un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Detalii despre Olympus mirrorless E-M5

30 May 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii


Olympus a lansat un aparat mirrorless de zile mari, din specificaţii şi inovaţiile tehnologice băgate în el părând a fi un câştigător. Rămâne să-l şi butonez cu mâna mea înainte să-i pun stampila definitivă, dar până atunci să vă spun detaliile.

Mirrorless, adică fără oglinda interioară, specifică DSLR-urilor, care direcţionează lumina spre vizorul optic sau spre senzor. Aparatele mirrorless sunt, prin urmare, mai mici decât DSLR-urile clasice, iar OM-D nu face excepţie. Majoritatea mirrorless-urilor de pe piaţă au mers şi pe un aspect retro, asemănător cu aparatele vechi pe film, şi, din nou, OM-D nu face excepţie, această caracteristică fiind mult mai uşor de văzut în varianta argintie.

Numele adevărat al aparatului este E-M5, OM-D însemnând de fapt Olympus Mirrorless – Digital şi descriind mai degrabă categoria sa. Caracteristicile importante sunt:

  • senzor 4/3 (four thirds) de 16 megapixeli, tip Live MOS de dimensiune 17 x 13 mm, rezoluţia fotografiei 4608 x 3456
  • montura Micro 4/3
  • sistem inovativ de stabilizare a senzorului (detalii mai jos)
  • ISO 200-25600
  • maxim 9 cadre/sec
  • vizor electronic de înaltă rezoluţie
  • ecran OLED mobil pe verticală, tactil, poţi focaliza apăsând direct pe zona dorită
  • filmare Full HD 1920 x 1080
  • toate modurile obişnuite de fotografiere
  • corp de magneziu, rezistent la ploaie şi praf
  • 425 grame body-ul, bateria ține vreo 300 de fotografii şi 600 cu grip-ul suplimentar

Găsiţi restul specificaţiilor pe site-ul F64.ro sau pe olympus.ro.

Olympus a introdus multă tehnologie de vârf în acest aparat. Stabilizarea optică a senzorului se face pe 5 axe, nu doar pe două ca la aparatele curente, fiind astfel compensate şi mişcările de translaţie pe verticală şi orizontală şi “rostogolirea” aparatului, nu doar rotirea pe orizontală şi verticală. Diversele moduri de stabilizare se pot dezactiva, după dorinţă.

Vizorul optic este unul electronic de înaltă rezoluţie. Ştiu că puriştii nu-l vor aprecia, dar are avantajele lui, precum posibilitatea de a afişa mult mai bine informaţii despre compunerea imaginii. Un senzor dezactivează ecranul mare atunci când apropii ochiul de viewfinder.

Ecranul mare, în tehnologie OLED, este şi tactil, ceea ce este un mare avantaj pentru începători. Poţi alege pe ce anume să focalizezi doar apăsând pe ecranul lui E-M5, ca la un telefon mobil. Restul funcţiilor se controlează din butoanele normale ale aparatului, printre ele fiind inclusiv două configurabile pentru ce funcţii vrei tu (de exemplu ISO şi EV).

Cum fotografiază? Foarte bine, dacă mă iau după prezentarea lui Vlad Eftenie, fotograful care l-a testat o săptămână, reuşind să captureze foarte bine detalii în umbră, culori, texturi, portrete şi menţinând aberaţiile cromatice şi distorsiunile geometrice la minim. Am văzut şi un film, făcut în ploaie, calitatea imaginilor fiind de excepţie pentru un aparat atât de portabil. Aştept să apară pe Internet imaginile şi le putem analiza în detaliu, pentru că la prezentare n-am avut ocazia. Update: au apărut pe blogul F64.ro, e un articol detaliat scris de Vlad.

Sunt mai multe obiective disponibile, precum un 12-50 în kit, un 12mm/F2, un 40-140 şi 75-300 mm, diverse alte fixe şi variabile, plus adaptoare pentru alte obiective mai vechi.

Îmi plac aparatele mirrorless şi sunt tot mai interesat de ele, deoarece să cari un DSLR mare la orice ocazie este foarte incomod. Am nevoie de fotografii bune, dar nu caut de fiecare dată perfecţiunea oferită de un senzor mult mai mare decât four-thirds-ul de pe un OM-D sau de un obiectiv cu multe elemente. Probabil un mirrorless ar putea satisface chiar toate dorinţele unui fotograf amator, dar momentan preţul mi se pare prohibitiv, un E-M5 costă 5000 de lei body-ul şi 6000 de lei cu un obiectiv 12-50 mm.

Gama Olympus OM-D la F64.ro

asus s5507

    5 comentarii

  1. trecem peste vizorul optic, asta e o mare problema pentru multi utilizatori. problema cu toate aparatele asta e ca sunt inca mari. nu ele in sine, ci obiectivele lor.. asa ca pana modifica cineva legile opticii sau gaseste o metoda geniala de a reduce lungimile zoom-urilor astea tot nu vad avantajul in a cumpara asa ceva. compara-l cu k5-ul tau, care deja e minuscul in lumea DSLR… in afara de greutate nu sunt multe avantaje.
    amuzant e ca vlad ar fi ultima persoana la care m-as fi gandit cand e vorba de un review de aparat digital. :)

      (Citează)

    • Nu stiu daca face un review, dar a facut cateva sute de fotografii si astept sa apara pe net.

      Da, obiectivele sunt o problema, desi un 12-50 nu e asa mare. Eventual iti iei un pancake ceva. Totusi, e mai usor la gat, e mai usor de manevrat cu o singura mana, poti sa-l dai si parintilor sa fotografieze cu el etc.

        (Citează)

  2. taica-miu fotografia cu Zenit-uri masive, deci nu cred ca e o problema :)). ai dreptate cu pancake-uri, e solutia la care ma gandeam si eu, totusi nu stiu cate persoane rezista sa fotografieze numai cu obiective fixe. eu am intotdeauna cu mine un 35,50 si 77, dar si un 16-50 si un 10-20 :) ca la un moment dat cedez :)

      (Citează)

    • Cred ca in multe cazuri m-as descurca doar cu un varifocal mic, chiar acel 12-50. Nu pentru zoom-ul optic, ci mai mult pentru incadrare.

        (Citează)

  3. Tot ca obiective micro 4/3 ar mai fi si un zoom pancake 14-42 de la panasonic pentru dimensiuni reduse.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus