citează)

  12. @nwradu, da, apa poate influenta mult. Este destul de evident ca o poate face. Apa poate contine pana la urma si resturi de fecale si sa vezi ce poate influenta atunci…

    Apa nu are voie sa influenteze o fabrica moderna. De aia exista traductoare de pH, conductivitate etc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus