un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Un gest urât de la HTC prin Desire C

20 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

M-a dezamăgit HTC prin anunÅ£area telefonului Desire C, un model low-cost ÅŸi de fapt low-“de-toate”. Strică numele Desire, care până acum era sinonim cu telefoane de vârf de gamă, punându-l pe un model foarte slab.

Primul Desire a fost un telefon excelent şi ştiu că mulţi dintre voi încă îl au în buzunar. Avea procesor rapid, ecran AMOLED, carcasă solidă şi arată bine. Dovada succesului său este faptul că încă este des întâlnit la doi ani de la apariţie şi are una dintre cele mai mari comunităţi de creatori de software modificat. I-au urmat alte modele bune.

Noul Desire C utilizează un model cu procesor de aproape două ori mai încet (600 MHz) decât originalul, un ecran cu rezoluÅ£ie mai proastă (320 x 480) pe 3,5 inci diagonală, dar rulează Android 4.0 ÅŸi interfaÅ£a Sense nouă. E un telefon slab care nu merită numele Desire, ba chiar mă întreb de ce nu folosesc denumirea “Wildfire”, care a descris mereu gama ieftină.

Mă deranjează faptul că acum câteva luni HTC susţinea că pe vechiile Desire sau pe ceva mai recentele Desire HD şi Desire Z nu pot oferi Android 4.0, pentru că bietele procesoare de 1 GHz nu l-ar putea rula corespunzător. O grămadă de cumpărători, practic early adopters în ale smartphone-urilor, căci atunci a fost boom-ul în România, au rămas cu buza umflată. Deci nu numai că strică un nume cu semnificaţie pentru fanii smartphone-urilor, dar insultă şi inteligența clienţilor atunci când arată că de fapt şi un telefon mult mai slab poate rula corespunzător Android 4.0.

E ok să-ţi axezi toate eforturile de vânzare spre modelele noi. Nu este ok să începi să ignori modelele mai vechi de un an şi cumpărătorii lor, sperând că aceştia să deal alți bani pe noua generaţie. De multe ori nu vor alege, ci-şi vor încerca norocul şi la concurenţă. Secretul este ca noua generaţie să aducă atâtea modificări şi îmbunătăţiri încât clienţii să şi-o dorească din aceste motive, aşa cum face de obicei Apple (şi vă aduceţi aminte că micile îmbunătăţiri aduse de iPhone 4S au dezamăgit tocmai din acest motiv pe mulţi oameni), nu doar pentru a ajunge la zi cu versiunea de software.

asus s5507

    24 comentarii

  1. welcome to Android :)

      (Citează)

  2. daca imbunatatirile aduse de 4s au dezamagit, de ce se vinde asa de bine?
    plus ca inca nu am vazut acest desire ‘la lucru’ cu 4.0, poate se misca ca un melc. dar da, numele nu e tocmai bine ales, doar daca nu vor ca desire sa devina low-cost.

      (Citează)

  3. tu de ce crezi ca se vinde asa bine? Alege din varianta de mai jos

    a) da bine cand il scoti si-l pui pe masa

      (Citează)

  4. @alexbartis: Android de un sistem de operare. E ca si cum Dell ar pune un girofar rosu pe laptopurile lor si ai zice “welcome to Windows 7”.

      (Citează)

  5. Si crezi ca toate zecile de milioane de cumparatori l-au ales pentru FIX chestia asta? Daca da, ai o problema. Si nu doar tu. Dar si restul producatorilor de telefoane pentru canu scot un model mai frumos, mai aratos decat bucata aia de sticla de la apple, fara sa se mai omoare cu specificatii si performante.
    Sunt doua categorii de persoane ce am mari dificultati in a le intelege: aia care si-au cumparat iphone si il lauda pe unde apuca si aia care nu au iphone si il injura pe unde apuca.
    Sunt atat de irelevante aceste discutii, incat daca s-ar putea marca cumva in adblock pentru a fi blocate automat, as face lucrul asta.
    Pe mine cand ma intreaba cineva detalii despre iphone, il intreb la randul meu pentru ce ii trebuie pentru a putea sa ii raspund corect. Daca vrei sa stii cat ‘il tine’ bateria, trebuie sa stiu cat vei sta pe net. Daca esti heavy user, te tine o zi. Daca intri de cateva ori pe zi prin wifi sa vezi cand primesti un mail, te tine 3 zile. Diferenta e enorma si la fel se intampla la toate telefoanele, indiferent de producator. Faptul ca cineva considera ‘mici’ imbunatatiri o camera foto mult mai performanta iar eu consider acest feature ca fiind decisiv in alegerea telefonului, ne arata cat de diferiti suntem ca persoane si gusturi.

      (Citează)

  6. Netuliber: un iphone nu da bine pe masa pentru ca e mai aratos decat altele. Da bine pe masa pentru ca da bine sa fii vazut ca ai asa ceva.

      (Citează)

  7. ‘da bine’ pentru oamenii care ‘apreciaza’ astfel de lucruri. Nu vreau sa incep o discutie despre cei ce au astfel de pareri. Daca cineva ma vede ca am iphone pe masa la o intalnire de afaceri, o sa imi dea un pret mai bun pe un produs sau o sa incerce sa ma ‘faca’ deoarece am bani? daca ma prind controlorii in ratb fara bilet, ma vor lasa in pace cand scot 4s-ul sau ma duc la sectie pentru ca ‘daca mi-am permis telefon de 30 mil iti permiti si o amenda’?. Daca stau cu o fata la o masa, scap fara 5 cocktail-uri si 2 deserturi daca imi pun telefonul pe masa, sau comanda fata fara numar ca am telefon smecher?

      (Citează)

  8. Desi par asemanatoare, Android si Windows nu au prea multe in comun. Android e open source si e doar o fundatie pe care se construieste soft-ul unui telefon mobil. E o casa neterminata la care trebuie sa pui geamuri, usi, mobila, instalatii sanitare etc. Windows e un pachet complet care se poate vinde asa cum e, la fel ca o masina. Producatorii de calculatoare mai adauga niste software sa mai faca un ban, dar nu e necesar. La Android e musai sa pui drivere, soft radio, codecuri audio/video, traduceri si localizare in multe limbi, tastatura cu suport pentru multe limbi, fonturi mai bune, player audio decent, optimizari pentru ecran si pentru procesor etc. La telefoane mobile ,totul e integrat si nu poti sa pui rom-up de one s pe one x sau de galaxy s3 pe s2.

      (Citează)

  9. @NetuLiber nu stiu cum e cu RATB, insa din punct de vedere al afacerilor/relatiilor personale, e bine sa ai un Audi, e bine sa ai un costum la moda, e bine sa ai iphone pe masa etc pentru ca dau impresia de prosperitate. Subconstientul partenerilor e ceva de genul “ba, daca asta a reusit sa aiba ce are, inseamna ca se pricepe”.

      (Citează)

  10. marea masa a cumparatorilor de iphone nu este cea a patronilor sau a middle managerilor. Sunt oamenii simpli. Care au sau nu nevoie de minim 50% din ce le ofera un terminal, au sau nu cu ce sa il plateasca dupa 45 de zile cand vine urmatorul extras de la banca, au sau nu bani sa isi plateasca macar o cartela la un operator. Ei bine, pentru aceasta categorie, desi poate la inceput cei ‘fara’ iphone vor fi un pic timorati de telefonul ala, sentimentul de invidie isi va face loc imediat in sufletul lor. Si atunci isi vor spune “imi bag ceva in asta, isi pune telefonul pe masa sa se dea mare, lasa ca il fac eu pe partea cealalta”.
    Normal ca e bine atunci cand te duci sa inchei un contract de milioane de euro sa fii cel putin decent imbracat (mai ales daca esti cel ce urmeaza sa primeasca banii), dar la acel nivel, poate doar daca scoti un telefon de aur cu cristale pe el sa iti atragi un oarecare sentiment de admiratie.

      (Citează)

  11. Sunt total de acord cu tine in ceea ce priveste denumirea lui, insa telefonul in sine nu e chiar rau, il consider peste Wildfire S atat ca si design cat si ca performanta. E un soi de HTC One X in miniatura. Foarte OK pentru cei sub 14 ani. I-am facut recenzia video aici: http://www.gsmdome.com/htc/htc-desire-c-review-budget-phone-with-android-4-0-and-the-latest-sense-ui-very-little-lag-too-video_31349

      (Citează)

    • Normal ca e ok telefonul, dar se dovedeÈ™te că È™i cele vechi puteau rula ICS. HTC n-a zis ca nu vor sa facă update-uri pentru că nu au chef, ci pentru ca n-ar avea putere sa îl ruleze.

        (Citează)

  12. Daca nu va place ca producatorii isi bat joc de voi cu update-urile, nu le mai cumparati telefoanele cu Android. Exista alternative. Eu am Windows Phone cumparat in 2010 si ruleaza cea mai recenta varianta de OS (post-Mango). Toate update-urile le-am primit pe canalul oficial.

      (Citează)

  13. @Sol
    da, asa, compara un SO care a avut un singur update (si ala ca sa bage copy&paste) si spune-ne cum cu tu rulezi ultima versiune, ca e la fel ca si in cazul android-ului, care e deja la a 8-a versiune. Si da, ai dreptate, e vina SO-ului (Android-ului) si nu a producatorului (HTC). Ca nuuuu, nu producatorul decide ca nu mai vrea sa ofere update pentru a te determina sa le cumperi noile modele, ci producatorul OS-ului. Cand o sa-ti faca HTC-ul (sau ce telefon ai tu) la fel si la telefoanele cu Windows Phone, ce o sa zici?

    @apple fans
    si voi puteti sa taceti, va scoate Apple cate un telefon pe an, iar update-urile sunt in general suportate doar pe telefoane ce nu sunt mai vechi de 2-3 ani. Adica acelasi ca*at, dar na, n-ati putea pierde ocazia sa aratati cat de tare e telefonul vostru, nu?.

      (Citează)

  14. @sabotor – man, tu citesti ce scrii? “update-urile sunt in general suportate doar pe telefoane ce nu sunt mai vechi de 2-3 ani”. Iphone 3gs are in iunie 3 ani. si suporta 5.1. Daca esti amabil sa ne spui, ce telefoane de acum 3 ani de la oricare alt producator sunt la zi cu soft-ul. Sau ca sa iti fie si mai usor, cate telefoane lansate si prezente pe piata in 2012 au ultimul android? Daca pt tine este acelasi ca*at ca un telefon de acum 3 ani e updatat ca si unul proaspat lansat, ai o problema.
    Plus exprimarea “va scoate Apple cate un telefon pe an” denota o suprasuficienta crasa. Ce conteaza cate telefoane scoate un producator pe an? Poate sa lanseze si unu la 2 ani. Daca respectivul terminal face fata cerintelor prezente ale cumparatorului, care este problema? Eu si acum as fi ramas cu E71 daca avea o camera foto mai buna si un ecran un pic mai mare, dupa ani de zile de folosinta.
    In continuare vor fi persoane ce nu isi vor schimba telefonul cu functii simpliste decat in caz de distrugere sau furt, din simplul motiv ca nu au nevoie de altceva. Ca producatorii, prin marketing, incearca sa ne creeze nevoi, este altceva.

      (Citează)

  15. Desire C e comparabil cu One V (procesor mai slab, ecran mai mic). Dacă One V are ICS nu văd de ce nu ar avea și Desire C. Dacă numele de One merge și pe V nu văd de ce nu ar merge numele Desire pe C.

      (Citează)

  16. Asta cu “È™i celelalte telefoane puteau avea ICS” nu e neapărat adevărată. Majoritatea telefoanelor vechi au spaÈ›iul de stocare internă mult prea mic pentru ICS. De exemplu, Galaxy S are partiÈ›ia de OS de 512 MB, față de 1 GB la Nexus S. ICS are nevoie de peste 512 MB, mai ales dacă adaugi È™i Touchwiz sau Sense. Ce telefoane mai vechi de un an au partiÈ›ia de OS măcar de 1 GB? Apoi mai e vorba si de RAM (512 abia dacă e suficient pentru un ROM mai simplu) si de performanÈ›e (nu merită să faci upgrade È™i să ai performanÈ›e inferioare).

      (Citează)

  17. @NetuLiber
    da, stiu ca esti fan Apple. In fine, am zis ca sunt suportate 2-3 ani. 3GS are 3 ani in curand, deci se incadreaza. 3G are peste 3 ani, deci nu se incadreaza, ruleaza versiunea veche. Deci am avut dreptate, mi-ai dat si tu dreptate, si totusi, ma trimiti sa citesc ce am scris mai sus? WTF?

    Referitor la a 2-a intrebare, Nexus S – lansat in 2010, ICS disponibil aproape imediat dupa lansare (lansarea ICS-ului, evident). Da, ceva mai prost decat in cazul Apple, dar nu chiar atat de prost precum cum vrei tu sa prezinti. Tine cont, cand faci comparatii nu compara telefoanele produse de alti producatori, care isi lanseaza update-urile cum vor muschii lor, ci compara cu telefoanele Nexus.

    Ah, si nu ma ziceam ca e o lansare a unui nou iPhone o data pe an in sensul ca e rara. Nu, ma refeream ca se lanseaza cate un telefon cu niste update-uri minore (vezi 4 si 4S, sau 3G si 3GS) doar pentru a mai scoate ceva banuti din buzunarele fanilor.

      (Citează)

  18. @NetuLiber
    Inca ceva, uitasem – cazul iPhone-ului 3GS e oarecum singular – primul iPhone a avut update 2 ani si jumatate, 3G-ul a avut 2 ani. Deci, tot acelasi drac. Dar, dupa cum ziceam, tineti voi musai sa ne aratati cat de tare e iPhone-ul, chiar daca noi nu intrebam sau nu ne intereseaza.

      (Citează)

  19. Pentru ca 3 ani de zile, in aceste rapide timpuri inseamna foarte mult. Am scris si mai sus, camera foto/video mai buna la 4s decat la 4 e un upgrade suficient pt mine sa iau un telefon nou in defavoarea unuia care are deja 1 an pe piata. Din moment ce pretul celui nou nu este mai mare decat modelul anterior, nu vad cum de e gresit sa iti cumperi ultimul model, mai ales daca inainte nu ai avut (in cazul meu) iphone 4.
    Categoric, daca ne referim strict la nexus-uri, situatia update-urilor e diferita. Daca nu erau atat de mari (eu avand totusi o mana suficient de larga) le-as fi ales in detrimentul iphone-urilor, tot din cauza update-urilor facute de google. Dar marea mojoritate a consumatorilor nici nu stiu ca exita un terminal ce vine cu android stock “de la mama lui” si care e asigurat la soft updatat pentru urmatorii ani.

      (Citează)

  20. @NetuLiber
    Da, ca prima achizitie e ok. Dar pe mine ma deranjeaza politica producatorilor (nu ma refer numai la Apple) de a lansa update-uri minore… practic primesti acelasi lucru, dar cu o camera foto cu cativa megapixeli mai mare. Sau cine stie maruntis in plus. Si cand vine vorba de suport, primesti o mare m*ie, pentru ca – vezi dom’le – telefonul tau e depasit, e mai vechi de 2 ani. Asa m-a enervat Motorola – aveam un Milestone – care au lansat update-ul la 2.2 la cateva luni bune dupa ce Android 2.3 era deja disponibil. Bai, inteleg ca vor sa faca bani din vazari si se concentreaza pe modelele noi, dar bai nene, ai grija si de mine, boul ce ti-a cumparat telefonul acum 2 ani, ca o sa cumpar si pe viitor, dupa ce ma plictisesc de el. Nu vreau update-uri pentru 10 ani, dar atata vreme cat hardware-ul e decent, nu inteleg de ce nu primesc update. Acum am un telefon cu procesor de 1.2 GHz, dual-core. Windows Vista cere mai putin (da, stiu ca e vorba de arhitecturi diferite, dar na), asa ca n-as turba de nervi daca la un moment dat producatorul mi-ar spune ca nu suporta hardware-ul noul update?

    Si da, majoritatea nu stiu, dar nu putem sa comparam ritmul in care primesc iPhone-urile update cu ritmul in care pune Huawei update pe telefoanele lor. De fapt, ce vorbesc de Huawei, nici HTC nu sta mai bine, nici Samsung si chiar nici Apple. Motivele oficiale pentru care un telefon nu suporta update sunt de obicei praf in ochi – e un sistem de operare pentru telefoane, deci nu cine stie cat de complex, iar telefoanele au hardware suficient de puternic – e stupid sa mi se spuna ca un telefon cu un procesor de 600 de MHz nu poate rula un amarat de Android cand un PC cu un procesor de 600 MHz poate rula Windows XP. Sau un linux cu acelasi kernel pe care e bazat Android-ul ala.

      (Citează)

  21. evident, “si chiar nici Apple” e din greseala acolo :)

      (Citează)

  22. pana la urma s-au gandit sa faca update la mai multe telefoane http://www.htc.com/www/help/android4faq/?cid=android4blog

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus